Οδυσσεας έγραψε: Αυτοί που είναι ειδικοί ή έχουν ερευνήσει σε βάθος το θέμα ή απλά έχουν γνώμη, καλούνται να κάνουν προτάσεις, και μέσω της ψηφιακής και ρευστής δημοκρατίας, το σύνολο τον ανθρώπων που τους επηρεάζει μπορεί να ψηφίσει ποια θεωρεί σωστή
Οδυσσέα.Δεν έχω να προτείνω κάποιο πρόγραμμα με θέσεις για τα παντα, ψάχνωμαι και εγώ όπως όλοι μας. Απλώς, εκτός από θέσεις και προτάσεις του κλειστού τύπου (π.χ. 0 ή 1) υπάρχουν και τάσεις, στρατηγικές, οράματα κλπ που θέτουν κάποιους απότερους και γενικότερους στόχους. Αν για παράδειγμα στο κόμμα των πειρατών επικρατίσει μια φιλελέυθερη (όπως την καταννοώ εγώ) κυρίαρχη τάση τότε δεν με αφορά οποιοδήποτε πρόταση. Κατά την γνώμη μου, στο βαθμό που η άμεση δημοκρατία περιορίζεται στο πολιτικό επίπεδο παραμένει ένας κενός περιοχομενου φορμαλισμός. Μόνο αν επεκταθεί στους οικονομικούς θεσμούς (στο πως διαχειριζόμαστε τους πόρους) μπορεί να δώσει ευκαρίες ανάπτυξης για το καθένα.
Θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος, κάνοντας μια συγκεκριμένη πρόταση:Ξέχνα τον αυτόνομο μαρξισμό που ανέφερα γιατί συνειρμικά μερικοί τον συνδέουν με υπαρκτό σοσιαλισμό, Κ.Κ.Ε. κλπ. Λέω, λοιπόν ότι πρέπει να επεκταθεί η άμεση δημοκρατία από τους πολιτικούς στους οικονομικούς θεσμούς με βάση τις αρχές και τις μεθόδους των πειρατών. Δεν είμαι ειδικός στην πληροφορική (ούτε στο δικό μου αντικείμενο έχω ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα) αλλα, ψάχνοντας βρήκα ότι το crowdsourcing που αναφέρεις μπορεί να εφασμοστεί και στην παραγωγή. Επειδή δεν έχω χρόνο να σου κάνω μια περίληψη διάβασε εδώ ένα απόσπασμα από την wikipedia και άν θέλεις ακολούθησε τα links για περισσότερες πληροφορίες (στα ελληνικά).
"Η ομότιμη παραγωγή εμφανίζεται στη σφαίρα της άυλης παραγωγής. Σ’ αυτή τη σφαίρα, η πρόσβαση σε διανεμημένους πόρους είναι σχετικά εύκολη. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στις δυτικές χώρες διαθέτουν μόρφωση και μπορούν να έχουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διάθεσή τους. Και τα κόστη αναπαραγωγής είναι οριακά.
Η επέκταση της ομότιμης παραγωγής εξαρτάται από τις πολιτιστικές/νομικές συνθήκες. Απαιτεί τη χρήση ανοιχτού και ελεύθερου, ακατέργαστου πολιτιστικού υλικού, συμμετοχικές δομές για την επεξεργασία του και μορφές ιδιοκτησίες βασισμένες στα commons για να προστατεύσουν τα αποτελέσματα από ιδιωτική ιδιοποίηση. Ως εκ τούτου, επιτυγχάνεται η κυκλοφορία του common (η έννοια είναι του Nick Dyer-Whiteford), μέσω της οποίας η ομότιμη παραγωγή επεκτείνεται.
Ωστόσο, η ομότιμη παραγωγή δεν περιορίζεται στη σφαίρα της άυλης παραγωγής.
Οι φυσικοί πόροι μπορούν να μοιραστούν, εάν είναι διαθέσιμοι σε διανεμημένο σχήμα. Για παράδειγμα: οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα αρχεία τους και η ικανότητα επεξεργασίας. Τα αυτοκίνητα μπορούν να συγκεντρωθούν όλα μαζί. Τα χρήματα μπορούν να συγκεντρωθούν, για παράδειγμα σε οικονομικές συναλλαγές του Ρ2Ρ όπως στην περίπτωση της Zopa ή της Prosper.Η κατασκευή μικρών ηλεκτρονικών υπολογιστών και προσωπικών κατασκευών μπορούν να κατεβάσουν το όριο συμμετοχής, δημιουργώντας περισσότερα λειτουργικά και επεκτάσιμα τμήματα σε νεότερα πεδία.
Για διαδικασίες όπου η φυσική παραγωγή απαιτεί πρόσβαση σε συγκεντρωτικό οικονομικό κεφάλαιο, για παράδειγμα η παραγωγή αυτοκινήτων, είναι απολύτως κατανοητό να αποκοπεί η φάση του άυλου σχεδίου από τον χώρο φυσικής παραγωγής. Η Innocentive είναι ένα από τα παλιότερα παραδείγματα. Η μελέτη για το αυτοκίνητο ανοιχτού κώδικα μπορεί να έχει κολλήσει, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικό εμπόδιο για τέτοιες διαδικασίες.
Τέλος, η σχέση ανάμεσα σε φυσικά αντικείμενα, τον ορθολογικό χώρο και την ψηφιακή ταυτοποίηση μπορεί να αλλάξει, ώστε να προωθηθούν προσεγγίσεις βασισμένες στην έννοια των commons. Το πείραμα του λευκού ποδήλατου στο Άμστερνταμ απέτυχε, επειδή ο ανεπαρκής φυσικός πόρος, τα ποδήλατα, δεν μπορούσαν να εντοπιστούν και να προστατευθούν. Αλλά ποδήλατα που ανήκουν στα commons μπορούν να εντοπιστούν μέσω του RFID.
Μια τέτοια επέκταση δεν αποτελεί μόνο φυσική προέκταση της τεχνικής εξέλιξης, αλλά έχει δομικά και επομένως πολιτικά κωλύματα. Τα συγκεντρωτικά σχήματα του κεφαλαίου των σύγχρονων νεοφιλελεύθερων αντι-αγορών παρεμποδίζουν σαφώς μια τέτοια επέκταση. Ακόμη όμως και με αυτούς τους περιορισμούς, τα περιθώρια επέκτασης της ομότιμης παραγωγής είναι σημαντικά. "
http://p2pfoundation.net/O_%CE%9Cichel_Bauwens_%CF%83%CF%84%CE%BF_Re-public:_%CE%9F%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B7_%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE,_%CE%9F%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B7_%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7,_%CE%9F%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B7_%CE%99%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1http://www.re-public.gr/?tag=p2p