Καταρχήν Καλησπέρα Κώτσο και καλή χρονιά!
Θα μπορούσα απλά να αγνοήσω τον οχετό σου, αλλά επέλεξα να μην το κάνω και γι αυτό κάθησα κι έψαξα μερικά στοιχεία γι' αυτήν την έρευνα προκειμένου να μην λέμε ό,τι να ναι...
Kotsos έγραψε:Οι επιστροφές σε καινοτομίες από τις "έρευνες" των ελληνικών πανεπιστημίων. Αγγίζουν το μηδέν.
Η έρευνα έχει βοηθήσει το ανθρώπινο είδος να προχωρησει μπροστά σαν είδος, δεν είναι ντε και καλά κάτι το οποίο θα έχει άμεσα αποτελέσματα, ή τα αποτελέσματά της έχουν πάντα νόημα για ...εμάς τους απλούς, ή αξίζουν τα αποτελέσματα να εκμεταλλευθούν εμπορικά δημιουργώντας νέα και ανταγωνιστικά προϊόντα(καινοτομία).
Το ότι η έρευνα έχει βοηθήσει τα μάλλα στην ανάπτυξη των παγκόσμιων αγορών, δεν σημαίνει ότι υφίσταται γι' αυτό και μόνο.
Το προιόν και η βελτίωσή του αποτελεί ένα αποτέλεσμα της έρευνας και όχι προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια έρευνα ή σκοπός.
Η ανάπτυξη της γνώσης, η κατανόηση της φύσης, της δομής και των ιδιοτήτων της ύλης, είναι προϋποθέσεις και σκοπός όμως.
Kotsos έγραψε:Από το βρήκα κάτι, μέχρι να γίνει προϊόν έχει μεγάλο δρόμο.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια σχεδόν ποτέ δεν έχουν παράξει μία έρευνα που δημιουργεί καινοτομία. Συνήθως επαναλαμβάνουν ήδη εδραιωμένες τεχνολογίες που αυτοί που τις ανακαλύψαν ήδη έχουν επεξεργαστεί το στάδιο της ανάπτυξης και δημιουργίας ενός τελικού προϊόντος.
Τα Ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα -όσο και να μην το θέλεις- έχουν καινοτομήσει ουκ ολίγες φορές. Έχουν αποτελέσει κύριο ρόλο στον καθορισμό παγκόσμιων προδιαγραφων (κάποια πρόσφατα παραδείγματα είναι το H.264 που μέρος της συν-ανάπτυξής του έγινε στο ΙΤΕ και η επίγεια τηλεοπτική μετάδοση 3διάστατης εικόνας που έγινε πρώτη για φορά στον κόσμο στο Αλεξάνδρειο, και να είσαι σίγουρος ότι είναι πολλά άλλα ακόμα - αναφέρομαι στο αντικείμενο μου, για τα άλλα αντικείμενα δεν έχω ψάξει, δεν γνωρίζω και δεν είμαι σε θέση να πω) και έχουν βοηθήσει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους -όπως και τα υπόλοιπα στον κόσμο κέντρα έρευνας- την ανθρωπότητα να βαδίσει προς τα εμπρός.
Kotsos έγραψε:Αν κάποτε τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφασίσουν να τιμήσουν τα λεφτά που τους προσφέρει από το υστέρημά του ο Ελληνικός Λαός ίσως και να αλλάξουν τα πράγματα.
Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ υποχρηματοδοτούνται, έχουν ελάχιστο προσωπικό και ρημάζουν συνεχώς μέρα με τη μέρα (προς χαρά δυστυχώς κάποιων κερδοσκόπων)
αν βλέπεις κάτι άλλο, τότε είναι προφανές και σίγουρο ότι μιλάς για άλλη χώρα.
Kotsos έγραψε:Αλλά αν συνεχίσουν να κάνουν προγράμματα για να καταλήγουν στις τσέπες των επιτήδειων ( το ήξερες πχ οτι για κάθε έρευνητικό πρόγραμμα που συμμετάσχει ο καθηγητης παίρνει 30000 ευρώ;;;; ) τότε καλά κάναν και τους τα περικόπτουν.
Πάλι ανακρίβειες λες, το ποσό δεν είναι προκαθορισμένο, καθορίζεται ανά περίπτωση και δίδεται όχι για να το παίρνει ο καθηγητής για προσωπική του χρήση, αλλά για τις ανάγκες του έργου (μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, συντήρηση εξοπλισμού, λειτουργικό κόστος διατάξεων κτλ).
Τώρα αν "κάποιοι", "κάπου", "κάποτε" οργάνωναν ολόκληρα project τα οποία κατόρθωναν να φέρουν εις πέρας χωρίς έξοδα και τσεπώναν τα λεφτά μάλλον τότε φταίνε και αυτοί που ενέκριναν το ποσό, τι λες εσύ;
Kotsos έγραψε:By the way ξέρω ότι διαφωνείς, αλλά θα μπορούσες να μας πείς το ερευνητικό πρόγραμμα με τον φαντεζί τίτλο νανοϋλικά (lol) πόσα καινοτόμα προϊόντα που αυτή τη στιγμή δεν παράγονται πουθενά στον κόσμο θα αποφέρει;;;;;
Η απάντηση είναι σίγουρα ΜΗΔΕΝ.
Θεωρώ ότι είναι εντελώς φυσιολογικό να διαφωνώ με κάτι το οποίο ούτε ευσταθεί, αλλά ούτε και έχει κάποια δόση πραγματικότητας παρά μόνο λάσπη.
Ο Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη πολυ-λειτουργικό νανοσύνθετων υλικών πολυμερικής μήτρας αλλά και η μελέτη των χαρακτηριστικών τους
Ο τίτλος δεν είναι "νανοϋλικά", αυτό το έβγαλες από το μυαλό σου. Ο πλήρης τίτλος είναι "Έρευνα και Ανάπτυξη Νέων Πολυλειτουργικών νανοσύνθετων πολυμερών υλικών" και στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 5 Ερευνητικές ομάδες από Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα από όλη την Ελλάδα και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναμένεται να βγουν στα τέλη του 2015.
Το τι θα αποφέρει δεν είναι κανείς σε θέση να το γνωρίζει, (γι' αυτό άλλωστε λέγεται έρευνα και όχι εφαρμογή) όμως το σίγουρο είναι ότι αν εσύ σε πέντε χρόνια από τώρα, έχεις τη δυνατότητα για να έχεις ένα πιο ανθεκτικό στιβαρό και ταυτόχρονα πιο ελαφρύ κινητό τηλέφωνο, κάποιοι στον κόσμο έχουν σπαταλήσει πολύ χρόνο για να φτάσουμε σαν είδος ως εκεί...
ΥΓ: Και μιας και ξεκίνησες και ισοπεδώνεις ό,τι βρεθεί μπροστά σου, καλές βόλτες με τον οδοστρωτήρα εύχομαι...

«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM