συνεχίζεις βλέπω να μιλάς για large scale επίπεδο, στα όρια του τρολινγκ.SNM έγραψε:Όχι - γιατί η ταυτότητά μου είναι επώνυμη, όχι ανώνυμη. Δεν μπορεί η μάνα μου να ψηφίσει με την ταυτότητά μου. Αν η ταυτότητά μου έγραφε απλά ένα username και τίποτε άλλο, τότε θα είχες παράδειγμα. Αυτό ήταν αστείο επιχείρημα, sorry.ergoil έγραψε:Για πέσμου κάτι.... αν χάσεις την ταυτότητά σου την ημέρα των εκλογών, και πάει κάποιος και ψηφίσει αντί για σένα, ακυρώνονται οι βουλευτικές εκλογές; Έχεις ακούσει ποτέ να χαθούν 154000 ταυτότητες την ημέρα των εκλογών;
Α, παρεμπιπτόντως, πώς έχει εφαρμογή αυτή η πομπώδης οσιοποίηση της ψήφου (που είναι... "ανώτερο" δικαίωμα απ'αυτό της ζωής, κατ'εσέ) στην απάντηση "ας πρόσεχες" όταν ο πολίτης σου πει "έχασα το χαρτάκι μου, δικαιούμαι ψήφο, δικαιούμαι ανωνυμία, κόφ'το κεφάλι σου και βρες μου λύση"; Γιατί το "ας πρόσεχες" δε συνάδει με τα κηρύγματά σου περί ιερότητας του δικαιώματος ψήφου, μάλλον προς ζαμανφουτισμό τείνει. Ωραία τα οράματα κι οι ουτοπίες, αλλά και λίγη υπευθυνότητα σ'αυτά που λέμε, δε βλάπτει.
Σου απάντησα, υπάρχουν και οι smart cards και τα meetings κρυπτογραφικών κλειδιών, τα οποία λύνουν αυτό το πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνηθίσουν οι ψηφοφοροι να εμφανίζονται στο συνέδριο και ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΤΙ από το συνέδριο , για να πηγαίνουν στην συνέχεια με αυτό το κάτι και να ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Όπως παίρνουν το χαρτάκι, μετά όταν ωριμάσουν θα παίρνουν την smartcard, και όταν γίνουν ακόμα πιό ώριμοι αντί να παίρνουν, θα δίνουν στο συνέδριο παρουσία όλων το κλειδί τους, και θα παίρνουν τα κλειδιά όλων των άλλων παρόντων συνέδρων.
Στο τελευταίο αυτό στάδιο, που ο ψηφοφόρος καταθέτει το δημόσιο κλειδί του και παίρνει τα δημόσια κλειδιά των υπολοίπων παρόντων (αντί να λαμβάνει κάτι από το προεδρίο) γίνεται και απόλυτα σεβαστό το ύψιστο δικαίωμα στην ψηφο. Και φυσικά σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν κάποιος χάσει το ιδιωτικό κλειδί του, εφόσον το ζεύγος δημόσιο-ιδιωτικό κλειδί συσχετίζεται με το πραγματικό όνομά του, μπορεί εύκολα και δημοσίως να το αλλάξει.