Η Ευγενεια που σκοτωνει.

Εδώ συζητιέται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάποια άλλη κατηγορία, σε χαλαρούς τόνους.
Z53
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: Η Ευγενεια που σκοτωνει.

Δημοσίευση από Z53 »

Μια ζωή ανορθόγραφος αυτός ο Σίμος :D
Ζαννής Φραγκάκης (Αρχιτέκτονας)
Μιχάλης Μαντάς
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: Η Ευγενεια που σκοτωνει.

Δημοσίευση από Μιχάλης Μαντάς »

ekfrasi έγραψε:Δε θέλω ν'ανοίξω μεγάλη κουβέντα, αλλά και η ευγένεια και ο ευγενής (και εκείνος ο καταραμένος πληθυντικός ευγενείας) είναι "ταξικό" φαινόμενο.
Από τα αρχαία χρόνια, ευ+γένος (να μη πω ότι μου θυμίζει και την ευγονική τελικά...) και το σόι σου δηλαδή...
Οι ευγενείς λόγω μόρφωσης είχαν "τρόπους", η "πλέμπα" ως συνήθως ζήλεψε και γνωστή μιμήτρια πιθήκισε :( από το σεις και σας μέχρι το τσιγάρο ή το κόψιμο του στα σημερινά χρόνια*)
Αυτή η παραριά να μιλάς τον άλλον στον πληθυντικό έγινε μετά τον Οθωνα, δεν υπάρχει στην γλώσσα μας, γιατί μαζί με τον βασιλιά, δημιούργησαν και "ευγενείς" και έναν τρόπο να τους ξεχωρίζεις. (Υπάρχει κάπου μια καταπληκτική συνέντευξη του Δ. Μαρωνίτη για το θέμα της γλώσσας, αν τη βρω θα τη βάλω)
Καλά δε θα αλλάξουμε τη γλώσσα μας τώρα, έγινε, αλλά όταν ακούω τον κάθε μ@#%^ να λέει "δε σας επιτρέπω! παρακαλώ να μου μιλάτε στον πληθυντικό" μου ανάβουν κάτι περίεργα λαμπάκια και η γλώσσα μου ξεπλύνεται στον ενικό... πω πω μου θύμισε τον ε-νικο και συγχύστηκα τώρα :P
Έχουμε μπερδέψει στην καθημερινότητα μας τους καλούς τρόπους, την ευγένεια, την κοσμιότητα με το "δήθεν". Το άρθρο νομίζω στο "δήθεν" και στο "πουλ μουρ" αναφέρεται.
*και από προσωπική πείρα: "why do you smoke? are you poor? only the low class smoke nowdays" και απλά φύσηξα τον καπνό στη μούρη του για απάντηση :mrgreen:
Για την ιστορία και μόνο: Ο πληθυντικός ευγενείας πρωτοεμφανίστηκε επί φεουδαρχίας, όταν οι φεουδάρχες, θέλοντας να απευθυνθούν στους κολίγους τους μίλαγαν πάντα στον πληθυντικό, δηλ. εμείς - εσείς. Πολύ έξυπνα στη συνέχεια οι Άγγλοι παρέκαμψαν αυτή την ... αρτηριοσκλήρωση εξομοιώνοντας το δεύτερο ενικό πρόσωπο με το δεύτερο πληθυντικό. Λένε δηλ. you και καθαρίζουν με όλους.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Χαλαρή Συζήτηση”