New deal: Εργασία χωρίς αμοιβή
Re: New deal: Εργασία χωρίς αμοιβή
Δηλαδή όταν έλεγε "δωρεάν" εργασία, εννοούσε επιδοτούμενη; 

-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
- Επικοινωνία:
Το "δωρεάν" είπε θα είναι για τους εργοδότες, δηλ. δεν θα πληρώνουν για την εργασία που θα τους παρέχετε, και το εθελοντικά σημαίνει πως οι άνεργοι θα διαλέγουν από μόνοι τους για το αν θέλουν να δουλέψουν (να προσφέρουν εργασία) ή όχι, χωρίς "εξαναγκασμούς".
Εδώ βρήκα την πρόταση του, πιο αναλυμένη: http://www.briefingnews.gr/skepsis/item/41219
Εδώ βρήκα την πρόταση του, πιο αναλυμένη: http://www.briefingnews.gr/skepsis/item/41219
здравствуйте
Πιο αναλυμένη δεν είναι, βελτιωμένη στα επίμαχα σημεία είναι (έχω δώσει παραπομπή στο σάιτ του όπου έχει την όλη πρόταση).
Ας δεχτούμε ότι παρανοήσαμε και το δωρεάν πήγαινε στους εργοδότες. Είναι σοβαρή πρόταση από υφυπουργό Οικονομικών;
Ποιες είναι οι οικονομικές δυνατότητες του δημοσίου για το ειδικό επιμίσθιο; Ποιο ποσό θα μπορούσε να φτάσει η ενίσχυση; Πόσα και πότε θα πάρουμε από την Ε.Ε.; Πόσους από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους θα καλύψει;
Αν εφαρμοζόταν, άραγε, μήπως θα έχει και αντίκτυπο στους μισθούς των ήδη εργαζομένων; Δεν θα έχουμε αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων όταν ο εργοδότης έχει στη διάθεση του χιλιάδες δωρεάν (για τον ίδιο) εργαζομένους; Δεν θα χειροτερέψει και η κατάσταση με τα ταμεία, ή θα πληρώνει τις εισφορές το δημόσιο;
Ας δεχτούμε ότι παρανοήσαμε και το δωρεάν πήγαινε στους εργοδότες. Είναι σοβαρή πρόταση από υφυπουργό Οικονομικών;
Το Δημόσιο, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα πληρώνει και ειδικό επιμίσθιο, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.... Να ζητηθεί και ειδική βοήθεια τύπου ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοτηθεί αυτή η προσπάθεια.
Ποιες είναι οι οικονομικές δυνατότητες του δημοσίου για το ειδικό επιμίσθιο; Ποιο ποσό θα μπορούσε να φτάσει η ενίσχυση; Πόσα και πότε θα πάρουμε από την Ε.Ε.; Πόσους από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους θα καλύψει;
Αν εφαρμοζόταν, άραγε, μήπως θα έχει και αντίκτυπο στους μισθούς των ήδη εργαζομένων; Δεν θα έχουμε αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων όταν ο εργοδότης έχει στη διάθεση του χιλιάδες δωρεάν (για τον ίδιο) εργαζομένους; Δεν θα χειροτερέψει και η κατάσταση με τα ταμεία, ή θα πληρώνει τις εισφορές το δημόσιο;
-
- Επικοινωνία:
Αν το περιόριζε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον Δημόσιο Τομέα, κάτι σαν Κοινωνική Εργασία δηλαδή, έχω την εντύπωση πως θα βοηθούσε. Χονδρικά, θα μπορούσαν οι άνεργοι (όσοι θέλουν) να προσφέρουν εργασία (μειωμένη πχ. 4ωρο) σε εργασίες που αναφέρει και ο ίδιος. Αυτό θα βοηθούσε τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους ίδιους τους ανέργους.
Όσο να αφορά τον ιδιωτικό τομέα νομίζω πως υπάρχουν πολλά "τυφλά" σημεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτά που αναφέρει και ο pav. Για τις κοινωνικές εργασίες, ασ' πούμε "κοινής ωφελείας", θα μπορούσαν γίνουν πολλά, αν βέβαια τηρούνταν και η σχετική σοβαρότητα στις προτάσεις και στην εφαρμογή τους.
Τελικά είναι μάλλον περισσότερο θέμα "ελληνικής νοοτροπίας" η όλη αντιμετώπιση του σημερινού (και ακόμα πιο έντονου αυριανού) προβλήματος της ανεργίας...
Δεν φτάνει να μπορούμε μόνο, πρέπει και να θέλουμε.
Όσο να αφορά τον ιδιωτικό τομέα νομίζω πως υπάρχουν πολλά "τυφλά" σημεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτά που αναφέρει και ο pav. Για τις κοινωνικές εργασίες, ασ' πούμε "κοινής ωφελείας", θα μπορούσαν γίνουν πολλά, αν βέβαια τηρούνταν και η σχετική σοβαρότητα στις προτάσεις και στην εφαρμογή τους.
Τελικά είναι μάλλον περισσότερο θέμα "ελληνικής νοοτροπίας" η όλη αντιμετώπιση του σημερινού (και ακόμα πιο έντονου αυριανού) προβλήματος της ανεργίας...
Δεν φτάνει να μπορούμε μόνο, πρέπει και να θέλουμε.
здравствуйте
-
μονο τυχαιες δεν ειναι αυτες οι προτασεις, περιμενουν να δουν αντιδρασεις , και πρατουν με μισες λυσεις
για να νιωθουν δικαιωμενοι , η καταστροφη θα συνεχιζεται μεχρι την ολοκληροτικη ισοπεδωση.
το κλασσικο παιχνιδι της εκαστοτε κυβερνησης.
ειναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ προκειμενου να σωσουν το σαπιο οικοδομημα που τους στηριζει.
ξεκινησε ο πολεμος του θεαματος "δικαιοσυνη" θα παιξει πολυ .
για να νιωθουν δικαιωμενοι , η καταστροφη θα συνεχιζεται μεχρι την ολοκληροτικη ισοπεδωση.
το κλασσικο παιχνιδι της εκαστοτε κυβερνησης.
ειναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ προκειμενου να σωσουν το σαπιο οικοδομημα που τους στηριζει.
ξεκινησε ο πολεμος του θεαματος "δικαιοσυνη" θα παιξει πολυ .
Μπορεί να καταλάβει κανείς πως η βάση είναι σωστή, το να εισέλθει δηλαδή στο αξιακό σύστημα ο εθελοντισμός;
Το έγραφα στις πρώτες μου αναρτήσεις όταν έψαχνα ακόμα το όραμα, για όσους θυμούνται.
Αυτό που χρειάζεται είναι να διαφυλαχθεί ο εθελοντισμός και να μην ισοπεδωθεί,
από την ίδια μας τη νοοτροπία στην εφαρμογή μιας πρότασης που έχει αυτή τη βάση.
Αν κάποιος θα διαλύσει μια τέτοια ευκαιρία να αναδειχθούν νέες αξίες στην κοινωνία και την οικονομία
είναι ακριβώς η λαμογιά και η εκμετάλλευση ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου,
από τον ιδιωτικό τομέα πρώτιστα και αμέσως μετά από τον μαϊμού εθελοντή.
Ιδίως από τον τελευταίο θα ήθελα να προστατευτεί ο θεσμός, στο ξεκίνημά του,
ακόμα και με αρνητική αξιολόγηση από τους λοιπούς συν-εθελοντές του.
Μια τέτοια πρόταση πρέπει να είναι πολύ προσεγμένη, άριστα φιλοσοφημένη,
πιο πολύ ακόμα κι από όσο θα είναι άμεσα χρήσιμη.
Το έγραφα στις πρώτες μου αναρτήσεις όταν έψαχνα ακόμα το όραμα, για όσους θυμούνται.
Αυτό που χρειάζεται είναι να διαφυλαχθεί ο εθελοντισμός και να μην ισοπεδωθεί,
από την ίδια μας τη νοοτροπία στην εφαρμογή μιας πρότασης που έχει αυτή τη βάση.
Αν κάποιος θα διαλύσει μια τέτοια ευκαιρία να αναδειχθούν νέες αξίες στην κοινωνία και την οικονομία
είναι ακριβώς η λαμογιά και η εκμετάλλευση ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου,
από τον ιδιωτικό τομέα πρώτιστα και αμέσως μετά από τον μαϊμού εθελοντή.
Ιδίως από τον τελευταίο θα ήθελα να προστατευτεί ο θεσμός, στο ξεκίνημά του,
ακόμα και με αρνητική αξιολόγηση από τους λοιπούς συν-εθελοντές του.
Μια τέτοια πρόταση πρέπει να είναι πολύ προσεγμένη, άριστα φιλοσοφημένη,
πιο πολύ ακόμα κι από όσο θα είναι άμεσα χρήσιμη.
Το τρολάρισμα ή το αγνοούμε ή χλευάζουμε τον φανατισμό του, αλλιώς το τρολ σπέρνει τη διάλυση.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.
-
- Επικοινωνία:
Άλλο εργασία και άλλο εθελοντισμός. Δεν μπορεί να μετατραπεί ο ΟΑΕΔ σε Greenpeace!!! Μην μπερδεύουμε το ένα με το άλλο. Προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας υπάρχουν και υπήρχαν. Αλλά ποτέ δεν ονομάστηκαν εθελοντική εργασία!!! Εθελοντική είναι η εργασία που προσφέρω εγώ στο κόμμα. Δεν είναι εθελοντική η εργασία σε κάποιον που θα βγάλει χρήματα από αυτήν. Αυτό είναι επιδοτούμενη εργασία.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://www.vasper.eu/blog/
https://www.linkedin.com/in/vassilis-perantzakis-1029b514/
http://www.vasper.eu/blog/
https://www.linkedin.com/in/vassilis-perantzakis-1029b514/
-
-
- Επικοινωνία:
Βασίλη, όντως δεν είναι εθελοντική εργασία, αλλά από ότι κατάλαβα εγώ εννοεί: επιδοτούμενη (από το επίδομα ανεργίας + επιμίσθιο) ελεύθερης συμμετοχής (από τον άνεργο δηλ. εθελοντικά χωρίς εξαναγκασμό) κοινωνική (ο στόχος, δηλ. να προσφέρουν οι άνεργοι στο κοινωνικό σύνολο) προσφορά εργασίας (η κοινωνία μέσω του επιδόματος ανεργίας και το επιμίσθιο "προσφέρει" στα άνεργα μέλη της και με την σειρά τους τα άνεργα μέλη της κοινωνίας "προσφέρουν" εργασία πίσω στην κοινωνία).
Αυτό που χαλάει όλη την πρόταση είναι φυσικά, η διατύπωσή της και το ότι εμπλέκει και τον ιδιωτικό τομέα. Ως πρόταση και αν γίνει και μια σοβαρή μελέτη, θα είχε μέλλον και περίπτωση εφαρμογής, κατά την γνώμη μου, μόνο σε Δήμους και τοπικές κοινωνίες και στο Δημόσιο Τομέα.
Αν θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά πρέπει να καταλάβουμε ότι ΔΕΝ πρόκειται για εθελοντισμό αλλά για κοινωνική προσφορά εργασίας από τους επιδοτούμενους ανέργους που ούτως ή άλλως και οι ίδιοι θα έχουν την δυνατότητα να εργαστούν και να προσφέρουν και να μην θεωρούν και θεωρούνται ως "άχρηστοι ή/και αποτυχημένοι".
Ως άνεργος θα ήθελα να έχω την δυνατότητα να προσφέρω εργασία για το κοινωνικό σύνολο, ακόμα και αν αυτό ήταν ας πούμε να μαζέψω τα πεσμένα φύλλα από το πάρκο της γειτονιάς μου ή να συμμετέχω στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου μου (στην συλλογή/ενημέρωση κτλ.) και να έχω έτσι την ικανοποίηση ότι το επίδομα ανεργίας που παίρνω δεν είναι επίδομα οίκτου ή/και αχρηστίας.
Μπορούμε να το δούμε και σε σχέση με το "Εγγυημένο Βασικό Εισόδημα" που ευαγγελιζόμαστε ότι θέλουμε να υπάρχει, και απλά να συνδεθεί με την προσφορά εργασίας αντ' αυτού, ώστε να μην θεωρείται επίδομα αλλά μισθός προσωρινής εργασίας/απασχόλησης λόγω έλλειψης κανονικής εργασίας.
Η κοινωνία αναγνωρίζει ότι αφού δεν έχεις κανονική εργασία πρέπει να σε βοηθήσει με την παροχή επιδόματος κτλ. και εσύ με την σειρά σου αναγνωρίζεις την προσφορά της κοινωνίας προς εσένα και προσφέρεις με την σειρά σου πίσω στην κοινωνία με την εργασία σου, τόσο απλό αλλά και τόσο ανθρώπινο.
Δυστυχώς στην χώρα μας το επίδομα ανεργίας θεωρείται υποχρέωση του κράτους προς τους ανέργους και όχι παροχή ενός μίνιμουμ βοηθήματος της κοινωνίας προς τους πολίτες της που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης δηλ. χωρίς τακτική εργασία...
Οπότε, για μένα, υπάρχει λάθος νοοτροπία που έχει ως συνέπεια και λάθος αντιμετώπιση του όλου θέματος.
Με την παραπάνω οπτική που παρουσίασα, νομίζω πως θα ήταν και ένα είδος εκπαίδευσης της κοινωνίας μας στα θέματα της κοινωνικής προσφοράς και του ενδιαφέροντος για τους άλλους αλλά και για τον εθελοντισμό γενικότερα.
Προτιμώ την επιδοτούμενη κοινωνική εργασία από την επιδοτούμενη ανεργία.
Ως μέλη της κοινωνίας και ως κοινωνία στο σύνολό της, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι:
2Θεσ. 3:10 "καὶ γὰρ ὅτε ἦμεν πρὸς ὑμᾶς, τοῦτο παρηγγέλλομεν ὑμῖν ὅτι, εἴ τις οὐ θέλει ἐργάζεσθαι μηδὲ ἐσθιέτω."
2Θεσ. 3:10 "Άλλωστε, και τότε που είμασταν κοντά σας, η παραγγελία μας σε σας ήταν τούτη: Αν κάποιος δε θέλει να εργάζεται, δεν πρέπει ούτε και να τρώει."
Εκτός και αν έχετε διαφορετική γνώμη/άποψη/φιλοσοφία...
Αυτό που χαλάει όλη την πρόταση είναι φυσικά, η διατύπωσή της και το ότι εμπλέκει και τον ιδιωτικό τομέα. Ως πρόταση και αν γίνει και μια σοβαρή μελέτη, θα είχε μέλλον και περίπτωση εφαρμογής, κατά την γνώμη μου, μόνο σε Δήμους και τοπικές κοινωνίες και στο Δημόσιο Τομέα.
Αν θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά πρέπει να καταλάβουμε ότι ΔΕΝ πρόκειται για εθελοντισμό αλλά για κοινωνική προσφορά εργασίας από τους επιδοτούμενους ανέργους που ούτως ή άλλως και οι ίδιοι θα έχουν την δυνατότητα να εργαστούν και να προσφέρουν και να μην θεωρούν και θεωρούνται ως "άχρηστοι ή/και αποτυχημένοι".
Ως άνεργος θα ήθελα να έχω την δυνατότητα να προσφέρω εργασία για το κοινωνικό σύνολο, ακόμα και αν αυτό ήταν ας πούμε να μαζέψω τα πεσμένα φύλλα από το πάρκο της γειτονιάς μου ή να συμμετέχω στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου μου (στην συλλογή/ενημέρωση κτλ.) και να έχω έτσι την ικανοποίηση ότι το επίδομα ανεργίας που παίρνω δεν είναι επίδομα οίκτου ή/και αχρηστίας.
Μπορούμε να το δούμε και σε σχέση με το "Εγγυημένο Βασικό Εισόδημα" που ευαγγελιζόμαστε ότι θέλουμε να υπάρχει, και απλά να συνδεθεί με την προσφορά εργασίας αντ' αυτού, ώστε να μην θεωρείται επίδομα αλλά μισθός προσωρινής εργασίας/απασχόλησης λόγω έλλειψης κανονικής εργασίας.
Η κοινωνία αναγνωρίζει ότι αφού δεν έχεις κανονική εργασία πρέπει να σε βοηθήσει με την παροχή επιδόματος κτλ. και εσύ με την σειρά σου αναγνωρίζεις την προσφορά της κοινωνίας προς εσένα και προσφέρεις με την σειρά σου πίσω στην κοινωνία με την εργασία σου, τόσο απλό αλλά και τόσο ανθρώπινο.
Δυστυχώς στην χώρα μας το επίδομα ανεργίας θεωρείται υποχρέωση του κράτους προς τους ανέργους και όχι παροχή ενός μίνιμουμ βοηθήματος της κοινωνίας προς τους πολίτες της που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης δηλ. χωρίς τακτική εργασία...
Οπότε, για μένα, υπάρχει λάθος νοοτροπία που έχει ως συνέπεια και λάθος αντιμετώπιση του όλου θέματος.
Με την παραπάνω οπτική που παρουσίασα, νομίζω πως θα ήταν και ένα είδος εκπαίδευσης της κοινωνίας μας στα θέματα της κοινωνικής προσφοράς και του ενδιαφέροντος για τους άλλους αλλά και για τον εθελοντισμό γενικότερα.
Προτιμώ την επιδοτούμενη κοινωνική εργασία από την επιδοτούμενη ανεργία.
Ως μέλη της κοινωνίας και ως κοινωνία στο σύνολό της, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι:
2Θεσ. 3:10 "καὶ γὰρ ὅτε ἦμεν πρὸς ὑμᾶς, τοῦτο παρηγγέλλομεν ὑμῖν ὅτι, εἴ τις οὐ θέλει ἐργάζεσθαι μηδὲ ἐσθιέτω."
2Θεσ. 3:10 "Άλλωστε, και τότε που είμασταν κοντά σας, η παραγγελία μας σε σας ήταν τούτη: Αν κάποιος δε θέλει να εργάζεται, δεν πρέπει ούτε και να τρώει."

Εκτός και αν έχετε διαφορετική γνώμη/άποψη/φιλοσοφία...
здравствуйте
Εννοώ και υποστηρίζω ακριβώς αυτά που λέει ο Κομπειλάδας.
Το τρολάρισμα ή το αγνοούμε ή χλευάζουμε τον φανατισμό του, αλλιώς το τρολ σπέρνει τη διάλυση.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες