Επεξεργασία πρότασης Απλής Αναλογικής
Re: Επεξεργασία πρότασης Απλής Αναλογικής
οπότε θέλετε να δημιουργηθεί ομάδα εργασιας ? πως προτεινετε παιδια να κινηθει το θεμα?
Όντας πιστοί στις Πειρατικές Αρχές μας παγκοσμίως αλλά πολύ μακρυά από την Ελληνική πραγματικότητα, θυμίζουμε πολύ την Αντουανέτα, μιλάμε για παντεσπάνι χωρίς να έχουμε το ψωμί.
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
- Επικοινωνία:
Στα πλαίσια της λειτουργίας των επιτροπών μπορεί να συζητηθεί το θέμα.
Συνεργασία με άλλες πολιτικές ομάδες δε βλέπω πως μπορούν να κολλήσουν?
Οι αναρτήσεις μου είναι οι πολιτικές μου απόψεις.
!!!Be Proud to fly the Jolly Roger!!!
jamesppgr@riseup.net
!!!Be Proud to fly the Jolly Roger!!!
jamesppgr@riseup.net
Dimitris Zappas έγραψε:Στα πλαίσια της λειτουργίας των επιτροπών μπορεί να συζητηθεί το θέμα.
Είναι απλό. Όταν συνδιαμορφωθεί μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση νόμου, είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει και πράξη κιόλας.
Άλλο να πούμε εμείς από μόνοι μας (που δεν θα πούμε, γιατί έχουμε άλλα 100 πράγματα να οργανώσουμε) προτείνουμε να γίνει η νομοθεσία "έτσι", κι άλλο να έρθουν 5-6 κόμματα μαζί και να πούνε ΟΛΟΙ προτείνουμε να γίνει η νομοθεσία "έτσι". (όχι να προτείνει ο καθένας μια ελαφρώς διαφορετική νομοθεσία).
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ένα τεράστιο ζήτημα που απαιτεί και τεράστιες γνώσεις και έχει χίλιες πολιτικο-κοινωνικές προεκτάσεις. Η συνεργασία με άλλες πολιτικές ομάδες που θέλουν το ίδιο με εμάς, δηλαδή, απλή αναλογική, έχει νόημα γιατί, εκτός των άλλων, we pool our resources σε ανθρώπινο δυναμικό και γνώσεις. Επιπλέον θα δούμε πως τα σκέφτονται τα πράγματα και άλλοι, τί προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουμε άμα πάμε να προτείνουμε κάτι δικό μας (γιατί τώρα δεν ξέρουμε τί ακριβώς σκέφτονται οι υπόλοιποι), και εν τέλει θα αρχίσουμε να παίζουμε ενεργά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δεν ζούμε εν κενώ, ούτε μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε μια πολιτική γυάλα, απομονωμένοι εντελώς από τους γύρω μας. Μπορεί και κάποιος να έχει μια καλή ιδέα που δεν την έχουμε σκεφτεί εμείς στην τελική!
agelos έγραψε:οπότε θέλετε να δημιουργηθεί ομάδα εργασιας ? πως προτεινετε παιδια να κινηθει το θεμα?
Εγώ λέω, ας δηλώσουν συμμετοχή εδώ όσοι ενδιαφέρονται, και εκτός κι αν έρθει κάποιος να φέρει ριζική αντίρρηση, να πω στον Γιάννη πως ενδιαφερόμαστε. Και από 'κει και πέρα, βλέπουμε.
Απλή αναλογική με πλαφόν 3% δεν υπάρχει.
Απλή αναλογική με 300 βουλευτές σημαίνει πλαφόν 0,333%.
Αυτό είναι, μαθηματικά και ηθικά, απαράβατος όρος για την απλή αναλογική. Αλλιώς δεν είναι απλή.
Απλή αναλογική με 300 βουλευτές σημαίνει πλαφόν 0,333%.
Αυτό είναι, μαθηματικά και ηθικά, απαράβατος όρος για την απλή αναλογική. Αλλιώς δεν είναι απλή.
Το τρολάρισμα ή το αγνοούμε ή χλευάζουμε τον φανατισμό του, αλλιώς το τρολ σπέρνει τη διάλυση.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.
Προφανώς όλα είναι υπό συζήτηση, ακόμα και το πλαφόν του 3%. Προσωπικά, μάλιστα, συμφωνώ με τον manos_ σε πρώτη φάση και χωρίς να έχω δει πιθανά αντεπιχειρήματα για την ύπαρξή του.
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info
εγω συμφωνω στην απλη αναλογικη και αν ειναι να γινει ΑΜΜΕΣΑ για μια φορα στην ιστορια μας ειμαι μεσα. να μαζευτουμε να δουμε το νομο και να κανουμε ολοληρωμενη αντιπροταση. μην κολυσιεργουμε αλλο. ειναι κρίμα
Όντας πιστοί στις Πειρατικές Αρχές μας παγκοσμίως αλλά πολύ μακρυά από την Ελληνική πραγματικότητα, θυμίζουμε πολύ την Αντουανέτα, μιλάμε για παντεσπάνι χωρίς να έχουμε το ψωμί.
Γεια σας,
είμαι ο Γ. Θεοδόσης (περί του οποίου μίλησε η χρήστρια LouisaT) και είμαι Οργανωτικός Γραμματέας της Ε.ΔΗ.Κ. Να διευκρινίσω πως δεν προτίθεμαι να επιχειρήσω... ρεσάλτο στο φόρουμ σας και πως μπήκα ώστε να συνεννοηθώ μαζί σας μόνο και μόνο γι' αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να επεκταθώ σε τίποτε άλλο.
Το θέμα της απλής αναλογικής λοιπόν, είναι πως η απλή αναλογική δεν είναι μία, αλλά τρεις. Υπάρχουν τρία κύρια εκλογικά συστήματα απλής αναλογικής με τις παραλλαγές τους και είναι, το σύστημα του μεγαλύτερου υπόλοιπου, το σύστημα D'Hondt και το σύστημα Saint-Laguë. Δεν το βρίσκω σκόπιμο να επεκταθώ στην τεχνική περιγραφή των συστημάτων, θα πω μόνο πως, με το πρώτο σύστημα μπορεί να πάρει έδρα κάποιο πολύ μικρό κόμμα, το δεύτερο ευνοεί ελαφρώς τα μεγάλα κόμματα ενώ το τρίτο ευνοεί τα μικρά.
Γενικότερα, δεν υπάρχει τέλειο εκλογικό σύστημα - κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί μαθηματικά - μια και πάντα θα υπάρχει κάποιο ευνοημένο και κάποιο αδικημένο κόμμα. Οπότε, το πρόβλημα είναι στο ποια ατέλεια του συστήματος θεωρείται ανεκτή και ποια όχι.
Πέρα από το καθαρά μαθηματικό θέμα, υπεισέρχονται και άλλα σοβαρά θέματα, όπως ο αριθμός των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια (λιγότερες από 7 έδρες ανά περιφέρεια δημιουργούν προβλήματα), το ΠΩΣ ορίζονται τα όρια των εκλογικών περιφερειών κ.α. Καλό είναι η όποια πρόταση, να τα περιλαμβάνει και αυτά.
Και, τέλος, υπάρχει κι ένας τρίτος κύκλος από καθόλου αμελητέα ζητήματα του εκλογικού νόμου, τα οποία έχουν να κάνουν με την εκτύπωση των ψηφοδελτίων, τον τηλεοπτικό χρόνο, κι άλλα τέτοια «ψιλά γράμματα» τα οποία, από ό,τι διάβασα, ήδη διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι το πόσο σημαντικά είναι και το τι ανισότητες μπορούν να δημιουργήσουν στον εκλογικό αγώνα. Δεν είναι απαραίτητο να καταθέσουμε ενιαία πρόταση και σε αυτά, αλλά τίποτε δε μας εμποδίζει να τα συζητήσουμε.
Αλλά νομίζω πως επεκτάθηκα πολύ στο θεωρητικό κομμάτι. Να συμπληρώσω πως έχω γράψει ένα απλό προγραμματάκι σε python με το οποίο υπολογίζεται η κατανομή των εδρών με βάση και τα τρία συστήματα (και μπορεί να υποστηρίξει εύκολα και τις παραλλαγές τους). Εάν κάποιος ενδιαφέρεται, ας μου πει να του το στείλω.
Πιστεύω πως, σε κάθε περίπτωση, είτε συμφωνήσουμε σε μια κοινή πρόταση είτε όχι, είτε περάσει η απλή αναλογική είτε όχι, η απλή αναλογική και η «μηχανική» της, και γενικότερα τα θέματα του εκλογικού νόμου, είναι θέματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι. Ενδεχομένως και με κάποιες εκδηλώσεις όπου το κοινό θα ενημερωθεί με πρακτικά παραδείγματα.
Αυτά από πλευράς μου, ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και την ανοχή σας και, είμαι στη διάθεσή σας.
είμαι ο Γ. Θεοδόσης (περί του οποίου μίλησε η χρήστρια LouisaT) και είμαι Οργανωτικός Γραμματέας της Ε.ΔΗ.Κ. Να διευκρινίσω πως δεν προτίθεμαι να επιχειρήσω... ρεσάλτο στο φόρουμ σας και πως μπήκα ώστε να συνεννοηθώ μαζί σας μόνο και μόνο γι' αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να επεκταθώ σε τίποτε άλλο.
Το θέμα της απλής αναλογικής λοιπόν, είναι πως η απλή αναλογική δεν είναι μία, αλλά τρεις. Υπάρχουν τρία κύρια εκλογικά συστήματα απλής αναλογικής με τις παραλλαγές τους και είναι, το σύστημα του μεγαλύτερου υπόλοιπου, το σύστημα D'Hondt και το σύστημα Saint-Laguë. Δεν το βρίσκω σκόπιμο να επεκταθώ στην τεχνική περιγραφή των συστημάτων, θα πω μόνο πως, με το πρώτο σύστημα μπορεί να πάρει έδρα κάποιο πολύ μικρό κόμμα, το δεύτερο ευνοεί ελαφρώς τα μεγάλα κόμματα ενώ το τρίτο ευνοεί τα μικρά.
Γενικότερα, δεν υπάρχει τέλειο εκλογικό σύστημα - κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί μαθηματικά - μια και πάντα θα υπάρχει κάποιο ευνοημένο και κάποιο αδικημένο κόμμα. Οπότε, το πρόβλημα είναι στο ποια ατέλεια του συστήματος θεωρείται ανεκτή και ποια όχι.
Πέρα από το καθαρά μαθηματικό θέμα, υπεισέρχονται και άλλα σοβαρά θέματα, όπως ο αριθμός των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια (λιγότερες από 7 έδρες ανά περιφέρεια δημιουργούν προβλήματα), το ΠΩΣ ορίζονται τα όρια των εκλογικών περιφερειών κ.α. Καλό είναι η όποια πρόταση, να τα περιλαμβάνει και αυτά.
Και, τέλος, υπάρχει κι ένας τρίτος κύκλος από καθόλου αμελητέα ζητήματα του εκλογικού νόμου, τα οποία έχουν να κάνουν με την εκτύπωση των ψηφοδελτίων, τον τηλεοπτικό χρόνο, κι άλλα τέτοια «ψιλά γράμματα» τα οποία, από ό,τι διάβασα, ήδη διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι το πόσο σημαντικά είναι και το τι ανισότητες μπορούν να δημιουργήσουν στον εκλογικό αγώνα. Δεν είναι απαραίτητο να καταθέσουμε ενιαία πρόταση και σε αυτά, αλλά τίποτε δε μας εμποδίζει να τα συζητήσουμε.
Αλλά νομίζω πως επεκτάθηκα πολύ στο θεωρητικό κομμάτι. Να συμπληρώσω πως έχω γράψει ένα απλό προγραμματάκι σε python με το οποίο υπολογίζεται η κατανομή των εδρών με βάση και τα τρία συστήματα (και μπορεί να υποστηρίξει εύκολα και τις παραλλαγές τους). Εάν κάποιος ενδιαφέρεται, ας μου πει να του το στείλω.
Πιστεύω πως, σε κάθε περίπτωση, είτε συμφωνήσουμε σε μια κοινή πρόταση είτε όχι, είτε περάσει η απλή αναλογική είτε όχι, η απλή αναλογική και η «μηχανική» της, και γενικότερα τα θέματα του εκλογικού νόμου, είναι θέματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι. Ενδεχομένως και με κάποιες εκδηλώσεις όπου το κοινό θα ενημερωθεί με πρακτικά παραδείγματα.
Αυτά από πλευράς μου, ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και την ανοχή σας και, είμαι στη διάθεσή σας.
theodojo έγραψε:είμαι ο Γ. Θεοδόσης (περί του οποίου μίλησε η χρήστρια LouisaT) και είμαι Οργανωτικός Γραμματέας της Ε.ΔΗ.Κ. Να διευκρινίσω πως δεν προτίθεμαι να επιχειρήσω... ρεσάλτο στο φόρουμ σας και πως μπήκα ώστε να συνεννοηθώ μαζί σας μόνο και μόνο γι' αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να επεκταθώ σε τίποτε άλλο.
Προσωπικά αν δεν θες να επεκταθείς σε αλλά θέματα λογω του θεσμικού σου ρολου το καταλαβαίνω, αλλά αν πάλι θες να πεις κατι κάπου αλλού με χαρά να το διαβάσω, οι πειρατές αγωνίζονται για την Ελευθερία διακίνησης πληροφορίας, οπότε λες οτι θες ανώνυμα ή επώνυμα.
Πριν ξεκινήσουμε να ενημερώνουμε θα πρότεινα να βρεθούμε κάπου και να μιλήσουμε για το θεμα. Προτείνω την face-to-face συνάντηση γιατί μέσα απο forums και λίστες θα πάρει πολύ ώρα να βρούμε τα βασικά. Μόλις βγάλουμε κορμό μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες χρησιμοποιούμε το internet.
Αν τα υπόλοιπα μέλη θέλουν, με ενδιαφέρει, μαζι με άλλους και με συνεχή ενημέρωση εδώ, να ασχοληθώ με αυτό το θέμα.
Μπορούμε να φτιάξουμε όσοι ενδιαφερόμαστε μια μικρή ομάδα εργασίας. Οι face-to-face συναντήσεις δε θα βολέψουν όσους δεν είναι Αθήνα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Mumble ή ένα υβριδικό σύστημα, όπου θα γίνονται συναντήσεις στην Αθήνα και όσοι δεν μπορούν να παρευρεθούν θα συμμετέχουν μέσω mumble.
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info
theodojo έγραψε:
κατ αρχας να σε ευχαριστηω για την παρουσια σου στο φορουμ μας. θα ηθελα προσωπικα και νομιζω πολλοι λαλλοι να μαθουμε τις λεπτομεριες αυτων των 3 συστηματων ωστε να αποκτησουμε περισσοτερη πειρα πανω σε τετοια συστηματα αν θελουμε είτε να οικειοποιηθούμε ένα τέτοιο σύστημα είτε να δημιουργήσουμε κάποιο.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες