Σελίδα 1 από 1
Ελληνική αστυνομία ενάντια σε πολίτες
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2012, 12:16
από polyniki
Ανήμερα της εθνικής μας εορτής, η αστυνομία προστατεύοντας τα συμφέροντα ιδιωτικής πολυεθνικής εξόρυξης χρυσού, επιτίθεται με δακρυγόνα σε κατοίκους της Ορεινής Χαλκιδικής που προσπαθούν να προστατέψουν τον τόπο τους από την επικείμενη οικολογική καταστροφή. Στα μήντια φυσικά δεν γίνεται καμία αναφορά, ή οι χιλιάδες κάτοικοι της Μ. Παναγίας και της Ιερισσού παρουσιάζονται ως μία χούφτα αναρχικοί οικολόγοι.
http://antigoldgreece.wordpress.com/201 ... more-15659
Re: Ελληνική αστυνομία ενάντια σε πολίτες
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2012, 12:19
από SilindeElendil
Το ιδιο εκαναν και στην Κερατεα οι κατα τα αλλα δημοκρατες ταγοι μας.

Re: Ελληνική αστυνομία ενάντια σε πολίτες
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2012, 12:43
από Antonis_T
Re: Ελληνική αστυνομία ενάντια σε πολίτες
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2012, 12:52
από pav
Επειδή δεν γνωρίζω το θέμα και ως τρίτος παρατηρητής πίστευα ότι καιρός ήταν να δώσουν επιτέλους τις άδειες για το μεταλλείο, μπορεί κάποιος να μου πει γιατί δεν το θέλουν οι κάτοικοι;
Re: Ελληνική αστυνομία ενάντια σε πολίτες
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2012, 13:15
από polyniki
Πολλοί λίγοι θα εργαστούν στο μεταλλείο, ενώ ακόμη λιγότεροι, μετρημένοι στα δάχτυλα πολιτικοί που συνείσφεραν στην αδειοδότηση του έργου όπως και οι υπεύθυνοι της εταιρείας θα θησαυρίσουν. Παράλληλα, το νερό από το οποίο πίνει το χωριό της Μεγάλης Παναγίας και πάει και σε άλλα χωριά της Χαλκιδικής η οποία πάσχει από λειψυδρία το καλοκαίρι αδιαμφισβήτητα θα μολυνθεί, εφόσον περνάει από εκεί που θα ανοίξει το μεταλλείο. Αντίστοιχο μεταλλείο της εταιρείας στο Στρατώνι μόλυνε τα νερά της παραλίας της Ιερισσού η οποία ζει από τον τουρισμό. Και αν το μεταλλείο γίνει στην περιοχή, τίποτα δεν θα σταματήσει μετά την εταιρεία από περαιτέρω επέκταση. Οι τακτικές της εταιρείας είναι γνωστές και το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα μεταλλείο συνδέεται με χαβούζες και τοξικά. Αν δείτε με τι μέτρα και πόση προπαγάνδα προστατεύεται το έργο, θα καταλάβετε ότι δεν πρόκειται για κάτι καλό.
Αν το κράτος μας έριχνε χρήμα στην περιοχή όπως έκανε με τα Ζαγοροχώρια ή το Πήλιο, οι κάτοικοι ίσως να μπορούσαν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια από τον αγροτουρισμό. Μιλάμε για μία καταπράσινη, ευλογημένη περιοχή, μία ώρα από την Θεσσαλονίκη και μισή ώρα από απίστευτες παραλίες, και όχι για κάποιο νταμάρι. Το μεταλλείο θα γίνει στην καρδιά του δάσους.
Re: Ελληνική αστυνομία ενάντια σε πολίτες
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2012, 19:17
από anestis
Πίσω από τον χρυσό παίζουν μεγάλες μίζες σε πολιτικούς και ΜΜΕ
my 2 cents
Re: Ελληνική αστυνομία ενάντια σε πολίτες
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2012, 20:18
από Kotsos
pav έγραψε:Επειδή δεν γνωρίζω το θέμα και ως τρίτος παρατηρητής πίστευα ότι καιρός ήταν να δώσουν επιτέλους τις άδειες για το μεταλλείο, μπορεί κάποιος να μου πει γιατί δεν το θέλουν οι κάτοικοι;
Στην διαδικασία εξόρυξης του χρυσού υπάρχει ένα κομμάτι που αποτελεί τον αποχωρισμό του χρυσού από άλλα μεταλεύματα μέσω της ένωσής του με υδροκυάνιο το οποίο στην συνέχεια αντιδρά με άλλο μέταλο για να δώσει καθαρό χρυσό και υδροκυάνιο.
Σημαντική ποσότητα υδροκυανίου εμπεριέχεται στην "πάστα" των υπολοίπων μεταλευμάτων που συγκεντρώνεται σε τάφρους ή σε εγκαταλελημένες στοές του ορυχείο. Το υδροκυάνιο είναι υδατοδιαλυτό και μέσω του υδροφόρου ορίζοντα μεταφέρεται είται στα υπόγεια ύδατα ύδρευσης, είτε στα ποτάμια, είτε στην θάλασσα.
Σε cost/benefit analysis, τα κέρδη από αυτή την δραστηριότητα (εργασία ορισμένων κατοίκων, κέρδος από την ποσότητα του μεταλεύματος) δεν μπορούν να υπερκεράσουν τις απώλειες στο κοινωνικό και φυσικό κεφάλαιο. ( μερική καταστροφή φυσικού κεφαλαίου, πλήρης καταστροφή άλλων δραστηριοτήτων που χρησιμοποιούν το φυσικό κεφάλαιο όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία. μερική καταστροφή του τουρισμού, κόστος ασθένειας κατοίκων).
Για να καταλάβεις το κόστος κάθε ασθενούς στον φορολογούμενο, από χρόνια έκθεση σε τοξικές ουσίες είναι περίπου 5εκατομμύρια ευρώ, το σύνολο των 30000 κατοίκων της περιοχής θα μας κοστίσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν το καλύπτει ούτε στο ελάχιστο η αξία όλων των μεταλευμάτων χρυσού στην Ελλάδα που υπολογίζονται περίπου στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Και φαντάσου δεν συνυπολογίσαμε κόστος κτηνιατρικών και γεωπονικών αναγκών, δεν συνυπολογίσαμε απώλεια ΦΠΑ και φόρου από τους κατοίκους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή κλπ.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;
Σαφώς αλλά είναι πειραματικές οι περισσότερες και καθιστούν την εξόρυξη πιο ακριβή και σαφώς η εταιρία τις αποκρύπτει. Από τη άλλη οι κάτοικοι δεν είναι δυνατό να τις γνωρίζουν γιατί δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις.
Μία πρόταση θα μπορούσε να είναι τα γεωβακτηρίδια που συγκεντρώνουν φυσιολογικά τον χρυσό σε κροκκυδώματα. Αν δώσουμε πχ την εκμετάλευση των μεταλλείων στην εταιρία με υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν την έρευνα σε δημόσια ΑΕΙ για εναλλακτικές μεθόδους εξόρυξης και να ξεκινήσουν εξόρυξη όταν βρεθεί βιώσιμη μέθοδος που δεν θα επιβαρύνει το φυσικό κεφάλαιο και θα δεσμευτούν ότι θα χρησιμοποιούν μόνο αυτή, θα έχουμε πολλαπλά οφέλη και καμία απώλεια.
Re: Ελληνική αστυνομία ενάντια σε πολίτες
Δημοσιεύτηκε: 28 Μαρ 2012, 15:40
από SilindeElendil
Σχετικο βιντεο απο την περιοχη:
http://youtu.be/AU1Xc3cv3as