Αγαπητέ φίλε laskaris_vasilis,
για το αν είναι εφαρμόσιμη ή όχι η πρότασή μου κι εγώ δεν το γνωρίζω, για το αν είναι πολύπλοκη αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι προσπάθησα μέσα σε τρεις σειρές να την περιγράψω όσο πιο συνοπτικά μπορούσα, (για τις ανάγκες του διαλόγου), και να περιγράψω το "εκλογικό σύστημα ανάδειξης Βουλής", που κατά την γνώμη μου είναι η βάση της "αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας", του πολιτεύματος που έχουμε καλώς ή κακώς.
Τέλος δε, για το αν είναι δίκαιη, ΑΥΤΟ ήταν και είναι ο σκοπός και ο στόχος της πρότασής μου.
Θα γίνω λίγο πιο αναλυτικός για να γίνω πιο κατανοητός.
Ξεκινώ με την προκείμενη ότι όλοι μας θέλουμε να έχουμε στην "Πολιτεία" μας, έναν "Εκλογικό Νόμο", που να είναι "δίκαιος", και ουσιαστικός, αυτό δεν μπορεί να γίνει έξω από την απλή και άδολη αναλογική, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να φτάσουμε στην "Άμεση Εκπροσώπηση".
Και προτού συνεχίσω θα ήθελα να κάνω μια δήλωση-διαπίστωση. Μιλώ πάντα για την "Νομοθετική εξουσία", που είναι η μόνη εξουσία που έστω και κουτσουρεμένη πηγάζει απ' ευθείας από τους πολίτες. Μόνο για τους βουλευτές μας επιτρέπει το σύστημα να συμμετέχουμε. Στις άλλες δύο εξουσίες δεν μας επιτρέπεται να έχουμε καμιά συμμετοχή (αυτό θα πρέπει να το οργανώσουμε σε συζήτηση σε άλλο τραπέζι). Δικαστική και Εκτελεστική εξουσία, που θα έπρεπε και αυτές, σε μια σωστή "Πολιτεία", να προέρχονται από τους πολίτες της, άμεσα, και όχι έμμεσα όπως λειτουργεί τώρα, βρίσκονται με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, να εκπηγάζουν από την Νομοθετική εξουσία. Άρα η Νομοθετική εξουσία είναι πολύ ισχυρή, ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, και αυτό σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη, διότι είναι η μόνη που προέρχεται από τη βάση.
Τι θα πει απλή Αναλογική?
Απλή αναλογική εκπροσώπηση των πολιτών στο Κοινοβούλιο σημαίνει ότι, έκαστος εκλεγμένος βουλευτής εκπροσωπεί αριθμό εκλεκτόρων τόσων όσων το εκλογικό μέτρο ορίζει. Ή αλλιώς διατυπωμένο, όλοι οι ψήφοι να είναι ίσης βαρύτητας, και όχι όπως συμβαίνει σήμερα πχ με τις μονοεδρικές, που κάποιος βγαίνει με ελάχιστο αριθμό ψήφων, και κάποιοι άλλοι που παίρνουν 10 φορές το εκλογικό μέτρο δεν εκλέγουν κανένα βουλευτή λόγω του 3%.
Ποιοι Πολίτες μπορούν να είναι υποψήφιοι Βουλευτές?
Όλοι οι Πολίτες της Επικράτειας, με προϋποθέσεις (πχ φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό υγείας, καθαρό ποινικό Μητρώο κλπ).
Εκλογικός Νόμος και Κόμματα.
Όλα τα κόμματα θέλουν την απλή αναλογική, όσο είναι μικρά και κινδυνεύουν από το 3%, αλλά όταν μπαίνουν στη Βουλή ξεχνούν το θέμα, τότε δεν τους ενοχλεί το 3%. Η υποκρισία στο μεγαλείο της!
Μετά τα παραπάνω νομίζω ότι η πρόταση μου για συζήτηση, περί της τροποποίησης του Εκλογικού νόμου γίνεται πιο ξεκάθαρη, και κατανοητή.
Την επαναδιατυπώνω:
1. Όλη η Επικράτεια μία (1) περιφέρεια.
2. Επί των εγκύρων ψηφοδελτίων διαιρούμε με 300 και βγαίνει το εκλογικό μέτρο.
3. Όποιοι υποψήφιοι βουλευτές πιάνουν το μέτρο, βγαίνουν βουλευτές .
4. Τα "υπόλοιπα" (οι ψήφοι πάνω από το μέτρο), συγχωνεύονται με υπόλοιπα άλλων, κατόπιν συμφωνίας , για να δώσουν σε άλλον βουλευτή, την δυνατότητα να συμπληρώσει το μέτρο κ.ο.κ.
5. Δεν υπάρχει πλαφόν 3%, δεν υπάρχουν bonous σε κανένα κόμμα, δεν χάνονται υπέρ κανενός τα υπόλοιπα, κλπ κλπ.
Έτσι πρέπει κατά τη γνώμη μου να σχηματίζεται η "Βουλή των Ελλήνων", για να είναι πραγματικά η βουλή των Ελλήνων,
Το πώς θα οργανώσουμε την όλη συζήτηση για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο νόμου για την τροποποίηση του Εκλογικού νόμου, που να το έχει έτοιμο το Κόμμα για μελλοντική χρήση είναι θέμα του διαχειριστή του Forum.
ευχαριστώ για την προσοχή
Ωκύπους
τροποποίηση εκλογικου νόμου
Re: τροποποίηση εκλογικου νόμου
okypous έγραψε:
Ποιοι Πολίτες μπορούν να είναι υποψήφιοι Βουλευτές?
Όλοι οι Πολίτες της Επικράτειας, με προϋποθέσεις (πχ φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό υγείας, καθαρό ποινικό Μητρώο κλπ).
Ωκύπους
Διαφωνώ με αυτό.
1) Μπορεί κάποιος να ήταν άνεργος 24 ετών π.χ. και να μην έκανε φορολογική δήλωση που δεν είναι αναγκαστικό πρίν τα 25.
2) Πιστοποιητικό υγείας???? Τι στο καλό έχει θέμα αυτό εάν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές...
3) Διαφωνώ κάθετα... μπορεί να έχει κατηγορηθεί άδικα κάποιος συμβαίνουν και αυτά και για ποιό λόγο να μην μπορεί να θέσει υποψήφιος βουλευτής?
Προσωπική μου γνώμη είναι όλα αυτά...
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Ωκύποδα, αν και έχω κάποιες μικρές ενστάσεις σχετικά με κάποιες λεπτομέρειες αλλά αυτό λύνεται.
Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, η απλή, ανόθευτη αναλογική είναι μόνιμο αίτημα κάποιων κομμάτων (μεσαίας δυναμικότητας ψηφοφόρων).
Βολεύονται κυρίως τα μεγάλα κόμματα και τα μικρά (αρκεί να έχουν πιάσει το 3%). Με ποιό άλλο σύστημα θα βρισκόταν το ΛΑΟΣ με 8 βουλευτές;
Μην ξεχνάμε δε, πως το μέτρο του 3% Πανελλαδικά μπήκε, και, για να αφήσει εκτός βουλής τους ανένταχτους Μουσουλμάνους (Οι εντεταγμένοι στα δύο
μεγάλα κόμματα "βολεύονται" αφού πρώτα δηλώσουν την υπακοή τους στο κόμμα).
Πάντως και εγώ εκλήσσομαι, όπως ο kailor, σε ότι έχει να κάνει με το πιστοποιητικό υγείας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετεί και ποιά θέματα
θέλει να καλύψει. Λαμβάνοντας υπ` όψιν πως κάποιοι βουλευτές με προβλήματα υγείας ή ακόμα και οργανικές δυσλειτουργίες, έχουν εκλεγεί χωρίς πρόβλημα.
Μήπως κάνεις κάποιο λάθος;
Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, η απλή, ανόθευτη αναλογική είναι μόνιμο αίτημα κάποιων κομμάτων (μεσαίας δυναμικότητας ψηφοφόρων).
Βολεύονται κυρίως τα μεγάλα κόμματα και τα μικρά (αρκεί να έχουν πιάσει το 3%). Με ποιό άλλο σύστημα θα βρισκόταν το ΛΑΟΣ με 8 βουλευτές;
Μην ξεχνάμε δε, πως το μέτρο του 3% Πανελλαδικά μπήκε, και, για να αφήσει εκτός βουλής τους ανένταχτους Μουσουλμάνους (Οι εντεταγμένοι στα δύο
μεγάλα κόμματα "βολεύονται" αφού πρώτα δηλώσουν την υπακοή τους στο κόμμα).
Πάντως και εγώ εκλήσσομαι, όπως ο kailor, σε ότι έχει να κάνει με το πιστοποιητικό υγείας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετεί και ποιά θέματα
θέλει να καλύψει. Λαμβάνοντας υπ` όψιν πως κάποιοι βουλευτές με προβλήματα υγείας ή ακόμα και οργανικές δυσλειτουργίες, έχουν εκλεγεί χωρίς πρόβλημα.
Μήπως κάνεις κάποιο λάθος;
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!
Έχοντας συζητήσει εδώ είδα πως καταρχήν υπάρχει, απλοποιημένα, και η άποψη για άνω και κάτω βουλή.
Οπωσδήποτε χρειάζονται άνθρωποι να τρέχουν τα θέματα που δεν τρέχουν οι πολλοί.
Αλλιώς το νομοθετικό έργο θα αναπτύσσεται σαν τον κοραλιογενή ύφαλο, με θεωρία χάους.
Εκεί χρειάζονται οι υπάλληλοι, δηλαδή οι βουλευτές. Οι κηπουροί του ύφαλου, στην άνω βουλή.
Η κάτω βουλή λοιπόν μπορεί να λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά.
Στις συζητήσεις τώρα το κάθε θέμα πρέπει να αναλύεται σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τις ανάγκες,
αλλά και να ελέγχεται σύμφωνα με το ηθικό και αξιακό πλαίσιο, το οραματιστικό δηλαδή μοντέλο,
με βάση το οποίο, κυρίως, θα συμφωνεί ή θα φέρει διαφωνίες, επιχειρηματολογώντας, η κάτω βουλή.
Αυτό είναι ένα μέσο υβριδικό μοντέλο και μου φαίνεται μάλλον σωστό, υπό προϋποθέσεις πάντα για το σχήμα ελέγχου.
Το πώς θα εκλεγούν οι υπάλληλοι ποσώς με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει να ψηφίζεται κάθε 4 χρόνια, συνθετικά,
είναι το ηθικό και αξιακό πλαίσιο ώστε να καθοδηγεί τις αποφάσεις.
Οπωσδήποτε χρειάζονται άνθρωποι να τρέχουν τα θέματα που δεν τρέχουν οι πολλοί.
Αλλιώς το νομοθετικό έργο θα αναπτύσσεται σαν τον κοραλιογενή ύφαλο, με θεωρία χάους.
Εκεί χρειάζονται οι υπάλληλοι, δηλαδή οι βουλευτές. Οι κηπουροί του ύφαλου, στην άνω βουλή.
Η κάτω βουλή λοιπόν μπορεί να λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά.
Στις συζητήσεις τώρα το κάθε θέμα πρέπει να αναλύεται σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τις ανάγκες,
αλλά και να ελέγχεται σύμφωνα με το ηθικό και αξιακό πλαίσιο, το οραματιστικό δηλαδή μοντέλο,
με βάση το οποίο, κυρίως, θα συμφωνεί ή θα φέρει διαφωνίες, επιχειρηματολογώντας, η κάτω βουλή.
Αυτό είναι ένα μέσο υβριδικό μοντέλο και μου φαίνεται μάλλον σωστό, υπό προϋποθέσεις πάντα για το σχήμα ελέγχου.
Το πώς θα εκλεγούν οι υπάλληλοι ποσώς με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει να ψηφίζεται κάθε 4 χρόνια, συνθετικά,
είναι το ηθικό και αξιακό πλαίσιο ώστε να καθοδηγεί τις αποφάσεις.
Το τρολάρισμα ή το αγνοούμε ή χλευάζουμε τον φανατισμό του, αλλιώς το τρολ σπέρνει τη διάλυση.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.
Αγαπητοί πειρατές,
Επειδή το θέμα, του ποιοι μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές δεν είναι στο κεντρικό πυρήνα του προβληματισμού μου, για ότι αφορά την "τροποποίηση του εκλογικού νόμου", θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:
Πρώτον αποσύρω την παρένθεση (πχ φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό υγείας, καθαρό ποινικό Μητρώο κλπ), για το ποιοι μπορούν να είναι υποψήφιοι.
και
Δεύτερον να τονίσω ότι το όλο θέμα της "τροποποίησης του εκλογικού νόμου", πρέπει να το συζητήσουμε ταυτόχρονα με το θέμα της διάκρισης των εξουσιών και αυτό γιατί?
Γιατί, η"δικτατορία των εξουσιαστικών κομμάτων", με τη διακυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών (για να μη πω τελευταίων αιώνων), έχει καταφέρει να περάσει στο κόσμο, τέσσερις ιδεολογίες, τις οποίες πρέπει να πολεμήσουμε:
1. Η καλπονοθεία του εκλογικού συστήματος είναι απαραίτητη και αναγκαία.
2. Η αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι για το καλό του τόπου.
3. Η Κυβέρνηση 'φτιάχνει" νόμους και τους "κατεβάζει" στην Βουλή προς "Ψήφιση, - Έγκριση" (απαράδεκτη διαδικασία για την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρακτικά σιωπούν).
4. Οι σκοτεινές διαδικασίες ανάδειξης "Δικαστών" από την κυβέρνηση, δεν ενοχλεί ιδιαίτερα τον κόσμο.
Περιμένω τις θέσεις σας και απόψεις σας, για να οργανώσουμε μια συζήτηση όσο γίνεται πιο ουσιαστική.
Χαίρετε, Νικώμεν.
Ωκύπους
Επειδή το θέμα, του ποιοι μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές δεν είναι στο κεντρικό πυρήνα του προβληματισμού μου, για ότι αφορά την "τροποποίηση του εκλογικού νόμου", θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:
Πρώτον αποσύρω την παρένθεση (πχ φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό υγείας, καθαρό ποινικό Μητρώο κλπ), για το ποιοι μπορούν να είναι υποψήφιοι.
και
Δεύτερον να τονίσω ότι το όλο θέμα της "τροποποίησης του εκλογικού νόμου", πρέπει να το συζητήσουμε ταυτόχρονα με το θέμα της διάκρισης των εξουσιών και αυτό γιατί?
Γιατί, η"δικτατορία των εξουσιαστικών κομμάτων", με τη διακυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών (για να μη πω τελευταίων αιώνων), έχει καταφέρει να περάσει στο κόσμο, τέσσερις ιδεολογίες, τις οποίες πρέπει να πολεμήσουμε:
1. Η καλπονοθεία του εκλογικού συστήματος είναι απαραίτητη και αναγκαία.
2. Η αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι για το καλό του τόπου.
3. Η Κυβέρνηση 'φτιάχνει" νόμους και τους "κατεβάζει" στην Βουλή προς "Ψήφιση, - Έγκριση" (απαράδεκτη διαδικασία για την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρακτικά σιωπούν).
4. Οι σκοτεινές διαδικασίες ανάδειξης "Δικαστών" από την κυβέρνηση, δεν ενοχλεί ιδιαίτερα τον κόσμο.
Περιμένω τις θέσεις σας και απόψεις σας, για να οργανώσουμε μια συζήτηση όσο γίνεται πιο ουσιαστική.
Χαίρετε, Νικώμεν.
Ωκύπους
-
χαιρομε για προβληματισμους των φιλων
λιγο υπομονη να τελειωσουν οι εκλογες και και το καλυτερο αυριο εχει ξεκινησει..
ολοι μαζι θα κανουμε τα αυτονοητα πραγματικοτητα
λιγο υπομονη να τελειωσουν οι εκλογες και και το καλυτερο αυριο εχει ξεκινησει..
ολοι μαζι θα κανουμε τα αυτονοητα πραγματικοτητα
-
Και όπως σωστά έχει πει φίλος εδώ μέσα
πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για διάκριση ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ
όχι ΕΞΟΥΣΙΩΝ
γιατί πολύ μας έχουν κάτσει στο σβέρκο οι ΕΞΟΥΣΙΕΣ!
όχι ΕΞΟΥΣΙΩΝ
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.
Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)
Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)
-
anestis έγραψε:Και όπως σωστά έχει πει φίλος εδώ μέσα
όχι ΕΞΟΥΣΙΩΝ
+1
-
τα α και β τα θεωρω προτεραιοτητα, το δ συμφωνω στην ιδεα αλλα οχι με τοσο ριζοσπαστικο τροπο
"Ν΄αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω." ΑΣΚΗΤΙΚΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Μετά και από τις εκλογές είδαμε πόσο τραγικός είναι ο εκλογικός νόμος, με τον οποίο φτάσαμε η ψήφος αυτών που ψήφισαν ΝΔ να μετράει διπλά, αφού σχεδόν για όσες έδρες κέρδισε, πήρε άλλες τόσες μπόνους. 1+1 δηλαδή, ούτε πίτσες να ήταν. Νομίζω πρέπει να αναλύσουμε παραπάνω τις αλλαγές που θέλουμε στον εκλογικό νόμο και να τις κάνουμε πιο εμφανείς.
Σίγουρα απώτερος σκοπός είναι η άμμεση/ρευστή δημοκρατία, αλλά για αρχή πρέπει να αλλάξει το έκτρωμα που έχουμε.
Σίγουρα απώτερος σκοπός είναι η άμμεση/ρευστή δημοκρατία, αλλά για αρχή πρέπει να αλλάξει το έκτρωμα που έχουμε.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 7 και 0 επισκέπτες