ramirez έγραψε:Δεν πρόλαβα να το διαβάσω όλο, προς το παρόν θα σταθώ σε ένα σημείο που διαφωνώ ριζικά. Τα 5 έτη κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι κάτι που δεν το χωράει το μυαλό μου. Τα 70 χρόνια που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή ένωση ίσως να είναι και λίγα.Εξηγούμαι, δηλαδή αν γράψω ένα βιβλίο το οποίο πουλάει ασταμάτητα για 5 χρόνια και έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για άλλα 15, τον 6 (έκτο) χρόνο θα έρθει ο τάδε εκδοτικός οίκος, θα το αναπαράγει και θα βγάζει χρήματα από την δική μου ιδέα???
Στο τέλος του post πιο πάνω αναφέρονται κάποια στοιχεία από το Αμερικανικό δίκαιο αλλά και το Αγγλικό σχετικά με τα νομικά συστήματα που πλαισιώνουν τον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων. Επειδή είχα την τύχη να ζήσω για χρόνια και στις 2 αυτές χώρες και επειδή κατά σύμπτωση η επαγγελματική μου εξειδίκευση έγκειται στη νομική κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και προστασία τους (και στις 2 χώρες) συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα που διατυπώνεται ότι "το δίκαιο περί πνευματικών δικαιωμάτων υπάρχει για να προωθήσει τις καινοτόμες ιδέες που βελτιώνουν την κοινωνία μέσω του προσωπικού πνευματικού ή μη, μόχθου". Καταλήγοντας θεωρώ απαράδεκτη την αντίληψη ότι θα επιτρέπεται η εκμετάλλευση της προσωπικής εργασίας από τους ίδιους τους εφευρέτες για 2-3-8 χρόνια και μετά, έτσι απλά και μαγικά, θα είναι δωρεάν για τον κόσμο.Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ και κανένας δεν θα δημιουργήσει τίποτα εάν γνωρίζει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το πνευματικό του έργο θα αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτους!
Φίλε ramirez, το όλο αξιακό πλαίσιο αναφοράς σου δεν θα βρεί ανταπόκριση εδώ. Μιλάς για 'αντικείμενα εκμετάλλευσης', 'πουλάει', 'βγάζει χρήματα', 'η δική ΜΟΥ ιδέα' κτλ. Το διαφορετικό του παρόντος κινήματος είναι η επανατοποθέτηση του συλλογικού 'εμείς', στη θέση του 'εγώ' και του συλλογικού κέρδους (αυτό που δεν μετριέται σε ευρώ) στη θέση του ατομικού κέρδους. Και φυσικά, η όλη παραγωγικότατη ιστορία του ανθρώπινου γένους από τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους, μέχρι τους ποιητές σήμερα (που ΑΝ αποφασίσουν να πάνε εκδοτικό οίκο, φυσικά δεν περιμένουν ότι θα βγάλουν λεφτά - παρόλα αυτά κάθονται και γράφουν), αποδεικνύει ότι ελάχιστα συνεισφέρει το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στη νέα δημιουργία.