Αντιγράφω την ανάρτηση της Εφης Στεφοπούλου απο το ΙΝΕΡΠ αντί σχολίου
e: Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο γράμμα του αγγλικού αλφάβητου.
Τι σχέση μπορεί να έχει με την ανάλυση επιπτώσεων (Impact Assessment)?
Ένας μαθητής της Α’ Γυμνασίου στις ΗΠΑ παρατήρησε ότι στο Γυμνάσιο οι καθηγητές τους μοίραζαν πολύ περισσότερες φωτοτυπίες απ’ ότι στο Δημοτικό. Έψαξε και υπολόγισε ότι κάθε γραμμάριο μελάνι κοστίζει διπλάσια από ένα γραμμάριο του αρώματος Channel No 5! Κι άρχισε τους υπολογισμούς: Μέτρησε, τύπωσε, ζύγισε, δοκίμασε κι βρήκε ότι αν κανείς χρησιμοποιεί την γραμματοσειρά Garamond αντί των Times New Roman καταναλώνει 21% λιγότερο μελάνι.
Στη συνέχεια υπολόγισε ότι αν το εθνικό τυπογραφείο και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες των ΗΠΑ μετέβαιναν σε Garamond γραμματοσειρά, το κράτος θα εξοικονομούσε 370εκ. $ τον χρόνο. Και τώρα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το Εθνικό Τυπογραφείο των ΗΠΑ και άλλους φορείς σχετικά με τα ευρήματά του, γιατί όπως λέει "I recognize it's difficult to change someone's behavior. That's the most difficult part."
Εμείς στην Ελλάδα, που έχουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο (Ν4048/2012) το οποίο προβλέπει ότι πρέπει να εκτιμώνται οι επιπτώσεις κάθε νομοθετήματος, γιατί δεν το εφαρμόζουμε? Ας πάρουμε μαθήματα από τον 14χρονο κι ας μάθουμε να αξιολογούμε τις συνέπειες: Κι ως ενεργοί πολίτες να απαιτούμε από τους εκπροσώπους μας να το κάνουν για τους νόμους που ψηφίζουν.
Ενδιαφέρον θα ήταν να το κάνει και κάποιος στην Ελλάδα, που βασικά το δημόσιο παράγει "χαρτιά".