Ειμαι νεο μελος και μονο εδω μπορουσα να γραψω ενα νεο θεμα.
Ολοι οι πολιτικοι στην εξουσια εχουν συνηθισει να φτιαχνουν το δημοσιο με τα εργαλεια που γνωριζουν να χρησιμοποιουν καλα.
Δηλαδη χρησιμοποιουν τα γραφειοκρατικα εργαλεια για να μας προσφερουν δημοσιες υπηρεσιες οπου το μονο που κανουν ειναι να επεξεργαζονται και να ταξινομουν δεδομενα.
Αυτο κανουν και οι προγραμματιστες , επεξεργαζονται και ταξινομουν δεδομενα , μεσα απο προγραμματα και οχι γραφεια ή ταμεια.
Δηλαδη μπορουμε να φτιαξουμε απο τωρα ενα ηλεκτρονικο κρατος.
Ουτος η αλλος , οι περισσοτεροι νομοι εχουν να κανουν με την επεξεργασια δεδομενων.
Δηλαδη αν καποιος παιρνει μισθο πανω απο 1000 ευρω, τοτε θα πληρωσει φορο 200 ευρω.
Μπορειτε αυτο να το φανταστειτε ετσι
db.users.find({"mis8os" : { $gt : 1000 }}, function(err,users){
for(user in users){
user.mis8os -= 200 ;
}
});
Αλλα για να φτιαξουμε το ηλεκτρονικο κρατος , πρεπει να εχουμε απο τωρα αποψη και οχι να τα περιμενουμε ολα απο την αμεση δημοκρατια.
Καταλαβαινω οτι μπορει στο οικονομικο θεμα να μην τα εχετε βρει ακομα , πχ μπορει καποιοι απο εσας να ειναι φιλελευθεροι και αλλοι σοσιαλιστες.
Ομως μπορειτε να φτιαξετε μια πλατφορμα. Δηλαδη αν ο κοσμος απο φιλελευθερισμο θελει σοσιαλισμο ,τοτε να μην χρειαζεται να γινει επανασταση.
Αλλα οταν καποιες επιχειρησεις γινονται δημοσιες τοτε οι πληροφοριες να εμφανιζονται στους κοινους χρηστες , οπου θα διαβαζουν τις απαιτησεις των δημοσιων υπαλληλων και τους μισθους που ψηφιζουν να τους προσφαιρνει ο κοσμος.
Ομως πρεπει να εχετε αποψη γιατι ο κοσμος θελει να απαλλαγει απο την μακαροναδα των προηγουμενων πολιτικων.
Δεν θελει αλλο να περιμενει στις ουρες , δεν θελει να μην ξερει τι πληρωνει , θελει να αποφασιζει αυτος τους μισθους , θελει η εκτελεστικη εξουσια να ενημερωνει συνεχεια τα βηματα της (ακομα και οταν πηγαινει τουαλετα).
Οσο για τον πως θα λειτουργησει η Αμεση Δημοκρατια με ανωνυμη ψηφος ειναι απλο.
Με εναν συγκεκριμενο κωδικο να μπαινει και να ψηφιζει.
Το ηλεκτρονικο κρατος θα παραγει κωδικους , θα τους εκτυπωνει και πανω στην εκτυπωση θα κρυβει τον κωδικο με αυτοκολλητο.
Θα δινει σε καθε τοπικη οργανωση ενα συγκεκριμενο ποσο κωδικων.
Ο πολιτης θα ερχετε με την ταυτοτητα του να παρει εναν κωδικο.
Η οργανωση θα σημειωνει τα στοιχεια του και θα αναγραφει οτι πειρε κωδικο.
Αλλα δεν θα αναγραφει ποιον κωδικο πειρε (ουτος η αλλος δεν μπορει να το δει γιατι εχει το αυτοκολλητακι απο πανω).
Αν ο πολιτης χασει το κωδικο , τοτε να περιμενει να περασει ενας μηνας μεχρι να παρει καινουριο.
Ναι καθε μηνα οι κωδικοι πρεπει να αλλαζουν.
Τωρα θα αναρωτηθειτε αυτο δεν θα δημιουργησει ουρες καθε μηνα ?
Οχι απαραιτητα . Οσοι εχουν εμπιστοσυνη στο κρατος (οτι δεν φακελωνει) θα περνουν τον κωδικο και απο το κινητο.
Εχω πολλες αλλες ιδεες , αλλα δεν εχω την ομαδα.
Οσοι ξερουν node.js , express.js , mongoose , socket.io , knockout.js , require.js κλπ που αφορουν την javascript τοτε ελατε να δουλεψουμε μαζι.
Οσοι αναρωτιουνται γιατι Javascript , τους απαντω απλα γιατι σε βοηθαει να φτιαχνεις Event-Driven προγραμματα (με Asynchronous I/O) , για back-end , front-end και mobiles σε μια γλωσσα.
Τωρα αν μια εφαρμογη ειναι CPU-intensive , τοτε η Java(ή Scala , clojure,kotlin etc) δεν με χαλαει.
Αυτα απο μενα ... ποιος γουσταρει ?
Η γραφειοκρατια μπορει να καταστραφει
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Re: Η γραφειοκρατια μπορει να καταστραφει
Κοιτα, ωραία ιδέα είναι, αλλά δεν ξέρω πως θα μπορούσα να σε βοηθήσω σε αυτό καθώς οι γνώσεις μου στον προγραμματισμό είναι περιορισμένες.
(Αν θες πχ να βοηθήσω στο γράψιμο τεκμηρίωσης και οδηγιών, είμαι μέσα)
[troll]
Κατά τα άλλα διάβασα κάτι χθες και έκλαψα από τα γέλια...
(Μην το πάρεις προσωπικά)
(Αν θες πχ να βοηθήσω στο γράψιμο τεκμηρίωσης και οδηγιών, είμαι μέσα)
[troll]
Κατά τα άλλα διάβασα κάτι χθες και έκλαψα από τα γέλια...
(Μην το πάρεις προσωπικά)
[/troll]Αν η java είναι η COBOL του μέλλοντος (είναι), τότε η javascript είναι η Fortran του μέλλοντος: Είναι ανεπανόρθωτα κατεστραμμένη, τρέχει παντού με μόνο τις ελάχιστες διαφορές που είναι απολύτως απαραίτητες για να σου σπάει συνέχεια τ'αρχίδια, έχει φάει το τρελλό optimization στην εκτέλεση, έχει πολύ χρήσιμα frameworks και βιβλιοθήκες, και τη χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος που κανονικά θα έπρεπε να είναι παράνομο να προγραμματίζει.
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
κοιτα δεν εχω πολυ χρονο μπροστα μου γι αυτο ζηταω την βοηθεια ομαδα.
Παντως η javascript ειναι απλη. Αλλα δεν χρειαζεται να ξερεις javascript.
Το μονο που χρειαζεται ειναι σχεδιασμος.
Βασικα χρειαζομαστε τα εξης
1) Μια βαση δεδομενων για να βαζουμε τις πληροφοριες των πολιτων που αφορουν τα κοινωνικα , οικονομικα και περιουσιακα
2) Να φτιαξουμε ενα API πανω σ αυτη την βαση δεδομενων
3) Την πλατφορμα που θα εκτελουνται οι νομοι πριν γινει οποιαδηποτε αλλαγη στην βαση δεδομενων.
Ας παρουμε παραδειγμα , καποιος παππους πεθαινει . Το ενημερωνει ο ιατροδικαστης στην βαση δεδομενων (βαζει και ενας συγγενης το δικο του προσωπικο κωδικο ως επιβεβαιωση) . Αυτο κατοχυρωνεται στην βαση δεδομενων και ταυτοχρονα εκτελουνται πολλες αλλες διεργασιες . Πχ βαζει τα περουσιακα στοιχεια στα παιδια του (ή εχει κληροδοτηθει απο πριν ) και μετα ενημερωνει την εφορια (ή οποιες αλλες υπηρεσιες δημοσιες και ιδιωτικες που ασχολιοντουσαν με τον συγκεκριμενο καταναλωτη).
Επισης μπορει το κρατος να προβαλει ολες τις επιχειρησεις κηδειων , εκκλησιες κλπ στους συγγενεις.
Δηλαδη δεν χρειαζεται να παει ο συγγενης να περασει ενα μεγαλο βασανο.
Το λεω αυτο μεσα απο την εμπειρια μου γιατι προσφατα πεθανε η μητερα μου.
Παντως η javascript ειναι απλη. Αλλα δεν χρειαζεται να ξερεις javascript.
Το μονο που χρειαζεται ειναι σχεδιασμος.
Βασικα χρειαζομαστε τα εξης
1) Μια βαση δεδομενων για να βαζουμε τις πληροφοριες των πολιτων που αφορουν τα κοινωνικα , οικονομικα και περιουσιακα
2) Να φτιαξουμε ενα API πανω σ αυτη την βαση δεδομενων
3) Την πλατφορμα που θα εκτελουνται οι νομοι πριν γινει οποιαδηποτε αλλαγη στην βαση δεδομενων.
Ας παρουμε παραδειγμα , καποιος παππους πεθαινει . Το ενημερωνει ο ιατροδικαστης στην βαση δεδομενων (βαζει και ενας συγγενης το δικο του προσωπικο κωδικο ως επιβεβαιωση) . Αυτο κατοχυρωνεται στην βαση δεδομενων και ταυτοχρονα εκτελουνται πολλες αλλες διεργασιες . Πχ βαζει τα περουσιακα στοιχεια στα παιδια του (ή εχει κληροδοτηθει απο πριν ) και μετα ενημερωνει την εφορια (ή οποιες αλλες υπηρεσιες δημοσιες και ιδιωτικες που ασχολιοντουσαν με τον συγκεκριμενο καταναλωτη).
Επισης μπορει το κρατος να προβαλει ολες τις επιχειρησεις κηδειων , εκκλησιες κλπ στους συγγενεις.
Δηλαδη δεν χρειαζεται να παει ο συγγενης να περασει ενα μεγαλο βασανο.
Το λεω αυτο μεσα απο την εμπειρια μου γιατι προσφατα πεθανε η μητερα μου.
επισης να ενημερωσω οτι δεν χρειαζεται να σκεφτουμαι απο τωρα τι πρεπει να περιεχει αυτη η μεγαλη βαση δεδομενων
το καλο με την MongoDB ειναι οτι δεν χρειαζεται να καθορισεις tables εξαρχης για να φορτωσεις κατι.
Αν φτιαξουμε κατι να το κανουμε σκοποκρατικα.
Δηλαδη χωριζουμε τις επεξεργασιες σε module και γραφουμε πανω τα εξης
Ποτε ξεκιναει να λειτουργει , τι θα αλλαζει απο την βαση δεδομενων , με ποια αλλα modules επικοινωνει , με ποιους νομους λειτουργει.
Δηλαδη πεθαινει ο παππους , και οταν ο ιατροδικαστης ενημερωνει το συστημα οτι πεθανε , τοτε το module ξεκιναει να δουλευει.
Βλεπετε , θα χρειαστουμε το Event-Driven γιατι εχουμε να κανουμε με events.
Ενα αλλο παραδειγμα , αν αλλαζει ο μισθος , τοτε μεσα απο το event να ξεκινανε να λειτουργουν τα modules που αφορουν την εφορια, ασφαλειες κλπ
το καλο με την MongoDB ειναι οτι δεν χρειαζεται να καθορισεις tables εξαρχης για να φορτωσεις κατι.
Αν φτιαξουμε κατι να το κανουμε σκοποκρατικα.
Δηλαδη χωριζουμε τις επεξεργασιες σε module και γραφουμε πανω τα εξης
Ποτε ξεκιναει να λειτουργει , τι θα αλλαζει απο την βαση δεδομενων , με ποια αλλα modules επικοινωνει , με ποιους νομους λειτουργει.
Δηλαδη πεθαινει ο παππους , και οταν ο ιατροδικαστης ενημερωνει το συστημα οτι πεθανε , τοτε το module ξεκιναει να δουλευει.
Βλεπετε , θα χρειαστουμε το Event-Driven γιατι εχουμε να κανουμε με events.
Ενα αλλο παραδειγμα , αν αλλαζει ο μισθος , τοτε μεσα απο το event να ξεκινανε να λειτουργουν τα modules που αφορουν την εφορια, ασφαλειες κλπ
-
ωραία!
τι εργαλεία θα χρειαστούν;
θα είναι opensource το αποτέλεσμα;
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
Petros έγραψε:ωραία!
Το κρατος θα χρειαστει ενα server .
Οι πολιτες θα χρειαστουν μια συνδεση στο ιντερνετ.
το προγραμμα ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα ειναι open source.
-
H NoSQL προσέγγιση μου αρέσει!
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...
παιδες ομως ετσι δεν γινετε η δουλεια.
Πρεπει το κομμα να αποφασισει αν γουσταρει και να μπει ως δραση .
Γιατι το να το κανουμε λιγοι δεν εχει νοημα ... χρειαζεται πολυπλευρη σκεψη.
Η σημασια ειναι οτι μπορει να γινει !
-
rmanolis έγραψε:παιδες ομως ετσι δεν γινετε η δουλεια.
μανώλη, το κόμμα και να νσι πει το θέλουμε, αν δεν βρεθούν άτομα να το βάλουν κάτω να γίνει, δε θα γίνει τίποτα.
Ούτε αν δεν γίνει πρώτα η σωστή προεργασία μπορούμε να το βγάλουμε προς τα έξω.
Αυτό που προτείνω είναι να γράψετε ένα δομημένο κείμενο με εξηγώντας το εγχείρημα όχι μόνο τεχνικά αλλά και ιδεολογικά, το οποίο ίσως μπορούμε να εγκρίνουμε και να το βγάλουμε προς τα έξω για κάλεσμα developer.
To πρώτο σου post έιναι μια καλή βάση για ένα τέτοιο κείμενο.
https://twitter.com/e_kastrinakis
ok τελεια !!
Petros ελα να με βοηθησεις να γραψουμε το κειμενο γιατι εγω ειμαι ανορθογραφος.
:p
Μπορει να χρειαστει να φτιαξω prototype.
Petros ελα να με βοηθησεις να γραψουμε το κειμενο γιατι εγω ειμαι ανορθογραφος.
:p
Μπορει να χρειαστει να φτιαξω prototype.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 6 και 0 επισκέπτες