Μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη

Apolitic
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: 12 Απρ 2012, 21:38

Μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη

Δημοσίευσηαπό Apolitic » 22 Απρ 2012, 16:23

Εδώ θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε - διαμορφώσουμε - τροποποιήσουμε δυναμικά τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς άξονες στο δικανικό μας σύστημα.

1) Αρχικά θέτω προς συζήτηση το πως κατά την άποψη μου θα πρέπει να ορίζεται η βασική δομή/διάρθρωση της νομοθεσίας και κάθε νόμου του Ελληνικού κράτους:

α) ΣΚΟΠΟΣ (περιγραφή του προβλήματός, κατηγοριοποίηση πχ αστικό/οικονομικά ποινικό/ναρκωτικά κλπ, ποινολόγιο για την τήρηση της αναλογικότητας στην βάση ενιαίου ποινολογίου, παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμοσμένων νομοθεσιών άλλων χωρών με ίδιο σκοπό)
β) ΣΤΟΧΟΣ (καθορισμός μετρήσιμοι στόχων σε χρονοσειρά πχ μείωση της χρήσης αναβολικών 10% σε 1 χρόνο, και την μεθοδολογία ελέγχου από έναν φορέα πχ. 100 έλεγχοι από τον ΕΟΦ σε δείγμα 1000 αθλητών, μελέτες σκοπιμότητας από ανεξάρτητους φορείς)
γ) ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (έλεγχο από την επιτροπή στο υπουργείο που φέρει την ευθύνη σε τακτά χρονικά πλαίσια πχ έκθεση αποτελεσμάτων ανά εξάμηνο με ημερομηνία επανεξέτασης τους 18 μήνες)
δ) ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (ρητή αναφορά και δέσμευση των οικονομικών πόρων -αντί υπουργικών αποφάσεων- στην βάση των ίδιων χρονοσειρών και έλεγχο από την επιτροπή του υπουργείου)
ε) ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ (εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, τότε επανεισαγωγή για συζήτηση στην βουλή προς αποφυγή τροπολογιών επίσης διαρκές feedback κατά την διάρκεια δοκιμαστικής εφαρμογής για την δικαιότερη επίδραση του στους πολίτες με ανοικτό χώρο στο διαδίκτυο όπου οι θιγόμενες ομάδες θα μπορούν να ζητούν την βελτίωση του νόμου σε πραγματικό χρόνο.

2) Με την εφαρμογή αυτή της δομής θα πρέπει να καταργηθούν οι τροπολογίες και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ρητά (edit[Α1]/ εκτός εάν έχει διαλυθεί το βουλευτικό σώμα πχ. λόγο εκλογών) και να επιστρέφει ολόκληρος ο νόμος για την τροποποίηση του.

3) edit[Α1]/ Επίσης διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά άρθρο για τις μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη

4) Διατήρηση του νόμου για την ευθύνη υπουργών με την διαφοροποίηση ότι θα δικάζουν τακτικοί δικαστές και την έρευνα θα διεξάγουν εισαγγελικά γραφεία με την αστυνομία.

5) Πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας κράτους.

6) Πλήρη διαχωρισμό δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας. (κλήρωση δικαστικών συνθέσεων, αιρετούς αρχιδικαστές από το δικαστικό σώμα, αιρετούς γενικούς εισαγγελείς στις δημοτικές εκλογές ανά περιφέρεια)

7) Αναβάθμιση του ρόλου του εισαγγελέα-ανακριτή με δικαστική αστυνομία, ερευνητικό ρόλο, και πολιτική αγωγή τουλάχιστον στα ποινικά δικαστήρια.

8) Πλήρη διαχωρισμό εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας (τις δικογραφίες θα τις συντάσσουν τα εισαγγελικά γραφεία με ανακριτές που θα είναι επικεφαλής των ερευνών και όχι αστυνομικοί)

9) Συνταγματικό δικαστήριο που θα έχει το ρόλο τελικού ελέγχου των νομοθετημάτων ΠΡΙΝ πάνε για ψήφιση.

10)-edit[Β1]/Μείωση των προνομίων των βουλευτών και μειοψηφική συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, όπου θα πλειοψηφούν τεχνοκράτες - νομικοί - φορείς, διότι οι βουλευτές με την ψήφο τους διατηρούν τον τελευταίο λόγο.

11) Θέσπιση τακτικών ηλεκτρονικών πολύ-δημοψηφισμάτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με σαφή συνταγματικό καθορισμό των δικαιοδοσιών και πόρων Α' & Β' βαθμού αυτοδιοίκησης στα πρότυπα της Ελβετίας για όσους γνωρίζουν.

12) Ηλεκτρονική πύλη δημοπρασιών (αντί προκηρύξεων) για τις προμήθειες του δημοσίου ΠΑΝΤΑ με ανοικτές προσφορές σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

13) Πλήρη και διασυνδεδεμένη μηχανοργάνωση του δημόσιου τομέα (μπορούμε να ελληνοποιήσουμε το μοντέλο της Εσθονίας που έχει κάνει άλματα σε αυτό τον τομέα)

14) edit[Α1]/Αναβάθμιση των μικτών ορκωτών δικαστηρίων, πέραν των ποινικών σε οικονομικά εγκλήματα αιρετών δημόσιων λειτουργών.

Κεντρικός εισηγητής
Apolitic

Ειδικοί εισηγητές
Α1- chprocop (Dr.Νομικής πρ. δικηγόρος)
Α2- Victor_W3 (υπ. δρ. Νομικής και δικηγόρος, μέλος της Επ. Δικαιοσύνης του Δ.Σ.Θ.)
Α3- Panos Koutsouvelis (δικηγόρος)
Α4- Κομπειλάδας (προγραμματιστής )
Α5-

Εισηγητές
Β1- __________
B2- SilindeElendil
Β3- christos40
B4- chrisal
B5- Nickolas Starkos
B6- Antonis_T
B7-

Πηγές
Κωδικοποίηση της νομοθεσίας από την Ε.Α. - http://www.policenet.gr/portal/ [Α4]
Η άποψη του κ. Δεκλερή - http://www.environ-sustain.gr/main.htm [Β6]
Το Σύνταγμα της Ελλάδος - http://el.wikisource.org/wiki/%CE%A3%CF ... E%B1%CF%82

Apolitic
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: 12 Απρ 2012, 21:38

Re: Μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη

Δημοσίευσηαπό Apolitic » 22 Απρ 2012, 16:46

Θα παρακαλέσω για περισσότερους εισηγητές (δήλωση συμμετοχής στο viewtopic.php?f=81&t=492) και υπόσχομαι ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις παράλληλα με την τροποποίηση του αρχικού κειμένου στην βάση των εισηγήσεων σας.

Ακόμα θα ήθελα να προσθέσω ένα ακόμα τμήμα Ομάδες Μελέτης όταν με το καλό θα προσκληθούν να συμμετάσχουν τα νομικά μας πανεπιστήμια, με τους φοιτητές και καθηγητές επικεφαλής, σε μελέτες εφαρμογής (αντικρουόμενες διατάξεις, συγχωνεύσεις-καταργήσεις νόμων, μελέτη-προσαρμογή αλλοδαπής νομοθεσίας, κλπ)

Σε περιπτώσεις αντικρουόμενων αντιλήψεων θα διενεργείται πρόχειρη ψηφοφορία (μέχρι να αυτοματοποιηθεί το site).

ΥΓ. Η κατηγοριοποίηση των συμμετεχόντων έγινε για λόγους ευκολίας. Αν κάποιος έχει ειδικές γνώσεις αλλά δεν τις ανέφερε στην δήλωση συμμετοχής του παρακαλώ να το γράψει για να τροποποιήσω την σχετική λίστα.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες