Ελεύθερο Λογισμικό για εκδοτικές ανάγκες

Εδώ συζητιέται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάποια άλλη κατηγορία, σε χαλαρούς τόνους.
Μιχάλης Μαντάς
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Ελεύθερο Λογισμικό για εκδοτικές ανάγκες

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 21 Φεβ 2014, 22:09

Petros έγραψε:Για αρχή να σε ευχαριστήσω τόσο για το χρόνο που διαθέτεις για να κάνουμε αυτή την προσπάθεια με το βιβλίο, που παρόλο που δεν θα έχει γίνει με ελεύθερο λογισμικό (όπως θα προσωπικά ήθελα) παραμένει πάντα μια καλή προσπάθεια που μπορούμε πάντα να την βελτιώσουμε.

Γνωρίζω ότι χρησιμοποιούμε μία γραμματοσειρά πάντα σε ένα κείμενο (καθώς όπως σου είπα κι από το τηλέφωνο μου αρέσει κι εμένα ο κόσμος της τυπογραφίας και προσπαθώ να μαθαίνω συνεχώς καινούρια πράγματα όσο ασχολούμαι με αυτόν) όμως παραπάνω διατύπωσα λάθος αυτό που ήθελα να πω και το διόρθωσα τώρα.

Όσο για την ευχή ευχαριστώ κι ελπίζω να γίνουν έτσι τα πράγματα! :)

Υπάρχει ελεύθερο λογισμικό για εκδοτικές ανάγκες; (Εννοείται βέβαια με δυνατότητες ανάλογες των υπαρχόντων επαγγελματικών, συλλαβισμούς κ.λ.π.). Γιατί σήμερα από όσο γνωρίζω στην Ελλάδα τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται γι' αυτές τις δουλειές είναι το Quark το In Design και παλαιότερα το Page Maker το οποίο όμως νομίζω ότι έχει εξαφανιστεί.
Αν ναι, θα ήθελα να γνωρίζω, αφ' ενός από περιέργεια, αφ' ετέρου γιατί το Ventura που χρησιμοποιώ είμαι ίσως ο μόνος που απέμεινα να το αξιοποιώ πλέον, αφού ήμουνα και από τους πρώτους που το αγόρασαν (αν όχι ο πρώτος, 4.650.000 δρχ. το 1986 και έχω κάνει 8 αναβαθμίσεις συνολικά) και το έχω τελείως βαρεθεί και ακόμη γιατί μου αρέσει να μαθαίνω, γιατί ακόμη και τώρα που είμαι συνταξιούχος κάνω κάποιες δουλειές για να ενισχύω τη σύνταξη.

Μιχάλης Μαντάς

Re: Ελεύθερο Λογισμικό για εκδοτικές ανάγκες

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 21 Φεβ 2014, 23:21

Να συμπληρώσω ότι στον σχετικό πίνακα που έχουμε καταχωρήσει ήδη στο βιβλίο που κατασκευάζουμε δεν είδα κάτι σχετικά.

Petros

Δημοσίευσηαπό Petros » 21 Φεβ 2014, 23:36

Λογισμικό υπάρχει και είναι τα διάφορα frameworks για συγγραφή LaTeX.

To LaTeX είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ουσιαστικά που ακολουθεί τους τυπογραφικούς κανόνες στοιχειοθεσίας.
Φτιάχτηκε από φυσικούς ώστε να μπορούν να γράφουν κομψά papers αλλά δεν έμεινε εκεί και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε χρήση, από συγγραφή περιοδικού ή βιβλίου, παρουσιάσεων, επιστολών, άρθρων (και κάπου εκεί το χάνω και δεν ξέρω τι άλλο καθώς δεν με έχει ως τώρα απασχολήσει)

Εγώ χρησιμοποιώ το Kile σαν επεξεργαστή, του οποίου αν δεν κάνω λάθος το αντίστοιχο σε windows είναι το TeXmaker

Εδώ υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες που έχουμε γράψει στην ομάδα linux της σχολής μου

Ενώ το διαδίκτυο είναι γεμάτο από οδηγίες για διάφορα πράγματα με το LaTeX όπως αυτό το εγχειρίδιο που λογικά διδάσκεται στο ΕΚΠΑ.
Και τα δύο παραπάνω έγγραφα είναι γραμμένα σε LaTeX και συγκεκριμένα το δεύτερο με την γραμματοσειρά CMU Roman (αυτή που είναι λες και βγήκε από τα πρακτικά της Β εθνοσυνέλευσης) που προσωπικά είναι από τα πράγματα που δύσκολα τα υπομένω :lol:

Τέλος αξίζει να σημειώσω, ότι λόγω ότι είναι μια γλώσσα προγραμματισμού, αποκτώντας εμπειρία με τη χρήση της, μαθαίνεις να φτιάχνεις τις λεγόμενες "ρουτίνες" τις οποίες και στη συνέχεια "καλείς" οπότε μπορείς να έχεις "ζωντανή" ροή δεδομένων σε προγραμματισμένες θέσεις (πχ αυτοκόλλητα παραλήπτη σε έντυπα, καρτελάκια συμμετεχόντων σε συνέδρια κ.α.)

Ελπίζω να ήμουν αρκετά αναλυτικός! :)

Όσο για τον πίνακα, αυτός προτείνει στροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ κυρίως για την ιδιωτικότητα και όχι για το κόστος.
Αλλά αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι μπορούμε να το συμπεριλάβουμε
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 22 Φεβ 2014, 00:30

Petros έγραψε:Λογισμικό υπάρχει και είναι τα διάφορα frameworks για συγγραφή LaTeX.

To LaTeX είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ουσιαστικά που ακολουθεί τους τυπογραφικούς κανόνες στοιχειοθεσίας.
Φτιάχτηκε από φυσικούς ώστε να μπορούν να γράφουν κομψά papers αλλά δεν έμεινε εκεί και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε χρήση, από συγγραφή περιοδικού ή βιβλίου, παρουσιάσεων, επιστολών, άρθρων (και κάπου εκεί το χάνω και δεν ξέρω τι άλλο καθώς δεν με έχει ως τώρα απασχολήσει)

Εγώ χρησιμοποιώ το Kile σαν επεξεργαστή, του οποίου αν δεν κάνω λάθος το αντίστοιχο σε windows είναι το TeXmaker

Εδώ υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες που έχουμε γράψει στην ομάδα linux της σχολής μου

Ενώ το διαδίκτυο είναι γεμάτο από οδηγίες για διάφορα πράγματα με το LaTeX όπως αυτό το εγχειρίδιο που λογικά διδάσκεται στο ΕΚΠΑ.
Και τα δύο παραπάνω έγγραφα είναι γραμμένα σε LaTeX και συγκεκριμένα το δεύτερο με την γραμματοσειρά CMU Roman (αυτή που είναι λες και βγήκε από τα πρακτικά της Β εθνοσυνέλευσης) που προσωπικά είναι από τα πράγματα που δύσκολα τα υπομένω :lol:

Τέλος αξίζει να σημειώσω, ότι λόγω ότι είναι μια γλώσσα προγραμματισμού, αποκτώντας εμπειρία με τη χρήση της, μαθαίνεις να φτιάχνεις τις λεγόμενες "ρουτίνες" τις οποίες και στη συνέχεια "καλείς" οπότε μπορείς να έχεις "ζωντανή" ροή δεδομένων σε προγραμματισμένες θέσεις (πχ αυτοκόλλητα παραλήπτη σε έντυπα, καρτελάκια συμμετεχόντων σε συνέδρια κ.α.)

Ελπίζω να ήμουν αρκετά αναλυτικός! :)

Όσο για τον πίνακα, αυτός προτείνει στροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ κυρίως για την ιδιωτικότητα και όχι για το κόστος.
Αλλά αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι μπορούμε να το συμπεριλάβουμε

Έριξα μια γρήγορη ματιά σε αυτά που μου υπέδειξες, αλλά δεν κατάφερα να καταλάβω και πολλά, πιστεύω μάλλον γιατί εγώ δεν έχω ιδέα από προγραμματισμό και δεν είμαι καθόλου εξοικειωμένος με αυτά τα ζητήματα. Κάτι κατάλαβα από αυτά που διάβασα σχετικά με τη δόμηση εξισώσεων και διαφόρων τύπων που χρησιμοποιούν σύμβολα, γιατί με κάποιον παρόμοιο τρόπο εργάζεται και το extension του ventura όταν δουλεύουμε σε βιβλία που έχουν τέτοιες ανάγκες. Να σου πω όμως ότι έχω τόσο καιρό να γράψω τέτοια πράγματα που σχεδόν κοντεύω να ξεχάσω πως το έκανα παλιότερα.
Στο μέλλον ίσως προσπαθήσω να αξιοποιήσω τις πληροφορίες που μου έδωσες, πράγμα που αν συμβεί θα γίνει τα μεγάλα βράδια του επόμενου ... χειμώνα, γιατί τώρα σε λίγο που ανοίγει ο καιρός αρχίζει το εντατικό ... ψάρεμα και δεν περισσεύει χρόνος για τέτοια.
Μια ερώτηση πάντως που θα ήθελα να μου απαντούσες, μια και γνωρίζεις σχετικά, είναι αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ή κάποιο άλλο ανάλογο διαθέτει ελληνικό συλλαβισμό, πράγμα που για μένα είναι κρίσιμο.
Για όλα πάντως ευχαριστώ.

Petros

Δημοσίευσηαπό Petros » 22 Φεβ 2014, 00:51

Μιχάλης Μαντάς έγραψε:αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ή κάποιο άλλο ανάλογο διαθέτει ελληνικό συλλαβισμό, πράγμα που για μένα είναι κρίσιμο.

Φυσικά! άλλωστε τι γλωσσα στοιχειοθεσίας θα ήταν αλλιώς; :P

Όσο για την δυσκολία, η αρχική εντύπωση που δίνεται, είναι ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά στη συνέχεια αποδεικνύεται πως είναι πολύ ευκολότερο να μάθει κανείς!
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».

Κομπειλάδας
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 22 Φεβ 2014, 02:19

Τα συναντάω πάρα πολύ συχνά σχεδόν σε όλα τα άρθρα τύπου "πως να ξεκινήσετε με το open source". Ειδικά το Scribus είναι πάντα και παντού...
Εικόνα

Scribus
Open Source Desktop Publishing
Υπάρχει πλέον για όλες τις πλατφόρμες: Download
Stable
The current stable release is 1.4.3.
Note: Newer Scribus major versions can open the older version's files, but the opposite is not true. Scribus 1.3.3.14 cannot open Scribus 1.4.x files. There is no way to convert the file back once you switch it to the newer major branch. However, all "point" or "dot" releases in a stable branch can exchange files flawlessly, so you can open, for instance, a file created in 1.4.3 with 1.4.0.

Windows (32-bit)
Windows (64-bit)
Scribus Portable (PortableApps.com Format)
Mac OS X DMG (Intel only, Leopard (10.5) or higher)
Mac OS X package installer (Intel only, Leopard (10.5) or higher)
OS/2 Warp 4 and eComStation
Haiku
FreeBSD
NetBSD
OpenBSD
PC-BSD
Solaris and OpenIndiana

Scribus RPMs for all supported versions of OpenSUSE, SUSE Linux Enterprise Desktop, SUSE Linux Enterprise Server, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, and CentOS.

Instructions for Debian/Ubuntu

Και έχει και εκτενές wiki help (δυστυχώς όχι στα Ελληνικά): Scribus Help Table of Contents

Και αυτό όχι και τόσο γνωστό και μάλλον, όπως λέει και το ίδιο Simple και free:

PagePlus Starter Edition
Simple and free desktop publishing

Δεν έχω δουλέψει κανένα από τα δυο. Οπότε οι προτάσεις μου είναι καθαρά "πληροφοριακές". :)
здравствуйте

tvelocity

Δημοσίευσηαπό tvelocity » 22 Φεβ 2014, 04:03

Μιχάλης Μαντάς έγραψε:αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ή κάποιο άλλο ανάλογο διαθέτει ελληνικό συλλαβισμό, πράγμα που για μένα είναι κρίσιμο.

Όχι μόνο συλλαβισμό... πάει πολύ πιο μακρυά, κάνοντας εντελώς αυτόματα συλλαβισμό, ligatures, kerning, τοποθέτηση παραγράφων κλπ... Βάζει εικόνες, πίνακες και γραφήματα αυτόματα στην ιδανική θέση έτσι ώστε να μην έχεις παραγράφους με περίεργο οπτικό αποτέλεσμα!

Για να μην πάμε σε λειτουργίες τύπου μικροτυπογραφίας που είναι απλά πρωτοποριακές, και εξασφαλίζουν απίστευτα καλαίσθητες παραγράφους.

Και αυτά αυτόματα, το τι κάνει στα κείμενα σου το latex πίσω από την πλάτη σου είναι δύσκολο να το εκτιμήσει κανείς. Αρκεί να δει κανείς τυπωμένη σελίδα.

Όσο για font, για ελληνικά μου αρέσει πολύ αυτό εδώ http://iris.math.aegean.gr/kerkis/
Verba volant, scripta manent

Petros

Δημοσίευσηαπό Petros » 22 Φεβ 2014, 09:54

Κομπειλάδας έγραψε:Τα συναντάω πάρα πολύ συχνά σχεδόν σε όλα τα άρθρα τύπου "πως να ξεκινήσετε με το open source". Ειδικά το Scribus είναι πάντα και παντού...

Οντως, το ξεχάσει αυτό. Με αυτό σχεδιάζεται το ubuntistas

Κομπειλάδας έγραψε:Και αυτό όχι και τόσο γνωστό και μάλλον, όπως λέει και το ίδιο Simple και free:

PagePlus Starter Edition
Simple and free desktop publishing

Δεν έχω δουλέψει κανένα από τα δυο. Οπότε οι προτάσεις μου είναι καθαρά "πληροφοριακές". :)

To δεύτερο δεν είναι free. Shareware είναι. Το νήμα εδώ αφορά ελεύθερο λογισμικό.

tvelocity έγραψε:Όσο για font, για ελληνικά μου αρέσει πολύ αυτό εδώ http://iris.math.aegean.gr/kerkis/

Ωπ! Την είχα ξεχάσει αυτή, αν και ήταν αυτή με την οποία έμαθα LaTeX. Την βάζω και στο αντίστοιχο νήμα ;)

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 22 Φεβ 2014, 10:05

Άντε μπράβο παιδιά μου! Για να εισπράττω και καμιά χρήσιμη πληροφορία, γιατί δεν σας κρύβω ότι μέχρι σήμερα στο Πειρατικό μόνον "ουστ" έχω εισπράξει τις περισσότερες φορές που αποφάσισα να πω κάτι και τόχω μαύρο παράπονο. Άσε που έχω δώσει και κάμποσα (για τα μέτρα μου) λεφτά σε δωρεές.
Υ.Γ.: Φυσικά και θα τα ψάξω όλα αυτά. Δεν ξέρω βέβαια αν θα προλάβω να τα εφαρμόσω και στο βιβλίο που φτιάχνουμε αλλά θα το προσπαθήσω σε δεύτερο χρόνο.

Petros

Δημοσίευσηαπό Petros » 22 Φεβ 2014, 10:43

Μιχάλης Μαντάς έγραψε:αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ή κάποιο άλλο ανάλογο

Κάτι που δεν διευκρίνησα πριν είναι ότι μιλάμε όχι για πρόγραμμα που τα κάνει αυτά, μα για μία ιδιόμορφη γλώσσα προγραμματισμού. Αυτό σημαίνει ότι αυτά που μαθαίνει κανείς σε ένα πρόγραμμα (πχ Kile) μπορεί να τα εφαρμόσει ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο σε όποιο "τραβήξει μποροστά". (πχ TeXmaker, TeXlive κ.α.)
κι αυτό γιατί ακριβώς ένα πρόγραμμα ΕΛ/ΛΑΚ έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται συνεχώς και επ' άπειρον, χωρίς να σου πει κάποια στιγμη ο υπεύθυνος: "μάγκα το σταματάμε, φάε τώρα στη μάπα τα τεσσεράμισι εκατομμύρια που επένδυσες σε εμάς"

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 8 και 0 επισκέπτες