Pirate Party Politician Doesn't Want You Pirating Her Book

Σχολιάζουμε ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις και απόψεις από ιστολόγια και ιστοχώρους. Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε την πηγή!
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Επικοινωνία:

Re: Pirate Party Politician Doesn't Want You Pirating Her Bo

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 21 Σεπ 2012, 10:14

Kotsos έγραψε:Βασίλη νομίζω ότι έχεις λάθος. Δεν επιτρέπει τον ελεύθερο διαμοιρασμό για προσωπική χρήση. Η συμφωνία λέει ότι δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά αν πρώτα δεν του έχει γίνει σύσταση να σταματήσει τον διαμοιρασμό. Αν μία ώρα μετά την σύσταση συνεχίζεις να διαμοιράζεις πάς φυλακή.

Για προσωπική χρήση σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επανάληψη. Δηλαδή αν στο δώσω εγώ εσένα, χωρίς να το μοιράζω παντού, δεν πρόκειται να μου πει τίποτα. Απλό.

Επίσης εδώ τίθενται 2 θέματα:
1) Μπορεί να εκδώσει σε τυπωμένη μορφή το βιβλίο της χωρίς συμφωνία με εκδοτικό οίκο; (μιλάμε για μεγάλο εκδοτικό οίκο με πολλά κανάλια διανομής)
2) Γιατί να μην μπορεί να κερδίσει από το πόνημά της;

Επειδή οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν τι λέμε, μην προσπαθούμε να υπαναχωρήσουμε σε αυτά που λέμε για να μην μας παρεξηγήσουν! Δεν είμαστε υπέρ της παρανομίας. Υπέρ της αλλαγής του νόμου είμαστε. Μέχρι να αλλάξει δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε και το νόμο και αυτά που λέμε. Η προσωπική χρήση διαφέρει πολύ του "το βάζω σε filesharing server με 100 clickable διαφημίσεις".

Αν τώρα μου πεις ότι εγώ ως προγραμματιστής δεν μπορώ να φτιάξω ένα πρόγραμμα και να το πουλάω χωρίς να επιτρέπω για ένα χρονικό διάστημα την δωρεάν αντιγραφή του (του ίδιου, όχι της ιδέας) επειδή είμαι Πειρατής... θα διαφωνήσω κάθετα. Μάλιστα ανάλογα το είδος, μπορεί να μην θέλω καν την δωρεάν προσωπική χρήση! Είναι ηθικό δικαίωμά μου. Το λέμε ή δεν το λέμε;
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://www.vasper.eu/blog/
https://www.linkedin.com/in/vassilis-perantzakis-1029b514/

Kotsos

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 21 Σεπ 2012, 13:51

Νομίζω ότι έχεις λάθος.
Αν το δώσεις σε εμένα, η εταιρία είναι υποχρεωμένη να σου κάνει σύσταση/επίπληξη.
Αν μετά την επίπληξη το δώσεις στον Δημήτρη, μπαίνεις φυλακή.

Σε τι διαφέρει αυτό από το τωρινό καθεστώς περί copyright?
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Kotsos

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 21 Σεπ 2012, 14:34

Παρόλο που και οι δυό μας είμαστε παραγωγοί προϊόντων copyright, δεν παύουμε και την ίδια στιγμή να είμαστε καταναλωτές σε άλλα προϊόντα copyright πχ ταινίες. Οπότε θα πρέπει να δούμε τι μας χαλάει σαν καταναλωτές και θεωρητικά τι ανήθικο κάνουμε σαν παραγωγοί.

Το copyright δημιουργεί μονοπωλιακές συνθήκες. Για όσο καιρό ισχύει η τιμή του προϊόντος στην αγορά δεν μπορεί να ρυθμιστεί από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης μίας και είσαι ο μόνος που προσφέρει το προϊόν και δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός. Αυτό δημιουργεί υπερκέρδη στον κάτοχο του copyright ( παραγωγό ή εταιρία που αγόρασε τα δικαιώματα)
Αυτά τα υπερκέρδη τα βλέπουμε σε όλα τα ηλεκτρονικά προϊόντα. Πχ ένα e-book κοστίζει όσο ένα κανονικό βιβλίο με κόστος παραγωγής τουλάχιστο 5ευρώ λιγότερο από το βιβλίο, ή ένα τραγούδι στο iTunes κοστίζει λίγο παραπάνω από το cd με κόστος παραγωγής μηδενικό.

Ο διαμοιρασμός file sharing δημιουργεί μία παράλληλη αγορά για να σπάσει το μονοπώλιο με τιμή στο κόστος αναπαραγωγής του ηλεκτρονικού προϊόντος που είναι μηδενικό. Αυτό θεωρητικά δημιουργεί μία νέα τιμή στο προϊόν λόγω ανταγωνισμού πιο κοντά στο κόστος. Για να εξασφαλίσει ότι η νέα τιμή δεν θα πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής το κράτος κάνει μία μόχλευση στην παράλληλη αγορά και την επενδύει με το ρίσκο της ποινικά κολάσιμης. Έτσι κατευθύνει μεγάλο μέρος της παράλληλης αγοράς μηδενικού κόστους, στην "νόμιμη" αγορά
Με το να λές κάνε μονοπώλιο για χ χρόνια και μετά απενοχοποιώ την παράλληλη αγορά δεν διαφέρεις από το υπάρχων σύστημα αλλά μοιάζεις με τις γκόμενες που λέν θα σε αφήσω να μου τον αγκουμπίσεις αλλα παραπάνω όχι και αισθάνονται ότι προστατεύσαν την τιμή τους.
Πολύ περισσότερο είναι λάθος αυτή η λογική στην περίπτωση που τα χ χρόνια είναι αρκετά για το προϊόν να χάσει την εμπορική του αξία. Πχ ένα φάρμακο που μετά από δέκα χρόνια μπαίνει στην παραγωγή ο αντικαταστάτης του.

Νομίζω για να βρούμε την λύση θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς ηθική πρεσβεύουμε σαν πειρατές.
Βλέπουμε απλά τους εαυτούς μας σαν λαθρέμπορους και απλά επιδιώκουμε να μην τιμωρούμαστε όταν κάνουμε κοντραμπάντο και να βρούμε μία φόρμουλα το κοντραμπάντο να είναι νόμιμο
Ή βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν τους Ρομπέν των Δασών που θέλουμε να κάνουμε τα πνευματικά προϊόντα προσιτά σε όλο τον κόσμο χωρίς να γίνονται απρόσιτα από μονοπωλιακές πρακτικές;
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Vassilis Perantzakis
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 21 Σεπ 2012, 16:10

Πως θα τα κάνουμε προσιτά τα προϊόντα; Μη δίνοντας την ευκαιρία σε παραγωγούς να κερδίσουν από αυτά από την μέρα 0; Έχει μεγάλη διαφορά ο περιορισμός του copyright από αυτό... Έτσι, δεν θα έχουμε προϊόντα. Εγώ θεωρώ ότι έκανε μια πολύ καλή συμφωνία που εφαρμόζει ένα πολύ πιο ανοιχτό μοντέλο από το υπάρχον. Αντί να της πούμε μπράβο που έκανε το πρώτο βήμα θα την πάρουμε με τις πέτρες; Είναι αυτό ηθικό;

laskaris_vasilis

Δημοσίευσηαπό laskaris_vasilis » 21 Σεπ 2012, 19:13

.......... Να λοιπόν ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο πρέπει να πάρουμε θέση στο Συνέδριο!!!!!
Εκτός και αν...... φιλοσοφούμε!!!!! Ή αν ..... έχουμε ξεκάθαρη θέση και δεν την βλέπω!!!!!!
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!

Kotsos

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 21 Σεπ 2012, 21:38

@Laskaris. Βασίλη αν δεν φιλοσοφήσουμε δεν θα δούμε τις πτυχές του προβλήματος. Η λογική αλλαγή νά ναι και ότι νάναι δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε σοβαρούς ανθρώπους. Αλήθεια γνωρίζεις τι δικαιώματα έχει ο κάτοχος του copyright και της πατέντας και ποιά η διαφορά ενός φυσικού προσώπου κατόχου πατέντας με ένα νομικό πρόσωπο; Πώς πιστεύεις ότι θα βρείς λύση αν δεν γνωρίσζεις ποιά τα προβλήματα των παραγωγών; Εκτός αν έχεις πατέντες στο όνομά σου, ή είσαι σαν την Τζούλια που το copyright δεν θα πρέπει να ισχύει για όλους τους άλλους.

@Perantzakis. Βλέπεις πόσο δύσκολο είναι να βρείς μία δίκαιη λύση;
Αντιλαμβάνεσαι μία μείωση του χρόνου copyright τι επιπτώσεις θα έχει για τους παραγωγούς εν σχέση με τις μεγάλες εταιρίες; Μείωση χρόνου θα σημαίνει μείωση των κερδών των εταιρίων συνεπώς μικρότερη αποζημίωση για τους παραγωγούς, μεγαλύτερες τιμές των προϊόντων στην αγορά και τελικά αυτοί που την τρώνε είναι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές.
Μην κρίνεις μόνο από την δική σου αγορά που μπορείς να κάνεις μόνος σου την παραγωγή και την διανομή με μηδενικό κόστος. Δές την αγορά του βιβλίου, την μουσική βιομηχανία τις πατέντες για μηχανήματα κλπ, κλπ. Όταν πάς στον εκδότη σου λέει πάρε τόσα και το βιβλίο σου ή το τραγούδι σου μου ανήκει. Πολυ χειρότερα είναι για τις πατεντες για μηχανήματα και προϊόντα που ο χρόνος τρέχει από την ημέρα που κατέθεσες αίτηση για πατέντα. Σε μία διαπραγμάτευση με την εταιρία ποιός νομίζεςι ότι θα έχει το πάνω χέρι να απειλεί το άλλο μέρος;

Kotsos

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 21 Σεπ 2012, 22:12

Επειδή δεν με αφήνει να επεξεργαστώ το αρχικό κείμενο το βάζω εδώ.
Βασίλη Λάσκαρη, αντί να γκρινιάζεις σαν τους κριτικούς στο muppet show από το θεωρίο, δεν ετοιμάζεις ένα κείμενο με το τί νομικό καθεστώς ισχύει για τις πατέντες και το copyright και τί καθεστώς ισχύει στην πιάτσα, ποιές οι μοχλέυσεις που κάνει το καθεστώς αυτό στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα και στην κοινωνία , ποιές οι εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν σήμερα και ποιές οι επιπτώσεις που έχουν στην οικονομία και στην κοινωνία για να γνωρίζουν όλα τα μέλη όλες τις πτυχές του θέματος πατέντες και μετά να δώσουν ιδέες να διαμορφώσουμε πρόταση.

Στην τελική είμαστε ένα κόμμα που η βάση της ιδεολογίας μας είναι οι πατέντες και δεν έχουμε ανοίξει ούτε ένα νήμα σοβαρής συζήτησης για τις πατέντες να δούμε όλες τις πτυχές και κάθε συζήτηση γίνετε στα πλαίσια άλλων θεμάτων. Η μόνη θέση που έχουμε είναι η Διακήρυξη της Ουπσαλα που λέει ότι οποιαδήποτε πρόταση έχουμε για τις πατέντες πρέπει να μην δημιουργεί μονοπωλιακές πρακτικές, αρχή που όπως παρατηρώ και η Τζούλια άλλα και πολλά μέλη δεν την αποδέχονται και ας είναι στο καταστατικό. (εκτός αν το sampling δεν είναι μονοπωλιακή πρακτική ή ενσωματωμένα adware πάλι δεν ειναι μονοπωλιακή πρακτική και μάλιστα ανήθικη. )

Το να κάνουμε υψηλή κριτική και να απαιτούμε άμεσα αποτελέσματα είναι εύκολο, το να κάνουμε σωστή δουλειά είναι δύσκολο. Η όπως λέν στο χωριό μου με τον κόλο δεν σπάς καρύδια.

Vassilis Perantzakis
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 21 Σεπ 2012, 23:21

laskaris_vasilis έγραψε:.......... Να λοιπόν ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο πρέπει να πάρουμε θέση στο Συνέδριο!!!!!
Εκτός και αν...... φιλοσοφούμε!!!!! Ή αν ..... έχουμε ξεκάθαρη θέση και δεν την βλέπω!!!!!!

Εγώ πιστεύω ότι το άρθρο του Δημήτρη Ζάππα εκφράζει την θέση μας μια χαρά.

Το θέμα είναι αν θεωρούμε ότι θα πρέπει οι Πειρατές να μην έχουν δικαιώματα ή να μην αναγνωρίζεται το ηθικό τους δικαίωμα, ή να είναι υπεράνω νόμου τα δημιουργήματά τους. Πιστεύω ότι θέλουμε καλύτερη ερμηνεία στο που αρχίζουν και που σταματάνε τα δικαιώματα ενός νέου δημιουργού.

Vassilis Perantzakis
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 21 Σεπ 2012, 23:25

Kotsos έγραψε:@Perantzakis. Βλέπεις πόσο δύσκολο είναι να βρείς μία δίκαιη λύση;
Αντιλαμβάνεσαι μία μείωση του χρόνου copyright τι επιπτώσεις θα έχει για τους παραγωγούς εν σχέση με τις μεγάλες εταιρίες; Μείωση χρόνου θα σημαίνει μείωση των κερδών των εταιρίων συνεπώς μικρότερη αποζημίωση για τους παραγωγούς, μεγαλύτερες τιμές των προϊόντων στην αγορά και τελικά αυτοί που την τρώνε είναι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές.
Μην κρίνεις μόνο από την δική σου αγορά που μπορείς να κάνεις μόνος σου την παραγωγή και την διανομή με μηδενικό κόστος. Δές την αγορά του βιβλίου, την μουσική βιομηχανία τις πατέντες για μηχανήματα κλπ, κλπ. Όταν πάς στον εκδότη σου λέει πάρε τόσα και το βιβλίο σου ή το τραγούδι σου μου ανήκει. Πολυ χειρότερα είναι για τις πατεντες για μηχανήματα και προϊόντα που ο χρόνος τρέχει από την ημέρα που κατέθεσες αίτηση για πατέντα. Σε μία διαπραγμάτευση με την εταιρία ποιός νομίζεςι ότι θα έχει το πάνω χέρι να απειλεί το άλλο μέρος;

Ακριβώς για τους λόγους που αναφέρεις χρειαζόμαστε την αλλαγή στους νόμους. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε και το γεγονός ότι η κοπέλα αυτή πέτυχε πολύ καλούς όρους για το βιβλίο της και πολύ καλύτερους από ότι οποιοσδήποτε άλλος έχει καν σκεφτεί. Και σίγουρα το έκανε με προσωπικό κόστος. Θα μπορούσε πιθανών να βγάλει περισσότερα.

Η δίκαιη λύση πρέπει να είναι ορθολογική και να κατεβάσει το κόστος, ενώ ταυτόχρονα να δώσει έναυσμα για περισσότερη δημιουργικότητα, πρόοδο (το δικό μας bottom line) και εν τέλη και σχετικά καλά κέρδη (για το bottom line των εταιριών).

Kotsos

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 22 Σεπ 2012, 01:04

Vassilis Perantzakis έγραψε:
laskaris_vasilis έγραψε:.......... Να λοιπόν ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο πρέπει να πάρουμε θέση στο Συνέδριο!!!!!

Εγώ πιστεύω ότι το άρθρο του Δημήτρη Ζάππα εκφράζει την θέση μας μια χαρά.

Το θέμα είναι αν θεωρούμε ότι θα πρέπει οι Πειρατές να μην έχουν δικαιώματα ή να μην αναγνωρίζεται το ηθικό τους δικαίωμα, ή να είναι υπεράνω νόμου τα δημιουργήματά τους. Πιστεύω ότι θέλουμε καλύτερη ερμηνεία στο που αρχίζουν και που σταματάνε τα δικαιώματα ενός νέου δημιουργού.

Βασίλη εφόσον εσύ διαφωνείς ότι οι εφαρμογές σου μπορούν να αντιγραφούν δωρεάν απο εμένα για προσωπική μου χρήση πώς σε εκφράζει το άρθρο του Ζαππα που παραθέτεις που αναφέρει σαφώς για δωρεάν μη εμπορική χρήση;
Και κατα πόσο εκφράζει τον συγγραφέα του άρθρου Ζάππα όταν θεωρεί αδιανόητο ένα μπάρ, που σαφώς κάνει εμπορική χρήση της μουσικής, να μην πληρώνει royalties;
Και τέλος για να δείς πόσο επιφανειακή είναι η προσέγγιση του άρθρου, ο μουσικός παραγωγός που κατέχει τα royalties είναι ο συνθέτης και ο στιχουργός. Αλλά από τις συναυλίες λεφτά παίρνει ο μουσικός και ο τραγουδιστής. Πώς ακριβώς πληρώνεται ο παραγωγός; Για να μην πάμε σε άλλους τομείς όπως το βιβλίο και οι συγγραφείς που η συγγραφή ενός βιβλίου εκτός από τους αναγνώστες για προσωπική χρήση δεν δημιουργεί άλλη προσοδοφόρα δραστηριότητα. Αυτοί τι θα γίνουν, στον καιάδα;
Όσο για τα φάρμακα καλόν είναι σταματήσουμε να το λέμε συνέχεια γιατί δεν ισχύει. Τα γενώσιμα έχουν την ίδια τιμή με τα πρωτότυπα. Φθηνότερα ήταν πρίν δέκα χρόνια που υπήρχε νόμος ότι τα γενώσιμα πρέπει να είναι 30% φθηνότερα από τα πρωτότυπα. Οι μεγάλες εταιρίες ρίχναν την τιμή στο κόστος παραγωγής και σβήναν τα γενώσιμα. Έτσι καταστράφηκε η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία και επιβιώσουν μόνο οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που παράλληλα παρήγαγαν χρώματα και λιπάσματα.. Και γίαυτό κατ´απαίτηση των εναπομείνουσών φαρμακοβιομηχανιών ο νόμος ακυρώθηκε. Δεν ξέρω πώς σας έχει κολήσει αυτή η ιδέα.

Η Τζούλια δεν πέτυχε κανέναν καλό όρο στο συμβόλαιό της. Τα royalties των συγγραφέων βάση νόμου στο εξωτερικό, δανείζονται στον εκδότη για δέκα χρόνια. Μετά δέκα χρόνια μπορείς να τα μεταφέρεις σε άλλο εκδοτικό οίκο χωρίς όμως ο αρχικός εκδότης να χάσει την δυνατότητα να κάνει επανεκδόσεις της δουλειάς σου. Είδες που αν δεν ξέρεις του νόμους κάνεις υπερήρωες;

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες