Πρόσβαση πανεπιστημίων σε ερευνητικά περιοδικά

Νέα και ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι Πειρατές.
dizzyk
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 395
Εγγραφή: 17 Απρ 2012, 11:21

Πρόσβαση πανεπιστημίων σε ερευνητικά περιοδικά

Δημοσίευσηαπό dizzyk » 16 Απρ 2013, 22:26

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι ακαδημαϊκών περιοδικών δίνουν πρόσβαση επί πληρωμή στα άρθρα τους. Για την Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (http://www.heal-link.gr/) αναλαμβάνει συνολικά την πληρωμή των συνδρομών για όλα τα πανεπιστήμια, αν δεν κάνω λάθος με 2ετείς ή 3ετείς συμβάσεις. Φέτος για άλλη μια φορά έχει καθυστερήσει η έγκριση του σχετικού κονδυλίου. Οι διεθνείς οίκοι γνωρίζουν βέβαια το μπάχαλό μας και αφήνουν ένα περιθώριο μερικών μηνών, αλλά από τις αρχές Απρίλη έληξε κι αυτό.

Το ζήτημα αναδεικνύει 2 σημαντικά για εμάς θέματα: 1) την φιλοσοφία του open access, την δημοσίευση δηλαδή σε περιοδικά που δίνουν ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους ως ανάγκη για τη μείωση του εξωπραγματικού κόστους της πρόσβασης στη γνώση, και, 2) το γεγονός ότι το κράτος (Υπουργείο Παιδείας) δε μπορεί να κάνει μια οργανωμένη δουλειά: σε αυτή τη φάση έτσι κι αλλιώς δε μπορεί παρά να πληρώσει, αλλιώς τα πανεπιστήμια δεν έχουν λόγο ύπαρξης, οπότε δεν κερδίζει απολύτως τίποτα από οικονομικής άποψης με τις κωλυσιεργίες.

Αν ενδιαφέρεται κανείς να ασχοληθούμε με το θέμα (με πιο καθαρό μυαλό από το δικό μου τέτοια ώρα) ας γράψει κάποια πρόταση.

Σχετικά links:
http://www.heal-link.gr/journals/newsl.jsp?n_Id=100
http://www.lis.upatras.gr/News/viewAnnouncement_EL.php?id=703
http://www.esos.gr/article/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/kindyneyei_diakopei_prosbasi_hlektronikes_piges

hrsfpgyjrnptrd

Re: Πρόσβαση πανεπιστημίων σε ερευνητικά περιοδικά

Δημοσίευσηαπό hrsfpgyjrnptrd » 16 Απρ 2013, 23:35

Βεβαία πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικές γιατί το open access έχει τα προβλήματα του και ο τωρινός τρόπος δεν μπορεί να πεις ότι ενθαρρύνει την δημοσίευση της έρευνας.

dizzyk
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 395
Εγγραφή: 17 Απρ 2012, 11:21

Re: Πρόσβαση πανεπιστημίων σε ερευνητικά περιοδικά

Δημοσίευσηαπό dizzyk » 16 Απρ 2013, 23:59

headofthebored έγραψε:Βεβαία πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικές γιατί το open access έχει τα προβλήματα του και ο τωρινός τρόπος δεν μπορεί να πεις ότι ενθαρρύνει την δημοσίευση της έρευνας.


Ναι, το ποιο μοντέλο πληρωμής θα ακολουθηθεί είναι το αντικείμενο έντονης συζήτησης. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις, όπως αυτό που αναφέρεις όπου πληρώνει ο συγγραφέας, άλλα όπου ο ίδιος ο συγγραφέας και όχι ο εκδότης δίνει το κείμενο (http://arxiv.org/), κάποια όπου το άρθρο "απελευθερώνεται" με χρονοκαθυστέρηση, κλπ. Ακόμα δεν έχει αποδειχθεί αν κάποιο μοντέλο υπερέχει οικονομικά και επιστημονικά, αλλά σίγουρα οι εκδοτικοί οίκοι "παλαιού τύπου" που δεν προσφέρουν καν επιλογή για open access έχουν εκλείψει.

Kotsos
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 1222
Εγγραφή: 15 Μαρ 2012, 14:20

Re: Πρόσβαση πανεπιστημίων σε ερευνητικά περιοδικά

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 17 Απρ 2013, 00:21

headofthebored έγραψε:Βεβαία πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικές γιατί το open access έχει τα προβλήματα του και ο τωρινός τρόπος δεν μπορεί να πεις ότι ενθαρρύνει την δημοσίευση της έρευνας.


Θα μπορούσες να εξηγήσεις ποια τα προβλήματα του open access;;;;

Όσο για την σημερινή κατάσταση, πιο μεγάλη απάτη με θύματα τον παραγωγό( συγγραφέα) και τον καταναλωτή ( ερευνητή) δεν υπάρχει.

Επίσης εδώ και δέκα χρόνια ακούω το ίδιο παραμύθι, ότι κόβουν την πρόσβαση σε άρθρα στα πανεπιστήμια. Τί ακριβώς παίζει; Ποιούς οφελείται από την διασπορά τέτοιων ειδήσεων;;;; Μήπως αναπαράγοντας μία τέτοια είδηση γινόμαστε παπαγαλάκια;;;;
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

hrsfpgyjrnptrd

Re: Πρόσβαση πανεπιστημίων σε ερευνητικά περιοδικά

Δημοσίευσηαπό hrsfpgyjrnptrd » 17 Απρ 2013, 11:34

Kotsos έγραψε:Θα μπορούσες να εξηγήσεις ποια τα προβλήματα του open access;;;;
Όσο για την σημερινή κατάσταση, πιο μεγάλη απάτη με θύματα τον παραγωγό( συγγραφέα) και τον καταναλωτή ( ερευνητή) δεν υπάρχει.

Απλό είναι, χρειάζονται χρήματα για να συντηρηθεί ένα κάλο jurnal, που θα βρεθούν αυτά? Δεν μπορώ να τα εναποθέτω όλα στην εθελοντική εργασία. Χρειάζεται ένα αξιόπιστο χρηματοδοτικό μοντέλο. Και πριν πάμε στα κρατικά jurnals λέω να το ψάξουμε λίγο.

Αυτό που που βλέπω να κάνει ο κόσμος τώρα να κλειδώνει τα papers/άρθρα και να αφήνει ελεύθερα τα και καλά "tecnical reports" τους, που είναι στην ουσία αυτό που έγινε submit πριν την κρίση και όχι το camara ready. Φυσικά αυτό είναι πρόβλημα για τον ερευνητή καθώς μπορεί να καταλήξει με περισσότερες αναφορές στο TR από το paper.

Kotsos έγραψε:Επίσης εδώ και δέκα χρόνια ακούω το ίδιο παραμύθι, ότι κόβουν την πρόσβαση σε άρθρα στα πανεπιστήμια. Τί ακριβώς παίζει; Ποιούς οφελείται από την διασπορά τέτοιων ειδήσεων;;;; Μήπως αναπαράγοντας μία τέτοια είδηση γινόμαστε παπαγαλάκια;;;;


Εγώ πάντως από το πανεπιστήμιο στην ACM έχω πρόσβαση ακόμα, στην IEEE όχι πια.

Kotsos
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 1222
Εγγραφή: 15 Μαρ 2012, 14:20

Re: Πρόσβαση πανεπιστημίων σε ερευνητικά περιοδικά

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 17 Απρ 2013, 23:20

Γενικά για online journal δεν νομίζω ότι το κόστος είναι μεγάλο, ούτε καν απαγορευτικό για ένα πανεπιστήμιο ή έναν φορέα, συνεπώς δεν βλέπω που το πρόβλημα με το open access.

Όσο για το peer reviewing είναι απλό και μπορεί να γίνει με τους ίδιους πόρους που γίνεται σήμερα , αφού οι reviewers δεν πληρώνονται.

Τα ντεμέκ open access που ζητά να πληρώνει ο συγγραφέας γίναν απλά για να κονομάν κάποια λαμόγια.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τους πειρατές στα πανεπιστήμια.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης
Επικοινωνία:

Re: Πρόσβαση πανεπιστημίων σε ερευνητικά περιοδικά

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 18 Απρ 2013, 13:34

Η "απάντηση" της πολιτείας δια στόματος υπουργού παιδείας:

Ο υπουργός Παιδείας για τον κίνδυνο διακοπής πρόσβασης στην ηλεκτρονική επιστημονική βιβλιογραφία
Γραπτή απάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου , σχετικά με τον άμεσο κίνδυνο διακοπής της πρόσβασης στην ηλεκτρονική επιστημονική βιβλιογραφία διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή , ύστερα από ερώτηση της Βουλευτού Φεβρ. Πατριανάκου. Για να δείτε την γραπτή απάντηση του υπουργού Παιδείας κάνετε κλικ εδώ
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Θέμα : «Άμεσος κίνδυνος διακοπής της πρόσβασης στην ηλεκτρονική επιστημονική βιβλιογραφία»

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) εξασφαλίζει την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές επιστημονικές πηγές (επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων, ηλεκτρονικά βιβλία) για το σύνολο του ακαδημαϊκού και ερευνητικού κόσμου της χώρας.
Η πρόσβαση αυτή, γνωστή ως «HEAL – Link», συνιστά απαραίτητο και αναντικατάστατο εργαλείο για πανεπιστημιακούς και ερευνητές, δεδομένου ότι αφορά κατ’ ουσία το σύνολο των ηλεκτρονικών επιστημονικών πηγών και περιλαμβάνει περισσότερους από 14.000 τίτλους και βιβλιογραφικές βάσεις.
Η πολύτιμη αυτή πρόσβαση κινδυνεύει άμεσα να διακοπεί και συγκεκριμένα από 1ης Απριλίου 2013, δεδομένου ότι δεν έχουν ανανεωθεί οι σχετικές συμβάσεις πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές του Σ.Ε.Α.Β. για το 2013.
Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι εκδότες έχουν ήδη ενημερώσει τον Σ.Ε.Α.Β. ότι η πρόσβαση για τα μέλη του «HEAL – Link» θα διακοπεί την 1η Απριλίου 2013, ενώ ήδη έχει διακοπεί η πρόσβαση στο περιεχόμενο της ΙΕΕΕ, του Project Muse και Thesarus Linguae Graecae (TLG).
Οι διαστάσεις του ορατού κινδύνου ολικής διακοπής της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές επιστημονικές πηγές είναι ευρύτατες για τους εξαιρετικής σημαντικότητας τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας, δεδομένου ότι αφορούν το σύνολο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας (Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., ερευνητικά ιδρύματα, Εθνική Βιβλιοθήκη και Ακαδημία Αθηνών).
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.- Προτίθεται να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την ανανέωση των συμβάσεων πρόσβασης στις ηλεκτρονικές επιστημονικές πηγές του Σ.Ε.Α.Β.;
2.- Ποιοι είναι οι λόγοι της σημαντικής αυτής καθυστέρησης, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμβάσεις έχουν ήδη λήξει από 31-12-2012;

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2013
Η ερωτώσα Βουλευτής
здравствуйте


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες