Απάντηση στην Καθημερινή

Παρεμβάσεις οποιωνδήποτε 3 μελών για θέματα που χρήζουν άμεσης δημόσιας θέσης
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν κάποιο θέμα χρήζει λήψης άμεσης δημόσιας θέσης, θα μπορούν οποιαδήποτε 3 μέλη του κόμματος με συμφωνία και πλήρη δική τους ευθύνη, να πάρουν μία πρωτοβουλία σε σχέση με τα παρακάτω στο όνομα του κόμματος, ενώ απαραίτητη είναι και η υπογραφή με τα δικά τους ονόματα ή username που χρησιμοποιούν στο κόμμα.
Κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται με τον κανόνα των τριών πειρατών δημοσιοποιείται σε αυτή την κατηγορία.

Η παραπάνω δημοσιοποίηση θα γίνεται τουλάχιστον:
Πέντε ώρες πριν την υλοποίηση της δράσης σε περιπτώσεις που η απόφαση για παρέμβαση έχει ληφθεί και η συγγραφή κειμένου έχει γίνει σε μη δημόσια ή κανάλια επικοινωνίας που δεν ανήκουν στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
Δύο ώρες πριν την υλοποίηση της δράσης σε περίπτωση που η απόφαση ληφθεί στο φόρουμ ή σε λίστα ή pad των οποίων ο σύνδεσμος έχει ανακοινωθεί στο φόρουμ.

RSS: feed.php?f=182

Απάντηση στην Καθημερινή

Δημοσίευσηαπό Petros » 02 Ιαν 2015, 11:33

Προτείνω να στείλουμε ως απάντηση στην Καθημερινή Αυτό:

Θέμα: Η Καθημερινή χτυπάει πάλι με τις ίδιες βλακείες.

Κομπειλάδας έγραψε:Ίσως μια απάντηση (λέω εγώ τώρα) σε αυτό το άρθρο και σε πολλά άλλα παρόμοια άρθρα να είναι (και) αυτή:

Η ημιμάθεια, λένε, είναι χειρότερη από την αμάθεια. Και έχουν δίκιο. Όταν νομίζεις ότι ξέρεις ένα θέμα, ότι κατέχεις την γνώση πάνω σε ένα θέμα ενώ δεν την έχεις, είναι χειρότερο από το να το αγνοούσες εντελώς.

Αν νομίζεις ότι ξέρεις ένα θέμα, κλείνεις την πόρτα για να μάθεις για αυτό περισσότερα. Κλείνεις την πόρτα στην γνώση και στην δυνατότητα να δεις τα πράγματα από πολλές και διαφορετικές απόψεις και να δώσεις έτσι την ευκαιρία στον εαυτό σου να δει την μεγάλη εικόνα.

Όσο όμως αφορά εσένα και ... τον εαυτό σου, η ημιμάθεια παραμένει πρόβλημα του ενός. Όταν όμως είσαι πχ. ένας δημοσιογράφος, τότε η ημιμάθεια σου γίνεται πρόβλημα των πολλών. Επηρεάζεις γιατί δημοσιοποιείς την ημιμάθεια σου και αυτή γίνεται γνώση για τους πολλούς.

Σε θέματα άποψης και γνώμης είναι εντάξει να έχεις την δική σου, σε θέματα όμως γνώσης και στοιχείων θα πρέπει να βασίζεσαι σε δεδομένα. Αν τα δεδομένα σου είναι λανθασμένα πάλι είναι εντάξει αρκεί να κάνεις έρευνα και να προσπαθήσεις για να τα διορθώσεις.

Κατά καιρούς δημοσιογράφοι συντάσσουν άρθρα σε έγκριτες εφημερίδες και σε άλλα μέσα, σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Σχεδόν πάντα, αποφεύγουν να αναφερθούν στο πώς προέκυψαν τα πνευματικά δικαιώματα και στο πώς επηρεάζουν (αρνητικά ή θετικά) τον παγκόσμιο πολιτισμό μας.

Συνήθως αναλώνονται σε λογύδρια για την κακή πειρατεία και για τους "πανούργους" πειρατές που δεν σέβονται κανένα ιερό και όσιο και κλέβουν ασύστολα τον κόπο και τον μόχθο των δημιουργών.... και μπλα μπλα μπλα... κασέτα Νο 13.

Για να δώσουν κύρος και μια πινελιά εγκυρότητας στα άρθρα τους, αραδιάζουν διάφορους πολλαπλασιασμούς για το πόσες χιλιάδες/εκατομμύρια χάνουν οι δημιουργοί από τους τρισάθλιους πειρατές, κάνοντας τα γνωστά τους λάθη στο να αναφέρονται στους δημιουργούς και όχι στα μονοπώλια που τους εκμεταλλεύονται, να υπολογίζουν την χασούρα με την γνωστή μέθοδο του "θα", του "ίσως" και του "άμα" και στρογγυλεύουν τους αριθμούς προσθέτοντας μερικά μηδενικά στο τέλος τους.

Ίσως αν έβαζαν για λίγο στην άκρη την ημιμάθεια τους και αφιέρωναν χρόνο στην έρευνα, να μην ήταν τόσο "απόλυτοι" με αυτά που αραδιάζουν κατηγορώντας τους πάντες και τα πάντα, αφήνοντας απ' έξω τις "καλές" εταιρίες εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων και τους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως πχ. την γνωστή μας ΑΕΠΙ.

Η ερευνητική δημοσιογραφία προϋποθέτει έρευνα και μάλιστα έρευνα εις βάθος και όχι επιδερμικό σκάλισμα της επιφάνειας.
Για να βοηθήσουμε λοιπόν τους αγαπητούς (κατά τα άλλα) δημοσιογράφους, τους χαρίζουμε μερικά βιβλία, έρευνες, μελέτες και ένα πολύ πρόσφατο άρθρο:

Οι Εκδόσεις/Βιβλία/Μελέτες (στο διαδίκτυο, με λίγη έρευνα, μπορούν να βρεθούν δεκάδες μελέτες και έρευνες που παρουσιάζουν δεδομένα για τα πνευματικά δικαιώματα):

* Recent Discussions on the Abolition of Patents for Invetions / Πρόσφατες Συζητήσεις πάνω στην Κατάργηση των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για τις Εφευρέσεις,
London, Longmans, Green, Reader, and Dyer,
1869, 350 σελίδες, αγγλικά
http://www.pirateparty.gr/wiki/index.php/Recent_Discussions_on_the_Abolition_of_Patents_for_Invetions

* Against Intellectual Monopoly,
από τους Michele Boldrin και David K. Levine
http://www.pirateparty.gr/wiki/index.php/Against_Intellectual_Monopoly

* COPY CULTURE in the US & Germany - (Πολιτισμός Αντιγραφής στις ΗΠΑ και στη Γερμανία),
The American Assembly, University of Columbia,
Joe Karaganis & Lennart Renkema,
Version 1.01, 2013
http://www.pirateparty.gr/wiki/index.php/COPY_CULTURE_in_the_US_%26_Germany

* OUR DIGITAL FUTURE: A CROWDSOURCED AGENDA FOR FREE EXPRESSION
OpenMedia
http://www.pirateparty.gr/wiki/index.php/OUR_DIGITAL_FUTURE:_A_CROWDSOURCED_AGENDA_FOR_FREE_EXPRESSION

* The Case for Copyright Reform / Η υπόθεση για τη μεταρρύθμιση των Πνευματικών Δικαιωμάτων (Copyright)
Christian Engström & Rick Falkvinge
http://www.pirateparty.gr/wiki/index.php/The_Case_for_Copyright_Reform

Και το άρθρο:

Πώς τα Πνευματικά Δικαιώματα (Copyright) εξαφανίζουν τον Πολιτισμό
(How Copyright Makes Culture Disappear)


Πριν από μερικά χρόνια, γράψαμε για κάποια έρευνα από τον Paul Heald, που έκανε μια εκπληκτική δουλειά αποδεικνύοντας οπτικά το πόσο οι σημερινοί νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων βλάπτουν[1] την διάδοση του περιεχομένου.
[1] https://www.techdirt.com/articles/20120330/12402418305/why-missing-20th-century-books-is-even-worse-than-it-seems.shtml

Το γραφικό-παρουσίαση, κλειδί σε αυτήν την έρευνα, ήταν το ακόλουθο:
[Εικόνα] New Books from Amazon Warehouse by Decade / Νέα Βιβλία από την Αποθήκη της Amazon ανά Δεκαετία: Εικόνα

Αυτό που δείχνει το συγκεκριμένο γραφικό είναι ότι, ενώ νέα βιβλία είναι διαθέσιμα προς πώληση, πολύ γρήγορα εξαντλούνται στην έκδοσή τους και βασικά δεν είναι πλέον διαθέσιμα μέχρι να φτάσουμε στο 1923, όπου τα έργα αυτά μπαίνουν στο Public Domain[2]. Σκεφτείτε όλα αυτά τα έργα που δεν είναι πλέον διαθέσιμα για να τα αγοράσουμε κατά την διάρκεια αυτού του μεγάλου κενού που υπάρχει ανάμεσα. Ο Heald έχει από τότε ενημερώσει αυτήν την έρευνα του[3] για να δείξει το πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα - αποδεικνύοντας έτσι το πως τα επιχειρήματα που στρέφονται εναντίον της εισόδου των πρωτότυπων έργων στο Public Domain δεν έχουν κανένα νόημα. Γκρεμίζει έτσι τα επιχειρήματα που προβάλλουν κάποιοι ότι το Public Domain θα είναι είτε "υπερ" είτε "υπο" εκμεταλλευόμενο (ναι, γίνονται και τα δύο αυτά επιχειρήματα), θέτοντας τα ως επιχειρήματα που δεν βγάζουν κανένα νόημα.
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain
& Κοινό Κτήμα [url]https://el.wikipedia.org/wiki/Κοινό_κτήμα[/url]
[3] https://www.techdirt.com/articles/20140114/10565225874/copyright-week-our-lost-culture-what-we-lose-having-killed-public-domain.shtml

Φαίνεται ότι τα πνευματικά δικαιώματα κάνουν την ίδια ζημιά, και στην Ευρώπη. Στο τελευταίο συνέδριο Chaos Communications Congress[4] στην Γερμανία, η Julia Reda, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κόμμα Πειρατών Γερμανίας, έδωσε μια ομιλία για την κατάσταση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων (ή όπως λανθασμένα λέγεται "πνευματικής ιδιοκτησίας"... λες και μπορεί να υπάρξει ποτέ ιδιοκτησία πάνω σε άυλα αγαθά πολιτισμού και στην πνευματική δημιουργία) σήμερα[5].
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_Communication_Congress
[5] http://events.ccc.de/congress/2014/Fahrplan/events/6350.html

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας, εδώ: http://media.ccc.de/browse/congress/2014/31c3_-_6350_-_en_-_saal_2_-_201412291400_-_correcting_copywrongs_-_julia_reda.html#video

Η ομιλία περιελάμβανε ένα γραφικό σχετικά με τα βιβλία που διατίθενται στην Ευρώπη:
[Εικόνα] The 20th Century Black Hol/ Η Μαύρη Τρύπα του 20ου Αιώνα
Works Avaliable On European Produced Per Decade/ Διαθέσιμα Έργα Παραγόμενα στην Ευρώπη ανά Δεκαετία: Εικόνα
(είναι η εικόνα που έχουμε βάλει σε αυτό το post)

Αυτό που πραγματικά εκπλήσσει, είναι το ότι αυτό το γιγαντιαίο σύνολο από έργα που λείπουν, δεν θεωρείται από τους φορείς χάραξης πολιτικής (εκτός από την Reda) ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Αυτή η απώλεια είναι μια τεράστια απώλεια για την κοινωνία και το κοινό και οφείλεται στα σημερινά πνευματικά δικαιώματα - και θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί με μερικές βασικές αλλαγές στην νομοθεσία, περιλαμβάνοντας μερικά πράγματα όπως, την απαίτηση καταχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων, την μείωση της διάρκειας των πνευματικών δικαιωμάτων και (τουλάχιστον) την απαίτηση ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων να καταχωρεί ξανά το έργο περιοδικά από καιρό εις καιρόν (ανανέωση εγγραφής της κατοχής των πνευματικών δικαιωμάτων ενός έργου).
Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, πριν από τον νόμο του 1976[5], η νομοθεσία απαιτούσε την εγγραφή των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταχώρηση της ανανέωσης τους (στα 26 χρόνια). Και για την συντριπτική πλειοψηφία των έργων δεν γινόταν ανανέωση, επειδή απλά δεν υπήρχε κανένα οικονομικό κίνητρο για να το πράξουν.
[5] Copyright Act of 1976 https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_Act_of_1976

[Εικόνα] Copyright Renewal Rates 1958-1959/ Ποσοστά Ανανέωσης Πνευματικών Δικαιωμάτων 1958-1959: Εικόνα

Ωστόσο, και παρόλο που συμβαίνει αυτό, σήμερα χορηγούνται αυτόματα πνευματικά δικαιώματα για όλα τα έργα και για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό, όχι μόνο δεν έχει νόημα, αλλά οδηγεί και σε ένα τεράστιο κενό για τον πολιτισμό μας, όπως φαίνεται από τα παραπάνω δύο γραφικά.
Αυτό είναι μια τεράστια απώλεια για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας και θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα που έχει δρομολογηθεί στην ΕΕ.

-----
Από: techdirt, "How Copyright Makes Culture Disappear", Culture, from the to-promote-the-progress dept, by Mike Masnick, Wed, Dec 31st 2014 - 8:19am
https://www.techdirt.com/articles/20141229/10521029540/how-copyright-makes-culture-disappear.shtml

>>>> Όπως δημοσιεύθηκε στην (επίσημη) Σελίδα μας στο FB 8-)+1
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Απάντηση στην Καθημερινή

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 02 Ιαν 2015, 11:38

+1
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4947
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Απάντηση στην Καθημερινή

Δημοσίευσηαπό mankasp » 02 Ιαν 2015, 11:41

+1
https://twitter.com/e_kastrinakis
mankasp
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 3641
Εγγραφή: 12 Ιαν 2012, 17:05
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Re: Απάντηση στην Καθημερινή

Δημοσίευσηαπό laskaris_vasilis » 02 Ιαν 2015, 11:51

+1
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!
laskaris_vasilis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 3273
Εγγραφή: 03 Φεβ 2012, 09:42

Re: Απάντηση στην Καθημερινή

Δημοσίευσηαπό bucaneros A » 02 Ιαν 2015, 12:00

+1
bucaneros A
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 988
Εγγραφή: 16 Φεβ 2012, 19:05

Re: Απάντηση στην Καθημερινή

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 02 Ιαν 2015, 14:04

Έφυγε στην Κεντρική μας σελίδα:

Ημιμάθεια vs. Πραγματικότητα, για τα πνευματικά δικαιώματα
https://www.pirateparty.gr/2015/01/imimathia_vs_pragmatikotita_copyright/

;)

Κάποιος να το στείλει ως απάντηση στην Καθημερινή.
здравствуйте
Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης

Re: Απάντηση στην Καθημερινή

Δημοσίευσηαπό Phoebus » 03 Ιαν 2015, 17:18

+1
Φοίβος Γιαννόπουλος. Ένας ακόμη κρίκος στην ανθρώπινη αλυσίδα. http://phoebusg.com/
Phoebus
 
Δημοσιεύσεις: 770
Εγγραφή: 15 Φεβ 2012, 15:31
Τοποθεσία: Ναύπακτος

Re: Απάντηση στην Καθημερινή

Δημοσίευσηαπό Petros » 03 Ιαν 2015, 20:52

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα λέει στο άρθρο...

Να τους το στείλουμε από το info;
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Απάντηση στην Καθημερινή

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 03 Ιαν 2015, 21:23

Το link τουλάχιστον νομίζω πως ναι, να το στείλουμε.
здравствуйте
Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης

Re: Απάντηση στην Καθημερινή

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 05 Ιαν 2015, 16:34

Ρε παιδιά...!! Όταν βγάζουμε απάντηση την στέλνουμε ΠΑΝΤΑ με email και σε όλα τα ΜΜΕ, όχι μόνο στην Καθημερινή! Αλλιώς πως θα ακουστούμε;
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4947
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Επόμενο

Επιστροφή στο Παρεμβάσεις με τον κανόνα 3 πειρατών

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron