Δεν είμαι μέλος, αλλά εάν δεν πειράζει θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο [εάν πειράζει, ας το σβήσει κάποιος]:
Είτε εγώ δεν το κατάλαβα, είτε εσύ έχεις μπλέξει το ΦΠΑ με το Φόρο Εισοδήματος.
Και στις 2 περιπτώσεις, σημαίνει ότι η αρχική διατύπωση επιδέχεται βελτίωσης.
Ο ΦΠΑ είναι ένας αυθαίρετος [μη ιδεολογικά εξηγήσιμος] φόρος που επιβαρύνει όλες τις συναλλαγές. Το Κράτος δλδ, διεκδικεί μέρος από κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών (και μη) χωρίς να προσφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα. Ο πωλητής προσφέρει προϊόν, ο πελάτης προσφέρει το χρήμα και το Κράτος τίποτα.
Το αποτέλεσμα είναι:
α) μείωση των συναλλαγών γενικά
β) μείωση των νόμιμων συναλλαγών
γ) επιβάρυνση κυρίως των φτωχότερων στρωμάτων, καθώς ως ποσοστό του εισοδήματός τους είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με τα πλουσιότερα στρώματα
δ) δημιουργία απίστευτης γραφειοκρατίας που πνίγει την επιχειρηματικότητα
Αντιθέτως, ο φόρος εισοδήματος έχει νομιμοποίηση [συνεισφέρει το κάθε μέλος της κοινωνίας σύμφωνα με την ικανότητά του].
Δια ταύτα: τάσσομαι υπέρ του μηδενισμού του ΦΠΑ & μίας "αυστηρής" [0-40%] κλίμακας φορολόγησης εισοδήματος, ίδια για άτομα & επιχειρήσεις.
Ξέρω το επιχείρημα "απαλλαγή φόρων των κερδών υπό τον όρο να επανεπενδυθούν" και έχω δει στην πράξη πώς εφαρμόζεται [καταχρηστικά στο 90% των περιπτώσεων].
Γνωρίζω επίσης το επιχείρημα "μα στην Κύπρο & στη Βουλγαρία η φορολογία είναι 10%" και εκεί έχω να προτείνω ένα "ταράξτε τους στη νομιμότητα" [με την Καφκική, κακή έννοια].
Ένα αφελές φορολογικό σύστημα
-
- Επικοινωνία:
Re: Ένα αφελές φορολογικό σύστημα
είμαστε όλοι αραπάδες, τσιγγάνοι, γύφτοι, μοϊκανοί
http://about.me/espoir
http://about.me/espoir
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
- Επικοινωνία:
espoir έγραψε:Δεν είμαι μέλος, αλλά εάν δεν πειράζει θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο [εάν πειράζει, ας το σβήσει κάποιος]:
Είτε εγώ δεν το κατάλαβα, είτε εσύ έχεις μπλέξει το ΦΠΑ με το Φόρο Εισοδήματος.
Ο ΦΠΑ είναι ένας αυθαίρετος [μη ιδεολογικά εξηγήσιμος] φόρος που επιβαρύνει όλες τις συναλλαγές. Το Κράτος δλδ, διεκδικεί μέρος από κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών (και μη) χωρίς να προσφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα. Ο πωλητής προσφέρει προϊόν, ο πελάτης προσφέρει το χρήμα και το Κράτος τίποτα.
Το αποτέλεσμα είναι:
α) μείωση των συναλλαγών γενικά
β) μείωση των νόμιμων συναλλαγών
γ) επιβάρυνση κυρίως των φτωχότερων στρωμάτων, καθώς ως ποσοστό του εισοδήματός τους είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με τα πλουσιότερα στρώματα
δ) δημιουργία απίστευτης γραφειοκρατίας που πνίγει την επιχειρηματικότητα
Αντιθέτως, ο φόρος εισοδήματος έχει νομιμοποίηση [συνεισφέρει το κάθε μέλος της κοινωνίας σύμφωνα με την ικανότητά του].
Δια ταύτα: τάσσομαι υπέρ του μηδενισμού του ΦΠΑ & μίας "αυστηρής" [0-40%] κλίμακας φορολόγησης εισοδήματος, ίδια για άτομα & επιχειρήσεις.
Ξέρω το επιχείρημα "απαλλαγή φόρων των κερδών υπό τον όρο να επανεπενδυθούν" και έχω δει στην πράξη πώς εφαρμόζεται [καταχρηστικά στο 90% των περιπτώσεων].
Γνωρίζω επίσης το επιχείρημα "μα στην Κύπρο & στη Βουλγαρία η φορολογία είναι 10%" και εκεί έχω να προτείνω ένα "ταράξτε τους στη νομιμότητα" [με την Καφκική, κακή έννοια].
Πολύ καλά κάνει και λες την άποψή σου. Αυτό ακριβώς θέλουμε. Το αν είσαι μέλος ή όχι δεν επηρεάζει.
Τώρα, σχετικά με την ταμπακιέρα. Πράγματι για το ΦΠΑ, προσωπική μου άποψη, νομίζω ότι έχεις δίκιο.
Σχετικά με την φορολογία επιχειρήσεων, διαφέρει η κλίμακα για 2 λόγους:
1) κίνητρο για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η υψηλή φορολογία εταιρειών (καθώς και το ασταθές φορολογικό περιβάλλον) αποτρέπει την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του ΑΕΠ.
2) αν το ποσό από το κέρδος της εταιρίας δεν πάει σε επένδυση τότε είτε προστίθεται στο διαθέσιμο είτε μοιράζεται στους μετόχους και φυσικά φορολογείται στην κλίμακα του εισοδήματος.
Οπότε για να υπάρχουν διαθέσιμα από μια εταιρία και να υπάρχει δυνατότητα επένδυσης και ανάπτυξης, η φορολογία είναι μικρότερη. ΠΡΟΣΟΧΗ, πάλι φορολογείται παραπάνω αν μοιραστεί στο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://www.vasper.eu/blog/
https://www.linkedin.com/in/vassilis-perantzakis-1029b514/
espoir έγραψε:Είτε εγώ δεν το κατάλαβα, είτε εσύ έχεις μπλέξει το ΦΠΑ με το Φόρο Εισοδήματος.
Το ίδιο λέμε και δέχομαι ότι η διατύπωση δεν είναι η καλύτερη.

Vassilis Perantzakis έγραψε:Πολύ καλά κάνεις και λες την άποψή σου. Αυτό ακριβώς θέλουμε. Το αν είσαι μέλος ή όχι δεν επηρεάζει.
Έτσι είναι.
Vassilis Perantzakis έγραψε:Σχετικά με την φορολογία επιχειρήσεων, διαφέρει η κλίμακα για 2 λόγους:
1) κίνητρο για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η υψηλή φορολογία εταιρειών (καθώς και το ασταθές φορολογικό περιβάλλον) αποτρέπει την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του ΑΕΠ.
2) αν το ποσό από το κέρδος της εταιρίας δεν πάει σε επένδυση τότε είτε προστίθεται στο διαθέσιμο είτε μοιράζεται στους μετόχους και φυσικά φορολογείται στην κλίμακα του εισοδήματος.
Οπότε για να υπάρχουν διαθέσιμα από μια εταιρία και να υπάρχει δυνατότητα επένδυσης και ανάπτυξης, η φορολογία είναι μικρότερη. ΠΡΟΣΟΧΗ, πάλι φορολογείται παραπάνω αν μοιραστεί στο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
Ακριβώς!
Νομίζω συμφωνούμε επί της αρχής. Δέχομαι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μία μέρα στην άλλη, όπως οποιαδήποτε ριζική αλλαγή θέλει μια μεταβατική περίοδο. Θα μπορούσε βέβαια να ισχύσει αλλά με πολύ μεγαλύτερο άνω όριο που θα μειωθεί σταδιακά. Το σημαντικό είναι να υπάρχει μία και μόνο φορολόγηση, χωρίς έμμεσους φόρους, έκτακτες εισφορές, φόρους στους φόρους και παραθυράκια που έχουν γίνει πόρτες. Μία καμπύλη σαν αυτή που έδωσα για παράδειγμα θα μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τον προϋπολογισμό, έχοντας όμως την ανάλογη επίπτωση σε όλους.
Συμφωνώ και με το ότι χρειάζονται καλύτερες κρατικές παροχές αλλά κάπου πρέπει να γίνει η αρχή αλλιώς το κράτος μπορεί να θέλει αλλά να μην έχει. Όλα αυτά προϋποθέτουν βελτιώσεις και σε άλλους τομείς, φυσικά.
Πολυ καλή η κλίμακα αν είσαι φορολογούμενος.
Πόσα έσοδα υπολογίζεται από αυτή την κλίμακα;
Τα 60δισεκατομύρια το χρόνο τα πιάνουμε;
Ή όταν έρθει η πρώτη του μηνός θα πείτε στους δασκάλους, σους γιατρούς στους αστυνομικούς και τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους εκτελείται λειτούργημα και με την αρχη του ανοικτού λογισμικου δουλεύετε για το κοινωνικό σύνολο και αν θέλετε να φάτε βρείτε και άλλη δουλειά;
τα 9 δισεκατομμύρια για τα φάρμακα από είπαμ θα τα βρούμε;
τα 12 δισεκατομμύρια για να πληρωθούν οι συντάξεις;
Μήπως κατ'εσάς δεν πειράζει να ψοφήσουν αυτοί, βάρος είναι ούτως ή άλλως;
Αυτή τη στιγμή τα εισοδήματα στην Ελλάδα φορολογούνται από 23% μέσω του ΦΠΑ τα εισοδήματα που δεν έχουν άμεσο φόρο (αυτό που ο βασίλης το εξηγεί με μπλέ γιατί τόσο του κόβει τι είναι ο ΦΠΑ) και τα υπόλοιπα από 30% έως 45%
Επιπλέον υπάρχουν ένα σωρό άλλα έσοδα από τέλη και άλλους φόρους.
Με όλα αυτά πάλι δεν πιάνουμε τα 50 δισεκατομμύρια.
Εσείς πώς θα το λύσετε αυτό το πρόβλημα;
Πόσα έσοδα υπολογίζεται από αυτή την κλίμακα;
Τα 60δισεκατομύρια το χρόνο τα πιάνουμε;
Ή όταν έρθει η πρώτη του μηνός θα πείτε στους δασκάλους, σους γιατρούς στους αστυνομικούς και τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους εκτελείται λειτούργημα και με την αρχη του ανοικτού λογισμικου δουλεύετε για το κοινωνικό σύνολο και αν θέλετε να φάτε βρείτε και άλλη δουλειά;
τα 9 δισεκατομμύρια για τα φάρμακα από είπαμ θα τα βρούμε;
τα 12 δισεκατομμύρια για να πληρωθούν οι συντάξεις;
Μήπως κατ'εσάς δεν πειράζει να ψοφήσουν αυτοί, βάρος είναι ούτως ή άλλως;
Αυτή τη στιγμή τα εισοδήματα στην Ελλάδα φορολογούνται από 23% μέσω του ΦΠΑ τα εισοδήματα που δεν έχουν άμεσο φόρο (αυτό που ο βασίλης το εξηγεί με μπλέ γιατί τόσο του κόβει τι είναι ο ΦΠΑ) και τα υπόλοιπα από 30% έως 45%
Επιπλέον υπάρχουν ένα σωρό άλλα έσοδα από τέλη και άλλους φόρους.
Με όλα αυτά πάλι δεν πιάνουμε τα 50 δισεκατομμύρια.
Εσείς πώς θα το λύσετε αυτό το πρόβλημα;
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
espoir έγραψε:Ο ΦΠΑ είναι ένας αυθαίρετος [μη ιδεολογικά εξηγήσιμος] φόρος που επιβαρύνει όλες τις συναλλαγές. Το Κράτος δλδ, διεκδικεί μέρος από κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών (και μη) χωρίς να προσφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα. Ο πωλητής προσφέρει προϊόν, ο πελάτης προσφέρει το χρήμα και το Κράτος τίποτα.
Ο ΦΠΑ δεν αποτελεί διεκδίκηση του κράτους από κάθε συναλλαγή αλλά φορολογεί τα εισοδήματα του πελάτη.
Έχει σαφή ιδεολογική εξήγηση.
Αυτή είναι ότι θεωρείται ανήθικο να φορολογείται υπερβολικά το ποσοστό που θα χρησιμοποιήσει ο πολίτης για την κάλυψη βασικών αναγκών του τροφής και στέγης.
Επειδή δεν μπορεί να ορίσει σαφές ποσό που χρειάζεται ο καθένας για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του μιάς και όλοι έχουμε διαφορετικά μεγέθη των βασικών αναγκών πχ μια οικογενεια με 2 παιδιά και 1000 ευρώ εισόδημα χρειάζεται περισσότερα χρήματα για τροφή από έμένα που είμαι μόνος μου με 1000 ευρώ εισόδημα.
Ο μόνος τρόπος για να βρεί το εισόδημα που θα χρησιμοποιήσω για τις βασικές μου ανάγκες τροφής και στέγης είναι να με φορολογεί διαφορετικά όταν το χρησιμοποιώ για να αγοράσω κάτι από τος βασικές μου ανάγκες και διαφορετικά για να αγοράσω κάτι πέρα από αυτό.
Έτσι ορίζει ένα αφορολόγητο εισόδημα που εξαιρείται από άμεσο φόρο που έχει υπολογιστεί ότι καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες και στις πιο ακραίες περιπτώσεις και βάζει ένα φόρο στην κατανάλωση (ΦΠΑ) μικρό για τις βασικές μου ανάγκες και μεγαλύτερο για τις μή βασικές.
Με αυτό τον τρόπο ο εργένης με τα 1000 ευρώ θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο από τον οικογενειάρχη με τα 1000 ευρώ.
Διαδικασία που θεωρώ ότι είναι η πιο δίκαια αν δεχθώ ότι φορολογείται ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του.
(αυτό εννοούσα όταν ρωτούσα το αφορολόγητο εισόδημα του άμεσου φόρου πώς φορολογείται στον οικονομικό εγκέφαλο)
Παλαιά ο φόρος αυτός ήταν φόρος κατανάλωσης. Σε κάθε πώληση στον καταναλωτή έμπαινε ο φόρος και τον εισέπρατε ο έμπορος και μετά τον απέδιδε.
Χώρες με εξαγωγικο προσανατολισμό διεπίστωσαν ότι θα είχαν περισσότερα ωφέλη εάν αντί να υπολογίζουν τον φόρο στο σημείο πώλησης να το υπολογίζαν στην προστιθέμενη αξία που βάζει κάθε κομμάτι της διαδικασίας από τον παραγωγό στον καταναλωτή και να το παραλαμβάνει σε κάθε ενδιάμεση πώληση.
Δεν αύξανε τον φόρο που πλήρωνε ο καταναλωτής αλλά σε περίπτωση που το προϊόν εξάγονταν το κράτος εισέπρατε τμήμα του ΦΠΑ που το πλήρωνε ο ξένος καταναλωτής. Αν αγοράσεις ένα Astra πχ έχεις πληρώσει 2000 ευρώ ΦΠΑ στη Γερμανία, ή κάθε μπουκάλι coca cola, fanta, pepsi, sprite κλπ που αγοράζεται στην Ευρώπη μέσω του ΦΠΑ δίνει 3 λεπτά φόρο στην Ελλάδα.
(Αυτός είναι ο λόγος baskin που το μπλοκάκι λέει όχι στην κατάργηση του ΦΠΑ).
Επειδή ο ΦΠΑ υπολογίζεται ως ποσοστό της προστιθέμενης αξίας (αύξηση της τιμής) υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη των εμπόρων ότι φορολογούνται. Και είναι εσφαλμένη γιατί ο υπολογισμός στο κέρδος οπότε δεν θα επιτρεπόταν να περάσει στον επόμενο ως ατομική φορολογία αλλά σε όλη την αύξηση τιμής ακόμα και σε αυτή που εμπεριέχει έξοδα του εμπόρου όπως πχ ενοίκια, μεταφορικά κλπ.
Ο δεύτερος λόγος που υπάρχει ο ΦΠΑ είναι για να προστατέψει την οικονομία από την κατανάλωση.
Αντιλαμβάνομαι ότι για τον μέσο Έλληνα που ζεί και εργάζεται σε μία μεταπρατική κοινωνία, που παράγουμε ελάχιστα και ζούμε πουλώντας ο ένας στον άλλον υπηρεσίες και δανειζόμαστε από το εξωτερικό για να αγοράσουμε να φάμε, αυτό τον ξενίζει αρκετά.
Αλλά δυστυχώς η αυξημένη κατανάλωση (πολλά χαρτάκια κυνηγάν το ίδιο πράγμα) ανεβάζει τον πληθωρισμό. Η αύξηση αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί από την ανάπτυξη (αύξηση παραγωγής) όσο και αν το πιστεύει ο Μάνος γιατί δημιουργείται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας του εμπορίου με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο με την αύξηση του κόστους παραγωγής που τελικά καίει την οικονομία.
Από την άλλη ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος των υπηρεσιών του Κράτους αλλά και την παραγωγικότητα του Κράτους με απεργίες για αυξήση μισθών, τελικά αύξηση μισθών και συντάξεων, αύξηση του κόστους υλικών που χρησιμοποιεί το Κράτος (αναλώσιμα, φάρμακα, καύσιμα κλπ).
Έτσι το κράτος θεωρεί πιο δίκαιο ότι αυτός που δημιουργεί αυτή την αύξηση των εξόδων που πρέπει να τα καλύψει με επιπλέον φόρους, θα πρέπει να πληρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι από τους φόρους. Έτσι αντί να πεί ότι τα εισοδήματα μέχρι 3000 ευρώ φορολογούνται επιπλέον γιατί εσείς φταίτε για τον πληθωρισμό και αδικήσει ανθρώπους που διαχειρήζονται τα χρήματά τους συνετα και αποταμιεύουν και επενδύουν μέρος των χρημάτων τους, λέει όσοι καταναλώνεται φορολογείστε με 23% χτυπώντας μόνο τους άφρονες καταναλωτές.
Πάντως οφείλω να παραδεχθώ ότι η ιδέα για εκθετική κλίμακα είναι πάρα πολύ έξυπνη ιδέα.
Για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω είμαι αντίθετος με την κατάργηση του ΦΠΑ.
Επειδή εισοδήματα μέχρι 3000 ευρώ μπαίνουν στην κατανάλωση συμπεριλαμβάνοντας και τον ΦΠΑ θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αφορολόγητο εισόδημα περίπου 750 ευρώ και πάνω από αυτό να ξεκινάει μία κλίμακα που θα καταλήγει στο 25% φόρο. Η λογική μου για το 25% είναι ότι αν φορολογείς και την εταιρία και τους μετόχους με 25% τότε συνολικά από τα κέρδη της εταιρίας έχεις πάρει 45% φόρο.
-
Δεν υπάρχει λόγος για τέτοια επιθετικότητα. Εδώ είναι ΧΑΛΑΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
ΔΕΝ είναι οι επίσημες θέσεις, μερικοί δεν είναι καν Μέλη!
Δεν έχουμε θέση να εξαφανίσουμε τον ΦΠΑ, δεν ξέρω αν μας αφήνει κι η ΕΕ !
Ας χαλαρώσουμε...
ΔΕΝ είναι οι επίσημες θέσεις, μερικοί δεν είναι καν Μέλη!
Δεν έχουμε θέση να εξαφανίσουμε τον ΦΠΑ, δεν ξέρω αν μας αφήνει κι η ΕΕ !
Ας χαλαρώσουμε...
Kotsos έγραψε:Εσείς πώς θα το λύσετε αυτό το πρόβλημα;
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.
Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)
Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)
-
Kotsos έγραψε:espoir έγραψε:Ο ΦΠΑ είναι ένας αυθαίρετος [μη ιδεολογικά εξηγήσιμος] φόρος που επιβαρύνει όλες τις συναλλαγές. Το Κράτος δλδ, διεκδικεί μέρος από κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών (και μη) χωρίς να προσφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα. Ο πωλητής προσφέρει προϊόν, ο πελάτης προσφέρει το χρήμα και το Κράτος τίποτα.
Ο ΦΠΑ δεν αποτελεί διεκδίκηση του κράτους από κάθε συναλλαγή αλλά φορολογεί τα εισοδήματα του πελάτη.
Έχει σαφή ιδεολογική εξήγηση.
Αυτή είναι ότι θεωρείται ανήθικο να φορολογείται υπερβολικά το ποσοστό που θα χρησιμοποιήσει ο πολίτης για την κάλυψη βασικών αναγκών του τροφής και στέγης.
Επειδή δεν μπορεί να ορίσει σαφές ποσό που χρειάζεται ο καθένας για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του μιάς και όλοι έχουμε διαφορετικά μεγέθη των βασικών αναγκών πχ μια οικογενεια με 2 παιδιά και 1000 ευρώ εισόδημα χρειάζεται περισσότερα χρήματα για τροφή από έμένα που είμαι μόνος μου με 1000 ευρώ εισόδημα.
Ο μόνος τρόπος για να βρεί το εισόδημα που θα χρησιμοποιήσω για τις βασικές μου ανάγκες τροφής και στέγης είναι να με φορολογεί διαφορετικά όταν το χρησιμοποιώ για να αγοράσω κάτι από τος βασικές μου ανάγκες και διαφορετικά για να αγοράσω κάτι πέρα από αυτό.
Έτσι ορίζει ένα αφορολόγητο εισόδημα που εξαιρείται από άμεσο φόρο που έχει υπολογιστεί ότι καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες και στις πιο ακραίες περιπτώσεις και βάζει ένα φόρο στην κατανάλωση (ΦΠΑ) μικρό για τις βασικές μου ανάγκες και μεγαλύτερο για τις μή βασικές.
Με αυτό τον τρόπο ο εργένης με τα 1000 ευρώ θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο από τον οικογενειάρχη με τα 1000 ευρώ.
Διαδικασία που θεωρώ ότι είναι η πιο δίκαια αν δεχθώ ότι φορολογείται ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του.
(αυτό εννοούσα όταν ρωτούσα το αφορολόγητο εισόδημα του άμεσου φόρου πώς φορολογείται στον οικονομικό εγκέφαλο)
Ρε Kotsos, τι χρειάζεται για να καταλάβεις ότι η συλλογιστική σου είναι λάθος. Ξεκόλλα.
Το αφορολόγητο εισόδημα είναι 5000 και δεν έχει σχέση με το ΦΠΑ.
Αν έχεις εισόδημα 30000, θα φορολογηθείς για 30000. Αν από αυτά τα 30000 έχεις ξοδέψει 20000 σε αγορές θα έχεις πληρώσει ΦΠΑ. Άρα το κράτος θα εισπράξει από εσένα τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στα 20000 και τον φόρο εισοδήματος για το συνολικό σου εισόδημα. Δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ από πουθενά.
Φορολογήσε και όταν αγοράζεις και για το συνολικό σου εισόδημα. Μπορείς να το καταλάβεις ή να το ξαναπώ.
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...
baskin έγραψε:Ρε Kotsos, τι χρειάζεται για να καταλάβεις ότι η συλλογιστική σου είναι λάθος. Ξεκόλλα.
Το αφορολόγητο εισόδημα είναι 5000 και δεν έχει σχέση με το ΦΠΑ.
Αν έχεις εισόδημα 30000, θα φορολογηθείς για 30000. Αν από αυτά τα 30000 έχεις ξοδέψει 20000 σε αγορές θα έχεις πληρώσει ΦΠΑ. Άρα το κράτος θα εισπράξει από εσένα τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στα 20000 και τον φόρο εισοδήματος για το συνολικό σου εισόδημα. Δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ από πουθενά.
Φορολογήσε και όταν αγοράζεις και για το συνολικό σου εισόδημα. Μπορείς να το καταλάβεις ή να το ξαναπώ.
'Επετρεψέ μου να διαφωνώ.
Γνωρίζω ότι δεν εκπίπτει και ότι με τις υπάρχουσες κλίμακες υπερφορολογεί τα μέσα εισοδήματα και το ανέφερα σε προηγούμενο ποστ για το νέο φορολογικό.
Αλλά αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με διαφορετικές κλίμακες μέχρι 30000 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά τα εισοδήματα φορολογούνται κατά κύριο λόγο με ΦΠΑ όπως είπα και σε εκείνο το ποστ.
Αν θυμάμαι καλά το νέο φορολογικό έχει κλίμακες των 5000 ευρώ
Στα 5000ευρώ (πριν λίγα χρόνια 10000 ευρω) δεν πληρώνεις άμεσο φόρο
Στα 30000ευρώ θα πληρώσεις για τα 5000 μηδέν φόρο, για τα επόμενα 5000 ευρώ 15% φόρο , για τα επόμενα 25% και τέλος 30%.(οι κλίμακες είναι υποθετικές αλλά δεν αλλάζουν την ουσία)
Στο σύστημα αυτό έχεις δύο αδικίες
α) αυτός που παίρνει 5000 ευρώ δεν συνεισφέρει στο κοινό ταμίο
β) εγώ με τα 30000 ευρώ συνεισφέρω λιγότερα από όσα θα μπορούσα χωρίς να μου επηρρεάσει τις ανάγκες μου γιατί πάλι δεν πληρώνω φόρο για τα 5000 ευρώ.
Το πρόβλημα αυτό προσπαθώντας να μην μου φορολογήσει τις βασικές μου ανάγκες αλλά και να εμποδίσει αυτόν που παίρνει 30000 ευρώ να υπερκαταναλώσει ώστε να ανεβάσει το κόστος για το κράτος και για αυτό που παίρνει 5000 το λύνει με τον ΦΠΑ.
Έχεις άλλη λύση που να τα εξασφαλίζει αυτά;
Από την άλλη άλλες χώρες για να λύσουν τα προβλήματα ρευστότητας στους εμπόρους που είναι το βασικό πρόβλημα του ΦΠΑ χρησιμοποιούν τα δελτία ΦΠΑ. Δεν δίνεις λεφτά για ΦΠΑ αλλά έχεις δελτία ονομαστικής αξίας σαν τα γραμμάτια και η εφορία παρακολουθεί την πορεία τους με τα διπλότυπα. Αν θέλες στην αναλύω την διαδικασία.
Στην πρόταση που είχα κάνει εκεί είχα ηλεκτρονοποιήσει αυτό το σύστημα με ταυτότητα εμπόρου και ειδική ταμιακή που εκδίδει δελτία.
Τελευταία επεξεργασία από 1 και Kotsos, έχει επεξεργασθεί 6 φορά/ες συνολικά
-
Δεν είπα κάτι τέτοιο, είπα ότι και πληρώνεις φόρο εισοδήματος και πληρώνεις και ΦΠΑ, ασχέτως αν για το εισόδημα που έχεις πληρώσει σε ΦΠΑ, πληρώνεις και τον φόρο εισοδήματος.
Τις ανάγκες πως τις ορίζεις; Αν έχεις τρία παιδιά αρκούν τα 5000 χιλιάρικα για τα οποία έχεις πληρώσει μόνο ΦΠΑ; Δεν αρκούν ούτε μόνος σου, οπότε η συλλογιστική σου πάει περίπατο.
Το ζουμί είναι ότι σε ξεζουμίζουν διπλά (και από το εισόδημα και από τον ΦΠΑ) και πολλαπλά από τα λοιπά χαράτσια, ΕΤΑΚ κλπ κλπ.
Τις ανάγκες πως τις ορίζεις; Αν έχεις τρία παιδιά αρκούν τα 5000 χιλιάρικα για τα οποία έχεις πληρώσει μόνο ΦΠΑ; Δεν αρκούν ούτε μόνος σου, οπότε η συλλογιστική σου πάει περίπατο.
Το ζουμί είναι ότι σε ξεζουμίζουν διπλά (και από το εισόδημα και από τον ΦΠΑ) και πολλαπλά από τα λοιπά χαράτσια, ΕΤΑΚ κλπ κλπ.
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...
-
- Επικοινωνία:
Kotsos έγραψε:'Επετρεψέ μου να διαφωνώ.
Με τι διαφωνείς;
Το ΦΠΑ το πληρώνεις μετά την φορολόγηση εισοδήματος, ή μήπως θεωρείς ότι εκπίπτει από αυτήν;
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες