Περί copyright

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
DrG

Re: Περί copyright

Δημοσίευσηαπό DrG » 04 Ιαν 2012, 15:05

ramirez έγραψε:Δεν πρόλαβα να το διαβάσω όλο, προς το παρόν θα σταθώ σε ένα σημείο που διαφωνώ ριζικά. Τα 5 έτη κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι κάτι που δεν το χωράει το μυαλό μου. Τα 70 χρόνια που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή ένωση ίσως να είναι και λίγα.Εξηγούμαι, δηλαδή αν γράψω ένα βιβλίο το οποίο πουλάει ασταμάτητα για 5 χρόνια και έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για άλλα 15, τον 6 (έκτο) χρόνο θα έρθει ο τάδε εκδοτικός οίκος, θα το αναπαράγει και θα βγάζει χρήματα από την δική μου ιδέα???

Στο τέλος του post πιο πάνω αναφέρονται κάποια στοιχεία από το Αμερικανικό δίκαιο αλλά και το Αγγλικό σχετικά με τα νομικά συστήματα που πλαισιώνουν τον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων. Επειδή είχα την τύχη να ζήσω για χρόνια και στις 2 αυτές χώρες και επειδή κατά σύμπτωση η επαγγελματική μου εξειδίκευση έγκειται στη νομική κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και προστασία τους (και στις 2 χώρες) συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα που διατυπώνεται ότι "το δίκαιο περί πνευματικών δικαιωμάτων υπάρχει για να προωθήσει τις καινοτόμες ιδέες που βελτιώνουν την κοινωνία μέσω του προσωπικού πνευματικού ή μη, μόχθου". Καταλήγοντας θεωρώ απαράδεκτη την αντίληψη ότι θα επιτρέπεται η εκμετάλλευση της προσωπικής εργασίας από τους ίδιους τους εφευρέτες για 2-3-8 χρόνια και μετά, έτσι απλά και μαγικά, θα είναι δωρεάν για τον κόσμο.Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ και κανένας δεν θα δημιουργήσει τίποτα εάν γνωρίζει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το πνευματικό του έργο θα αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτους!

Φίλε ramirez, το όλο αξιακό πλαίσιο αναφοράς σου δεν θα βρεί ανταπόκριση εδώ. Μιλάς για 'αντικείμενα εκμετάλλευσης', 'πουλάει', 'βγάζει χρήματα', 'η δική ΜΟΥ ιδέα' κτλ. Το διαφορετικό του παρόντος κινήματος είναι η επανατοποθέτηση του συλλογικού 'εμείς', στη θέση του 'εγώ' και του συλλογικού κέρδους (αυτό που δεν μετριέται σε ευρώ) στη θέση του ατομικού κέρδους. Και φυσικά, η όλη παραγωγικότατη ιστορία του ανθρώπινου γένους από τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους, μέχρι τους ποιητές σήμερα (που ΑΝ αποφασίσουν να πάνε εκδοτικό οίκο, φυσικά δεν περιμένουν ότι θα βγάλουν λεφτά - παρόλα αυτά κάθονται και γράφουν), αποδεικνύει ότι ελάχιστα συνεισφέρει το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στη νέα δημιουργία.

Metathron

Δημοσίευσηαπό Metathron » 04 Ιαν 2012, 19:24

Ένα από τα παρελκόμενα ζητήματα που προκύπτουν από το μεγάλο θέμα "πνευματικά δικαιώματα", επιπλέον σε όλα όσα έχουν ειπωθεί είναι το ζήτημα (που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα) της λογοκλοπής. Δεν είδα κάτι σχετικό με τη λογοκλοπή στο forum για αυτό θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποια θέση του κόμματος πάνω σε αυτό.
Ακόμη κι αν βγάλουμε το χρηματικό ζήτημα έξω από την εξίσωση, το ηθικό ζήτημα της αναγνώρισης του πνευματικού κόπου ένος ερευνητή παραμένει. Αν κάποιος φάει την ζωή του ερευνώντας κάποιο θέμα και αναπτύξει κάποιες ιδέες, πρέπει να κατοχυρόνται ώστε να μην έρχομαι εγώ, να αντιγράφω τις ιδέες του και να τις παρουσιάζω ως δικές μου. Φαντάζομαι πως αυτή η πτυχή του copyright δεν είναι αντίθετη προς το πνεύμα του κομματος και πως θα υπάρξει (αν δεν υπάρχει ήδη) κάποια σχετική διάταξη.

Ως λογοτέχνης και ως αναγνώστης καταλαβαίνω και τον προβληματισμό του κόμματος και τις αντιδράσεις που προκαλεί. Όλοι οι δημιουργοί θέλουμε να διαδίδεται το έργο μας στον κόσμο με το λιγότερο δυνατό κόστος γιατί όλοι μας (τουλάχιστον όσοι απο μας) πιστεύουμε στις αξίες της παιδείας, του πολιτισμού και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Παρόλα αυτά κάθε δημιουργός, πιστεύω έχει δικαιώμα να "ανταμείβεται" (με πολλά εισαγωγικά) για την προσφορά του στο πολιτιστικό πεδίο της κοινωνίας. Όπως ανταμείβεται ο οποιοσδήποτε για την οποιαδήποτε παραγωγή έργου, έτσι πρέπει να ανταμείβεται και ένας δημιουργός.

όσο για την ιδέα των 5 χρόνων, εξακολουθώ να έχω τις αμφιβολίες μου. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την κυκλοφορία του "αξιον εστί" του Θεοδωράκη αλλά δεν θα ήμουν αντίθετος αν ο Θεοδωράκης εξακολουθούσε να λαμβάνει πνευματικά δικαιώματα (και αυτός ο δίσκος πουλάει ακόμη και σήμερα).

Είμαι σίγουρος όμως (για αυτό και γράφτηκα στο κόμμα) πως μέσω της ανοιχτής συζήτησης που προτάσσει αυτό το κόμμα, θα βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όσο τον δυνατόν περισσότερο όσο την μεριά των καταναλωτών όσο και την μεριά των δημιουργών.

anestis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Δημοσίευσηαπό anestis » 04 Ιαν 2012, 19:50

Από 5 χρόνια π.χ. για μια ταινία που κάνει απόσβεση σε 1-2 χρόνια το πολύ, μέχρι μια γενιά max (πχ βιβλία)

Στις Αρχές μας το άρθρο για το Κοπυράιτ ξεκινά όπως λες:

"Αναγνωρίζουμε τα ηθικά δικαιώματα των δημιουργών στο έργο τους, στο ακέραιο."
Αλλά όχι το Happy Birthday to You να βρίσκεται κάτω από πνευματικά δικαιώματα τα οποία θα εκπνεύσουν το 2030; http://t.co/4T9iNkw1

Για τα βιβλία διάβασε και σχόλιο εδώ:
http://www.pirateparty.gr/2011/12/bibliothikes-kai-copyright/

Τέλος στις άδειες CC υπάρχει πρόβλεψη για αναφορά πηγής.

Για την αμοιβή του Δημιουργού:
Ο "τύπος" και μπράβο του, έβγαλε 500.000 χιλιάδες δολάρια σε 2 μέρες χωρίς DRM και χωρίς εταιρεία να του πάρει το 85%
https://buy.louisck.net/statement
Without DRM artists can do $500k worth of sales in 2 days on their own. No "industry" profits!

Metathron έγραψε:Ένα από τα παρελκόμενα ζητήματα που προκύπτουν από το μεγάλο θέμα "πνευματικά δικαιώματα", επιπλέον σε όλα όσα έχουν ειπωθεί είναι το ζήτημα (που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα) της λογοκλοπής. Δεν είδα κάτι σχετικό με τη λογοκλοπή στο forum για αυτό θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποια θέση του κόμματος πάνω σε αυτό.
Ακόμη κι αν βγάλουμε το χρηματικό ζήτημα έξω από την εξίσωση, το ηθικό ζήτημα της αναγνώρισης του πνευματικού κόπου ενός ερευνητή παραμένει. Αν κάποιος φάει την ζωή του ερευνώντας κάποιο θέμα και αναπτύξει κάποιες ιδέες, πρέπει να κατοχυρόνται ώστε να μην έρχομαι εγώ, να αντιγράφω τις ιδέες του και να τις παρουσιάζω ως δικές μου. Φαντάζομαι πως αυτή η πτυχή του copyright δεν είναι αντίθετη προς το πνεύμα του κομματος και πως θα υπάρξει (αν δεν υπάρχει ήδη) κάποια σχετική διάταξη.

Ως λογοτέχνης και ως αναγνώστης καταλαβαίνω και τον προβληματισμό του κόμματος και τις αντιδράσεις που προκαλεί. Όλοι οι δημιουργοί θέλουμε να διαδίδεται το έργο μας στον κόσμο με το λιγότερο δυνατό κόστος γιατί όλοι μας (τουλάχιστον όσοι απο μας) πιστεύουμε στις αξίες της παιδείας, του πολιτισμού και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Παρόλα αυτά κάθε δημιουργός, πιστεύω έχει δικαιώμα να "ανταμείβεται" (με πολλά εισαγωγικά) για την προσφορά του στο πολιτιστικό πεδίο της κοινωνίας. Όπως ανταμείβεται ο οποιοσδήποτε για την οποιαδήποτε παραγωγή έργου, έτσι πρέπει να ανταμείβεται και ένας δημιουργός.

όσο για την ιδέα των 5 χρόνων, εξακολουθώ να έχω τις αμφιβολίες μου. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την κυκλοφορία του "αξιον εστί" του Θεοδωράκη αλλά δεν θα ήμουν αντίθετος αν ο Θεοδωράκης εξακολουθούσε να λαμβάνει πνευματικά δικαιώματα (και αυτός ο δίσκος πουλάει ακόμη και σήμερα).

Είμαι σίγουρος όμως (για αυτό και γράφτηκα στο κόμμα) πως μέσω της ανοιχτής συζήτησης που προτάσσει αυτό το κόμμα, θα βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όσο τον δυνατόν περισσότερο όσο την μεριά των καταναλωτών όσο και την μεριά των δημιουργών.
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.

Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)

Tritonio
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Δημοσίευσηαπό Tritonio » 20 Φεβ 2012, 08:11

Γενικά βλέπω ότι αν λάβουμε υπόψιν το κόστος που απαιτείται για να εφαρμοστεί το copyright στην ψηφιακή εποχή τότε νομίζω πως καλύτερα να αλλάξει μοντέλο η αγορά και όχι να προσπαθούν τα κράτη να υποστηρίζουν ένα πολυέξοδο (για τα ίδια) μοντέλο αγοράς. Πρακτικά δεν γίνεται πλέον να σταματήσεις τις αντιγραφές χωρίς να καταργήσεις βασικά δικαιώματα, οπότε αντί να δαπανάς δεν ξέρω και 'γω πόσα χρήματα για να συντηρείς τα ασυντήρητα, καλύτερα παρ'το απόφαση και κατάργησε την πνευματική ιδιοκτησία εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπου είναι προφανές ποιος κλέβει κάτι. Γενικότερα ακόμα αντιπαθώ την ίδια την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας γιατί την θεωρώ μια παράλογη επέκταση τις υλικής ιδιοκτησίας. Τώρα αν δω την πνευματική ιδιοκτησία σαν κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των πολιτών (ότι δηλαδή δεν θα σου κλέψω τις ιδέες και δεν θα κλέψεις τις δικές μου) άντε να την δεκτώ... Αλλά όχι και να πληρώνω 2χ για να εφαρμοστεί ένας νόμος που θα αποφέρει χ (πόσο μάλλον όταν τα χ πάνε στις τσέπες των δισκογραφικών και τον εκδοτικών).

Σε κάποιες περιπτώσεις (ηθικά δικαιώματα πχ αν και αυτά υπό όρους κατά την γνώμη μου) θα το καταλάβαινα να υπήρχε το copyright σε κάποια μορφή. Αλλά ακόμα και εκεί πιστεύω ότι μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικά μοντέλα σε μια κοινωνία που το κράτος να μην ασχολείται καν με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Απλά απέχουμε πολύ ακόμα και σε πρώτη φάση νομίζω ότι η επίσημες θέσεις του κόμματος είναι ένας πολύ καλός στόχος. Αν, και όταν, φτάσουμε εκεί, βλέπουμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει.

Τέλος, αν και μιλάμε για copyright εδώ, να πω ότι ΕΙΔΙΚΑ οι πατέντες μου φαίνονται εκατό φορές πιο παράλογες από το copyright. Αν προσπαθεί κάποιος να μας πείσει ότι χωρίς πατέντες δεν θα είχε ανακαλυφθεί το touch screen ή η Πενικιλίνη ε τι να πω... Λες και ο άνθρωπος κατεβάζει ιδέες μόνο αν βλέπει ότι θα κερδίσει από αυτές χρήματα. Στο κάτω κάτω από τις ιδέες κερδίζεις με άπειρους τρόπους και οικονομικά και κοινωνικά. Δεν βλέπω γιατί το κράτος πρέπει να αναμιγνύεται στο τι γεννιέται ή τι μπαίνει στο μυαλό του καθενός και στο πως θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολίτες την σκέψη και τις γνώσεις τους. Γιατί αυτό είναι οι πατέντες στην πράξη: σου λέει το κράτος "ναι μεν ξέρεις πως να σωθείς από την τάδε αρρώστια αλλά όχι δεν θα το κάνεις. Όχι. Θα πας να σε σώσει ο τάδε και θα τον πληρώσεις." Θα μου πείτε, "μα και αυτό ένα κοινωνικό συμβόλαιο είναι". Ναι είναι, απλά θεωρώ ότι παραβιάζει κάθε φραγμό μεταξύ ατόμου και κοινωνίας. Το τι κάνω με την σκέψη μου και τις ιδέες που μπαίνουν και βγαίνουν στο κεφάλι μου δεν είναι δουλεία του κράτους και ούτε καν της κοινωνίας. Εδώ έχουν φτάσει να πατεντάρουν αλγορίθμους, πράγμα ανάλογο του να πατεντάρεις τον τρόπο με τον οποίο μάθαμε να κάνουμε διαίρεση.
My signature was big so I made a page out of it: http://bit.ly/trtsig

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 6 και 0 επισκέπτες