ergoil έγραψε:SNM έγραψε:Μια άμεση δημοκρατία που δεσμεύεται από θεμελιώδη απαράβατα δικαιώματα του πολίτη, όπως αυτό της ζωής ή του επιχειρείν,
Απαράβατο δικαίωμα του πολίτη το επιχειρείν;
Εγώ το θεωρώ δικαίωμα. Εκ παραδρομής φαίνεται σα να το θεωρώ "ισότιμο" μ'αυτό της ζωής, αλλά σε διαβεβαιώ απλά δεν το πρόσεξα γιατί βιαζόμουν. Σαφώς και δεν είναι ισότιμα. Όπως και της ψήφου δεν είναι ισότιμο με της ζωής της αυτοδιάθεσης (που απ'όσο διαβάζω το post, μάλλον αυτό ήθελα να γράψω κι είχα υπ'όψιν μου να αναφέρω και του επιχειρείν).
Απ'την άλλη, ακόμα κι αν τα θεωρούσα ισάξια, τί σε κάνει να πιστεύεις ότι έχεις δικαίωμα να το κατακρίνεις όταν εσύ βάζεις την ψήφο πάνω απ'τη ζωή;

Ούτε εσωκομματικές φοιτητικής παράταξης να ήσουν πια. Κι αυτό το απίστευτο rant που έπιασες κι έγραψες επειδή πιάστηκες από μια λέξη που (μια φορά κι εγώ) δεν τοποθέτησα σωστά, λέει πολλά. Κάτσε στη χύτρα σου και βράζε με θεωρίες συνομωσίας, μασονους, τεκτονους, μπιλντεμπεργκ, βοζεμπεργκ, αϊσμπεργκ, γκετεμποργκ, εκμεκ και δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο, δε θα μπω καν στον κόπο να το διαβάσω όλο, το'χεις χάσει αυτό το δικαίωμα.
Γενικά, πάντως:
ergoil έγραψε:Η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο, η σαπίλα έχει φτάσει στο κόκκαλο, και σε αυτό ευθύνονται και τα λεγόμενα ανθρώπινα δικαιώματα, που μόνο ανθρώπινα δεν είναι. Γιαυτό και όλα αυτά τα δικαιώματα πρέπει να ξαναψηφιστούν από την αρχή και από όλους, ένα προς ένα. Όχι , απαράβατο δικαίωμα του πολίτη σε μια δημοκρατία είναι μόνο η ψήφος του, και ότι αυτό χρειάζεται για να κρατηθεί η ψήφος ζωντανή. Κανένα άλλο δικαίωμα δεν έχει ο πολίτης αξιωματικά, όλα τα άλλα δικαιώματα ψηφίζονται και στέκονται ως αρχές εξ αιτίας της μεγάλης αποδοχής τους.
= άκρα αριστερά. Πιο τέρμα δεν πάει, όμως.
@@
Μάνο, φυσικά και είναι λεκτικές συμβάσεις, αυτό έλεγα και στο πρώτο post, γι'αυτό κι έδωσα και ορισμούς στο τί εκφράζουν στα συμφραζόμενά μου

...ήταν λίγο πριν πω "ας μη συνεχίσουμε off-topic εδώ", αλλά μετά όρμησε ο... Μαύρος Πητ, γιατί μυρίστηκε μπριζόλα, δυστυχώς.
Οι άξονες δεν είναι καθόλου για στενά μυαλά, είναι εργαλεία. Είναι όμως γεγονός ότι τα στενά μυαλά τους παίρνουν και τους κάνουν δόγματα, εκεί έχεις δίκιο. Και ναι, χρειάζονται όλα αυτά. Αλλά χρειάζεται πάνω απ'όλα να είμαστε και ρεαλιστές.
Ποιος θα τα κάνει; Γιατί αυτό που βλέπω εγώ 30 χρόνια γύρω μου, ούτε ν'αφήσει αμουντζούρωτο τοίχο δεν αντέχει. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει πρώτο - ο πολίτης. Κι είναι δύσκολο όταν ο πολίτης είναι έτσι γιατί το κράτος του είναι έτσι και τούμπαλιν. Και το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι για να κάτσουμε να συζητήσουμε το "πού ζητάμε να φτάσουμε", πρέπει πρώτα να συσταθεί αυτό το
-με σε σώμα. Ποιος είναι μέσα; Ποιος μένει απ'έξω; Γιατί το να συμφωνήσω εγώ με σένα (ή ακόμα και με ανεκδιήγητους), πάντα είναι ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου. Το να συμφωνήσουμε 30.000 άνθρωποι στα πάντα μετά από 5 χρόνια διεργασιών και να μας πουν μετά άλλοι 50.000 άνθρωποι "εγώ θέλω το αντίθετο" είναι υπερβολικά χρονοβόρο για το σύνολο του πληθυσμού - κι αν σχηματίσεις τοπίο χωρίς την άποψη του συνόλου, δεν πρέπει να αποκαλείσαι "άμεση δημοκρατία" γιατί τα θεμέλιά της μπαίνουν με τη θέληση λίγων, ανεξαρτήτως αν μετά ακολουθήσουν κι άλλοι (ίσως φτιαχτεί με το χρόνο, ίσως όχι - για τον ίδιο λόγο που διαστρεβλώνεται κάθε πολίτευμα). Νομίζω ότι είναι μια πολύ φρέσκια και καλή θεωρητικά ιδέα, μόνο που φοβάμαι ότι της αλλάζουμε τα φώτα στην ανάλυση σε υπέρμετρο βαθμό για το παρόν στάδιο ζωής της. Ειδικά όταν στους διαύλους υπάρχουν παράσιτα και άλλα λέει η θειά μου άλλα ακούν τ'αυτιά μου. Sorry αν είμαι λίγο ασαφής, δεν είμαι πολύ καλά σήμερα, απλά δεν ήθελα να αγνοήσω απαντήσεις. Επιφυλάσσομαι για το μέλλον, σε κάποια άλλη συζήτηση που ίσως θα είναι πιο επίκαιρο.
- Τάδε έφη Σωτήρης.
~~~
Don't mistake my attitude towards you for my character. My character is who I am. My attitude depends on what you are.