Η Ελληνική γλώσσα

Εδώ συζητιέται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάποια άλλη κατηγορία, σε χαλαρούς τόνους.
Μιχάλης Μαντάς
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: Η Ελληνική γλώσσα

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 14:06

James έγραψε:Τι θα γίνει τώρα θα πάμε για κάνα ψάρεμα?

Άμα ... κουρευτείς το συζητάμε. :lol:

zio_donnie
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό zio_donnie » 18 Νοέμ 2012, 17:50

ανάμειξη» αγγλικών - ελληνικών, ούτε για την συστηματική χρήση όρων πληροφορικής, ακόμη και όταν ο ομιλών απευθύνεται σε «μη γνώστες» ή έστω «ημιγνώστες», όπως νομίζω ότι είμαι και εγώ

Πειρατές είμαστε με τους υπολογιστές μεγαλώσαμε, αυτή είναι η διάλεκτος. Αντί να απαιτείς να σου τα δίνουν έτοιμα, καλό θα ήτανε να μορφωθείς ψηφιακά για να καταλαβαίνεις μόνος σου. Ο αναλφάβητος μαθαίνει γράμματα δεν απαιτεί να του διαβάζουν τα πάντα.

Όσο για την ανάμειξη αγγλικών όρων. Μερικά πράγματα, ειδικότερα τεχνολογικής φύσης, δεν έχουν όνομα στα ελληνικά, ή ακόμα χειρότερα οι αρχαιολάτρες της Ακαδημίας Αθηνών δημιουργούν λέξεις εκτρώματα όπως "ιδιωτικότητα" "μεταφόρτωση" και "διαδραστικό". Δεν είναι ντροπή να χρησιμοποιείς τον δόκιμο όρο αντί να φτιάχνεις μια δικιά σου βλακεία. Οι Έλληνες κοκορεύονται ότι όλες οι άλλες γλώσσες δανειστήκανε λέξεις από τα ελληνικά. Γιατί είναι ντροπή να κάνουμε το ίδιο?

Και αν θέλεις να επιβιώσουν τα ελληνικά πρέπει να τα μπολιάσεις με το καινούριο, αλλιώς θα μείνουν μουσειακό είδος και θα εξαφανιστούν. Οι γλώσσες είναι ζωντανοί οργανισμοί και εξελίσσονται. Οι δε πιο επιτυχημένες γλώσσες είναι αυτές που είναι ανοιχτές και δανείζονται για να είναι χρήσιμες όπως τα αγγλικά και τα κινέζικα. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί που κάνουν μεταφράσεις με το ζόρι τα πάντα (δια νόμου στην Γαλλία) βλέπουν τις γλώσσες τους να μην τις μιλάει κανείς.
Ε.Δ.Α.Π.Ε. The truth is out there.

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 18:56

zio_donnie έγραψε:
ανάμειξη» αγγλικών - ελληνικών, ούτε για την συστηματική χρήση όρων πληροφορικής, ακόμη και όταν ο ομιλών απευθύνεται σε «μη γνώστες» ή έστω «ημιγνώστες», όπως νομίζω ότι είμαι και εγώ

Πειρατές είμαστε με τους υπολογιστές μεγαλώσαμε, αυτή είναι η διάλεκτος. Αντί να απαιτείς να σου τα δίνουν έτοιμα, καλό θα ήτανε να μορφωθείς ψηφιακά για να καταλαβαίνεις μόνος σου. Ο αναλφάβητος μαθαίνει γράμματα δεν απαιτεί να του διαβάζουν τα πάντα.
Όσο για την ανάμειξη αγγλικών όρων. Μερικά πράγματα, ειδικότερα τεχνολογικής φύσης, δεν έχουν όνομα στα ελληνικά, ή ακόμα χειρότερα οι αρχαιολάτρες της Ακαδημίας Αθηνών δημιουργούν λέξεις εκτρώματα όπως "ιδιωτικότητα" "μεταφόρτωση" και "διαδραστικό". Δεν είναι ντροπή να χρησιμοποιείς τον δόκιμο όρο αντί να φτιάχνεις μια δικιά σου βλακεία. Οι Έλληνες κοκορεύονται ότι όλες οι άλλες γλώσσες δανειστήκανε λέξεις από τα ελληνικά. Γιατί είναι ντροπή να κάνουμε το ίδιο?
Και αν θέλεις να επιβιώσουν τα ελληνικά πρέπει να τα μπολιάσεις με το καινούριο, αλλιώς θα μείνουν μουσειακό είδος και θα εξαφανιστούν. Οι γλώσσες είναι ζωντανοί οργανισμοί και εξελίσσονται. Οι δε πιο επιτυχημένες γλώσσες είναι αυτές που είναι ανοιχτές και δανείζονται για να είναι χρήσιμες όπως τα αγγλικά και τα κινέζικα. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί που κάνουν μεταφράσεις με το ζόρι τα πάντα (δια νόμου στην Γαλλία) βλέπουν τις γλώσσες τους να μην τις μιλάει κανείς.

Έχω τη γνώμη ότι παρεξήγησες τελείως το όλο σκεπτικό μου.
Αφού λοιπόν σ' ευχαριστήσω πρώτα για το "αναλφάβητος", το οποίο σπεύδω να προσθέσω στη ... συλλογή μου, θα ήθελα στη συνέχεια να σου εξηγήσω ότι εγώ δεν απαίτησα από κανέναν τίποτα και ακόμη ότι σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να ... παραδώσω μαθήματα γλωσσολογίας.
Αν πρόσεχες καλύτερα αυτά που έγραψα, θα παρατηρούσες ενδεχομένως ότι σημείωσα με ιδιαίτερη επισήμανση ότι μιλάω κυρίως για τα "μαργαριτάρια" (που σημαίνει ανορθογραφίες και ασυνταξίες) που συναντώνται ταχτικότατα και στο forum του κόμματος και σε άλλες πλατφόρμες του. Αυτό μου το κείμενο τουλάχιστον δεν αφορούσε την ανάμειξη αγγλικών - ελληνικών και την υπερβολική χρήση όρων πληροφορικής ακόμη και όταν δεν χρειάζεται και το διευκρίνησα, όπως θα δεις αν το ξαναδιαβάσεις προσεκτικότερα, επαρκώς νομίζω.
Μια και θίγεις πάντως το θέμα (έτσι όπως το θίγεις) θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι οι ψηφοφόροι που μας "χρειάζονται" βρίσκονται "εκεί έξω από το πειρατικό καράβι" και δεν είναι, για την ώρα τουλάχιστον, καθόλου Πειρατές (τουλάχιστον με αυτά τα κριτήρια που εσύ καθιερώνεις). Αν εσύ νομίζεις ότι θα πρέπει να τους μάθουμε την "πειρατική διάλεκτο" όπως την ονομάζεις, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, είναι πράγματι μια ενδιαφέρουσα άποψη προς την οποία όμως εγώ δεν θα συμφωνήσω, αλλά ούτε και θα σου θυμώσω που την διατυπώνεις.
Άλλωστε με την έννοια που το θέτεις, ούτε κι εγώ είμαι πειρατής, γιατί δεν μου συνέβη να μεγαλώσω με τον υπολογιστή αλλά με άλλα πράγματα. Κι αν η πειρατική ιδεολογία συνοψίζεται (και περιορίζεται) στην άριστη χρήση και γνώση του υπολογιστή σε όλα του τα επίπεδα, τότε πράγματι έχεις απόλυτο δίκιο κι εγώ άδικο γιατί μάλλον βρίσκομαι σε λάθος κόμμα.
Θα έπρεπε όμως εσείς "οι καθαρόαιμοι Πειρατές" (με συγχωρείς για τον όρο, αλλά κάπως έπρεπε να σας διαχωρίσω από εμάς τους "γιαλαντζί Πειρατές") να προσθέσετε και στο καταστατικό του κόμματος ή στις αρχές του ή έστω στις προϋποθέσεις εγγραφής ότι για να γίνει κάποιος μέλος προαπαιτείται άριστη γνώση της πληροφορικής και όλα τα υπόλοιπα σχετικά, για να μην ταλαιπωρούμαστε άδικα κι εμείς οι ... ορεσίβιοι.

zio_donnie
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό zio_donnie » 18 Νοέμ 2012, 19:15

Δεν είναι θέμα προσβολής ή προσωπικής επίθεσης. Αλλά όταν γράφεσαι σε οποιανδήποτε εξειδικευμένη ομάδα, είσαι υποχρεωμένος να μάθεις και τους κανόνες τις και όχι να απαιτείς να αλλάξουν όλοι για τον νεοφερμένο.

Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός δεν είναι προσβολή αλλά απλή παρατήρηση της πραγματικότητας. Το τραγικό είναι η απροθυμία μερικών να μάθουνε κάτι καινούριο. Αν δεν θέλει κάποιος να μάθει δικαίωμά του. Δεν είναι δικαίωμα του (ούτε και λύση) να ξεμάθουν οι υπόλοιποι για να μην αισθάνεται άσχημα.

Και ερχόμενος στα παράπονά σου. Στην κουλτούρα του ίντερνετ υπάρχει ένας όρος για αυτούς που συνέχεια ασχολούνται με την γραμματική και την ορθογραφία. Ονομάζονται grammar police ή grammar nazi. Κάνε μια βόλτα στο google για να δεις τον ορισμό. Με ενοχλεί και μένα η άσχημη γραφή αλλά τι να κάνουμε δεν είναι όλοι Καστοριάδηδες να γράφουνε ωραία. Επίσης το φόρουμ δεν είναι κανενός είδους "βιτρίνα" που να θέλει συμμάζεμα. Δεν είναι μανιφέστο, είναι μια ψηφιακή πλατεία όπου ακούγονται γνώμες. Αν μερικές γνώμες είναι ανορθόγραφες, υπομονή.

Δεύτερον, οι "ψηφοφόροι" δεν μας "χρειάζονται". Εμείς βγάζουμε ιδέες προς τα έξω και όσοι πιστοί προσέλθετε. Δεν θα διαλύσουμε και τα πάντα στο βωμό της απλοποίησης. Θα μάθουμε την χρήση του υπολογιστή σε όλους αν χρειαστεί, αλλα δεν θα εγκαταλείψουμε τους υπολογιστές και το ίντερνετ για να μας ψηφίσουν με το ζόρι κάτι μπαρμπάδες που αμα δεν σε παίζει το μέγκα και δεν σε γράφει η καθημερινή δεν σε υπολογίζουν. Από αυτή την αποψη ποτέ και μας μάθουν.

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 20:00

zio_donnie έγραψε:Δεν είναι θέμα προσβολής ή προσωπικής επίθεσης. Αλλά όταν γράφεσαι σε οποιανδήποτε εξειδικευμένη ομάδα, είσαι υποχρεωμένος να μάθεις και τους κανόνες τις και όχι να απαιτείς να αλλάξουν όλοι για τον νεοφερμένο.
Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός δεν είναι προσβολή αλλά απλή παρατήρηση της πραγματικότητας. Το τραγικό είναι η απροθυμία μερικών να μάθουνε κάτι καινούριο. Αν δεν θέλει κάποιος να μάθει δικαίωμά του. Δεν είναι δικαίωμα του (ούτε και λύση) να ξεμάθουν οι υπόλοιποι για να μην αισθάνεται άσχημα.
Και ερχόμενος στα παράπονά σου. Στην κουλτούρα του ίντερνετ υπάρχει ένας όρος για αυτούς που συνέχεια ασχολούνται με την γραμματική και την ορθογραφία. Ονομάζονται grammar police ή grammar nazi. Κάνε μια βόλτα στο google για να δεις τον ορισμό. Με ενοχλεί και μένα η άσχημη γραφή αλλά τι να κάνουμε δεν είναι όλοι Καστοριάδηδες να γράφουνε ωραία. Επίσης το φόρουμ δεν είναι κανενός είδους "βιτρίνα" που να θέλει συμμάζεμα. Δεν είναι μανιφέστο, είναι μια ψηφιακή πλατεία όπου ακούγονται γνώμες. Αν μερικές γνώμες είναι ανορθόγραφες, υπομονή.
Δεύτερον, οι "ψηφοφόροι" δεν μας "χρειάζονται". Εμείς βγάζουμε ιδέες προς τα έξω και όσοι πιστοί προσέλθετε. Δεν θα διαλύσουμε και τα πάντα στο βωμό της απλοποίησης. Θα μάθουμε την χρήση του υπολογιστή σε όλους αν χρειαστεί, αλλα δεν θα εγκαταλείψουμε τους υπολογιστές και το ίντερνετ για να μας ψηφίσουν με το ζόρι κάτι μπαρμπάδες που αμα δεν σε παίζει το μέγκα και δεν σε γράφει η καθημερινή δεν σε υπολογίζουν. Από αυτή την αποψη ποτέ και μας μάθουν.

Εξακολουθώ να μη μπορώ να θυμηθώ πότε ακριβώς απαίτησα "να αλλάξουν όλοι για τον νεοφερμένο" (σ.σ.: υποθέτω ότι εγώ είμαι αυτός).
Όπως επίσης πάλι δεν μπορώ να θυμηθώ πότε θεώρησα ότι είναι δικαίωμά μου "να ξεμάθουν οι υπόλοιποι για να μην αισθάνομαι εγώ άσχημα". Άλλωστε αν όπως λες αισθανόμουνα άσχημα "θα την είχα κάνει" ήδη, αφού κανείς δε με υποχρεώνει να κάθομαι εδώ και να ασχολούμαι με αυτό το κόμμα, εκτός από τον ίδιο μου τον εαυτό και για μαζοχιστή δε με κόβω.
Και για μένα, να σου πω, είναι εξαιρετικά τραγικό που ελάχιστοι θέλουν να μάθουν να ψαρεύουν παραγάδι κι έτσι υποχρεώνομαι να ψαρεύω μόνος μου. Όμως βλέπεις οι άνθρωποι δεν έχουμε όλοι τα ίδια θέλω και προτεραιότητες. Και άλλωστε εδώ δε μιλάμε ούτε για την βάρκα μου, ουτε για τη βάρκα σου. Μιλάμε για ανοιχτό κόμμα που δεν είναι ιδιοκτησία κανενός κι αυτό είναι "άλλο πράγμα".
Τώρα για το αν σας / μας χρειάζονται οι ψηφοφόροι, πράγματι εδώ έχεις δίκιο γιατί μάλλον εγώ κατάλαβα το αντίθετο και όπως φαίνεται έχω λάθος. Νόμισα δηλαδή ότι γίνονται προσπάθειες να μας ψηφίσουν όλοι αν είναι δυνατόν, ξέρουν - δεν ξέρουν πληροφορική. Σ' αυτό ειδικά το ερώτημα θα ήθελα να απαντήσουν κι άλλοι για να καταλάβω αν είμαι ή όχι ο μοναδικός ανόητος που κυκλοφορεί στο forum.
Εντυπωσιακό θα ήταν πράγματι να παρακολουθήσω μια προσπάθεια να μάθει τη χρήση του υπολογιστή η ... γιαγιά μου, γιατί εγώ που προσπάθησα δεν μπόρεσα ούτε το κοντρόλ της τηλεόρασης να της μάθω. Ξέρεις κι η γιαγιά μου εξακολουθεί να ψηφίζει, η ψήφος της μάλιστα εξακολουθεί να έχει την ίδια αξία με τη δική σου και τη δική μου.
Αυτό το "θα μάθουμε την χρήση του υπολογιστή σε όλους αν χρειαστεί" το βρίσκω εξαιρετικά αισιόδοξο αν και λίγο υπερβολικό. Μου θυμίζει μάλιστα τον τρόπο που σφύριζε τα παραγγέλματά του ο μεγάλος δαμαστής Αδόλφος Χίτλερ στο Τέμπελχοφ της Γερμανίας και ξεσήκωνε τα πειθήνια πλήθη, που αναμένανε με προσμονή την έλευση του πρώτου λαϊκού αυτοκινήτου, του Σκαραβαίου.
Για τους όρους grammar police ή grammar nazi που μου αναφέρεις, πράγματι δεν τους γνώριζα (πώς θα μπορούσα άλλωστε τέτοιος "μπάρμπας" που είμαι) και αναγνωρίζω πολύ εύκολα ότι σε μεγάλο βαθμό πράγματι μου ταιριάζουν. Με ενοχλεί βέβαια λιγάκι εκείνο το "police" και το "nazi" αλλά άμα το προσπαθήσω μπορεί σιγά - σιγά να το συνηθίσω. Άλλωστε από ότι διαπίστωσα από τις διάφορες αναρτήσεις που έγιναν σε αυτό το θέμα, μάλλον δεν θα αισθάνομαι και πολύ μόνος.

zio_donnie
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό zio_donnie » 18 Νοέμ 2012, 20:10

Ανοιχτό είναι και το κόμμα των κυνηγών. Δεν νοείται να γίνεις μέλος τους και να πεις πως δεν ξέρεις από καραμπίνες ή κυνήγι και εν τέλει πρέπει να σε ψηφίσουν και οι χορτοφάγοι. Αυτό που λές είναι ακριβώς το ίδιο. Προκειμένου να μας ψηφίσει η γιαγιά ποσους συμβιβασμούς πρέπει να κάνουμε; Και εν τέλει αν την γιαγια δεν την ενδιαφέρει το ιντερνετ ποιος ο λόγος να μας ψηφίσει? Αφήνω έξω το γεγονός πως προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καν η ψήφος της γιαγιάς, είναι άλλο το κοινό στο οποίο πιστεύω πως πρέπει να απευθυνθούμε.

Οι υπολογιστές και το ίντερνετ είναι ανεξίτηλα δεμένα με τους πειρατές. Πειρατές ονομαστήκαμε γιατί πειρατεύαμε στο ιντερνετ όχι γιατί μας έτρωγε η αλμύρα. Αν το αρνείσαι αυτό ή αν δεν το θεωρείς σημαντικό μάλλον διάλεξες λάθος κόμμα. Εδώ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ Πασοκ ή ΝΔ που χωράνε όλοι. Οι πειρατές έχουν εκκεντρικές απόψεις και δεν κάνουν για όλους. Και δεν θα αλλάξει αυτό για να μπούνε όλοι.

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 20:25

zio_donnie έγραψε:Ανοιχτό είναι και το κόμμα των κυνηγών. Δεν νοείται να γίνεις μέλος τους και να πεις πως δεν ξέρεις από καραμπίνες ή κυνήγι και εν τέλει πρέπει να σε ψηφίσουν και οι χορτοφάγοι. Αυτό που λές είναι ακριβώς το ίδιο. Προκειμένου να μας ψηφίσει η γιαγιά ποσους συμβιβασμούς πρέπει να κάνουμε; Και εν τέλει αν την γιαγια δεν την ενδιαφέρει το ιντερνετ ποιος ο λόγος να μας ψηφίσει? Αφήνω έξω το γεγονός πως προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καν η ψήφος της γιαγιάς, είναι άλλο το κοινό στο οποίο πιστεύω πως πρέπει να απευθυνθούμε.
Οι υπολογιστές και το ίντερνετ είναι ανεξίτηλα δεμένα με τους πειρατές. Πειρατές ονομαστήκαμε γιατί πειρατεύαμε στο ιντερνετ όχι γιατί μας έτρωγε η αλμύρα. Αν το αρνείσαι αυτό ή αν δεν το θεωρείς σημαντικό μάλλον διάλεξες λάθος κόμμα. Εδώ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ Πασοκ ή ΝΔ που χωράνε όλοι. Οι πειρατές έχουν εκκεντρικές απόψεις και δεν κάνουν για όλους. Και δεν θα αλλάξει αυτό για να μπούνε όλοι.

Γεια σου και πάλι ασυμβίβαστε και εκκεντρικέ Πειρατή.
Εσύ είπες ότι "αν χρειαστεί θα μάθουμε τους υπολογιστές σε όλους" και το όλοι δυστυχώς περιλαμβάνει και τη γιαγιά μου.
Μόνος σου τα αποφάσισες όλα αυτά ή έγινε καμιά σχετική ψηφοφορία και δεν την πήρα χαμπάρι, γιατί μεταξύ άλλων το τι θα αλλάξει ή δε θα αλλάξει απ' ότι κατάλαβα υπάρχει κάποιος τρόπος που αποφασίζεται ή μήπως ούτε αυτό το κατάλαβα καλά;

James
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό James » 18 Νοέμ 2012, 20:29

Ελα Μιχάλη μεταφόρτωσε( γιά να τη σπάσω στο Διονύση το μεταφόρτωσε) αυτο το λεξικό πληροφορικής
Οι αναρτήσεις μου είναι οι πολιτικές μου απόψεις.
!!!Be Proud to fly the Jolly Roger!!!
jamesppgr@riseup.net

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 20:37

James έγραψε:Ελα Μιχάλη μεταφόρτωσε( γιά να τη σπάσω στο Διονύση το μεταφόρτωσε) αυτο το λεξικό πληροφορικής

Φχαριστώ ρε Μήτσο. Θα το πάρω μαζί μου στο ψάρεμα να το μελετήσω. Σε λίγες μέρες θα είμαι έτοιμος για εξετάσεις (τεστ, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ιντερβιού και ότι άλλο επιθυμεί το κόμμα). Με τη διάλεκτο δεν ξέρω τι θα γίνει. Την έχει μέσα κι αυτήν;

baskin

Δημοσίευσηαπό baskin » 18 Νοέμ 2012, 20:41

Μιχάλης Μαντάς έγραψε:Φχαριστώ ρε Μήτσο. Θα το πάρω μαζί μου στο ψάρεμα να το μελετήσω. Σε λίγες μέρες θα είμαι έτοιμος για εξετάσεις (τεστ, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ιντερβιού και ότι άλλο επιθυμεί το κόμμα). Με τη διάλεκτο δεν ξέρω τι θα γίνει. Την έχει μέσα κι αυτήν;

Στην εκπαίδευση του Βασίλη για το forum πήγες;
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες