Καλησπέρα.
Δεν πρόλαβα να διαβάσω όλη τη συζήτηση και ίσως να επαναλάβω κάποιους. Νομίζω πως το σωστό θα ήταν να ζητάμε να μπουν οι σωστοί 300 και όχι να μειωθούν. Εγώ ίσως να ζητούσα και να αυξηθούν διότι θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση στη λαϊκή εκπροσώπηση σε κάποιους με λιγότερα μέσα.
Περί της μείωσης-εκλογίκευσης των προνομίων συμφωνώ μέχρι το σημείο που να μην λαϊκίζουμε.
Και τέλος πάντων αν δεν γίνομαι κατανοητός μπορώ να στηρίξω τη θέση μου διαφορικά: Εφ'όσον ο ΓΑΠ ήθελε να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών από 300 σε 200 και μάλιστα να εκλέγονται και με λίστα (προφανώς 200 άτομα και διαλεχτά ελέγχονται καλύτερα), αυτό και μόνο είναι απόδειξη ότι ο αριθμός των βουλευτών θα έπρεπε να αυξηθεί.
ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ 300 !!
Re: ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ 300
Το "επάγγελμα"του βουλευτή,γιατί τέτοιο έχει γινει απο λειτούργημα που έπρεπε να είναι είναι, άκρως δελεαστικό και κατεβαίνουν όλα τα λαμόγια λόγο "προνομίων" (όλες οι λαμογιές) των εξευτελιστικά μεγάλων μισθών για την φάση που περνάει η χωρα και τις μόνιμης σύνταξις που παίρνεις ανεξάρτητος του χρόνου που θα διατελέσεις βουλευτής. Οποτε στην ελλάδα οποιος γινόταν βουλευτής και γίνετε έχει λύση το πρόβλημα τις ζωής του. Δεν θα μιλήσω για υψηλότερα rankings της πολιτικής. Εκεί άμα καταφέρεις και φτάσεις είναι σαν να κερδίζεις το joker συνεχόμενα.
Οποτε αν αφαιρεθούν όλα τα παραπάνω και βάλεις ένα μισθό κανονικό και αφαιρέσεις τα παραπάνω, δηλαδή στην ουσία ας πούμε ο βουλευτής να κολλάει ένσημα με την παρουσία του στο κοινοβούλιο και με το ποσο ενεργός; είναι να δω πόσοι από τα λαμόγια που κατεβαίνουν τόσα χρονια θα ξανακατεβούν και να δεις πως το κοινοβούλιο θα είναι γεμάτο συνεχεια με ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Βεβαια διατηρώ μια επιφύλαξη ως προς το αν θα εμποδίσεις κάποιους ασύδοτους να κατεβουν και να μπούν γιατί είναι είδη βολεμένοι από τις συνεχόμενες θητείες και δεν θα τους νοιάζουν τα παραπάνω εκτος και αν με κάποιο τρόπο τους αφαιρεθούν τα όσα έχουν αποκομίσει - προνόμια,μόνιμες συντάξεις, και χρήματα από λαμογιές και σκάνδαλα -.
Εν τέλη πιστεύω ότι δεν είναι τόσο σημαντικός ο αριθμός, αυτός μπορεί να βγει κατά αναλογια με το εκλογικό σώμα, βάζοντας ένα λογικό αριθμό για βουλευτή ανά ψηφοφόρο. Το θέμα είναι ότι αποτελεί το λειτούργημα του βουλευτή στο οικονομικό κομμάτι τις δουλειάς να αλλάξει ολοκληρωτικά.
Τέλος είδα ότι πολλοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου βουλευτές. Εγώ και σε αυτό μέσα είμαι αρκεί το σύστημα που θα στηριχτεί η δημοκρατία να είναι σωστά δομημένο, γιατί η αλλαγή που μιλάμε αν γίνει κάτι τέτοιο είναι τεραστια, μιλάμε για αλλαγή συντάγματος και εκεί θέλει άλλη προετοιμασία.
Οποτε αν αφαιρεθούν όλα τα παραπάνω και βάλεις ένα μισθό κανονικό και αφαιρέσεις τα παραπάνω, δηλαδή στην ουσία ας πούμε ο βουλευτής να κολλάει ένσημα με την παρουσία του στο κοινοβούλιο και με το ποσο ενεργός; είναι να δω πόσοι από τα λαμόγια που κατεβαίνουν τόσα χρονια θα ξανακατεβούν και να δεις πως το κοινοβούλιο θα είναι γεμάτο συνεχεια με ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Βεβαια διατηρώ μια επιφύλαξη ως προς το αν θα εμποδίσεις κάποιους ασύδοτους να κατεβουν και να μπούν γιατί είναι είδη βολεμένοι από τις συνεχόμενες θητείες και δεν θα τους νοιάζουν τα παραπάνω εκτος και αν με κάποιο τρόπο τους αφαιρεθούν τα όσα έχουν αποκομίσει - προνόμια,μόνιμες συντάξεις, και χρήματα από λαμογιές και σκάνδαλα -.
Εν τέλη πιστεύω ότι δεν είναι τόσο σημαντικός ο αριθμός, αυτός μπορεί να βγει κατά αναλογια με το εκλογικό σώμα, βάζοντας ένα λογικό αριθμό για βουλευτή ανά ψηφοφόρο. Το θέμα είναι ότι αποτελεί το λειτούργημα του βουλευτή στο οικονομικό κομμάτι τις δουλειάς να αλλάξει ολοκληρωτικά.
Τέλος είδα ότι πολλοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου βουλευτές. Εγώ και σε αυτό μέσα είμαι αρκεί το σύστημα που θα στηριχτεί η δημοκρατία να είναι σωστά δομημένο, γιατί η αλλαγή που μιλάμε αν γίνει κάτι τέτοιο είναι τεραστια, μιλάμε για αλλαγή συντάγματος και εκεί θέλει άλλη προετοιμασία.
baskin έγραψε:Δεν ισχύει αυτό με τα 50% + 1 λευκά. Δεν προβλέπεται ούτε από το Σύνταγμα, ούτε από τελευταίο σε ισχύ εκλογικό νόμο. Είναι μια από τις κλασσικές παραφιλολογίες διαφόρων κύκλων...
Από τον τελευταίο σε ισχύ εκλογικό νόμο:Για να εισέλθει ένας συνδυασμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων ή μεμονωμένος υποψήφιος) στο Κοινοβούλιο, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας (Άρθρο 5 του νόμου). Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια.
Το Σύνταγμα επίσης δεν προβλέπει τίποτα, οπότε κοινώς τα λευκά πάνε άκλαυτα!!!!!
Φτάνει πια με αυτόν τον urban legend. Το μόνο που έχει καταφέρει (αυτός και οι θιασώτες του) είναι όλο και λιγότεροι να συμμετέχουν στην μόνη δημοκρατική διαδικασία (όσο δημοκρατική είναι από την στιγμή που δεν υπάρχει απλή αναλογική) που έχει απομείνει, δηλαδή την συμμετοχή στην εκλογές.
Ο κυριότερος λόγος κατα τη γνώμη μου για την αποχή στις εκλογές είναι η απογοήτευση του κόσμου από τους πολιτικούς. Επιεικώς απαράδεκτο αυτό που γίνεται με τα λευκά ψηφοδέλτια. Θα έπρεπε να θεωρούνται έγκυρα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου baskin ότι έχει πληγεί το κύρος της δημοκρατικής διαδικασίας από τη μη εφαρμογή της απλής αναλογικής και του υπερβολικά υψηλού ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο.
Να αναφέρω εδώ και κάτι γλαφυρό. Τις προάλλες έτυχε να δω στο youtube κάποια βιντεάκια από το παλιό τηλεπαιχνίδι "η στιγμή της αλήθειας". Μία από τις πρώτες ερωτήσεις στη διαγωνιζόμενη (οι οποίες πρώτες ερωτήσεις σημειωτέον είναι αυτές που θεωρούνται οι λιγότερο ντροπιαστικές) ήταν αν έχει αλλοιώσει ποτέ εν γνώση της τα αποτελέσματα της κάλπης, καθότι ήταν μέλος εφορευτικής επιτροπής σε κάποιο εκλογικό τμήμα. Δεν χρειάζεται να σας πω ποια ήταν η απάντηση της, η οποία φυσικά έτυχε θερμών χειροκροτημάτων από το κοινό. Αν γίνονται γενικευμένα τέτοια αίσχη στις εκλογές τότε, λυπάμαι που θα το πω, αλλά δεν χρειάζεται να ιδρύσουμε κάνενα κόμμα πειρατών. Πρέπει να γίνουμε κανονικοί πειρατές με γάντζο και καλυμμένο μάτι και να πετάξουμε με τη βία απο το καράβι αυτούς που στασίασαν και νομίζουν ότι είναι δικό τους.
Δε νομίζω ότι είναι θέμα ο αριθμός των βουλευτών, και 300 που είναι τα τρώνε και 10 να ήταν θα τα τρώγανε. Παραδεχτείτε το, αυτό που μας ενοχλεί και μας υποτιμά είναι ότι επικρατεί ατιμωρησία και ασυδοσία. Όταν αυτοί που νομοθετούν κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον εαυτό τους και τους φίλους τους στους οποίους έχουν υποχρέωση, καταλήγουμε σε ένα φαύλο κύκλο απιστίας και κερδοσκοπίας. Σκεφτείτε ότι για να βγει κάποιος βουλευτής χρειάζεται να ξοδέψει (επενδύσει) από 100.000€ και περισσότερα, ανάλογα την εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι υποψήφιος. Η χρηματοδότηση γίνεται από "φίλους" οι οποίοι (με το δίκιο τους) μετά την εκλογή θέλουν να ρευστοποιήσουν την επένδυση την οποία έκαναν. Αυτό τον ομφάλιο λώρο πρέπει να σκεφτούμε πως θα κόψουμε. Αν θέλουμε να εξυγιανθεί η πολιτική ζωή και κατ' επέκταση η κοινωνία μας πρέπει να εξαλείψουμε την εξάρτηση των πολιτικών αρχόντων από το χρήμα και την εξουσία. Ο Πλάτωνας στο έργο του "Πολιτεία" είχε ασχοληθεί με το θέμα, βλέπετε το πρόβλημα αυτό είναι από τα πιο παλιά... Ο Πλάτωνας είχε προτείνει οι εκλεγμένοι άρχοντες να είναι άμισθοι ενώ η πολιτεία θα τους παρέχει για όσο διάστημα είναι εκλεγμένοι όλα τα προς το ζειν.
SPQX: Ο λαός και η σύγκλητος της Ξάνθης
Διαβάζοντας τα παραπάνω, όσο και αν θέλω να συμφωνήσω ιδεολογικά έχω να κάνω μια παρατήρηση-ερώτηση:
Έστω κάποιος από εμας, ο οποίος έχει την δουλίτσα του στον ιδιωτικό τομέα θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά για να βοηθήσει τον τόπο του. Δεν έχει ούτε πλούσιους φίλους, ούτε μεγάλη περιουσία, ούτε κόμμα που τον στηρίζει οικονομικά έμμεσα ή άμεσα. Εκλέγεται βουλευτής και παίρνει έναν νορμαλ (για τα επίπεδα της κοινωνίας) μισθό. Όταν τελεώσει η θητεία του τι κάνει?
- Θα τον ξαναπροσλαβει η εταιρία στην οποία ήταν υπάλληλος?
- Θα μπορέσει να ασκήσει το ελεύθερο επάγγελμά του απέχοντας 4 χρόνια από αυτό?
Βάλτε τον εαυτό σας σε αυτή τη θέση και προβληματιστείτε!
Δεν υποστηρίζω ότι ο βουλευτής θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλουσιοπάροχη ζωή του αλλά και τον παιδιών του όπως γίνεται τώρα, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα στηρίζει ικανούς ανθρώπους με όρεξη για προσφορά, χωρίς να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την μετέπειτα εργασιακή ζωή τους.
Δεν έχω κάποια πρόταση, απλά προβληματίζομαι...
Έστω κάποιος από εμας, ο οποίος έχει την δουλίτσα του στον ιδιωτικό τομέα θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά για να βοηθήσει τον τόπο του. Δεν έχει ούτε πλούσιους φίλους, ούτε μεγάλη περιουσία, ούτε κόμμα που τον στηρίζει οικονομικά έμμεσα ή άμεσα. Εκλέγεται βουλευτής και παίρνει έναν νορμαλ (για τα επίπεδα της κοινωνίας) μισθό. Όταν τελεώσει η θητεία του τι κάνει?
Δεν υποστηρίζω ότι ο βουλευτής θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλουσιοπάροχη ζωή του αλλά και τον παιδιών του όπως γίνεται τώρα, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα στηρίζει ικανούς ανθρώπους με όρεξη για προσφορά, χωρίς να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την μετέπειτα εργασιακή ζωή τους.
Γεια σε όλους.Γράφω για πρώτη φορά και ελπίζω όχι και τελευταία.
Το πρόβλημα με τους 300 δεν θεωρό ότι είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα.Σίγουρα μαζί παει και το κόστος. Η σκέψη μου είναι ότι αν διόρθωναν τις αποδοχές,τα προνόμια,την βουλευτική ασυλία και το πόθεν έσχες,εκτός ότι αυτόματα θα μειωνόντουσαν από μόνοι τους,θα γλιτώναμε και από όλους αυτούς που βλέπουν την βουλή ένα μέρος για να αναπτύξουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα,να αυξήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς να εξασφαλίσουν τους "δικούς τους" και βέβαια εξασφάλιση για το υπόλοιπο τις ζωής τους.
Όταν δεν θα προσφέρει η καρέκλα της βουλής όλα τα δελεαστικά προνόμια που ισχύουν σήμερα πιστεύω ότι και οι άνθρωποι που θα επιλέγουν να υπηρετήσουν θα έχουν ποιο αγνές προθέσεις καθαρότερο λόγο και προσωπικά πιστεύω ότι θα έχουν και κινώ σκοπό,, να βοηθήσουν να επιτευχθεί επιτέλους κάτι καλό για αυτή την χώρα.
Ευχαριστώ.
Το πρόβλημα με τους 300 δεν θεωρό ότι είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα.Σίγουρα μαζί παει και το κόστος. Η σκέψη μου είναι ότι αν διόρθωναν τις αποδοχές,τα προνόμια,την βουλευτική ασυλία και το πόθεν έσχες,εκτός ότι αυτόματα θα μειωνόντουσαν από μόνοι τους,θα γλιτώναμε και από όλους αυτούς που βλέπουν την βουλή ένα μέρος για να αναπτύξουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα,να αυξήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς να εξασφαλίσουν τους "δικούς τους" και βέβαια εξασφάλιση για το υπόλοιπο τις ζωής τους.
Όταν δεν θα προσφέρει η καρέκλα της βουλής όλα τα δελεαστικά προνόμια που ισχύουν σήμερα πιστεύω ότι και οι άνθρωποι που θα επιλέγουν να υπηρετήσουν θα έχουν ποιο αγνές προθέσεις καθαρότερο λόγο και προσωπικά πιστεύω ότι θα έχουν και κινώ σκοπό,, να βοηθήσουν να επιτευχθεί επιτέλους κάτι καλό για αυτή την χώρα.
Ευχαριστώ.
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Τo topic μεταφέρθηκε εδώ/
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.
Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)
Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)
SpecialK έγραψε:Διαβάζοντας τα παραπάνω, όσο και αν θέλω να συμφωνήσω ιδεολογικά έχω να κάνω μια παρατήρηση-ερώτηση:
Αν απορρίπτουμε την ιδέα του επαγγελματία πολιτευόμενου (ιδού που μας έφερε ο επαγγελματισμός) τότε πράγματι πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος. Από όσο καταλαβαίνω όμως εγώ, δεν θα είναι εφικτό για όλους εκ των πραγμάτων, ας μην αυταπατόμαστε. Για παράδειγμα εγώ δε θα άφηνα την οικογένειά μου για να ζήσω 3-4 χρόνια στην Αθήνα. Άλλος θα το έκανε, άλλος θα άφηνε και τη δουλειά του.
Το να ασχοληθεί κανείς ενεργά με την πολιτική δεν είναι "σπορ" για όλους. Οι υπόλοιποι μπορούμε να παίξουμε επικουρικό ρόλο σε αυτό.
SPQX: Ο λαός και η σύγκλητος της Ξάνθης
Δεν είμαι σε καμία περίπτωση υπέρ του να μειωθούν οι βουλευτές. Ειμαι υπέρ του να μειωθούν κατακόρυφα οι μισθοί και όλα τα υπόλιπα που τους παρέχονται.
Αν μειωθούν στους 150 ή έστω τους 200, θα μειωθούν ουσιαστικά οι έδρες που θα πάρουν τα μικρά κόμματα, και μόνο ο δικομματισμός θα βγεί κερδισμένος. Και αν κολλάμε στα οικονομικά, καιρός να δούμε πιοι είναι επαγκελματίες και ποιοί ιδεολόγοι! 'Ενα Hyuntai φτάνει για τις μεταφορές τους, δεν χρειάζονται Mercedes, 1000€ είναι καλός μισθός (στις μέρες μας), τα Nokia 1616 ως τελέφωνα δεν έχουν διαφορά απο τα Blackberry κλπ. Όπως όλοι μας αναγκαστίκαμε να δεχτούμε αυτές τις αλήθειες γιατί μέχρι εκέι φτάνει η τζέπη μας, έτσι να μάθουν και οι βουλευτές
Αν μειωθούν στους 150 ή έστω τους 200, θα μειωθούν ουσιαστικά οι έδρες που θα πάρουν τα μικρά κόμματα, και μόνο ο δικομματισμός θα βγεί κερδισμένος. Και αν κολλάμε στα οικονομικά, καιρός να δούμε πιοι είναι επαγκελματίες και ποιοί ιδεολόγοι! 'Ενα Hyuntai φτάνει για τις μεταφορές τους, δεν χρειάζονται Mercedes, 1000€ είναι καλός μισθός (στις μέρες μας), τα Nokia 1616 ως τελέφωνα δεν έχουν διαφορά απο τα Blackberry κλπ. Όπως όλοι μας αναγκαστίκαμε να δεχτούμε αυτές τις αλήθειες γιατί μέχρι εκέι φτάνει η τζέπη μας, έτσι να μάθουν και οι βουλευτές
-
plessas έγραψε:Από ότι καταλαβαίνω το επιχείρημα για τη μείωση των βουλευτών είναι κυρίως οικονομικό. Σε αυτό το σκέλος έχω να προτείνω το εξής:
- Μισθός βουλευτή ο κατώτατος μισθός που προβλέπει η ΓΣΣΕ. Οι ανώτατοι άρχοντες θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να δίνουν το παράδειγμα και να ζουν με τα ελάχιστα που ζει ένας πολίτης. Δεν μπορεί να ζητάς θυσίες και να παίρνεις 5 χιλιάδες αποζημίωση όταν άλλοι ζουν με 600 Ευρώ.
- Κατάργηση βουλευτικής σύνταξης (να προσμετρώνται τα χρόνια που είναι κάποιος βουλευτής ως χρόνος εργασίας στο ταμείο του)
- Μείωση των διάφορων παροχών που έχουν, π.χ. αυτοκίνητο ως 1400 κ.ε. και με όριο κόστους, μείωση ορίου για έξοδα γραφείου και τηλεπικοινωνίας, ταξίδια στην οικονομική θέση κλπ
Τώρα αν υπάρχει και άλλος λόγος για τη μείωση των βουλευτών μπορούμε να τον συζητήσουμε (εννοώ ότι θα μπορούσαν να μειωθούν αν υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα).
+1
Το ζήτημα των μετακινήσεων και των λοιπών "αποζημιώσεων εξόδων" προσφέρεται γενικά για μεγάλη εξοικονόμηση (δωρεάν μετακινήσεις μεταξύ της περιφέρειάς σου και της βουλής και όχι σε όλη την Ελλάδα όπως ισχύει σήμερα, διαπραγμάτευση "κεντρικών" συμβολαίων για τις τηλεπικοινωνίες από τη Βουλή με περιορισμούς στο ποιες κλήσεις αποζημιώνονται και ποιες όχι, αποζημίωση βάση παραστατικών και όχι κατ' αποκοπή κλπ.)
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες