Αλλαγή του εκλογικού νόμου
Αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ο υπάρχων εκλογικός νόμος στην Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία της ενισχυμένης αναλογικής.
Αποτέλεσμα της ενισχυμένης αναλογικής είναι η δυσανάλογα μεγάλη εκπροσώπηση του πρώτου συνδυασμού στη βουλή εις βάρος των υπολοίπων, αλλοιώνοντας τη βασική δημοκρατική αρχή ότι κάθε ψήφος μετράει το ίδιο.
Ως επιχείρημα προβάλλεται πάντα ότι η ενισχυμένη αναλογική εξασφαλίζει ευκολότερες αυτοδυναμίες, οδηγώντας σε σταθερές κυβερνήσεις.
Ο όρος της ενισχυμένης αναλογικής είναι ψευδεπίγραφος, αφού στην πραγματικότητα αυτό το σύστημα είναι αποδυναμωμένη αναλογική. Ονομάζεται, όμως, έτσι επειδή ενισχύει το πρώτο σε ψήφους κόμμα.
Αυτό εμένα δε μου φαίνεται πολύ Δημοκρατικό. Μήπως θα έπρεπε να υποστηρίξουμε την χρήση της απλής αναλογικής ή της απλής αναλογικής με όριο;
Αποτέλεσμα της ενισχυμένης αναλογικής είναι η δυσανάλογα μεγάλη εκπροσώπηση του πρώτου συνδυασμού στη βουλή εις βάρος των υπολοίπων, αλλοιώνοντας τη βασική δημοκρατική αρχή ότι κάθε ψήφος μετράει το ίδιο.
Ως επιχείρημα προβάλλεται πάντα ότι η ενισχυμένη αναλογική εξασφαλίζει ευκολότερες αυτοδυναμίες, οδηγώντας σε σταθερές κυβερνήσεις.
Ο όρος της ενισχυμένης αναλογικής είναι ψευδεπίγραφος, αφού στην πραγματικότητα αυτό το σύστημα είναι αποδυναμωμένη αναλογική. Ονομάζεται, όμως, έτσι επειδή ενισχύει το πρώτο σε ψήφους κόμμα.
Αυτό εμένα δε μου φαίνεται πολύ Δημοκρατικό. Μήπως θα έπρεπε να υποστηρίξουμε την χρήση της απλής αναλογικής ή της απλής αναλογικής με όριο;
Όλες οι απόψεις των post μου είναι αυστηρά προσωπικές.
-
Nicholas Starkos
- Επικοινωνία:
Re: Αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ο Κοινοβουλευτισμός από τότε που υπάρχει είναι ένα ολιγαρχικό σύστημα και όσο θα υπάρχει θα είναι ένα ολιγαρχικό σύστημα. Οι εκλογικοί νόμοι από τότε που υπάρχουν είναι γελοία κατασκευάσματα των εκάστοτε ισχυρών κομμάτων εξουσίας. Το πιο δημοκρατικό θα ήταν η αλλαγή του πολιτεύματος από ολιγαρχικό κοινοβουλευτισμό σε Άμεση Δημοκρατία. Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν αντέχει άλλο η ζωή του να εξαρτάται αποκλειστικά από τις όποιες αποφάσεις και τις ορέξεις 300 μόνο ανθρώπων.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν χαρίζονται , ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.
-
piratiko.org
- Επικοινωνία:
Nicholas Starkos έγραψε:Ο Κοινοβουλευτισμός από τότε που υπάρχει είναι ένα ολιγαρχικό σύστημα και όσο θα υπάρχει θα είναι ένα ολιγαρχικό σύστημα. Οι εκλογικοί νόμοι από τότε που υπάρχουν είναι γελοία κατασκευάσματα των εκάστοτε ισχυρών κομμάτων εξουσίας. Το πιο δημοκρατικό θα ήταν η αλλαγή του πολιτεύματος από ολιγαρχικό κοινοβουλευτισμό σε Άμεση Δημοκρατία. Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν αντέχει άλλο η ζωή του να εξαρτάται αποκλειστικά από τις όποιες αποφάσεις και τις ορέξεις 300 μόνο ανθρώπων.

Όλες οι απόψεις των post μου είναι αυστηρά προσωπικές. Οι επίσημες θέσεις βρίσκονται στο http://www.pirata.gr
My Blog: http://www.pressfree.net
Γιώργος
Γιώργος
-
anestis
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Θα συμφωνήσω με το Γιάννη και θα πρότεινα η θέση μας να είναι απλή αναλογική με όριο 3%
Τα ψηφαλάκια που χάνονται κάτω από το 3% να ενισχύουν λίγο το πρώτο κόμμα, αντί να πηγαίνουν σε αυτόν με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο.
Πιθανά έτσι να κάνεις κυβέρνηση 151 βουλευτών με 46%
Η άποψη του Νικόλα, η οποία έχει τα δίκια της, νομίζω ότι θα έπρεπε να μας οδηγήσει στο να προτείνουμε συνεχώς περισσότερη άμεση Δημοκρατία, περισσότερες αποφάσεις με διαδικασίες άμεσης Δημοκρατίας,
Δημιουργία ψηφιακής Πλατφόρμας που θα το επιτρέπει σε πανελλαδικό επίπεδο κλπ κλπ κλπ
Θέλω να θυμίσω ότι το Πολίτευμα δεν αλλάζει χωρίς ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (δεν προβλέπεται, αλλά έχει συμβεί μετά από εξαιρετικά ταραγμένες περιόδους).
Το Σύνταγμα αλλάζει σε κάποια άρθρα του με τις ψήφους 180 βουλευτών, σε 2 Συνόδους (δηλαδή μέση απόσταση 4 έτη) και δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης. Αρα μιλάμε ΠΕΡΙΠΟΥ για μια αναθεώρηση ανά δεκαετία. Την αναθεώρηση που ίσως ξεκινήσει κατά το 2016 και θα τελειώσει κατά το 2018, ίσως να μην την προλαβαίνουμε (μακάρι να είμαστε mainstream κόμμα μέχρι τότε) οπότε μιλάμε για μια αναθεώρηση γύρω στο 2025-2028 (!)
Αξίζει να το θέσουμε στο πρώτο Συνέδριο, αν θα είναι θέση μας το αίτημα για κατάργηση του κοινοβουλευτισμού...
Αξίζει επίσης στο πρώτο Συνέδριο να προτείνουμε Αλλαγές στο Σύνταγμα ή/και να φτιάξουμε ένα WikiΣύνταγμα
Προσωπικά θα ήθελα σε πρώτο στάδιο περιορισμό του κοινοβουλευτισμού και αύξηση της Αμεσης Δημοκρατίας. π.χ. 200 βουλευτές, περιορισμό υπαλλήλων και προϋπολογισμού της Βουλής, ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ πλατφόρμα ψηφιακής Αμεσης Δημοκρατίας...
Τα ψηφαλάκια που χάνονται κάτω από το 3% να ενισχύουν λίγο το πρώτο κόμμα, αντί να πηγαίνουν σε αυτόν με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο.
Πιθανά έτσι να κάνεις κυβέρνηση 151 βουλευτών με 46%
Η άποψη του Νικόλα, η οποία έχει τα δίκια της, νομίζω ότι θα έπρεπε να μας οδηγήσει στο να προτείνουμε συνεχώς περισσότερη άμεση Δημοκρατία, περισσότερες αποφάσεις με διαδικασίες άμεσης Δημοκρατίας,
Δημιουργία ψηφιακής Πλατφόρμας που θα το επιτρέπει σε πανελλαδικό επίπεδο κλπ κλπ κλπ
Θέλω να θυμίσω ότι το Πολίτευμα δεν αλλάζει χωρίς ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (δεν προβλέπεται, αλλά έχει συμβεί μετά από εξαιρετικά ταραγμένες περιόδους).
Το Σύνταγμα αλλάζει σε κάποια άρθρα του με τις ψήφους 180 βουλευτών, σε 2 Συνόδους (δηλαδή μέση απόσταση 4 έτη) και δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης. Αρα μιλάμε ΠΕΡΙΠΟΥ για μια αναθεώρηση ανά δεκαετία. Την αναθεώρηση που ίσως ξεκινήσει κατά το 2016 και θα τελειώσει κατά το 2018, ίσως να μην την προλαβαίνουμε (μακάρι να είμαστε mainstream κόμμα μέχρι τότε) οπότε μιλάμε για μια αναθεώρηση γύρω στο 2025-2028 (!)
Αξίζει να το θέσουμε στο πρώτο Συνέδριο, αν θα είναι θέση μας το αίτημα για κατάργηση του κοινοβουλευτισμού...
Αξίζει επίσης στο πρώτο Συνέδριο να προτείνουμε Αλλαγές στο Σύνταγμα ή/και να φτιάξουμε ένα WikiΣύνταγμα
Προσωπικά θα ήθελα σε πρώτο στάδιο περιορισμό του κοινοβουλευτισμού και αύξηση της Αμεσης Δημοκρατίας. π.χ. 200 βουλευτές, περιορισμό υπαλλήλων και προϋπολογισμού της Βουλής, ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ πλατφόρμα ψηφιακής Αμεσης Δημοκρατίας...
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.
Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)
Καλησπέρα σας, το όριο του 3% δεν βγάζει νόημα. Μήπως θα έπρεπε να μετακινηθεί στο 100%/300 θέσεις=0,33 %; Θεωρώ ότι θα ήταν ακριβοδίκαιο.
http://ppgrsecurityanonimity.blogspot.com/
Status: Τυπώνω κουπονάκια και καλά για την οικονομική ενίσχυση του κόμματος.
-
piratiko.org
- Επικοινωνία:
ξέρεις τι θα γίνετε στην βουλή με το 0,3 . πανηγύρι κομματων, αλλα μπορεί να έχει και κάτι καλο εάν λειτουργήσουμε με το νέο λειτουργικό σύστημα που αντιπροσωπεύουμε εμείς (και υποθετουμενο ότι κυβερνάμε εμείς
)
Όλες οι απόψεις των post μου είναι αυστηρά προσωπικές. Οι επίσημες θέσεις βρίσκονται στο http://www.pirata.gr
Γιώργος
Γιώργος
Ναι πανηγύρι αλλά αφού πληθυσμιακά αυτό ήθελαν οι ψηφοφόροι αυτό είναι το δίκαιο. Άσε που θα έχει γέλιο να τους βλέπεις να προσπαθούν να συνεργαστούν και να αναιρούν τα ψέματα που έλεγαν στους ψηφοφόρους τους.
http://ppgrsecurityanonimity.blogspot.com/
-
anestis
Το 3% στην Ελλάδα έχει άλλο νόημα, δεν λέγεται δημόσια, σκεφτείτε...
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.
-
Nicholas Starkos
- Επικοινωνία:
anestis έγραψε:
Η θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών είναι υπεράνω οποιουδήποτε νόμου ή συντάγματος , ειδικά όταν ο νόμος ή το σύνταγμα είναι κατασκευάσματα ολιγαρχικών ομάδων και πολλές φορές έχουν παράλογο ή βλακώδες περιεχόμενο.
Η μορφή του Πολιτεύματος , είτε άμεσα είτε έμμεσα , επηρεάζει σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής του κάθε πολίτη. Το περιεχόμενο των νόμων και του Συντάγματος επηρεάζουν ΑΜΕΣΑ σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής του κάθε πολίτη.
Ως εκ τούτου μόνη αρμόδια για να αποφασίσει την μορφή του Πολιτεύματος ή την αλλαγή του Συντάγματος είναι η πλειοψηφία των 11 εκατομμυρίων πολιτών αυτής της χώρας. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να ορίζουμε τις ζωές μας όσο γίνεται γρηγορότερα και όχι να ακολουθήσουμε τις βλακώδεις διαδικασίες του υπάρχοντος Συντάγματος.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν χαρίζονται , ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.
-
vasilis89
η άμεση δημοκρατία ειναι ενα βλακώδες σύστημα. Οπως λεει και ο πλάτωνας αυτοκαταστροφικο. Δεν ειναι δυνατόν να βάζουμε δεκα εκατομύρια ανθρώπους να ψηφίζουν για θέματα που δεν εχουν γνώση. Στην τελικη θα βγαίνει η αυτο το οποίο ειχε πιο πολλα λεφτα για διαφήμιση απο πίσω του η αυτοι που δεν τους νιαζει το θεμα δεν θα ασχολούνται καθόλου, δεν θα μαθαίνουν ποτε με πιο τροπο θα τους επιρεασει κάποιο ψήφισμα, και ετσι στο τελος θα κερδίζει αυτο που είναι ηδη εδραιωμένο. Και τελος η δουλειά μας ειναι αλλη (αν δεν ήμαστε άνεργοι), οχι να μελεταμε και ψηφίζουμε νόμους με το ρυθμό που το κανουν οι βουλευτες, και χωρις να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις νομικές επιπλοκές. Η ψήφιση ενός γενικού ιδεολόγικου πλαισίου καθε τέσσερα χρονια και η κοινοβουλευτικη εκπροσώπηση ειναι αρκετη. Το πρόβλημα στην ελλαδα ειναι οτι εμεις δεν ψηφίζουμε αυτο αλλα τον σουλτάνο που εχει ολες τι εξουσίες στα χερια του και κανει οτι θελει. Η απλη αναλογικη και ο απόλυτος διαχορισμος των εξουσιών θα ειναι αρκετα μεγαλη αλλαγή για να φέρει επανάσταση στην ελλαδα. Οσο για τις σταθερές κυβερνήσεις, ας ειναι ανεξάρτητες απο την βουλή και υπο τον πρόεδρο της δημοκρατιας που ουτος η αλλως δεν ανταποκρίνεται στον ρολο του χρονια τωρα