Αγαπητοί φίλοι χαίρομαι που βρισκόμαστε μαζί για να συμβάλουμε σε όσα θεωρούμε καλά για τη χώρα μας.
Διαπιστώνω ότι εκφράζουμε πολλές διαφορετικές απόψεις που πολλές φορές είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους. Θα ήθελα να προτείνω μία "μέθοδο" σύνθεσης πολιτικών απόψεων. Στη δημοκρατία το δικαίωμα στην πολιτική απόφαση το έχουμε όλοι. Δεν έχουμε όμως όλοι τις ίδιες δυνατότητες γνώσης ενός θέματος. Όσοι είμαστε ειδικοί και ασχολούμαστε εντατικά με κάποιο ζήτημα ή τομέα επαγγελματικής δράσης (π.χ. ο νομικός με τους νόμους, ο ξυλουργός με την επεξεργασία του ξύλου) γνωρίζουμε το εκάστοτε σχετικό με την ειδικότητά μας ζήτημα καλά, ενώ οι υπόλοιποι είτε δεν το γνωρίζουμε καθόλου ή το μαθαίνουμε διαστρεβλωμένο μέσα από τα ΜΜΕ ή από τρίτους. Το πρόβλημα της διαμεσολάβησης στη δημοκρατία έχει απασχολήσει τους πολιτικούς φιλοσόφους, οι οποίοι έχουν προτείνει έναν πρακτικό τρόπο για την επίλυσή του, τη διαβουλευτική δημοκρατία, η οποία έχει υποστηριχθεί μεταξύ άλλων από τον φιλόσοφο Jürgen Habermas.
Στα πλαίσια του Κόμματος των Πειρατών είναι εύκολα εφαρμόσιμη. Συνοπτικά καταγράφω τρία απλά βήματα:
1. Έρευνα για το ζήτημα. 2. Ενημέρωση/συζήτηση για το ζήτημα. 3. Απόφαση/ψηφοφορία για το ζήτημα.
1. Δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος (π.χ. ποδηλατόδρομοι). Μας προσεγγίζουν ή προσεγγίζουμε συγκοινωνιολόγους που έχουν κάνει έρευνες για το ζήτημα των ποδηλατοδρόμων. Σε συνεργασία με κοινωνιολόγους μαθαίνουμε ποιες ομάδες πολιτών αγαπούν/απεχθάνονται τους ποδηλατοδρόμους, για ποιον λόγο, κτλ.
2. Συγκοινωνιολόγοι, κοινωνιολόγοι, εκπρόσωποι οργανώσεων ποδηλατών (και από άλλες χώρες αν είναι δυνατόν) μας ενημερώνουν για τα υπέρ/κατά, εμπειρίες, προβλήματα, πιθανούς φόβους των πολιτών, κόστος/όφελος, μετρήσιμοι στόχοι (π.χ. το α΄θα αυξήσει τους ποδηλάτες τόσο τοις εκατό, ενώ το β΄θα αυξήσει την ασφάλειά τους και θα μειώσει τους ρύπους τόσο τοις εκατό...), κτλ. Ακολουθεί συζήτηση, όπου ειδικοί-μη ειδικοί εκθέτουν θέσεις, απορίες, προβληματισμούς.
3. Οι ειδικοί σε συνεργασία με εκπροσώπουν των μη ειδικών επεξεργάζονται μία κύρια και ενδεχομένως 2-3 εναλλακτικές προτάσεις. Ακολουθεί τελική συζήτηση και ψηφοφορία.
Νομίζω ότι ο παραπάνω τρόπος είναι μία τίμια και αποτελεσματική προσέγγιση των προβλημάτων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Δημοκρατικά αποφασίζουμε όλοι, δημοκρατικά έχουμε επίσης χρέος και δικαίωμα να ενημερωνόμαστε από αυτούς που γνωρίζουν το εκάστοτε ζήτημα. Οι ειδικοί απαντούν στα ερωτήματά μας, συζητούν και προτείνουν/όλοι οι υπόλοιποι αντιπροτείνουμε, συζητούμε και αποφασίζουμε.
Περί διαβουλευτικής δημοκρατίας:
(αγγλικά) http://en.wikipedia.org/wiki/Deliberative_democracy
(γερμανικά) http://de.wikipedia.org/wiki/Deliberative_Demokratie
Μέθοδος Πολιτικής Δράσης-Δημιουργίας Πολιτικών Θέσεων
-
Καπετάν Κλεισθένης
-
anestis
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Re: Μέθοδος Πολιτικής Δράσης-Δημιουργίας Πολιτικών Θέσεων
Είναι η μέθοδος που έχουμε συζητήσει και μεταξύ μας, στις συναντήσεις μας γιατί το ερώτημα:
"Τι ξέρει ο κυρ-Μήτσος από το χψω θέμα" τέθηκε.
Μας δίνεις και το θεωρητικό υπόβαθρο. Αξίζει ένα post στα άρθρα!
Οσοι εθελοντές συγγραφείς και bloggers ξεκινήστε στο piratepad (ευκαιρία να το μάθετε
http://piratepad.net/HXwC0flfci
Σε 3-4 μέρες θα το πάρουμε από κει και θα το βάλουμε στο pirateparty.gr
"Τι ξέρει ο κυρ-Μήτσος από το χψω θέμα" τέθηκε.
Μας δίνεις και το θεωρητικό υπόβαθρο. Αξίζει ένα post στα άρθρα!
Οσοι εθελοντές συγγραφείς και bloggers ξεκινήστε στο piratepad (ευκαιρία να το μάθετε
http://piratepad.net/HXwC0flfci
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.
Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)
-
Καπετάν Κλεισθένης
Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ήδη και γι αυτό το ζήτημα της διαβουλευτικής δημοκρατίας, μπορούμε να καλέσουμε ανθρώπους έχουν μελετήσει σε βάθος το ζήτημα να μας μιλήσουν ή ενδεχομένως να γράψουν σύντομα, απλά και κατανοητά άρθρα (χωρίς να είναι απαραίτητα μέλη του κόμματος) περί τούτου. Έχω ήδη κάποιους υπόψιν μου, αν και δεν έχω βολιδοσκοπήσει προθέσεις.
Έχω ψιλοχρησιμοποιήσει ήδη το Piratenpad.de Στα ελληνικά θα ταίριαζε άραγε να το λέμε (π.χ. κατά το ιστολόγιο) "Πειρατολόγιο"; Πολύ καλή πρωτοβουλία να το μεταφέρετε κι εδώ.
Τα άρθρα που βρίσκονται; Χρειάζομαι λίγες μέρες για να προσαρμοστώ και να γνωρίσω όλες τις δυνατότητες.
Έχω ψιλοχρησιμοποιήσει ήδη το Piratenpad.de Στα ελληνικά θα ταίριαζε άραγε να το λέμε (π.χ. κατά το ιστολόγιο) "Πειρατολόγιο"; Πολύ καλή πρωτοβουλία να το μεταφέρετε κι εδώ.
Τα άρθρα που βρίσκονται; Χρειάζομαι λίγες μέρες για να προσαρμοστώ και να γνωρίσω όλες τις δυνατότητες.
-
anestis
Καπετάν Κλεισθένης έγραψε:Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ήδη και γι αυτό το ζήτημα της διαβουλευτικής δημοκρατίας, μπορούμε να καλέσουμε ανθρώπους έχουν μελετήσει σε βάθος το ζήτημα να μας μιλήσουν ή ενδεχομένως να γράψουν σύντομα, απλά και κατανοητά άρθρα (χωρίς να είναι απαραίτητα μέλη του κόμματος) περί τούτου. Έχω ήδη κάποιους υπόψιν μου, αν και δεν έχω βολιδοσκοπήσει προθέσεις.
Δεν απαιτείται τέτοια εμβάθυνση για την ώρα. Φτάνει ένα απλό post, ένας σπινθήρας.
Τα άρθρα είναι στο pirateparty.gr με κλικ πάνω στην άσπρη λέξη του μενού Αρθρα (όχι στο "v" που βγάζει υποκατηγορίες από κάτω...)
-
Καπετάν Κλεισθένης
Έχω τη δυνατότητα να σχολιάσω, αλλά όχι να δημιουργήσω άρθρα. Θα μπορούσες να το καταχωρήσεις εσύ (κι επίσης να σβήσεις τα παρόν μήνυμα. Θα έστελνα πμ, αλλά ούτε αυτό μπορώ);
-
anestis
Ναι, το άρθρο θα δημιουργηθεί στο piratepad
Οσοι εθελοντές συγγραφείς και bloggers ξεκινήστε στο piratepad http://piratepad.net/HXwC0flfci
Οσοι εθελοντές συγγραφείς και bloggers ξεκινήστε στο piratepad http://piratepad.net/HXwC0flfci
Καπετάν Κλεισθένης έγραψε:Έχω τη δυνατότητα να σχολιάσω, αλλά όχι να δημιουργήσω άρθρα. Θα μπορούσες να το καταχωρήσεις εσύ (κι επίσης να σβήσεις τα παρόν μήνυμα. Θα έστελνα πμ, αλλά ούτε αυτό μπορώ);