Προσωπικά δεδομένα και κάρτες εταιρειών με τα δεδομένα σου

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
Rainmaker

Προσωπικά δεδομένα και κάρτες εταιρειών με τα δεδομένα σου

Δημοσίευσηαπό Rainmaker » 18 Μάιος 2013, 23:06

Ερώτηση πάνω στο εξής θέμα:
θέλω να μου προσφέρει υπηρεσίες μια επιχείρηση (πχ γυμναστήριο) αλλά για να μου τις δώσει (τις υπηρεσίες) λέει ότι πρέπει να μου βγάλουν κάρτα η οποία θα περιέχει τα στοιχεία μου και τη φωτογραφία μου, την οποία φωτογραφία θα την βγάλουν αυτοί ή θα την σκανάρουν από φωτογραφία που θα τους δώσω άρα θα αποθηκευτεί στον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή. Δεν έχω υπογράψει κανένα χαρτί για παραχώρηση προσωπικών δεδομένων ή κάτι τέτοιο.

Η ερώτηση είναι: αν μπορούν να με υποχρεώσουν (προκειμένου να έχω τις υπηρεσίες τους) να τους δώσω την φωτογραφία μου;
κάθε άποψη καλοδεχούμενη...

ΥΓ. πρέπει να υπενθυμίσω ότι υπάρχει και η ταυτότητα μας αν θέλουμε να μας κάνουν ταυτοπροσωπία.

anestis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: Προσωπικά δεδομένα και κάρτες εταιρειών με τα δεδομένα σ

Δημοσίευσηαπό anestis » 19 Μάιος 2013, 00:17

Επειδή τηρούν αρχείο προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να κάνουν ότι λέει ο Νόμος 2472/1997.
Για τη διευκόλυνση της συζήτησης υποθέτουμε ότι το κάνουν.(πολλοί δεν το κάνουν).

Η αίσθηση μου, χωρίς να είμαι δικηγόρος, είναι ότι η φωτογραφία ή άλλα στοιχεία που θα τους δώσεις (π.χ. βεβαίωση γιατρού) είναι ΚΑΙ θέμα της μεταξύ σας συμφωνίας, όπως το τι θα πληρώσεις και το τι υπηρεσίες θα πάρεις, τι άλλα δικαιώματα θα έχεις στο γυμναστήριο.
Χρειάζονται τη συναίνεσή σου πάντως, αλλά να δεν την έχουν (δεν συμφωνείτε) μπορούν να αρνηθούν να παρέχουν την υπηρεσία.
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.

Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)

laskaris_vasilis

Δημοσίευσηαπό laskaris_vasilis » 19 Μάιος 2013, 01:31

Και ρωτώ εγώ με την σειρά μου:
Κατά νόμο, δικαιούνται να αρνηθούν την παροχή των υπηρεσιών προς τον "Α", μόνο και μόνο επειδή προσπαθεί να διαφυλάξει τα προσωπικά του δεδομένα; (διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτό, οικογενειακή κατάσταση..... και χίλια δυό άλλα!!)

Να το κάνω λιανά:
Ο "Α" συνάπτει μία εμπορική συμφωνία με σκοπό την παροχή υπηρεσιών απέναντί του!
Από την στιγμή που υπάρχει η αποδοχή του καταγεγραμένη σε ένα κωλόχαρτο (συμφωνητικό ήθελα να πω), πρέπει να τον καταχωρήσουν σε κάποια βάση δεδομένων και από εκεί και πέρα, ο "Α" να απολαμβάνει όσα συνομολογήθηκαν
με την επίδειξη της ταυτότητάς του και μόνο!
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!

hrsfpgyjrnptrd

Δημοσίευσηαπό hrsfpgyjrnptrd » 19 Μάιος 2013, 01:55

Δεν είμαι ούτε εγώ νομικός αλλα θα την πω την μπούρδα μου.
Εφόσον τα δεδομένα δεν είναι ευαίσθητα (όπως τα ορίζει ο νομοθέτης), ναι είναι υπόθεση των συμβαλλομένων.
Φυσικά έχεις τα δικαιώματα που σου δίνει ο νόμος (πρόσβαση, αντίρρηση κτπ) αλλά βασικά είσαι ελεύθερος να υπογράψεις οτι των αφήνεις να τα χρησιμοποιήσει.

Αν από την άλλη τα δεδομένα είναι ευαίσθητα μπορεί μόνο τα τα συλλέγει με άδεια της αρχής και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και φυσικά μπορείς να τους τρέξεις.

Δεν είναι και πολύ άσχημο το νομοθετικό πλαίσιο, φυσικά άλλο τι λέει ο νόμος άλλο τι συμβαίνει πραγματικά.

Rainmaker

Δημοσίευσηαπό Rainmaker » 20 Μάιος 2013, 09:02

Σας ευχαριστώ!

Ξεκίνησα τη μελέτη του Ν.2472/97...

Κομπειλάδας
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 20 Μάιος 2013, 13:29

Δες και αυτό:
PROTECT YOUR DATA!