χρηματοδοτηση κομμάτων απο το κράτος. συμφωνούμε?

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
agelos

Re: χρηματοδοτηση κομμάτων απο το κράτος. συμφωνούμε?

Δημοσίευσηαπό agelos » 07 Απρ 2012, 16:01

pav έγραψε:Απ' ότι φαίνεται οι απόψεις διίστανται και οι ερωτήσεις "Ναι/Όχι/Ναι υπό προϋποθέσεις" δεν είναι αρκετές.

Συγκεκριμένα, αν σήμερα τα κόμματα χρηματοδοτούνται με περίπου 10€/ψήφο, εγώ θα ήθελα να επιλέξω "Ναι, 0.1€/ψήφο" ενώ κάποιος άλλος έχει προτείνει 0.7€ για παράδειγμα. Πολλοί προτείνουν να μην υπάρχει καμία χρηματοδότηση.

Σχετικό αλλά όχι ακριβώς το ίδιο ερώτημα είναι το τι θα κάνουμε με πιθανή χρηματοδότησή μας, γιατί ρεαλιστικά ότι κι αν προτείνουμε δεν θα αλλάξουμε σύντομα το σύστημα. Θα αρνηθούμε να πάρουμε τα χρήματα; Θα τα πάρουμε και θα τα διαθέσουμε σε κοινωφελείς σκοπούς; Αν ναι, όλα ή θα κρατήσουμε 1% (π.χ. για λειτουργικά έξοδα); Θα τα πάρουμε και θα τα ρίξουμε σε διαφήμιση και προβολή;

Τέλος, μένει το θέμα για τη δανειοδότηση των κομμάτων.

1) αν καποιος θελει και τεταρτη απαντηση ας την πει να την βαλουμε μεσα.
2) απο τη στιγμη που δε θα αλλαξει συντομα θα παρουμε τα χρηματα και οτι περισεψουν θα μπορουσαμε να τα γυρισουμε πισω στην κοινωνια. εδω μιλαμε για της θεσεις που θα λεμε εξω. και μια θεση που θα τραβηξει πολυ κοσμο.

και νομιζω οτι παλυ χανουμε λιγο την ουσια η εγω δεν εκφραστηκα σωστα.

θελουμε τα κομματα να χρηματοδοτουνται? τι θα λεμε σε οποιον ρωτησει? διαβυλευση? ναι εγινε πρεπει να γινει και ψηφοφορια. αρχικα για αν θελουμε η οχι η ναι με προυποθεσεις κι αν βγει η τριτη επιλογη (που δεν το πιστευω) τοτε το συζηταμε για να καταληξουμε. γιατι δεν κοιταμε ενα ενα πραγμα καθε φορα? βημα βημα. και δεν νομιζω τι αυτο θελει και συζητηση. ειναι θεμα αποψη. η θες η δε θες η θες με αλλους ορους. ποια αλλη πιθανη απαντηση μπορει να υπάρχει δηλαδη?
Όντας πιστοί στις Πειρατικές Αρχές μας παγκοσμίως αλλά πολύ μακρυά από την Ελληνική πραγματικότητα, θυμίζουμε πολύ την Αντουανέτα, μιλάμε για παντεσπάνι χωρίς να έχουμε το ψωμί.

plessas
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό plessas » 07 Απρ 2012, 16:06

Αν είμαστε αντίθετοι στη χρηματοδότηση δεν μπορούμε να παίρνουμε τα χρήματα.
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info

pav

Δημοσίευσηαπό pav » 07 Απρ 2012, 16:35

Άγγελε αυτό που προσπαθώ να πω αλλά μάλλον δεν εξηγώ σωστά είναι ότι η απάντηση "Ναι αλλά με προϋποθέσεις" είναι ΑΧΡΗΣΤΗ. Ας βρούμε ποιες είναι αυτές οι πιθανές προϋποθέσεις (μέσα από τη συζήτηση και τις απόψεις όλων), να τις ομαδοποιήσουμε όσο γίνεται και να τις βάλουμε απ' ευθείας ως επιλογές στην ψηφοφορία.

Ένα παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό:
1. Ναι, όπως είναι σήμερα
2. Ναι, αλλά απαγορεύονται τα δάνεια
3. Ναι, αλλά να παίρνουν το 1% απ' ότι σήμερα + απαγορεύονται τα δάνεια
4. Ναι, αλλά να παίρνουν το 10% απ' ότι σήμερα + απαγορεύονται τα δάνεια
5. Όχι, να μην χρηματοδοτούνται από το κράτος
6. Όχι, να μην χρηματοδοτούνται από το κράτος + απαγορεύονται τα δάνεια

pav

Δημοσίευσηαπό pav » 07 Απρ 2012, 16:52

Να προσθέσω επίσης ότι όταν γίνεται κάποια συζήτηση με σκοπό να ακολουθήσει ψηφοφορία, πρέπει να ενημερώνονται τουλάχιστον με email (γνώμη μου και μέσω των fb/twitter) όλα τα εγγεγραμμένα μέλη. Καλώς ή κακώς δεν συμμετέχουν όλοι καθημερινά όπως εμείς και όταν έρχονται να δουν τι παίζει έχουν μπροστά τους ένα κατεβατό θέματα, πολλά από τα οποία δεν οδηγούν πουθενά άμεσα. Είναι λογικό να χάνουν έτσι την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε θέματα τα οποία τους ενδιαφέρουν και έχουν άποψη. Ίσως αυτό το ενημερωτικό email να είχε επιγραμματικά και 5-10 επικρατούσες απόψεις ώστε ακόμη και αυτοί που δεν μπουν στον κόπο να διαβάσουν τις 10 σελίδες που προηγήθηκαν, έχουν μια γενική ενημέρωση για όλες τις απόψεις. Τέλος, όταν είναι να διεξαχθεί η ψηφοφορία χρειάζεται δεύτερο email, 2-3 ημέρες πριν.

Όλα αυτά βέβαια θα γίνουν πολύ καλύτερα και ευκολότερα μόλις έχουμε έτοιμο το Liquid Feedback.

agelos

Δημοσίευσηαπό agelos » 07 Απρ 2012, 17:20

θα το γράψω μια φορα ακόμη μηπως με καταλάβετε.

αν κάνουμε αυτη τη διαδικασία και τελικα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λέμε τώρα είναι καθόλου χρηματοδότηση τότε απλα χάσαμε χρόνο για να βρούμε προυποθέσεις χωρις να έχει αξία.

αρα κόβουμε την συζήτηση στα 2 κι αν βγει με προυποθέσεις τότε το ξανασυζητάμε και βλέπουμε. η όλοι συζήτηση γίνεται για να απαντήσουμε ΕΓΚΑΙΡΑ στο παραπάνω άρθρο όσον αφορα την χρηματοδότηση και την αύξηση της που πέρασαν πρόσφατα. ετσι θα θίξουμε και τη διαφάνεια αλλα και τη θέση μας.

όταν κατηγοριοποιούμε τις συζητησεις θα έχουμε πιο γρήγορα αποτελέσμα μιας ψηφοφορίες σαν αυτες δε θέλουν κουβέντα. ειναι θεμα καθαρα υποκειμενικό.

η δανειοδότηση ειναι κάτι εντελώς διαφορετικο και δεν εχει θεση εδω. εδω αναφερόμαστε μόνο στην ΚΡΑΤΙΚΗ επιχορήγηση που στην ουσια τους πληρώνουμε εμεις οι πολίτες. τα ιδιωτικά δάνεια είναι πρόβλημα τους. ασε που αν δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις δε θα μπορούν να τις βάζουν και εγγύηση. οποτε τελιωνουμε το θεμα κρατικη επιχορηγηση με μια η το πολυ 2 ψηφοφοριες και μετα αν θελουμε μιλαμε και για τα δανεια.

τι πιο απλο απο αυτο? εξαντλούμαστε σε ενα κικεώνα απο ερωτησεις. και ερωτησεις πανω στις ερωτησεις και δεν ξερουμε αν θα χρεαστουν ολα αυτα γιατι προσωπικα θεωρω οτι ι πολλοί δε θα θέλουν να τους επιχορηγούμε σαν κράτος. ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους ο καθένας. απο τα μελη απο χορηγίες. πρόβλημα τους.
Τελευταία επεξεργασία από 1 και agelos, έχει επεξεργασθεί 7 φορά/ες συνολικά
Όντας πιστοί στις Πειρατικές Αρχές μας παγκοσμίως αλλά πολύ μακρυά από την Ελληνική πραγματικότητα, θυμίζουμε πολύ την Αντουανέτα, μιλάμε για παντεσπάνι χωρίς να έχουμε το ψωμί.

Γουδέος Κώστας

Δημοσίευσηαπό Γουδέος Κώστας » 07 Απρ 2012, 17:22

6

Σαφέστερος δεν γίνετε.
<μόνοι γὰρ τόν τε μηδὲν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ' ἀχρεῖον νομίζομεν>
Γιατί είμαστε ο μόνος λαός που αυτόν που δε μετέχει στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο αλλά άχρηστο.
Περικλέους επιτάφιος λόγος.

pav

Δημοσίευσηαπό pav » 07 Απρ 2012, 18:27

Τελευταία φορά γράφω εδώ και όποιος συμφωνεί ας συνεχίσει.

Σκέψου την ερώτηση όπως τη θέτεις: Θέλετε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ;
Απαντήσεις:
1. Ναι
2. Όχι
3. Ναι, με προϋποθέσεις

Αυτό λες ξανά και ξανά. Κατανοητό;

agelos

Δημοσίευσηαπό agelos » 07 Απρ 2012, 18:32

pav έγραψε:Τελευταία φορά γράφω εδώ και όποιος συμφωνεί ας συνεχίσει.

Σκέψου την ερώτηση όπως τη θέτεις: Θέλετε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ;
Απαντήσεις:
1. Ναι
2. Όχι
3. Ναι, με προϋποθέσεις

Αυτό λες ξανά και ξανά. Κατανοητό;

ναι αυτο λεω. αλλα για τη χρηματοδοτηση ετσι μην παρεξηγηθουμε

Tritonio

Δημοσίευσηαπό Tritonio » 07 Απρ 2012, 22:05

Να γίνει ψηφοφορία με τις τρεις επιλογές αλλά να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει ακριβώς χρηματοδότηση για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Γνώμη μου είναι ότι το κράτος πρέπει να φροντίσει να μπορεί ο κάθε ένας με ΕΛΑΧΙΣΤΟ κόστος να συμμετέχει στα κοινά. Από όσο βλέπω το κόστος ήδη δεν είναι απαγορευτικό ακόμα και για κάποιον με χαμηλό μισθό.

Δεν βλέπω όμως λόγο να χρηματοδοτεί το κράτος τα κόμματα. Η συμμετοχή στα κοινά δεν πρέπει να είναι επάγγελμα. Το κόμμα όπως και κάθε οργάνωση ας πληρώνεται από τους υποστηρικτές του. Δηλαδή υποχρεώνεις τους πολίτες να καλύπτουν με το ζόρι τμήμα των κομματικών εξόδων με κάποιο ελάχιστο ποσό; Αντικαθιστάς τον σταυρό με μονόευρα/δεκάευρα; Άλλο η ψήφος άλλο η οικονομική υποστήριξη. Αν θέλω θα πάω να το στηρίξω οικονομικά μόνος μου, γιατί να μου βάλει το κράτος κατώτατη αναγκαστική οικονομική υποστήριξη στο κόμμα που ψηφίζω;

Για τα δάνεια από τράπεζες το κάθε κόμμα ας κάνει ότι θέλει. Είναι δουλειά του ψηφοφόρου να απαιτεί από το κόμμα να δημοσιεύει το ποιος το χρηματοδοτεί και να μην τους ψηφίζει αν θεωρεί ότι εξαρτώνται από τράπεζες. Στο κάτω κάτω αν εγώ κάνω ένα κόμμα με φιλοτραπεζικές θέσεις γιατί να είναι παράνομο να πάρω δάνειο από τράπεζα; Τα λαμόγια δεν γουστάρουμε και όχι τα δάνεια per se. Και εντέλει είμαι σίγουρος ότι είτε παράνομο είτε όχι τα λαμόγια θα βρούνε τρόπο να τα παίρνουν από τις τράπεζες κάτω από το τραπέζι. (δωράκια κλπ. Δεν είναι ανάγκη να παίρνει το κόμμα δάνειο.) Δεν λύνει κανένα πρόβλημα ένας τέτοιος νόμος.
My signature was big so I made a page out of it: http://bit.ly/trtsig

agelos

Δημοσίευσηαπό agelos » 07 Απρ 2012, 22:14

Αν θέλω θα πάω να το στηρίξω οικονομικά μόνος μου, γιατί να μου βάλει το κράτος κατώτατη αναγκαστική οικονομική υποστήριξη στο κόμμα που ψηφίζω;

δεν ειναι μονο στο κομμα που ψηφιζεις. ειναι για ολα τα κομματα. ειτε δηλαδη συμφωνεις η οχι με καποιο εσυ θα το πληρωσεις.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 7 και 0 επισκέπτες