Συντεχνίες

Lefteris
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 03 Ιαν 2012, 23:59

Συντεχνίες

Δημοσίευσηαπό Lefteris » 13 Φεβ 2012, 09:52

Οι δικηγόροι κατάφεραν να αποτρέψουν την απαλοιφή της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων στα συμβόλαια , εξασφαλίζοντας έτσι ένα εισόδημα για αυτούς , εις βάρος των πολιτών . Ας κινητοποιηθούμε επί τέλους σαν πολίτες , και ας αποτρέψουμε τις συντεχνίες απο το να κυβερνανε αυτή την χώρα εις βάρος όλων εμάς των πολιτών .

mankasp
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 3641
Εγγραφή: 12 Ιαν 2012, 17:05
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Re: Συντεχνίες

Δημοσίευσηαπό mankasp » 13 Φεβ 2012, 19:19

Γεια σου Λευτέρη και καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Μπορείς να μας ενημερώσεις παραπάνω για το θέμα? Π.χ λες πως απέτρεψαν την απαλοιφή της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων στα συμβόλαια, δηλαδή μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική, σε όλα τα συμβόλαια? Επίσης θα ήθελα να ακούσω και την άποψη κάποιον δικηγόρων πάνω στο θέμα.

Ποιες είναι οι υπόλοιπες συντεχνίες στις οποίες αναφέρεσαι? Γενικά, θα ήθελα αν μπορείς να παρουσιάσεις μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση.
https://twitter.com/e_kastrinakis

Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 5084
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική
Επικοινωνία:

Re: Συντεχνίες

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 14 Φεβ 2012, 12:34

Οι συντεχνίες από μόνες τους δεν αποτελούν κάτι κακό. Είναι απλά ένας συνεργατικός και συνεταιρικός θεσμός μεταξύ τεχνιτών.

Το πρόβλημα είναι όταν συντεχνίες χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να δώσουν στα μέλη τους πλεονεκτήματα που άλλοι κλάδοι δεν έχουν. Δεν διαφέρουν σε αυτό με τους συνδικαλιστικούς οργανισμούς που ούτε και αυτοί είναι εγγενώς κακοί.

Ένα παράδειγμα τέτοιας "επιτυχίας" συντεχνίας είναι το πρόσφατο Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτηρίων. Χρησιμοποιήθηκε για να διατηρήσει το εισόδημα των πολιτικών μηχανικών που είναι εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ και που έχουν χάσει μεγάλο τμήμα του από το πάγωμα της αγοράς ακινήτων.

Ειδικά για τους δικηγόρους, η παρουσία τους δεν είναι αναγκαία σε όλα τα συμβόλαια, αλλά σε συγκεκριμένου τύπου συμβόλαια, όπως η αγοραπωλησία ακινήτου από συγκεκριμένο τίμημα και πάνω (π.χ. 29.000 ευρώ για Αθήνα), που αν και δεν συντάσσουν οι ίδιοι, αλλά συμβολαιογράφοι, πρέπει να παραβρίσκονται στην σύνταξη και υπογραφή τους για να τα επικυρώνουν. Είναι καθαρά εισπρακτικό και γραφειοκρατικό μέτρο που διατηρήθηκε λόγω αντίρρησης των βουλευτών που ανήκουν στο επάγγελμα του δικηγόρου. Επιβαρύνει μόνο τον πολίτη με έξοδα και δεν έχει καμία πρακτική αξία πλην του να δίνει δουλειά σε χιλιάδες δικηγόρους που αλλιώς δεν θα είχαν τι να κάνουν.

Άλλο παράδειγμα χρήσης δικαιώματος συντεχνίας είναι η θεσμοθετημένη κληρονομικότητα που υπάρχει στις άδειες ταξί, τα φαρμακεία και τα συμβολαιογραφεία. Σε αυτή την περίπτωση όμως η θεσμοθέτηση ίσως δεν έχει κανένα νόημα, γιατί ποιος έμπορας π.χ. δεν αφήνει το μαγαζί στο παιδί του; Είναι θέμα συντεχνίας αυτό; Ποιος εφοπλιστής δεν θα δώσει τα βαπόρια του στα παιδιά του;

Οπότε για τις συντεχνίες και τα δικαιώματά τους χρειάζεται σχετική προσοχή και μελέτη του τι ακριβώς είναι το πρόβλημα και του τι λύνει η κατάργηση ή η επιβολή ενός δικαιώματος.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://www.vasper.eu/blog/
https://www.linkedin.com/in/vassilis-perantzakis-1029b514/


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες