Η Ελληνική γλώσσα

Εδώ συζητιέται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάποια άλλη κατηγορία, σε χαλαρούς τόνους.
Μιχάλης Μαντάς
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Η Ελληνική γλώσσα

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 00:44

Στο λίγο χρόνο που ασχολούμαι με το κόμμα μας έχω (υποχρεωτικά) παρατηρήσει (για να μη πω υποστεί) μια συστηματική κακομεταχείριση της ελληνικής γλώσσας. Περιδιαβαίνοντας στις διάφορες πλατφόρμες μας «συλλέγεις» απειρία «μαργαριταριών», ορθογραφικών, συντακτικών και άλλων, σε βαθμό που, παρά το ότι θέλω να πιστεύω ότι έχω ικανή δυνατότητα χειρισμού, πάμπολλες φορές δυσκολεύομαι πραγματικά ακόμη και να παρακολουθήσω ή να ερμηνεύσω τους συνομιλητές μου στο διαδίκτυο. Δεν μιλάω μόνο για την υπερβολική (και τις περισσότερες φορές άστοχη) «ανάμειξη» αγγλικών - ελληνικών, ούτε για την συστηματική χρήση όρων πληροφορικής, ακόμη και όταν ο ομιλών απευθύνεται σε «μη γνώστες» ή έστω «ημιγνώστες», όπως νομίζω ότι είμαι και εγώ, αλλά για την ελλειμματική γνώση και απόδοση της καθεαυτό ελληνικής γλώσσας.
Θα ήθελα λοιπόν εδώ να θέσω τα εξής εύλογα, θέλω να πιστεύω, ερωτήματα:
– Είναι ή δεν είναι η ελληνική γλώσσα «περιουσιακό στοιχείο» της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ως τέτοιο αξίζει ή όχι την προσοχή και υποστήριξή μας;
– Είναι ή δεν είναι η διαφύλαξη της «μητέρας των γλωσσών» ζήτημα ίσης τουλάχιστον (για να μην πω απείρως υπέρτερης) σημασίας από τις ... διελεύσεις των αρκούδων από την Εγνατία Οδό;
– Γιατί το κόμμα μας αδιαφορεί, προκλητικά θα έλεγα, για την κακοποίηση αυτής της πολιτιστικής αξίας, ενώ ευαισθητοποιείται προθυμότατα σε άλλα ζητήματα, ήσσονος κατά τη γνώμη μου σημασίας;
Είναι προφανές ότι θα μπορούσα να συγκροτήσω μακρύ κατάλογο από «γιατί;» αλλά επιλέγω να σταματήσω εδώ, για να δώσω την ευκαιρία και σε άλλους, που ελπίζω ότι θα υπάρξουν, να εκφραστούν και ενδεχομένως να διατυπώσουν αντίστοιχους προβληματισμούς, ώστε ως κόμμα να προσπαθήσουμε να πάρουμε μια θέση γι’ αυτό το σοβαρό κατά τη γνώμη μου ζήτημα.
Προς το παρόν θα ήθελα να απευθύνω προς την πρόσφατα εκλεγμένη Δ.Ε. και την υπό σύσταση Ομ.Επ. το εξής μήνυμα:
Μέχρις ότου βρεθεί τρόπος να λυθεί αυτό το θέμα (που ομολογώ ότι δεν το ελπίζω) θα ήθελα να τους απασχολήσει το ζήτημα ότι τουλάχιστον τα κείμενα που στέλνονται εκ μέρους του κόμματος για δημοσίευση ή δημοσιολογούνται στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού, ας φροντίσουν τουλάχιστον να είναι «ανεκτά» σε ότι αφορά την σύνταξη και ορθογραφία τους. Γιατί εκτός των άλλων το θέμα έχει να κάνει και με την επικοινωνιακή εικόνα μας προς τα έξω.
Θα ήθελα με την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι δεν υπήρξα ποτέ μου εθνικιστής (δηλ. ελληναράς κατά το κοινώς λεγόμενο). Την ελληνική γλώσσα τυχαίνει να την έχω μελετήσει και ταυτόχρονα θαυμάσει μέσα από το επάγγελμά μου (τυπογράφος) και τα αναγνώσματά μου και έχω την πεποίθηση ότι η υποστήριξή της είναι υποχρέωση όχι μόνο ημών των Ελλήνων αλλά και ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Η έκπληξή μου δε είναι μεγάλη όταν διαπιστώνω ότι ενώ ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος έχει ήδη συνειδητοποιήσει αυτή την αναγκαιότητα και ανταποκρίνεται με συγκεκριμένες δράσεις, εμείς, οι φερόμενοι ως κατευθείαν απόγονοι (δηλαδή πληρεξούσιοι κληρονόμοι) αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, αδιαφορούμε πλήρως.

baskin

Re: Η Ελληνική γλώσσα

Δημοσίευσηαπό baskin » 18 Νοέμ 2012, 00:58

Μιχάλη μπορείς να συμμετέχεις στο "χτένισμα" των κειμένων με διάφορους τρόπους...
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

mike1966

Δημοσίευσηαπό mike1966 » 18 Νοέμ 2012, 01:50

Αγαπητέ συνονόματε,
Ως εραστής της ελληνικής γλώσσας, χαίρομαι τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την ποιότητα του κειμένου.
Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω μαζί σου για την κακοποίηση που υφίσταται η γλώσσα μας σε πλείστα όσα κείμενα του forum (=αγορά, απ΄ όπου και το ρήμα αγορεύω, δηλαδή ο χώρος δημόσιας συζήτησης).
Προσωπικά, πιστεύω ότι η εικόνα αυτή αδικεί τα μέλη μας, που έχουν υψηλό επίπεδο επαγγελματικής και γλωσσικής επάρκειας. Θεωρώ ότι η κύρια –αν όχι η μοναδική- αιτία της ανεπάρκειας που δείχνουν κάποια μέλη, έχει να κάνει με τη βιασύνη τους να απαντήσουν –συνήθως επιθετικά- προς άλλα μέλη κι όχι με εγγενή ή/και παιδευτική αδυναμία. Μπορείς να διαπιστώσεις εύκολα την εγκυρότητα του επιχειρήματός μου, κοιτώντας τους ρυθμούς απαντήσεων και ανταπαντήσεων στους θεματικούς χώρους. Βιασύνη αδικαιολόγητη, μιας και το συγκεκριμένο εργαλείο παρέχει όλη τη χρονική άνεση, που απαιτείται, για να σκεφτεί μια τεκμηριωμένη απάντηση προς τους συμμετέχοντες στις συγκεκριμένες διαδικασίες. Μια άλλη συνέπεια της βιασύνης αυτής, με επιδειξιομανή και πολλάκις προσβλητική γραφή, είναι οι συχνές και ανούσιες αντιπαραθέσεις, που οδηγούν σε μια ψυχρότητα, αν όχι εχθρότητα μεταξύ των μελών. Και φυσικά, τέτοιες πολυτέλειες δεν έχουμε…
Η πρότασή σου λαμβάνεται υπόψη σοβαρά, τουλάχιστον από τον υπογράφοντα, και θα προσπαθήσουμε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Μέχρι τότε, ευελπιστούμε στην τακτική συνεργασία σου και στην αυστηρή, καλοπροαίρετη κριτική σου.
Μιχάλης Πετρόπουλος
Χρόνου φείδου. Σπεύδε βραδέως.

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 02:09

baskin έγραψε:Μιχάλη μπορείς να συμμετέχεις στο "χτένισμα" των κειμένων με διάφορους τρόπους...

Έχω ήδη δηλώσει τη συμμετοχή μου στην Ομ.Επ. ειδικά γι' αυτό το θέμα και για άλλα πολλά.

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 02:16

mike1966 έγραψε:Αγαπητέ συνονόματε,
. . . . . . . . . . .
Μέχρι τότε, ευελπιστούμε στην τακτική συνεργασία σου και στην αυστηρή, καλοπροαίρετη κριτική σου.
Μιχάλης Πετρόπουλος

Σε ότι αφορά την τακτική συνεργασία μου ισχύει η απάντηση που ήδη έδωσα παρά δίπλα (baskin).
Υ.Γ.: Στην αρχική μου ανάρτηση δήλωσα (επάγγελμα) τυπογράφος αλλά ειδικά σε σένα θα ήθελα να γνωστοποιήσω ότι οι αρχικές σπουδές μου ήταν Φυσικός (Παν/μιο Αθηνών, έτος εισαγωγής 1967 - αποφοίτησης ... αναμένεται).

mike1966

Δημοσίευσηαπό mike1966 » 18 Νοέμ 2012, 02:24

Συνεπώς και συνάδελφος :o :D :D :D :D
Χαίρομαι διπλά...
Χρόνου φείδου. Σπεύδε βραδέως.

baskin

Δημοσίευσηαπό baskin » 18 Νοέμ 2012, 10:53

Μιχάλης Μαντάς έγραψε:Έχω ήδη δηλώσει τη συμμετοχή μου στην Ομ.Επ. ειδικά γι' αυτό το θέμα και για άλλα πολλά.

Και περιμένεις να σου στείλουν πρόσκληση; Αυτό με τις δηλώσεις το έχουμε ξανασυζητήσει. Δεν λειτουργεί έτσι, κανείς δεν θα σε φωνάξει, εθελοντικά θα πρέπει να συμμετάσχεις.

Δεν σε βλέπω γραμμένο στην mailing list της OM.ΕΠ.

Z53

Δημοσίευσηαπό Z53 » 18 Νοέμ 2012, 12:33

Πολύ σωστή η επισήμανση του Μιχάλη. Οχι μόνο για την εικόνα μας προς τα έξω. Μη ξεχνάμε ότι και το forum εικόνα μας είναι.
Να θυμίσω (στους "βιαστικούς") ότι τουλάχιστον στο forum υπάρχει αυτόματος διορθωτής της ορθογραφίας. Για το συντακτικό ... ας κάνουμε και λίγη προσπάθεια :mrgreen:
Υπάρχει επίσης και η προεπισκόπιση και καλό είναι να τη χρησιμοποιούμε.
Ζαννής Φραγκάκης (Αρχιτέκτονας)

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 12:53

baskin έγραψε:
Μιχάλης Μαντάς έγραψε:Έχω ήδη δηλώσει τη συμμετοχή μου στην Ομ.Επ. ειδικά γι' αυτό το θέμα και για άλλα πολλά.

Και περιμένεις να σου στείλουν πρόσκληση; Αυτό με τις δηλώσεις το έχουμε ξανασυζητήσει. Δεν λειτουργεί έτσι, κανείς δεν θα σε φωνάξει, εθελοντικά θα πρέπει να συμμετάσχεις.
Δεν σε βλέπω γραμμένο στην mailing list της OM.ΕΠ.

Στράτο σε πιάνω ... αδιάβαστο. Δεν ξέρω ποια λίστα κοιτάς, μπορώ όμως να σου πω ότι έχω (ανταποκρινόμενος σε ανάλογο αίτημα) καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στην Ομ.Επ. που καλύπτουν όχι μόνο το εν λόγω θέμα αλλά και άλλα πολλά και κατά τη γνώμη μου σημαντικά και έχω ήδη πάρει απαντήσεις που με έχουν καλύψει. Δεν θέλω να προχωρήσω σε περισσότερες ... ανακοινώσεις γιατί είναι "αλλουνού παπά ευαγγέλιο" που έχω τη γνώμη ότι κάνει καλά τη δουλειά και άρα ... "ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις".
Θα συνιστούσα λοιπόν λίγο υπομονή, γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται και να μην ξεχνάμε πάντα ότι συζητάμε και ζητάμε πράγματα από εθελοντές!
Πάντως, μια και το θέτεις, εγώ είμαι σταθερά διαθέσιμος, (συνταξιούχος γαρ) σε όποιον φίλο (συν)Πειρατή έχει ανάγκη τις υπηρεσίες μου. Μπορώ να διορθώνω, συντάσσω, επιμελούμαι κείμενα οποτεδήποτε, οσαδήποτε και για οποιονδήποτε μου το ζητήσει χωρίς καμιά φυσικά ούτε ανταμοιβή ούτε υποχρέωση.
Για το Κόμμα ρε γαμώτο ...

baskin

Δημοσίευσηαπό baskin » 18 Νοέμ 2012, 13:00

Μιχάλης Μαντάς έγραψε:Στράτο σε πιάνω ... αδιάβαστο. Δεν ξέρω ποια λίστα κοιτάς, μπορώ όμως να σου πω ότι έχω (ανταποκρινόμενος σε ανάλογο αίτημα) καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στην Ομ.Επ. που καλύπτουν όχι μόνο το εν λόγω θέμα αλλά και άλλα πολλά και κατά τη γνώμη μου σημαντικά και έχω ήδη πάρει απαντήσεις που με έχουν καλύψει.

Μιχάλη, επιμένω στην mailing list της OM.ΕΠ. όπου διακινούνται τα προσχέδια και γίνεται συζήτηση, δεν βλέπω το email σου, εκτός κι αν έχεις κάνει εγγραφή με άλλο email, οπότε θα σε μαλώσω (και θα παραδεχθώ ότι δεν το πρόσεξα γιατί δεν έπρεπε).

Η φόρμα εγγραφής στην mailing list είναι εδώ: http://lists.pirateparty.gr/cgi-bin/mai ... /pressteam

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες