Ψηφιακός αναλφαβητισμός

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
LouisaT
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: Σύστημα ψηφιακών εκλογών

Δημοσίευσηαπό LouisaT » 10 Δεκ 2012, 13:01

Βρε παλικάρια... Τί θα πει ψηφιακά αναλφάβητος;; Αν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το φόρουμ, είμαι σίγουρη πως θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει κι όποιο σύστημα ψηφοφορίας καταλήξουμε να χρησιμοποιούμε. Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική!! Στην τελική, ας μάθει! Αυτός δεν είναι κι ένας από τους στόχους των πειρατών, ο ψηφιακός αλφαβητισμός;

Μιχάλης Μαντάς

Ψηφιακός αναλφαβητισμός

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 10 Δεκ 2012, 17:22

LouisaT έγραψε:Βρε παλικάρια... Τί θα πει ψηφιακά αναλφάβητος;; Αν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το φόρουμ, είμαι σίγουρη πως θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει κι όποιο σύστημα ψηφοφορίας καταλήξουμε να χρησιμοποιούμε. Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική!! Στην τελική, ας μάθει! Αυτός δεν είναι κι ένας από τους στόχους των πειρατών, ο ψηφιακός αλφαβητισμός;

Θα πει ότι υπάρχουν πολλά που δεν καταλαβαίνω. Και μια και το ρωτάς, θα σου πω εν ολίγοις τι ξέρω και τι δεν ξέρω για να σε κατατοπίσω.
Συνταξιοδοτήθηκα ως επαγγελματίας γραφίστας, άρα μπορώ να χρησιμοποιώ πληκτρολόγιο και μια σειρά γραφιστικά προγράμματα με μεγάλη ευχέρεια. Στην πορεία της γραφιστικής έμαθα να συνδέομαι και να περιηγούμαι στο Internet για τις ανάγκες της δουλειάς, (μεταβίβαση αρχείων, ενημέρωση προγραμμάτων κ.λ.π.), καθώς και για μερικά χόμπυ μου όπως το ψάρεμα κ.ά.
Πρόσφατα (Μάιος 2012) αποφάσισα να ασχοληθώ με το κόμμα μας, όπου κατάλαβα ότι έπρεπε να μάθω κι άλλα πράγματα, μερικά των οποίων αποφάσισα να τα προσπαθήσω. Μέχρι τώρα έμαθα να χρησιμοποιώ το Forum και έχω συμμετάσχει σε μερικές ψηφοφορίες που έγιναν εκεί.
Παρακολουθώ μερικές φορές τα οικονομικά στοιχεία από την κεντρική σελίδα καθώς και τα άρθρα που δημοσιεύονται εκεί.
Έχω επιχειρήσει να μάθω να μπαίνω στο muble αλλά δεν τα κατάφερα, χωρίς να μπορώ να σου εξηγήσω το λόγο (μου φάνηκε πολύ περίπλοκο) και έχω ακούσει για διάφορα άλλα ψηφιακά εργαλεία όπως το κουμπάσο, τη λαγουδέρα, το λίκουιντ (που δεν ξέρω αυτή τη στιγμή να στο γράψω ξενόγλωσσα), το wiki, τα pads και ίσως και άλλα που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή και κατά καιρούς έκανα εγχειρήματα να μάθω τον χειρισμό τους, αλλά δεν μου φάνηκαν καθόλου ... ελκυστικά (παρά το ότι είμαι φανατικά θαλασσινός και οι ορολογίες τουλάχιστον μου είναι οικείες) και τα παράτησα.
Περίπου το ίδιο μου έχει συμβεί και όταν επεχείρησα να ασχοληθώ με τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή face book κ.λ.π. τα οποία πραγματικά δεν τα βρήκα καθόλου μα καθόλου ενδιαφέροντα.
Εκδήλωσα ενδιαφέρον να συμμετέχω στην ΟμΕπ του κόμματος, (κυρίως επειδή υπήρξα επί 15ετία εκδότης μιας κατά γενική ομολογία αξιόλογης Τοπικής Εφημερίδας και άρα βάσιμα υπέθεσα ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω), αλλά παρότι ασχολήθηκα να καταθέσω ολοκληρωμένες (με δική μου αξιολόγηση) προτάσεις για ότι μου ζητήθηκε, ούτε κι εκεί κατάφερα να δραστηριοποιηθώ, μάλλον γιατί κι εκεί συνάντησα αρκετά που δυσκολευόμουνα να ... εμπεδώσω και έκανα στην ... άκρη να περάσει κανένας άλλος περισσότερο γνώστης.
Με λίγα λόγια μ' αυτά και μ' αυτά αποφάσισα να συμμετέχω μόνο στις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες που διεξάγονται στο Forum, όταν βέβαια βρίσκω κάτι ενδιαφέρον και έχω κάτι να πω και όταν δεν δυσκολεύομαι ανυπέρβλητα από τους ξενόγλωσσους όρους που χρησιμοποιούνται εκεί και αρκετούς δεν καταλαβαίνω γιατί τα αγγλικά μου τα έμαθα ως ... καμάκι στα νιάτα μου.
Πρέπει βέβαια να σου διευκρινίσω ότι το δυναμικό που έχω ήδη διαθέσει για όλα αυτά, αν συνυπολογίσω και τη συμμετοχή μου στο συνέδριο και τις οικονομικές μου εισφορές, είναι ήδη αρκετό για μένα και δεν πρόκειται να το αυξήσω.
Δεν ξέρω πως θα κρίνεις το επίπεδο των ψηφιακών μου γνώσεων, εμένα πάντως δε με χαλάει καθόλου να αυτοαποκαλούμαι ψηφιακά αναλφάβητος, αφού αναγνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετά ακόμη που δε γνωρίζω και ως ένα βαθμό έχω αποφασίσει να μην τα μάθω, περίπου με την ίδια λογική που δεν ενδιαφέρομαι καθόλου να μάθω π.χ. πώς κουμαντάρεται ένα τρένο, παρά το ότι κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι κι αυτό ακόμη είναι χρήσιμο, αφού μπορεί καμιά φορά να βρεθείς ... σε ακυβέρνητο τρένο.
Τώρα αν απαραίτητος όρος για τη συμμετοχή μου στο κόμμα των Ελλήνων Πειρατών είναι η διαρκής ψηφιακή μου αναβάθμιση μέχρι να γίνω ... Μπιλ Γκέητς ή κάτι άλλο παρόμοιο, δηλώνω αδυναμία συμμετοχής και θα παραμείνω φανατικός ... παρατηρητής εκ του μακρόθεν.
Άλλωστε έτσι με έχουν αντιμετωπίσει και εμένα όσοι επεχείρησα να τους ... επιβάλλω να μάθουν να ... ψαρεύουν φανατικά όπως εγώ, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος.
Με έγραψαν δηλαδή κανονικά, με αποτέλεσμα να αρμενίζω στις θάλασσες τις νύχτες ολομόναχος, πράγμα που σιγά - σιγά το συνηθίζεις εν τέλει.

chprokop

Δημοσίευσηαπό chprokop » 10 Δεκ 2012, 17:32

Και να φανταστεις Μιχαλη οτι εσυ δεν εισαι ψηφιακα αναλφάβητος, αφού μπορείς να χρησιμοποιείς τους κωδικους σου.
Το πως θα κρατησουμε ολες τις αναγκαιες διαδικασίες απλες ειναι κορυφαιο ζητημα (και παραγοντας επιτυχιας επισης).

Και για να ξεμπλοκαρει ολο το κομμα η λυση ειναι απλη.
Ο καθενας ασχολειται με αυτα που του αρεσουν (χωρις αποκλεισμους και φεουδα)
με μονο ορο την συμμορφωση στην αρχη της πλειοψηφιας (οταν προκυπτει τετοιο ζητημα) και τις καταστατικες διαδικασιες.
Δεν νοειται "δεν σας αναγνωριζω κκ της ΕΔ", "δεν υπακουω στην ΔΕ (απο μελος της κιολας)" και αλλα γραφικα..

Ολα τα υπολοιπα "εμποδια" ειναι εκ του πονηρου. Και πρεπει να αρθουν.

Μην μεινεις να "παρατηρεις"... Δεν περισσευει κανεις... Ιδιως οι νουνεχείς...

zio_donnie
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό zio_donnie » 10 Δεκ 2012, 17:34

Δηλαδή τι θα κάνεις τώρα που η φορολογική δήλωση θα γίνεται υποχρεωτικά online; Θα πεις πως δεν σε νοιάζει και θα πληρώνεις λογιστή; Δεκτή η άποψη αλλά αν η τεμπελιά ή τα προσωπικά γούστα υπερτερούν της επιθυμίας συμμετοχής, συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβες περί τίνος πρόκειται το πείραμα πειρατές.

Το θέμα είναι να συμμετέχεις περισσότερο και ισότιμα. Με τα παραδοσιακά μέσα δεν γίνεται. Με τα ψηφιακά ίσως είναι εφικτό. Προϋποθέτει όμως διάθεση να τα μάθεις. Αλλά δεν θα γίνουμε κλασσικό κόμμα γιατί ο κόσμος θέλει μασημένη τροφή και τα οικεία του συστήματα.

Επίσης το παράδειγμα του τρένου είναι ατυχές. Το να μάθεις το liquid ή το Pad δεν είναι άχρηστες πληροφορίες, αλλά απαραίτητες για να συμμετάσχεις στην κοινωνική ζωή των πειρατών. Αν περιμένεις να συναντιέσαι μόνο δια ζώσης, θα βαρεθείς σύντομα.
Ε.Δ.Α.Π.Ε. The truth is out there.

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 10 Δεκ 2012, 17:55

zio_donnie έγραψε:Δηλαδή τι θα κάνεις τώρα που η φορολογική δήλωση θα γίνεται υποχρεωτικά online; Θα πεις πως δεν σε νοιάζει και θα πληρώνεις λογιστή; Δεκτή η άποψη αλλά αν η τεμπελιά ή τα προσωπικά γούστα υπερτερούν της επιθυμίας συμμετοχής, συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβες περί τίνος πρόκειται το πείραμα πειρατές.

Το θέμα είναι να συμμετέχεις περισσότερο και ισότιμα. Με τα παραδοσιακά μέσα δεν γίνεται. Με τα ψηφιακά ίσως είναι εφικτό. Προϋποθέτει όμως διάθεση να τα μάθεις. Αλλά δεν θα γίνουμε κλασσικό κόμμα γιατί ο κόσμος θέλει μασημένη τροφή και τα οικεία του συστήματα.

Επίσης το παράδειγμα του τρένου είναι ατυχές. Το να μάθεις το liquid ή το Pad δεν είναι άχρηστες πληροφορίες, αλλά απαραίτητες για να συμμετάσχεις στην κοινωνική ζωή των πειρατών. Αν περιμένεις να συναντιέσαι μόνο δια ζώσης, θα βαρεθείς σύντομα.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω και να διατηρήσω την άποψή μου.
Υ.Γ.: Σε ότι αφορά τη δήλωσή μου, έχω μάθει να την κάνω ηλεκτρονικά εδώ και καιρό.

bucaneros A

Δημοσίευσηαπό bucaneros A » 10 Δεκ 2012, 17:59

εμενα παντως μιχαλη ενα μελος της IT με εκβιαζει με διαγραφη :o αν δεν μαθω το openSUSE.
:lol: :D :o :shock: :lol: :mrgreen:

mankasp

Δημοσίευσηαπό mankasp » 10 Δεκ 2012, 18:09

- Το φορουμ, το λίκουιντ, το Mumble και το pad θέλουν ελάχιστη προσπάθεια για να τα μάθει κάποιος. Σορυ άλλα ένα τηλεκοντρολ είναι πιο δυσκολό.

- Τα υπόλοιπα ναι είναι πιο δύσκολα αλλά από την άλλη δεν είναι απαραίτητα για να συμμετέχει κάποιο μέλος σε διαβουλεύσεις και ψηφοφορίες που είναι ο κύριος ρόλος όλων των μελών.
- Τώρα αν θέλει να συμμετέχει κάποιος πιο ενεργά σε ομαδες εργασίας κτλ, σόρρυ πάλι αλλά είμαστε ψηφιακό κόμμα και μαιλ λιστες θα χρησιμοποιούμε και project manager (Κουμπασο) και wiki θα μάθουμε.

Εμένα πάντως περισσότερο απ'ολα με ενοχλει όταν κάποιος δεν διαβάζει και δεν ρωτάει. Αλήθεια ποιος ξέρει ότι το φόρουμ έχει αναλυτική βοήθεια στα ελληνικά;
https://twitter.com/e_kastrinakis

Vassilis Perantzakis
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 10 Δεκ 2012, 18:29

Παιδιά, δεν υπάρχει ψηφιακά αναλφάβητο, ενεργό, μέλος στους Πειρατές.

Μην το συζητάμε. Υπάρχουν μόνο επίπεδα γνώσεων. Εκεί θα παρέμβουμε εμείς που έχουμε την καλύτερη γνώση ώστε να μεταδώσουμε αρκετή για να λειτουργεί εύρυθμα το κόμμα. Μάλιστα είναι και δική μας ευθύνη καθώς όπως λέει και ο Μιχάλης "δεν ξέρει τι δεν ξέρει για να το πει".

Δεν περιμένω φυσικά από κανέναν να μπορεί να διαβάσει αυτό:
010100000110100101110010011000010111010001100101011100110010000001010010011101010110110001100101
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://www.vasper.eu/blog/
https://www.linkedin.com/in/vassilis-perantzakis-1029b514/

zio_donnie
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό zio_donnie » 10 Δεκ 2012, 19:02

Τώρα αν απαραίτητος όρος για τη συμμετοχή μου στο κόμμα των Ελλήνων Πειρατών είναι η διαρκής ψηφιακή μου αναβάθμιση μέχρι να γίνω ... Μπιλ Γκέητς ή κάτι άλλο παρόμοιο, δηλώνω αδυναμία συμμετοχής και θα παραμείνω φανατικός ... παρατηρητής εκ του μακρόθεν

Ας πούμε ότι καταλαβαίνω την άρνηση των ψηφιακών μέσων, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς αντιπροτείνεις / ζητάς.

Αν το θέτεις έτσι εκβιαστικά, δηλαδή δεν ξέρεις και δεν θέλεις ούτε να μάθεις, ε τότε ναι θα μείνεις θεατής. Γιατί αν αποφασίσουμε να κάνουμε το liquid ή το mumble ή δεν ξέρω τι άλλο, επίσημη πλατφόρμα, εσύ θα μείνεις έξω εκ των πραγμάτων. Εκτός αν έχεις την απαίτηση να στέλνουμε κλητήρα κατ' οίκον και να παραλαμβάνει την ψήφο για κάθε θέμα σε σφραγισμένο φάκελο.
Ε.Δ.Α.Π.Ε. The truth is out there.

baskin

Δημοσίευσηαπό baskin » 10 Δεκ 2012, 19:07

On topic please. Αν είναι ας ανοίξει κάποιος άλλο για τον ψηφιακό αναλφαβητισμό.
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες