Αξιολόγηση

plessas
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 679
Εγγραφή: 04 Ιαν 2012, 08:50
Επικοινωνία:

Αξιολόγηση

Δημοσίευσηαπό plessas » 06 Μαρ 2012, 22:00

Κατά τη γνώμη μου ένα σημαντικό θέμα για τη δημόσια διοίκηση είναι η αξιολόγηση! Υποτίθεται και τώρα γίνεται αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους, αλλά δυστυχώς δεν είναι πραγματική αξιολόγηση και μάλλον όλες οι εκθέσεις είναι θετικές για να προχωρήσουν οι υπάλληλοι στην επόμενη βαθμίδα. Καλό θα ήταν πιστεύω να σκεφτούμε και να προτείνουμε τρόπους ρεαλιστικούς που να μπορούν να εφαρμοστούν στη χώρα μας και να έχουν αποτέλεσμα.
Η δική μου ιδέα βασίζεται σε δύο άξονες, χωρίς να έχω κατασταλάξει εντελώς:
- Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ο βασικός φορέας αξιολόγησης (τουλάχιστον σε φορείς που έρχονται σε επαφή με τον πολίτη π.χ. εφορία, ασφ. ταμεία, ΔΕΚΟ κλπ). Αυτό σημαίνει πως κάθε πολίτης που εξυπηρετείται από ένα φορέα θα μπορεί να αξιολογεί (συμπληρώνοντας μια φόρμα) τόσο την υπηρεσία γενικά, όσο και τους υπαλλήλους ειδικά. Οι αξιολογήσεις θα είναι διαθέσιμες στον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο. Έτσι, οι υπάλληλοι θα αναγκάζονται να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Επιπλέον, ακόμα και αν κάποιος πολίτης είναι κακοπροαίρετος, δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό για το σύνολο των πολιτών, επομένως μια κακοπροαίρετη αξιολόγηση δεν έχει τόση αξία μπροστά σε άλλες 100.
- Η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στους υπαλλήλους. Θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο. Μπορεί, επομένως, να συνδέεται με το μισθό (μπόνους), αλλά και την εξέλιξη στις βαθμίδες. Επίσης, θα πρέπει να αναγνωρίζεται και κοινωνικά, π.χ. βράβευση καλύτερων υπαλλήλων.

Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να μπορέσω να επανέλθω στο θέμα!
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info

Nicholas Starkos
Δημοσιεύσεις: 206
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2011, 12:09
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικοινωνία:

Re: Αξιολόγηση

Δημοσίευσηαπό Nicholas Starkos » 07 Μαρ 2012, 18:24

Η αξιολόγηση είναι απαραίτητη , θα πρέπει όμως να θεσπιστούν κάποια αντικειμενικά κριτήρια , όπως π.χ. η αποτελεσματικότητα του υπαλλήλου. Η αξιολόγηση από τους πολίτες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απλά ως επικουρική αξιολόγηση.
Επίσης η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται από ειδικευμένους σε τέτοια θέματα δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς , οι οποίοι δεν θα πρέπει να έχουν καμιά σχέση με τους υπαλλήλους που καλούνται να αξιολογήσουν.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν χαρίζονται , ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.

plessas
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 679
Εγγραφή: 04 Ιαν 2012, 08:50
Επικοινωνία:

Re: Αξιολόγηση

Δημοσίευσηαπό plessas » 07 Μαρ 2012, 19:32

Σίγουρα η αξιολόγηση μπορεί να χωριστεί σε εσωτερική και εξωτερική. Όσον αφορά την εξωτερική πιστεύω όσο δεν πάει ότι οι πολίτες μπορούν να παίξουν το σημαντικότερο ρόλο. Σκέψου π.χ. πως λειτουργεί το Skroutz.gr, είναι ακριβώς το ίδιο μοντέλο λειτουργίας. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται στο ebay και σε τόσες άλλες πλατφόρμες και λειτουργεί αρκετά καλά! Ο πελάτης αξιλογεί τον πάροχο της υπηρεσίας! Γιατί να μη δουλέψει και εδώ!!!
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info

agelos
Δημοσιεύσεις: 1389
Εγγραφή: 05 Ιαν 2012, 14:23

Re: Αξιολόγηση

Δημοσίευσηαπό agelos » 07 Μαρ 2012, 20:12

η αξιολογηση πρεπει να γινεται απο ατομα η ομαδες ανθρωπων που δεν εχουν οφελος απο αυτην. ειτε την κανουν ειτε την δεχονται. ετσι η αξιολογηση θα προτεινα να γινεται απο τον πολιτη. γιατι και πιο πολλες αξιολογησεις θα γινονται και οι υπαλληλοι θα ειναι πιοαποτελεσματικοι αν δεν ρουν απο που να φυλαχτουν ωστε να μην χλασουν την εικονα τους. οι προισταμενοι στις περισσοτερες των περιπτωσεων χρησιμοποιουν μονο για απειλη την αξιολογηση και σπανια αναφερουν τα κακως κειμενα. κι οταν αναφερονται δεν υπαρχει φορεας που να τις αξιολογει και να προχωραει σε ποινες. θα μπορουσε συμπερενωντας να γινονται οι αξιολογησει απο πολιτες,υφισταμενους και προισταμενους (με αντιστοιχο βαθμο βαρυτητας, κατι σαν πολιτες 3, υφισταμενους καιπροισταμενους 7 με αριστα το 10) . να λαμβανονται απο μια επιτροπη που θα αποτελειται καθε φορα απο κληρωτους πολιτες αγνωστους και στους εξεταζομενους αλλα και οι εξεταζομενοι να ειναι αγνωστοι σε αυτους. και να υπαρχει ενα συστημα ποιονων με ποντους. κατι σαν τα αδικηματα στους δρομους που ισχυουν εξω. εχει εναν αλφα αριθμο ποντων κι αν τους μηδενισεις απολιεσαι χωρις αποζημιωση. και φυσικα καταργηση της μονιμοτητας. σε γενικες γραμμες ιδεες για σχολια...
Όντας πιστοί στις Πειρατικές Αρχές μας παγκοσμίως αλλά πολύ μακρυά από την Ελληνική πραγματικότητα, θυμίζουμε πολύ την Αντουανέτα, μιλάμε για παντεσπάνι χωρίς να έχουμε το ψωμί.

crisal
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: 19 Ιαν 2012, 01:51
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Αξιολόγηση

Δημοσίευσηαπό crisal » 10 Μαρ 2012, 10:51

Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για τον έλεγχο - αξιολόγηση της Δημόσιας διοικησης γενικά. Ειτε πρόκειται για Υπουργούς είτε για βουλευτές είτε για δικαστές είτε για οποιονδήποτε υπάλληλο του δημόσιου τομέα.

Σκεφτείτε το σύστημα ενόρκων.

Για τον Ελεγχο. Σε κάθε Δημόσιο οργανισμό (συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής) πρέπει να υπάρχει αιρετή ελεγκτική επιτροπή. Αυτή πρέπει να απαρτίζεται από επιστήμονες - σχετικούς με τον χώρο που ελέγχουν. Η επιτροπή αυτή μπορεί να έχει διάρκεια 2 χρόνια και να είναι πενταμελής.. Η εκλογη της μπορεί να γίνεται με δημόσια ψηφοφορία μετα από υποβολή σχετικής υποψηφιότητας και εφόσων οι υποψήφιοι τηρούν τα τυπικά προσόντα.
Η δουλεια της επιτροπής αυτής θα είναι να δίνει το επιστημονικό - νομικό υπόβαθρο για τον έλεγχο του Δημόσιου οργανισμού τον οποίο ελέγχει.

Η επιτροπή αυτή θα πλαισιώνετε από πολίτες (ας πούμε 6) οι οποίοι θα κληρώνονται ΤΥΧΑΙΑ από έναν κατάλογο ενεργων πολιτών οι οποίοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις επιτροπές αυτές. Σε περίπτωση οποιασδήποτε καταγγελίας (από όπου και αν προέρχεται) η επιτροπή των 11 πλέον ατόμων θα αποφασίζει για το αν πρέπει η καταγγελία να ελεγχθεί ή όχι. Σε περίπτωση θετικής απάντησης οι 6 πολίτες φεύγουν από την επιτροπή και στην θέση τους μπαίνουν 10 πολίτες οι οποίοι κληρώνονται πάλι τυχαία. Γίνεται ο έλεγχος της καταγγελίας (από την επιτροπή των 15 πλέον ατόμων) και αντίστοιχα προχωρούνε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που τους επιτρέπει η σχετική νομοθεσία.Αμέσως μετά οι 10 πολίτες απαλάσσονται των καθηκόντων τους και κληρώνονται οι επόμενοι 6.

Αντίστοιχα και στην αξιολόγηση. Κληρώνονται 10 και μαζί με τους 5 "μόνιμους" της επιτροπής προχωρούν στην αξιολόγηση.

Με τον τρόπο αυτό αν και δείχνει πολύπλοκος μειώνουμε στο ελάχιστο την διαφθορά των ελεγκτικών επιτροπών και προσφέρουμε πλήρη διαφάνεια στον έλεγχο και την αξιολόγηση της Δημόσιας Διοικησης.

SpecialK
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 268
Εγγραφή: 07 Ιαν 2012, 13:44

Re: Αξιολόγηση

Δημοσίευσηαπό SpecialK » 10 Μαρ 2012, 15:00

Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση του Crisal. Δείχνει εκ πρώτης όψεως πολύ δίκαιος τρόπος αξιολόγησης που συμπεριλαμβάνει και ειδικούς και πολίτες.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες