Ιδέα για χρήση ανοιχτού λογισμικού

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
Captain_Harlock

Ιδέα για χρήση ανοιχτού λογισμικού

Δημοσίευσηαπό Captain_Harlock » 16 Ιουν 2012, 23:14

Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι πειρατές.

Θα ήθελα να υποβάλλω με την σειρά μου μια θέση-ιδέα που αφορά την χρήση ανοιχτού λογισμικού στον Δημόσιο τομέα. Θεωρώ οτι είναι
τεράστια τα έξοδα που πληρώνει το Ελληνικό δημόσιο για την εγκατάσταση αλλά και την υποστήριξη patended λειτουργικών συστημάτων κλειστού
κώδικα συν των παρελκόμενων εφαρμογών. Συγκεκριμένα στο παρελθόν κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Microsoft από τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη
Όπου βλέπετε και την επισυναπτόμενη φωτογραφία που παραπέμπει σε σκέψεις για την θετική έκβαση της συμφωνίας.
Εικόνα

Θεωρώ οτι θα ήταν ένα τεράστιο κέρδος για το δημόσιο η χρήση λειτουργικών συστημάτων ανοιχτού κώδικα όπως επίσης και εφαρμογές που μπορούν να καλύψουν τις εκάστοτε ανάγκες. Επιπλέον το γεγονός αυτό θα σταματήσει την μονοπωλειακή πολιτική κάποιον εταιριών αλλά θα περιορίσει και την πειρατεία που υφίστανται τα αγορασμένα από το Ελληνικό δημόσιο δισκάκια και κλειδιά για προσωπικό όφελος των υπαλλήλων στην οικία τους κτλ.
Τέλος θα μπορούσε να πει κανείς οτι θα δώσει και ευκαιρία σε νέους ανθρώπους και επιχειριματίες να συνεργαστούν με δημόσιους φορείς για την εκπαίδευση των υπαλλήλων σε νέα λειτουργικά συστήματα, ανάπτυξη open source εφαρμογών και πληρωμή κατά την υποστήριξη τους αλλά και μείωση σε κόστη του hardware διότι το Linux και τέτοιου είδους λειτουργικά συστήματα έχουν πολύ χαμηλότερες απαιτήσεις από τα Windows.

Ελπίζω να μην θεωρηθούν πολύ ουτοπικά τα όσα εξέφρασα.

baskin
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: Ιδέα για χρήση ανοιχτού λογισμικού

Δημοσίευσηαπό baskin » 16 Ιουν 2012, 23:25

Εμείς πάντως μόνο ανοιχτό λογισμικό χρησιμοποιούμε, κάνουμε την αρχή. ;)
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

kailor

Δημοσίευσηαπό kailor » 16 Ιουν 2012, 23:28

Καλώς ήρθες. Είναι ένα θέμα αυτό που λές ωραίο και ευχάριστο. Το έχουμε ξανασυζητήσει και συμφωνούμε όλοι σε αυτό που λές και εσύ τώρα.

Να σου προτείνω φιλικά να κοιτάξεις λίγο το φόρουμ (το ξέρω ότι έχει πάρα πολλά θέματα μέσα), και να δεις τι μπορείς να βοηθήσεις και να προτείνεις.

Captain_Harlock

Δημοσίευσηαπό Captain_Harlock » 16 Ιουν 2012, 23:41

Καλώς σας βρήκα και πάνω από όλα το οτι βρήκα ένα κόμμα που εκφράζει την ηθική και δημοκρατική αντίληψη των πραγμάτων ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Η συνειδησιακή πάλη για τις αποφάσεις μου όσον αφορά τα πολιτικά δρώμενα βρήκε επιτέλους λιμάνι. Σίγουρα τίποτε δεν είναι ιδανικό και θέλει δουλειά και χρόνο για να μεταβάλλει μια κατάσταση με τεράστια εντροπία, αλλά είναι κάτι που βασίζεται στο εμείς και όχι στο εγώ και αυτό εμένα προσωπικά με ελκύει.

plessas
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό plessas » 17 Ιουν 2012, 09:47

Καλωσήρθες. Δες και αυτό το άρθρο για το ανοιχτό λογισμικό στο δημόσιο τομέα: http://www.pirateparty.gr/2012/04/open-source-pub-sect/
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info

liberty

Δημοσίευσηαπό liberty » 17 Ιουν 2012, 13:19

Το προβλημα ξεκιναει απο τα σχολεια.
Οταν διδασκουν εδω και καμια 20ρια χρονια μονο MS Window$ και MS Office, δηλαδη οχι υπολογιστες αλλα εμπορικα προϊοντα, πώς θα μαθεις σε εκατονταδες χιλιαδες δημοσιους υπαλληλους να χρησιμοποιουν Λογισμικο ανοιχτου κωδικα;
Δυστυχως σε χιλιαδες κοσμου επικρατει η ηλιθια αποψη του στυλ: "Ελα μωρε τωρα, που να μαθαινεις αυτο το Linux...".
Αν καταλαβαιναν οτι το κρατος ετσι θα εξοικονομησει εκατομμυρια ευρω θα αλλαζαν γνωμη.
Η λυση ειναι απλη: αμεση εισαγωγη Linux στα σχολεια => εξοικονομηση εκατομμυριων ευρω σε συνδυασμο με την σταδιακη αντικατασταση του copyrighted λογισμικου απο το δημοσιο (πραγμα πολυ δυσκολο βεβαια, καθως η συμφωνια του ελληνικου Δημοσιου με τον Gates ισχυει τουλαχιστον μεχρι το 2020).
Ο Πουτιν στη Ρωσια εισηγαγε το Linux στην εκπαιδευση.
Το πνευμα του ρωσικου υπουργειου παιδειας ειναι του στυλ: "οποιος θελει Windows να τα πληρωσει απο την τσεπη του"...

laskaris_vasilis

Δημοσίευσηαπό laskaris_vasilis » 17 Ιουν 2012, 14:05

Και για να συνεχίσω το σχόλιο του liberty, είναι έως και ύποπτη η τακτική που εφαρμόζεται στην εκπαίδευση.
Ουσιαστικά προμοτάρουν ένα ιδιωτικό προϊόν.
Πρέπει σαν κόμμα να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ η εκπαίδευση να στηρίζεται σε προγράμματα ανοιχτού κώδικα.
...... Άντε, χάριν της τυποποίησης στα πρότυπα της ισχύουσας καθημερινότητας, να υπάρχει και μία επιδερμική ενασχόληση με τα εμπορικά προϊόντα.
Αλλά, η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να βασιστεί, κυρίως, σε ελεύθερο λογισμικό.
Δεν ξέρω αν το έχουμε συμπεριλάβει στις προτάσεις μας και πως αλλά, πρέπει να συμπεριληφθεί και μάλιστα να υπάρξει αρκετή "ένταση" και πίεση.
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!

hrsfpgyjrnptrd

Δημοσίευσηαπό hrsfpgyjrnptrd » 17 Ιουν 2012, 15:46

laskaris_vasilis έγραψε:Πρέπει σαν κόμμα να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ η εκπαίδευση να στηρίζεται σε προγράμματα ανοιχτού κώδικα.

Δουλεύοντας στο πανεπιστήμιο και προσπαθώντας για να κάνω το καλλίτερο στα (περιορισμένα) πλαίσια που μπορώ να κινηθώ αν κάποιος ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να χρησιμοποιώ ΜΟΝΟ προγράμματα ανοιχτού κωδικά θα σκοτωθούμε.
Όπως σε καθε συζήτηση για προϊόντα σημασία δεν εχει πιο μας βολεύει ιδεολογικά (ντόπια vs. εισαγόμενα) αλλα πιο κάνει καλλίτερα την δουλεία.
Αν εχω καλό προιον για μια δουλεια ναι θα το χρησιμοποιήσω, αν τα ΕΛ/ΛΑΚ ειναι ανεπαρκή, σορρυ η εκπαιδευτική διαδικασία δεν θα περιοριστεί σε αυτά, θα πρέπει να παει για το καλλίτερο διαθεσιμο.

Τεχνικα για παραδειγμα σε ενα μαθημα Βασεων δεδομενων ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να δειξεις mySQL, ισως να μπορεις να δειξεις PostgreSQL, σιγουρα μπορεις να το κανεις με Oracle.

Προσοχή, δεν λεω οτι δεν πρεπει να ενθαρρύνουμε την χρήση ΕΛ/ΛΑΚ, άλλα άλλο αυτό και άλλο το να απαιτούμε. Ας κάνουμε τα ΕΛ/ΛΑΚ καλλίτερα απο τα κλειστά και τότε θα τα επιλέγει ο κόσμος.

baskin

Δημοσίευσηαπό baskin » 17 Ιουν 2012, 16:12

headofthebored έγραψε:Προσοχή, δεν λεω οτι δεν πρεπει να ενθαρρύνουμε την χρήση ΕΛ/ΛΑΚ, άλλα άλλο αυτό και άλλο το να απαιτούμε. Ας κάνουμε τα ΕΛ/ΛΑΚ καλλίτερα απο τα κλειστά και τότε θα τα επιλέγει ο κόσμος.

Είναι εντελώς λάθος ο συλλογισμός σου. Πολλά ΕΛ/ΛΑΚ είναι αιώνες τώρα καλύτερα από κλειστά λογισμικά, κι όμως ο κόσμος δεν τα επιλέγει, γιατί δεν επιλέγει με αυτό το κριτήριο, αλλά με πολλά άλλα καθοδηγούμενα.

Και δεν κατάλαβα, γιατί στις βάσεις δεδομένων δεν μπορείς να δείξεις MySQL.
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

hrsfpgyjrnptrd

Δημοσίευσηαπό hrsfpgyjrnptrd » 17 Ιουν 2012, 17:10

Τι κανει ο κόσμος ειναι ενα θέμα. Τι κανει ο εκπαιδευτικός είναι αλλο. Με το "κόσμος" εννοούσα όσους ασχολούνται με την εκπαιδευτική διαδικασία που θέλω να πιστεύω οτι κάνουν επιλογές με βαση το καλό των μαθητών/φοιτητών τους.

Σε πιο τεχνικά απαντάω εδω με δυο λογια για να μην κουράζω τους υπόλοιπους, αν θες το συνεχίζουμε μέσω ΠΜ για την περίπτωση να κάνω λάθος
Δεν ειναι ACID αν δεν επιλέξεις ΙnnoDB και παλι εκει χανει τα CHECK clauses, λειπει ενας σκασμός απο indexes, δεν εχει materialized views και δεν εχει τομές συνόλων.
Βάση του περσινού προγράμματος 3 από τα 7 εργαστήρια δεν μπορούσαν (σε μεγάλο ή έστω σημαντικο βαθμο) να γίνουν hands on.
Φυσικά μπορεί κάποιος να πει οτι τα παραπανω δεν χρειάζονται αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, εκεί αναγνωρίζω* την αυθεντία αυτού που έκανε το πρόγραμμα σπουδών.

* εγω την αναγνώρισα, SQL μαθαίνεις και με ένα βιβλίο, σε θέματα σαν τα παραπάνω ξεχωρίζει αυτός που ξέρει απο βάσεις με τον χομπιστα.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 6 και 0 επισκέπτες