Οικονομική μεταρρύθμιση 2 - Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Apolitic
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: 12 Απρ 2012, 21:38

Οικονομική μεταρρύθμιση 2 - Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Δημοσίευσηαπό Apolitic » 16 Απρ 2012, 22:54

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Σκοπός
Παροχή άμεσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και επανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης σε θετικό έδαφος.
Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών – αποταμιευτών στο Ελληνικό κράτος και επιστροφή των καταθέσεων από το εξωτερικό.
Ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Μέτρα
Α) Ανακεφαιοποίηση των τραπεζών στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης θα γίνει ΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ και κρατικό έλεγχο όλων των τραπεζών.
Β) Διαγραφή του 53,5% όλων των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων ως 500.000€.
Γ) Αποκατάσταση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων στο ακέραιο μέχρι ποσού 500.000€
Δ) Ενδελεχής έλεγχος των παλαιών διοικήσεων των τραπεζών και των μεγάλων δανείων που χορήγησαν καθ υπέρβαση των όρων της αγοράς και των συμβατικών υποχρεώσεων τους και διεκδίκησης της είσπραξης τους (δεν διαγράφονται).
Ε) Υποχρεωτική συγχώνευση τους σε μία κρατική και δύο ιδιωτικές προς άμεση πώληση στους παλαιούς μετόχους εφόσον διαθέτουν τα κεφάλαια και σε μεγαλύτερα ιδρύματα του εξωτερικού.
ΣΤ) Αποκατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και γενικά των ΝΠΔΔ που υπέστησαν «κούρεμα» με κοινές μετοχές των προς πώληση τραπεζών.
Ζ) Μετατροπή της κρατικής τράπεζας σε αναπτυξιακή υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων για την στήριξη παραγωγικών επενδύσεων με συγκεκριμένους διαφανείς όρους παροχής δανείων, σε αγρότες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Η τράπεζα αυτή θα πωληθεί σταδιακά μέσω του χρηματιστηρίου σε ποσοστό ως 67% αναλόγως με την βελτίωση των στοιχείων του ενεργητικού της.

Στόχοι
-Άμεση παροχή ρευστότητας στην Ελληνική αγορά παρακάμπτοντας προσωρινά τις προβληματικές τράπεζες και το σπάσιμο της «παγίδας χρέους» στην οποία έχουμε μπει.
-Η στήριξη των τιμών των ακινήτων που με την σειρά τους στηρίζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών ώστε μετά την επανακεφαλαιοποίηση να εξασφαλίσουν σταθερές ταμιακές ροές και να επιτελέσουν την πραγματική αποστολή τους στο οικονομικό μας σύστημα. Αυτό θα τις θωρακίσει (σταθεροποιώντας την αποτίμηση σε τιμές αγοράς των εγγυήσεων τους στην ΕΚΤ) και θα δημιουργήσει σταθερή αξία για τους νέους ιδιοκτήτες τους, και προφανώς κέρδη ώστε να καλυφθεί η χρηματοδότηση του EFSF και ευελπιστώ αρκετά επιπλέον για τα δημόσια ταμεία.
-Επαναφορά του απολεσθέντος κύρους του ελληνικού δημοσίου ώστε να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους από τους -Έλληνες πολίτες και επιστροφή των κεφαλαίων από το εξωτερικό με την εμπέδωση της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Kotsos
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 1222
Εγγραφή: 15 Μαρ 2012, 14:20

Re: Οικονομική μεταρρύθμιση 2 - Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 17 Απρ 2012, 07:26

Δεν διαφωνώ με τους σκοπούς που θέτεις. Θα προσέθετα όμως και την παράμετρο του φτηνού χρήματος.

Οι προτάσεις που κάνεις όμως θεωρώ ότι είναι όλες λαθεμένες προς τον σκοπό και οι περισσότερες αλληλοαναιρούμενες. Επίσης θεωρώ ότι θα βλάψει τρομερά την οικονομία και θα μετατρέψει το τωρινό πρόβλημα, από πρόβλημα παραγωγικότητας όπως είναι σε όλο τον νότο και είναι πιο εύκολο να λυθεί με λιγα εξοδα, σε πρόβλημα υπέρμετρης κεφαλαιοποιήσης τραπεζών όπως της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας.
Προσωπικά είμαι λάτρης του ισλαμικού τραπεζικού συστήματος και εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και θεωρώ ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει εκ των βάθρων.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα γίνει ανακεφαλαίωση με μετοχές όταν οι τράπεζες χρειάζονται δισεκατομύρια για ανακεφαλαίωση και το σύνολο των μετοχών τους δεν υπερβαίνει τα 5 δις. Όταν θα δώσεις τα 5 δις στις περισσότερες τράπεζες θα τις έχεις αγοράσει εξ΄ολοκλήρου.

Ίσως να μην έχω καταλάβει καλά την λειτουργία μίας τράπεζας αλλά έτσι που την φαντάζομαι είναι ότι είναι ένας μεσίτης που νοικιάζει λεφτά.
Δανείζεται λεφτά από τους καταθέτες με επιτόκιο Χ και τα δανείζει στους δανειζόμενους με επιτόκιο Ψ. Επίσης δανείζεται λεφτά από την κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ ή EFSF ή απο ΤτΕ μέσω έκτακτης εκτύπωσης ) με μικρό επιτόκιο και τα δανείζει ξανά με επιτόκιο Ψ. Τα χαρτιά που δηλώνουν ότι οι δανειζόμενοι θα επιστρέψουν τα χρήματα (ομόλογα), τα βάζει ενέχυρο έναντι αντιτίμου με την μορφή άλλιων χαρτιών (ομολόγων) και παίρνει επιπλέον λεφτα από "πλουσίους επενδυτές" που τα ξαναδανείζει με Ψ επιτόκιο και επαναλαμβάνει αυτή την διαδικασία αρκετές φορές. Τα χαρτιά ότι οι δανειζόμενοι θα επιστρέψουν τα χρήματα (ομόλογα) είναι κεφάλαιο ( Assets) της τράπεζας και δεν έχει σχέση με την πραγματική αξία και περιουσία της τράπεζας.
Αν εσύ "κουρέψεις" όλα τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια αυτόματα σπάς τον κύκλο και μειώνεις το κεφάλαιο της τράπεζας. Από την άλλη οι "πλούσιοι επενδυτές" (ομολογιούχοι) αλλά και οι καταθέτες θα απαιτήσουν τα λεφτά τους που δώσαν στην τράπεζα που εσύ λές ότι θα τους καλύψεις ώς 500.000 ευρώ έκαστο. Υπολογίζεις πόσο είναι το κόστος για τον προϋπολογισμό; Από την άλλη πως δημιουργείς με αυτό τον τρόπο αίσθημα ασφάλειας να επιστρέψουν χρήματα από τις τράπεζες της Ελβετίας και να κατατεθούν στις τράπεζες, όταν όποιος έχει καταθέσεις ή ομόλογα πάνω από 500000 ευρώ θα χάσει τα λεφτά του;

Αντίθετα η πρόταση του ισλαμικού τραπεζικού συστήματος δίνει πολλά περισσότερα.
Η τράπεζα δανείζεται λεφτά μέσω καταθέσεων ή ομολόγων χωρίς να δηλώνει επιτόκιο.

Δανείζει α) επαγγελματικά μέχρι ετήσια δάνεια ρευστότητας με επιτόκιο στον πληθωρισμό. Το ίδιο και για στεγαστικά/επισκευαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
β) Overdraft πάλι στον πληθωρισμό. Μετά ένα χρόνο συνεχούς overdraft στο τριπλάσιο του πληθωρισμου.
γ) Πιστωτικές, καταναλωτικά δάνεια και στεγαστικά/επισκευαστικά δεύτερης κατοικίας στο τριπλάσιο του πληθωρισμού
δ) Επενδυτικά δάνεια με αντίτιμο ή το 50% των κερδών (ή των απωλειών) και ορισμένη χρονικά αποπληρωμή πάνω από 5 χρόνια ή το 100% των κερδών (ή των απωλειών) του ποσοστού του κεφαλαίου της επιχείρησης που καλύπτει το δάνειο μέχρι αποπληρωμής του δανείου εντος πενταετίας (βάση νόμου η απόσβεση κεφαλαίου για τις εταιρίες είναι 60% τον πρώτο χρόνο και το υπόλοιπο μέσα σε 4 χρόνια σαν κατώτατο όριο). Εδώ έχουν μία διαδικασία που οι απώλειες γραφονται κατά ένα ποσοστό σαν μείωση του κεφαλαίου και όχι εξ ολοκλήρου σαν παθητικό.

Η τράπεζα κρατάει το 10% των κερδών από την μεσιτία των χρημάτων και το υπόλοιπο το μοιράζονται οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι ανάλογα με το ποσοστό κεφαλαίου που έχουν βάλει στην τράπεζα.
Αυτό μας εξασφαλίζει:
α) δέλεαρ να επιστρέψουν τα χρήματα από το εξωτερικό λόγω προοπτικής μεγάλων αποδόσεων των καταθέσεων.
β) ανακεφαλαίωση μέσω εισόδου χρημάτων από ξένους καταθέτες λόγω μεγάλων αποδόσεων των καταθέσεων.
γ) φθηνό χρήμα για να κινηθεί η αγορά επενδυτικά και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης κερδοφόρων δραστηριοτήτων.
δ) δημιουργία μίας νέας βαριάς βιομηχανίας για την ελλάδα, του τραπεζικού τομέα. (Στην ΕΕ έχουμε ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Φαντάζεσαι πόσες εταιρίες από χώρες της ΕΕ θα θέλαν χρηματοδότηση με τέτοιους όρους;)


Δεύτερο μέτρο για αναπτυξιακή χρηματοδότηση πρέπει να είναι.
α) Crowd Founding. Αυτό πρέπει να έχει τις εξής μορφές.
- Επενδυτικές τράπεζες όπου θα ασχολούνται αποκλειστικά με χρηματοδότηση εταιριών όπως οι τράπεζες για λογαριασμό επενδυτών. Οι επενδυτές θα κατέχουν ομολογιακό πορτοφόλι το οποίο θα είναι μεταβιβάσιμο. Οι τράπεζες θα παίρνουν το 10% του κέρδους ή της ζημιάς. Σε μεταβίβαση μέρους ή όλου του πορτοφολιού το 10% του κέρδους ή της ζημίας από την διαφορά τιμή πώλησης - κεφαλαίου.
- Call for investors απευθείας από εταιρίες. Αυτό θα έχει ή την μορφή δανεισμού και θα διέπεται από τους ίδιους κανόνες με τις επενδυτικές τράπεζες ή μορφή μακροχρόνιας μετοχής
β) Peer2Peer lending. Δανεισμός ετήσιος σε εταιρίες μέχρι ενός έτους με επιτόκιο τον πληθωρισμό. Μετά συμφωνία και των δύο μερών θα μπορεί μέρος του ποσού να επιστραφεί σε προϊόντα ή υπηρεσίες που παράγει η εταιρία.

Αυτό εξασφαλίζει
α) Μικροεπενδύσεις με σημαντική απόδοση
β) Ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών των τοπικών κοινοτήτων
γ) Αίσθημα συμβολής στην οικονομική άνθιση του συνόλου.
δ) Αναπτυξιακή κινητικότητα των παραγωγικών μονάδων.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Apolitic
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: 12 Απρ 2012, 21:38

Re: Οικονομική μεταρρύθμιση 2 - Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Δημοσίευσηαπό Apolitic » 17 Απρ 2012, 09:40

Φίλε Κότσο είμαι και εγώ λάτρης του μουσουλμανικού μοντέλου και στα άλλα πολύ ενδιαφέροντα μικρής κλίμακας που αναφέρεις.
Έχεις δει πολλές αραβικές τράπεζες στον δυτικό κόσμο;
Αν μπεις σε κάποια από αυτές θα σε δανείζει με τους ίδιους ακριβώς όρους που δανείζουν όλες οι άλλες;

Χρωστάω μια απάντηση στα τραπεζικά και θα εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την στιγμή με την ανακεφαλαιοποίηση (δεν θα αρέσει σε κανένα).

Θα επιμείνω όμως στην βελτίωση των κατεστημένων. Όχι γιατί δεν επιθυμώ κάτι τελείως διαφορετικό αλλά γιατί αυτή η κουβέντα θα έρθει νομοτελειακά μετά την ολική καταστροφή (την οποία ελπίζω να μην την ζήσω)

Kotsos
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 1222
Εγγραφή: 15 Μαρ 2012, 14:20

Re: Οικονομική μεταρρύθμιση 2 - Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 19 Απρ 2012, 02:10

Apolitic δες λίγο τους συνδέσμους που παραθέτω και τα λέμε μετά τις εκλογές.

http://www.islamic-bank.com/

http://www.fsa.gov.uk/pages/Library/Com ... 8_cb.shtml

http://www.islamic-banking.com/islamic_banking.aspx
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες