Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

vasilis89
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 113
ΕγγραφήCOLON 12 Νοέμ 2011, 19:24
ΤοποθεσίαCOLON Θεσσαλονίκη

Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

Δημοσίευσηαπό vasilis89 » 17 Φεβ 2012, 20:54

Τις τελευταίες μέρες έχουν προκύψει πολλές συζητήσεις πάνω στην οικονομική κρίση και στην θέση που πρέπει να έχουμε για αυτήν. Πριν συζητήσουμε όμως ποια θα είναι η θέση μας εγώ ρωτάω αν θα πρέπει καλά καλά να έχουμε θέση.

Η δικιά μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε. Έχω αναφέρει την άποψη μου και σε άλλα θέματα αλλά περιλυπτηκά θα πω ότι οι λόγοι που πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουμε θέση είναι πρώτων ότι ξεφεύγουμε τελείως από τον βασικό σκοπό ίδρυσης του κόμματος που είναι η ελευθερία στην ηλεκτρονική ζωή και το πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτή σε ένα πιο άμεσο δημοκρατικό σύστημα. Ξέρω ότι αυτό φαίνεται αστείο σε σχέση με του άνεργους και του υπερχρεομένους κλπ και την κρίση γενικά αλλά το σκηνικό θα έχει και έχει διαμορφωθεί πολύ πριν εμείς αποκτήσουμε τους βασικούς μηχανισμούς μας. Επίσης πρέπει να έχουμε ορίζοντα πολλών ετών και όχι να χαιδεύουμε αυτιά για να τσιμπίσουμε σταυρουδάκια στο άμεσο μέλλων.
Δεύτερων βλέπω ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στην ιδεολογία των μελών. Το εύρος των πολιτικών απόψεων είναι ίσως το ποιο μεγάλο που υπάρχει. Ήμαστε ούτε 1000 άτομα και οι τριβές πάνω στα οικονομικά είναι τεράστιες. Αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κλιμακοθούμε σε πολλές χιλιάδες πρέπει ή να λύσουμε τα ιδεολογικά μας θέματα πράγμα που σημαίνει ότι το ένα μισό που θα μειωψηφεί θα αναγκαστεί να φύγει (ή μάλλον δεν θα θέλει να μείνει) και έτσι θα χαθεί τελείως η φυσιογνωμία του κόμματος που ξεκινήσαμε ή θα πρέπει να ξεχάσουμε τελείως αυτό το σετ το προβλημάτων, να μην ασχοληθούμε καθόλου με αυτά τα θέματα και να επιγκεντροθούμε στις βασικές αρχές της άμεσης δημοκρατίας και και της ελευθεριας στο δυαδίκτυο που όσο και αν ακούγονται ετερόκλητες εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο πλαίσιο που θα φέρει τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία (σε καμια δεκαετία και βάλε για να είμαστε ρεαλιστές).. και απο αυτές τις δύο επιλογές εγώ διαλέγω την δεύτερη

anestis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 2409
ΕγγραφήCOLON 15 Οκτ 2011, 10:47
ΤοποθεσίαCOLON Thessaloniki, Greece

Re: Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

Δημοσίευσηαπό anestis » 17 Φεβ 2012, 20:59

Η ομάδα προγράμματος για την οικονομία θα πρέπει να ψάξει που συμφωνούμε στις διαπιστώσεις
και με βάση αυτό μπορούμε να προτείνουμε αρκετά πράγματα.

π.χ. θα έπρεπε να είχε γίνει "ενημερωμένο" δημοψήφισμα πριν το μνημόνιο 1. Ταυτόρονα ποτέ δεν είναι αργά να ζητάμε δημοψήφισμα.
Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε στα διλήμματα των άλλων, μπορούμε να ορίσουμε εμείς την Ατζέντα που μας εκφράζει.

Ηδη έχουμε κεφάλαιο Οικονομία, άρα έχουμε θέσεις.

Οταν καταλήξει κάπου αυτό φυσιολογικά θα εκφράζει μεγάλο ποσοστό μας ή θα απορριφθεί από το σύνολο.
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.

Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)

baskin
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 8666
ΕγγραφήCOLON 23 Δεκ 2011, 23:28
ΤοποθεσίαCOLON Σύρος, Κυκλάδες

Re: Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

Δημοσίευσηαπό baskin » 17 Φεβ 2012, 21:01

Το έχω ξαναπεί πάλι εδώ στο forum.

Ναι μπορούμε να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση, αλλά διαφορετική από τους υπόλοιπους και έτη φωτός μακρυά από το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο μνημόνιο.

Η θέση μας πρέπει να εστιάζει σε πανευρωπαϊκή θεσμική αλλαγή του τρόπου που λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ο δανεισμός των κρατών μελών της ΕΕ.

Όπως καταλαβαίνεται η προσωπική μου άποψη δεν χωράει δραχμές και εξόδους από την ΕΕ, γιατί θεωρώ ότι μόνο συνολικά και πανευρωπαϊκά υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο σύστημα.

Αν συμφωνούμε σε αυτό μπορούμε να χαράξουμε μία θέση, χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

Επίσης πρέπει να μελετήσουμε (και να ζητήσουμε) την άποψη των άλλων ευρωπαϊκών πειρατικών κομμάτων.
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

anestis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 2409
ΕγγραφήCOLON 15 Οκτ 2011, 10:47
ΤοποθεσίαCOLON Thessaloniki, Greece

Re: Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

Δημοσίευσηαπό anestis » 17 Φεβ 2012, 21:11

Την ζητήσαμε από το PPI και η απάντηση ήταν "Κανείς δεν έχει θέση για τα Οικονομικά".

Κάποια στιγμή οι Γερμανοί ΘΑ διαμορφώσουν...

baskin έγραψεColonΕπίσης πρέπει να μελετήσουμε (και να ζητήσουμε) την άποψη των άλλων ευρωπαϊκών πειρατικών κομμάτων.
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.

Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)

tvelocity
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 1022
ΕγγραφήCOLON 03 Ιαν 2012, 20:37

Re: Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

Δημοσίευσηαπό tvelocity » 17 Φεβ 2012, 21:47

anestis έγραψεColonΤην ζητήσαμε από το PPI και η απάντηση ήταν "Κανείς δεν έχει θέση για τα Οικονομικά".

Κάποια στιγμή οι Γερμανοί ΘΑ διαμορφώσουν...

Άρα υπάρχει χώρος για να καινοτομήσουμε. Γιατί να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα φέρουν στο τραπέζι τις προτάσεις για την οικονομική «πλατφόρμα» των πειρατών; Πάντα εσωτερικά μέσα στο PPI, πριν από μόνοι μας πάρουμε θέσεις που δεν εκφράζουν τους πειρατές της Γερμανίας πχ.

Και αυτές δεν μπορεί να είναι στα πλαίσια του αν θέλουμε μνημόνιο ή όχι ή οτιδήποτε άλλο τόσο κοντόφθαλμο. Ούτε καν στα πλαίσια της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αν και έχει απόλυτο δίκιο ο baskin που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Ας επικεντρωθούμε στο βαθύτερο πρόβλημα, το οποίο κατά ένα τραγικό τρόπο είναι πάντα το ίδιο: έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικής εκπροσώπησης της βούλησης όλων.

Εν κατακλείδι, αν θέλουμε μνημόνιο ή όχι, πανευρωρπαϊκή λύση ή όχι, ευροομόλογο ή όχι, λιτότητα ή τόνωση της ζήτησης, ή οτιδήποτε άλλο, παραπλανεί από το αληθινό πρόβλημα: είμαστε σε μια κοινή οικονομία, ένα κοινό νόμισμα, 17 λαοί, και δεν έχουμε ένα πλαίσιο που η βούληση όλων καταλήγει στις λύσεις. Δεν γίνεται ούτε η Ελλάδα, ούτε η Γερμανία με κανέναν τρόπο να προσπαθεί να διαπραγματεύεται και να παίζει παιχνίδια για κάτι που αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Πρέπει οι αποφάσεις να παρθούν από όργανα που εκπροσωπούν την Ευρώπη και όχι την Γερμανία, ή την Ελλάδα, ή την Αυστρία, ή την Πορτογαλλία κλπ. Είτε αμεσοδημοκρατικά από όλους, ή έστω από όργανο που είναι εκλεγμένο από όλους όπως το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά η υπάρχουσα κατάσταση όπου επιβάλλονται λύσεις από κάποιον σε κάποιον άλλο είναι απαράδεκτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, είναι Ευρωπαϊκό όργανο και δεν είναι αποδεκτό να εξαναγκάζει η Γερμανία μια πολιτική λειτουργίας της, χωρίς να έχει λόγο κανείς άλλος (στην ουσία με βέτο αυτό συμβαίνει).

Η απάντηση δηλαδή των Πειρατικών Κομμάτων, όχι μόνο του δικού μας άλλα όλων, είναι ότι πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση δημοκρατίας και διαφάνειας στην λειτουργία των Ευρωπαϊκών οργάνων για να υπάρχει ουσιαστική λύση. Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, όπου ψήφο θα έχουν πάντα το ελάχιστον σύνολο εμπλεκόμενων μερών· αποφάσεις που αφορούν μόνο μία χώρα αυτή η χώρα να αποφασίζει μόνη της. Αλλά αποφάσεις που επηρεάζουν όλους στην Ευρώπη, πρέπει η ψήφο όλων να μετράει προς το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτό εν τέλει σημαίνει ότι δεν είναι αποδεκτό να επιβάλλεται σε μία χώρα πως θα κατανέμει τον προϋπολογισμό της. Από την άλλη μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ότι το σύνολο της Ευρώπης μπορεί να αποφασίσει ότι μπορεί να λαμβάνουμε λιγότερα από έναν πανευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Έτσι είναι όταν μια δημοκρατία ενσωματώνεται σε μία άλλη μεγαλύτερη δημοκρατία! Όμως αυτό πρέπει να εκφράζει μία πανευρωπαϊκή βούληση, και όχι μη εκλεγμένα όργανα όπως συμβαίνει τώρα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν κοιτάνε ένα πανευρωπαϊκό συμφέρον αλλά το συμφέρον κάθε χώρας μεμονωμένα.

Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η θέση είναι ρεαλιστική και ΜΠΟΡΕΙ να αποτελέσει πλατφόρμα όλων των Πειρατικών Κομμάτων και του PPI. Αρκεί να κάνουμε την δουλειά μας και να τους το δείξουμε σωστά.
Verba volant, scripta manent

crisal
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 698
ΕγγραφήCOLON 19 Ιαν 2012, 01:51
ΤοποθεσίαCOLON Θεσσαλονικη

Re: Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

Δημοσίευσηαπό crisal » 17 Φεβ 2012, 21:49

Μισο λεπτο βρε παληκαρια.

Πρωτα απο ολα ουτε εγω θεωρω οτι πρεπει να εχουμε θεση περι παντος επιστητου.

Θα ρωτησω ομως 3 πραγματα
-Τι σημασια έχει εαν τα υπόλοιπα PP και PPI έχουν ή οχι Θεση για την οικονομία των χωρών τους. Αυτοι δεν εχουν προβλημα οπως εμεις.
-Τι σημασια εχει για εμας Αν οι Γερμανοι PP διαμορφωσουν στο μελλον θεση για την οικονομια της χώρας τους. Γιατι να μην διαμορφωσουμε εμεις πρωτα? (προσοχη τον δικηγορο του διαβολου κανω παλι)
- Αν φυσικα διαμορφωθει μια θεση για την Ευρωπαική ή παγκοσμια οικονομία θεωρω οτι εν θα την διαμορφώσουν μπονοι τους οι Γερμνανοι ή η Σουηδοί αλλα θα υπάρχει Πανευρωπαικη διαβουλευση των μελλων των PP Και PPi
- Τι θα πει ακριβως "Ναι μπορούμε να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση, αλλά διαφορετική από τους υπόλοιπους και έτη φωτός μακρυά από το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο μνημόνιο." Δηλαδη αν η λυση στο προβλημα της χωρας μας είναι να βγουμε προσωρινα απο το Ευρωπαικο νομισμα (και αν φυσικα αυτη ειναι λυση που σοβαροι Οικονομολογοι διαμορφωσου) εμεις θα πουμε οχι?
-"Αν συμφωνούμε σε αυτό μπορούμε να χαράξουμε μία θέση, χωρίς πολλές λεπτομέρειες" δηλαδη αν δεν συμφωνουμε δεν μπορουμε να χαραξουμε μια θεση χωρις πολλες λεπτομέρεις?

tvelocity
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 1022
ΕγγραφήCOLON 03 Ιαν 2012, 20:37

Re: Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

Δημοσίευσηαπό tvelocity » 17 Φεβ 2012, 21:58

crisal έγραψεColon-Τι σημασια έχει εαν τα υπόλοιπα PP και PPI έχουν ή οχι Θεση για την οικονομία των χωρών τους. Αυτοι δεν εχουν προβλημα οπως εμεις.
-Τι σημασια εχει για εμας Αν οι Γερμανοι PP διαμορφωσουν στο μελλον θεση για την οικονομια της χώρας τους. Γιατι να μην διαμορφωσουμε εμεις πρωτα? (προσοχη τον δικηγορο του διαβολου κανω παλι)

Το θέμα είναι να αποσαφηνιστεί η ιδεολογική πλατφόρμα όσον αφορά τα οικονομικά, πριν ο καθένας μόνος του αρχίσει να λέει τα δικά του. Οι «θέσεις» εξάλλου για τα σημερινά προβλήματα δεν είναι πραγματικές απαντήσεις στα βαθύτερα προβλήματα που προκαλούν τα επιφανειακά συμπτώματα.

Δεν θα ήθελα να είχαμε μια κοντόφθαλμη θέση για το μνημόνιο μόνο, αυτά είναι ο ρόλος κομμάτων του 20ου αιώνα όπου ανάλογα με κάποιες πολύ συγκεκριμένες θέσεις διάλεγες ποιος σε εκφράζει. Εμείς θέλουμε να κοιτάξουμε βαθύτερα στο πως παίρνονται οι αποφάσεις, ειδικά όταν αυτές επηρεάζουν όλους μας.
Verba volant, scripta manent

baskin
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 8666
ΕγγραφήCOLON 23 Δεκ 2011, 23:28
ΤοποθεσίαCOLON Σύρος, Κυκλάδες

Re: Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

Δημοσίευσηαπό baskin » 17 Φεβ 2012, 22:22

Ποιος είπε ότι δεν έχουν πρόβλημα;

Επειδή το δικό μας κρατικό χρέος είναι το "ορατό" πρόβλημα;
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

vasilis89
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 113
ΕγγραφήCOLON 12 Νοέμ 2011, 19:24
ΤοποθεσίαCOLON Θεσσαλονίκη

Re: Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

Δημοσίευσηαπό vasilis89 » 17 Φεβ 2012, 22:39

tvelocity έγραψεColonΤο θέμα είναι να αποσαφηνιστεί η ιδεολογική πλατφόρμα όσον αφορά τα οικονομικά, πριν ο καθένας μόνος του αρχίσει να λέει τα δικά του. Οι «θέσεις» εξάλλου για τα σημερινά προβλήματα δεν είναι πραγματικές απαντήσεις στα βαθύτερα προβλήματα που προκαλούν τα επιφανειακά συμπτώματα.

ωραία λοιπών ας πούμε ότι κάνουμε μια σφηγμομέτρηση.. να πούμε πόσο φιλελεύθερη ή κρατικά ελεγχόμενη πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η οικονομία από το 1 εώς το 10..
αν βγούμε κοντα στην μέση θα προκύψει το πρόβλημα που πιστεύω ότι υπάρχει δηλαδή του μεγάλου εύρους αντηλήψεων.. αν δούμε μια τάση από την μια ή την άλλη πλευρά ακυρώνουμε το μισό του κόμματος που παρόλο που συμφωνεί στις λίγες βασικές αρχές δεν νομίζω ότι θα μπορεί να συμβιβαστεί με μια ιδεολογική πλατφορμα που δεν του αρέσει...

SilindeElendil
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 1456
ΕγγραφήCOLON 08 Ιαν 2012, 11:28
ΤοποθεσίαCOLON ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Πρέπει να έχουμε θέση για την οικονομική κρίση?

Δημοσίευσηαπό SilindeElendil » 17 Φεβ 2012, 22:47

Αν δεν στελεχωθουν και αρχισουν να λειτουργουν οι επιτροπες(οικονομικων εν προκειμενω) δεν θα μπορεσουμε να συνδιαμορφωσουμε καμια θεση.Πειρατικα παντα. :)
Dura lex...Sed lex
Ότι γράφω είναι αυστηρά προσωπικές απόψεις.
'Οποιος επιθυμεί εναλλακτικούς διαύλους επικοινωνίας ας μου στείλει ένα Pm


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 0 και 0 επισκέπτες