zio_donnie έγραψε: Προσωπικά σε προκαλώ. Κλείσε ότι έφτιαξες και πάνε γαμήσου άμα αυτό είναι το μόνο επίπεδο που καταλαβαίνεις. Εγώ δεν υποκύπτω ούτε σε τρομοκρατία ούτε σε εκβιασμούς της πούτσας.
Φαντάσου ένα χωριό 10 ατόμων να βρίσκονται σε ένα απομονωμένο νησί, και έχουν να ένα μοναδικό ψαροντούφεκο.
Αυτός που ψαρεύει και βγάζει την τροφή, είναι λογικό να καταλήγει να θεωρεί ότι δεν τον εκφράζει η άμεση δημοκρατία. "Εγώ κουράζομαι, εγώ θαλασσοπνίγομαι, είναι δυνατόν να έχω τα ίδια δικαιώματα, να μετράει το ίδιο η άποψή μου με τους άλλους που παίζουν ρακέτες στην παραλία;" λέει. Και έχει δίκιο να το λέει αυτό.
Οι υπόλοιποι 9, που περιμένουν να φάνε από τον ψαρά, είναι λογικό να λένε ότι θέλουν την άμεση δημοκρατία, αφού αν δεν έχουμε δημοκρατία, πιθανό είναι ο ψαράς να μην δώσει σε όλους τροφή, να την μοιράσει ανάλογα με το ποιους συμπαθεί ή αντιπαθεί, και έτσι κάποιοι να πεθάνουν από την πείνα. Και έχουν δίκιο να το λένε αυτό και να υποστηρίζουν την δημοκρατία, αν θεωρήσουμε φυσικά ως δεδομένο ότι στην ομάδα πρέπει να επιβιώσουν όλοι.
Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα;
Με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας μοιράζεις το ψαροντούφεκο. Αν δεν καταφέρει κανείς να πιάσει ψάρια παρά μόνο ο αρχικός ψαράς, τότε η κοινότητα στο απομονωμένο νησί είναι αναγκασμένη να τον ανακηρύξει απόλυτο βασιλιά, αλλιώς θα ψοφήσει από την πείνα. Που καταλήγει συνήθως η ιστορία; Συνήθως τρεις θα καταφέρουν να ψαρέψουν με το ψαροντούφεκο, και οι υπόλοιποι επτά όχι. Έτσι συνήθως δημιουργείται μια αριστοκρατία τριών ατόμων, και οι υπόλοιπο επτά που δεν τα καταφέρνουν να ψαρέψουν, γίνονται δούλοι.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Για να έχουμε άμεση δημοκρατία στο απομονωμένο νησί, πρέπει ο καθένας να έχει το ψαροντούφεκό του , ή τουλάχιστον με το μοναδικό ψαροντούφεκο της κοινότητας ο καθένας να μπορεί να ψαρεύει καλά. Πρέπει κάποιος από τους 3 της αριστοκρατίας, να διδάξει στους δούλους πως ψαρεύουν.
Το χωριό είναι οι ψηφιακές υποδομές του κόμματος μέσα στις οποίες όλοι εμείς ζούμε "ψηφιακά", και ο ψαράς είναι ο baskin. Το ψαροντούφεκο το έχει αυτός που έχει το root password των ψηφιακών υποδομών.