Επεξεργασία πρότασης Απλής Αναλογικής

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
LouisaT
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Επεξεργασία πρότασης Απλής Αναλογικής

Δημοσίευσηαπό LouisaT » 20 Μάιος 2012, 21:27

Υπήρξε μια πρόταση από την Ε.ΔΗ.Κ, η οποία όπως κι εμείς υποστηρίζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την απλή αναλογική, να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας από όσα μικρά κόμματα ενδιαφέρονται και διεκδικούν απλή αναλογική, ώστε μαζί να διαμορφώσουν μια συγκεκριμένη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Παραθέτω το επίσημο κείμενο που εστάλη από την Ε.ΔΗ.Κ σε μας ως κόμμα, και εστάλη έτσι επίσημα επειδή το ζήτησα εγώ, για να είναι όλα με την βούλα κι εμείς κι αυτοί καλυμμένοι. Κατά τ' άλλα ο συντάκτης του κειμένου και εμπνευστής της ιδέας είναι καλός μου φίλος, κι εξ ου και η προσέγγιση έγινε σε μένα (σε περίπτωση που αναρωτηθεί κανείς).

Επίσης διευκρινίζω πως αυτή η προτοβουλία είναι αποκλειστικά της Ε.ΔΗ.Κ., και δεν εμπλέκεται σε αυτήν με κανέναν τρόπο ο Σύριζα.

Κυρία Τσουγκαράκη,
σε συνέχεια της προηγούμενης επικοινωνίας μας, στέλνω τα βασικά σημεία της πρότασής μου για την επεξεργασία του εκλογικού νόμου.
Πριν αναπτύξω την πρότασή μου, επισημαίνω πως η Ε.ΔΗ.Κ., όχι μόνο υποστηρίζει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας, από την ίδρυσή της, αλλά, επιπλέον, ο Ιωάννης Ζίγδης, πρόεδρος της Ε.ΔΗ.Κ., θεωρούσε πως η ενισχυμένη αναλογική υπήρξε ένα από τα κύρια μελανά σημεία της μεταπολίτευσης - άποψη την οποία συμμεριζόμαστε.
Δεδομένου λοιπόν πως το αίτημα για απλή αναλογική είναι πιο ώριμο από ποτέ, και με δεδομένο το ενδιαφέρον της κοινωνίας για την απλή αναλογική, είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργηθεί μια επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί έναν ολοκληρωμένο εκλογικό νόμο, τον οποίο τελικά θα καταθέσει ως πρόταση νόμου. Το αντικείμενο εργασίας πρέπει να περιλαμβάνει:

[*] Το ακριβές σύστημα απλής αναλογικής το οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Θα νόμιζε κανείς πως η απλή αναλογική προκύπτει με την απλή μέθοδο των τριών, στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο αυτονόητα. Έχει αποδειχθεί μαθηματικά πως δεν υπάρχει τέλεια απλή αναλογική και υπάρχουν τρία κύρια συστήματα απλής αναλογικής, καθένα με διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε αυτά, πρέπει να προστεθεί και το γερμανικό εκλογικό σύστημα το οποίο, ως έχει, τείνει προς την απλή αναλογική, και για το οποίο έχουν προταθεί βελτιώσεις οι οποίες θα το κάνουν τελικά αναλογικό.
[*] Όπως διαπιστώσατε στο κόμμα σας κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετείχατε, οι ανισότητες μεταξύ των κομμάτων δεν εξαντλούνται στην κατανομή των εδρών, αλλά επεκτείνονται και σε ουσιαστικά θέματα του προεκλογικού αγώνα. Μια ολοκληρωμένη πρόταση πρέπει να συμπεριλαμβάνει προβλέψεις και για θέματα όπως εκτύπωση ψηφοδελτίων, τηλεοπτικός χρόνος κ.α.
[*] Η όποια προσπάθειά μας, πρέπει να καταλήξει σε ενημέρωση της κοινωνίας, ειδικά σήμερα που υπάρχει ενδιαφέρον. Να γίνουν εκδηλώσεις όπου θα ενημερώσουμε το κοινό για όλα τα παραπάνω, δηλ. για τα προβλήματα και τη λύση την οποία τελικά θα προτείνουμε.

Και βέβαια, εφ' όσον τα μικρά κόμματα τα πάμε καλά σε μια τέτοια συνεργασία, μπορούμε να προσβλέπουμε σε συνέχεια της συνεργασίας και να επεξεργαστούμε προτάσεις για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία επίσης έχει ανάψει η συζήτηση. Άλλωστε, στην νομική, ο εκλογικός νόμος εμπίπτει στον τομέα του Συνταγματικού Δικαίου. Αλλά αυτό για το μέλλον. Ο εκλογικός νόμος είναι μια καλή αφετηρία.
Χαιρετώ και περιμένουμε την απάντησή σας,
εκ μέρους της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου,
Γιάννης Θεοδόσης,
Οργανωτικός γραμματέας

Παρακαλώ ας το σκεφτούμε, κι ας το συζητήσουμε. Έκανα ήδη κάποια κρούση χτες στην συνάντηση στην Αθήνα σχετικά, και υπήρξαν αρκετά μέλη που το βρήκαν πολύ καλή ιδεά (κι εγώ είμαι μέσα σ' αυτούς), αλλά είπα πως θα αναρτήσω και την επίσημη επιστολή πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζητήσεις, οπότε ιδού.

Η γνώμη μου είναι πως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διαμορφώσουμε την πρώτη μας συγκεκριμένη πρόταση νόμου, και να μπούμε μέσα στις ουσιαστικές πολιτικές διεργασίες της Ελληνικής πολιτικής σκηνής, χωρίς να φοβόμαστε 'καπελώματα' και τρικλοποδιές.
Όπως είπε κι ο Γιάννης στο τελευταίο του μέηλ σχετικά, «τόσοι που είμαστε, περισσότερη πιθανότητα υπάρχει να μας καπελώσετε εσείς, παρά να σας καπελώσουμε εμείς!» :D

Υ.Γ. Προτείνω επίσης σε όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει και το αρθράκι στην πρώτη σελίδα της Ε.ΔΗ.Κ, πάλι από τον Γιάννη Θεοδόση, στο οποίο επεξεργάζεται μια ιδέα για το πως θα μπορούσε να γίνει συμμετοχηκότερη η δημοκρατία με την εισαγωγή κληρωτών στην νομοθετική εξουσία.

plessas
Επικοινωνία:

Re: Επεξεργασία πρότασης Απλής Αναλογικής

Δημοσίευσηαπό plessas » 20 Μάιος 2012, 22:53

LouisaT έγραψε:Υ.Γ. Προτείνω επίσης σε όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει και το αρθράκι στην πρώτη σελίδα της Ε.ΔΗ.Κ, πάλι από τον Γιάννη Θεοδόση, στο οποίο επεξεργάζεται μια ιδέα για το πως θα μπορούσε να γίνει συμμετοχηκότερη η δημοκρατία με την εισαγωγή κληρωτών στην νομοθετική εξουσία.

Είχα βρει ένα άρθρο που βασίζεται σε επιστημονική έρευνα (με λίγο ψάξιμο εύκολα βρίσκει κανείς τη δημοσίευση από ότι θυμάμαι) για την κλήρωση μέρους των θέσεων του κοινοβουλίου. Δυστυχώς ποτέ δε βρήκα το χρόνο να το διαβάσω προσεχτικά.

http://www.guardian.co.uk/education/201 ... NTCMP=SRCH
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info

plessas
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό plessas » 20 Μάιος 2012, 22:58

Οι παρατηρήσεις του κ. Θεοδόση με ενδιαφέρουν πολύ. Θα ήθελα να συμμετέχω στην ομάδα εργασίας εφόσον αποφασίσουμε να σχηματιστεί (προφανώς συμφωνώ με την πρόταση επεξεργασίας σχέδιου νόμου), αλλά εννοείται μετά τις εκλογές γιατί τώρα δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χρόνος.
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info

Antonis_T

Δημοσίευσηαπό Antonis_T » 20 Μάιος 2012, 23:24

Ας το πράξουμε... απλά η ΕΔΗΚ είναι με το ΣΥΡΙΖΑ, εδώ όμως ενεργεί (πιστεύω) αυτό-προσδιοριζόμενη.

Αυτό αν αποσαφηνίσουμε, ευχαρίστως να συμπράξουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE% ... E%BF%CF%85

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.ac ... eID=680850

http://www.i-reportergr.com/2012/03/blog-post_2986.html

ΥΓ
Κσι μόνο που είχαν πρόεδρο τον αείμνηστο Νεοκλή Σαρρή, μου είναι συμπαθείς...
Όλες οι απόψεις των post μου είναι αυστηρά προσωπικές.

LouisaT

Δημοσίευσηαπό LouisaT » 20 Μάιος 2012, 23:29

Επιβεβαιώνω πως η Ε.ΔΗ.Κ. ενεργεί εντελώς αυτοπροσδιοριζόμενη, Και η συνεργασία με τον Συριζα είναι πολύ απ'έξω-απ'έξω, και δεν ξέρω κι αν θα διαρκέσει τώρα που ο Σύριζα θέλει να κατέβει ως ενιαίο κόμμα. Η Ε.ΔΗ.Κ δεν είναι μια από τις συνηστώσες, αλλά "συνεργαζόμενη", έτσι κι αλλιώς.

SpecialK

Δημοσίευσηαπό SpecialK » 20 Μάιος 2012, 23:51

Νομίζω πως όσον αφορά θέσεις τις οποίες πιστεύουμε και βασίζονται στις αρχές μας δεν θα πρέπει να έχουμε ταμπού.
Επομένως, συμφωνώ να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία.

plessas
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό plessas » 18 Ιουν 2012, 17:34

Ανακινώ αυτό το θέμα, καθώς νομίζω όλοι συμφωνήσαμε το τελευταίο δίμηνο πόσο άδικος είναι ο εκλογικός νόμος. Επειδή πιστεύω ότι οι Πειρατές πρέπει να συμπεριφερθούν σαν να ήταν στη βουλή νομίζω μπορούμε να μελετήσουμε το θέμα (να δούμε τι συστήματα απλής αναλογικής ισχύουν σε άλλες χώρες), να καταγράψουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα (με προτάσεις πως να τα αντιμετωπίσουμε) και να στείλουμε στα κοινοβουλευτικά κόμματα μια ολοκληρωμένη πρόταση με σκοπό να την ψηφίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά νομίζω ήταν θετικός απέναντι στην απλή αναλογική. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ νομίζω εντελώς αντίθετοι. Σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή ευκαιρία (και ένα πολύ σημαντικό θέμα, αλλά και σχετικά εύκολο σε σύγκριση με άλλα - π.χ. μεταναστευτικό) να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση.

LouisaT

Δημοσίευσηαπό LouisaT » 18 Ιουν 2012, 18:56

Ήθελα κι εγώ να το ανακινήσω αυτό το θέμα, αλλά με πρόλαβες. :)
Προτείνω να γίνει για αρχή μια απευθείας επικοινωνία με τον Γιάννη (Θεοδόση) να πούμε πως ενδιαφερόμαστε. (Εφόσον όντως ενδιαφερόμαστε.) Κατόπιν να συσταθεί μια ομάδα εργασίας (μικρή, λέω εγώ, για να είναι και ευκίνητη), η οποία θα συνεργαστεί με την αντίστοιχη ομάδα εργασίας της Ε.ΔΗ.Κ. Η ομάδα εργασίας μπορεί να ενημερώνει το σώμα για την πρόοδο ή και τα ζητήματα που συζητούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν και όταν σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση --ή αν υπάρξουν δυο ή περισσότερες πιθανές προτάσεις -- μπορεί να κατέβει σε ψηφοφορία στο σώμα, αλλά με ολοκληρωμένη παρουσίαση των υπέρ και κατά της κάθε πρότασης από την ομάδα εργασίας.
Τί λέτε κι εσείς;

plessas
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό plessas » 18 Ιουν 2012, 20:48

Προσωπικά, προφανώς συμφωνώ! :)

Zekvyrin

Δημοσίευσηαπό Zekvyrin » 18 Ιουν 2012, 23:55

Σωστά το "ξέθαψες" Θάνο.. είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο νόμος όσο το δυνατόν συντομότερα..
Θα χαιρόμουν πολύ αν έβγαινε ο σύριζα και το έκανε πράξη (αν και αμφιβάλλω αν ως πρώτος θα το έπραττε..)

Συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για το θέμα..
Επίσης είμαι αρκετά υπέρ της πρότασης περί κλήρωσης (σε "προσωρινές" θέσεις)..

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες