τροποποίηση εκλογικου νόμου

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
Phoebus
Επικοινωνία:

Re: τροποποίηση εκλογικου νόμου

Δημοσίευσηαπό Phoebus » 01 Μάιος 2012, 20:37

Μόνο ως προτάσεις για την μεταίχμιο περίοδο. Θέλουμε να αλλάξουμε το τι σημαίνει να ψηφίζει κανείς. Ένα σύστημα με καλή σχεδίαση μπορεί από μόνο του να βελτιώσει το ποσοστό του πληθυσμού που ψηφίζει.
Δεν είναι καλό να παγιδευόμαστε από την παρόν κατάσταση και 'παράδοση'.
Φοίβος Γιαννόπουλος. Ένας ακόμη κρίκος στην ανθρώπινη αλυσίδα. http://phoebusg.com/

Morf3us

Δημοσίευσηαπό Morf3us » 01 Μάιος 2012, 20:57

baskin έγραψε:Ναι αλλά πέφτεις στον λάκο με τα "υποχρεωτικά" μέτρα. Δεν θα πετύχεις συμμετοχή με νόμους και "υποχρεώσεις". Την συμμετοχή θα την πετύχεις μόνο βάζοντας την στην συνείδηση του κόσμου. Άσε που με τον τρόπο που λες ανοίγεις τους ασκούς του Αιόλου για επικίνδυνες καταστάσεις.

Το να έχεις συμμετοχή και συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους δεν είναι ασύμβατες έννοιες. Εξάλλου αν έχεις συνειδητοποιημένους πολίτες όπως λες, δεν θα γίνουν ποτέ οι 'επικίνδυνες καταστάσεις' στις οποίες αναφέρεσαι γιατί αν κάποια στιγμή έχουμε συμμετοχή κάτω του 50%, αυτό θα είναι μία συνηδειτοποιημένη πολιτική πράξη.
Ένα μετριοπαθές 50% που θεωρώ είναι αρκετά χαμηλό, μπορεί να λειτουργήσει ως παρότρυνση για συμμετοχή αντίθετα με ένα ποσοστό 70% για παράδειγμα που θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο εύκολης αντίδρασης και διαμαρτυρίας.
Επίσης δεν θα ήθελα να γίνουμε Ελβετία, όπου τα περισσότερα δημοψηφίσματα γίνονται με συμμετοχή κάτω του 50%. Δε μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να ψηφίσεις αλλά μπορείς να τον παροτρύνεις ότι η ψήφος του μετράει διπλά, ως προς την έκβαση αλλά και την εγκυρότητα.
Τέλος θεωρώ απαράδεκτο το ισχύον σύστημα, που η λευκή ψήφος είναι ίση με αποχή, αφού δε μετριώνται επί των έγκυρων.
Να σημειώσω πως δεν είμαι οπαδός του λευκού, δεν έχω ψηφίσει ποτέ λευκό και θα το κάνω μόνο αν 'αναγκαστώ' (ποτέ μη λες ποτέ). Απλά παραθέτω τις παραπάνω σκέψεις μου για την καλύτερη λειτουργία του εκλογικού συστήματος.

baskin
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Δημοσίευσηαπό baskin » 01 Μάιος 2012, 21:17

Θεωρώ τα "απαγορευτικά" ή "υποχρεωτικά" νομοθετήματα, αντίθετα με τις αρχές των Πειρατών, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

agelos

Δημοσίευσηαπό agelos » 01 Μάιος 2012, 21:32

ενταξει μπορουμε τοτε να βγαλουμε το δ και να προσθεσουμε το ε που ενεφερε ενας φιλος. παντως νομιζω ολοι συμφωνουμε για προτροπη αλλαγης του νομου?
Όντας πιστοί στις Πειρατικές Αρχές μας παγκοσμίως αλλά πολύ μακρυά από την Ελληνική πραγματικότητα, θυμίζουμε πολύ την Αντουανέτα, μιλάμε για παντεσπάνι χωρίς να έχουμε το ψωμί.

Morf3us

Δημοσίευσηαπό Morf3us » 01 Μάιος 2012, 21:35

Απολύτως κατανοητή η στάση σου, απλά δε το θεωρώ απαγόρευση για τους λόγους που ανέφερα. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, παραμένει υποκειμενική άποψη, διότι μπορείς να 'πιάσεις' μία άλλη αρχή του κόμματος, τη συμμετοχική δημοκρατία και να το αντικρούσεις. Δε νομίζω να μπορούμε να θεωρήσουμε συμμετοχική δημοκρατία ένα ποσοστό πχ 30%.

baskin

Δημοσίευσηαπό baskin » 01 Μάιος 2012, 21:36

Δεν θεωρώ συμμετοχική δημοκρατία κάτι που ορίζεται ποσοτικά από νόμο (αλλά και αυτό είναι μία μεγάλη συζήτηση :) )
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

agelos

Δημοσίευσηαπό agelos » 01 Μάιος 2012, 21:37

Morf3us έγραψε:Απολύτως κατανοητή η στάση σου, απλά δε το θεωρώ απαγόρευση για τους λόγους που ανέφερα. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, παραμένει υποκειμενική άποψη, διότι μπορείς να 'πιάσεις' μία άλλη αρχή του κόμματος, τη συμμετοχική δημοκρατία και να το αντικρούσεις. Δε νομίζω να μπορούμε να θεωρήσουμε συμμετοχική δημοκρατία ένα ποσοστό πχ 30%.

βασικα ετσι το σκεφτηκα αλλα αφου δεν ... παω πασω. εχω μαθει να ακουω τους πολλους
:)
Όντας πιστοί στις Πειρατικές Αρχές μας παγκοσμίως αλλά πολύ μακρυά από την Ελληνική πραγματικότητα, θυμίζουμε πολύ την Αντουανέτα, μιλάμε για παντεσπάνι χωρίς να έχουμε το ψωμί.

anestis

Δημοσίευσηαπό anestis » 02 Μάιος 2012, 10:35

Το αίτημα για απλή αναλογική είναι μέσα στις αρχές μας ΗΔΗ.

:?

(!??!!??)
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.

Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)

bucaneros A

Δημοσίευσηαπό bucaneros A » 02 Μάιος 2012, 10:37

anestis έγραψε:Το αίτημα για απλή αναλογική είναι μέσα στις αρχές μας ΗΔΗ.

:?

(!??!!??)

+1

ckastam
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό ckastam » 03 Μάιος 2012, 01:53

Παιδιά θα πρέπει να τεθεί επίσης ζήτημα εκλογικών καταλόγων

Έτυχε να ήμουν στην εφορευτική επιτροπή στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές όταν διαπίστωσα πως οι θανόντες (από το 2000 και ύστερα) συγγενείς μου ήταν ακόμα γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μετρούνταν σαν ΑΠΟΧΗ που με το ισχύον εκλογικό σύστημα θεωρούνται ψήφοι του πρώτου κόμματος!!!!
Είναι αυτό που λένε οι ηττημένοι μετά τις εκλογές

"ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ" !!!
:shock:

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 8 και 0 επισκέπτες