1. Προστασία της ιδιωτικής ζωής .
2. Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το copyright.
3. Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πατέντες.
+1. Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.
Για εμένα (περισσότερο για να καταγράφει και οχι για να δημιουργήσω πρόβλημα) δεν βλεπω που η δημοσιοποίηση της λίστας αποδεικνύει "παράνομες ή ανήθικες δραστηριότητες, καταχρήσεις, διαφθορά, εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και γενικά βλάβη της κοινωνίας, αποτελεί μορφή ηθικού θάρρους και πρέπει να ενθαρρύνεται και να προστατεύεται". Και σιγουρα οχι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των πολιτών που περιέχονται, μαλάκες ηταν στο wikileaks που κάνανε editing? Αλλο να βγάλεις τα εγκλήματα στο ιρακ και το Αφγανιστάν , η εστω να γνωστοποιήσεις τον τρόπο σκέψης του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ και άλλο να βγάλεις στην σέντρα 2000 άτομα σε μια κοινωνία που δεν βλέπει μπροστά της απο την οργη.
Για να μην παρεξηγηθώ άλλο να αγωνιστώ υπερ της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος του όποιου Βαξεβανη να βγάλει αυτο που θελει (και εδώ συμφωνούμε), και τελείως άλλο να το επικροτώ.
Ίσως, δεν ξερω τι έπρεπε να εχει γινει, να βγουν μονο αρχικά? να βγουν μονο κάποιοι? αλλα σε κάθε περίπτωση δεν ειναι όμορφο αυτό που έγινε. Μακάρι να μην χρησιμεύσει σε όσους νομίζουν οτι ειναι δικαστές, ένορκοι και εκτελεστές ποινών μαζί. Τέλος πάντων την διαφωνία μου με την σύνδεση της λίστας με εγγληματικες και αντικοινωνικές συμπεριφορές (και ως εκ τούτου την επικρότηση της δημοσιοποίησης της) την είπα οπότε δεν έχω να πω κατι άλλο.
Δυστυχώς κάθε "φιλτραρισμένη" λίστα θα είχε πρόβλημα. Αν έβγαιναν μόνο κάποια (δημόσια) πρόσωπα, θα αναρωτιόμαστε αν υπήρχαν άλλοι που δε δημοσιεύτηκαν. Αν ήταν μόνο τα αρχικά, θα παίζαμε τις πυθίες για το ποιοι είναι. Η σημασία αυτής της κίνησης ξεκινά από το γεγονός ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις από αυτούς που έπρεπε να τις κάνουν και έρχεται ο Τύπος να ασκήσει εκβιαστικά έλεγχο πάνω στην Εκτελεστική και Δικαστική εξουσία. Όλοι έχουν λάθος, αλλά σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας.