Περί πανεπιστημιακού ασύλου

Παρεμβάσεις οποιωνδήποτε 3 μελών για θέματα που χρήζουν άμεσης δημόσιας θέσης
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν κάποιο θέμα χρήζει λήψης άμεσης δημόσιας θέσης, θα μπορούν οποιαδήποτε 3 μέλη του κόμματος με συμφωνία και πλήρη δική τους ευθύνη, να πάρουν μία πρωτοβουλία σε σχέση με τα παρακάτω στο όνομα του κόμματος, ενώ απαραίτητη είναι και η υπογραφή με τα δικά τους ονόματα ή username που χρησιμοποιούν στο κόμμα.
Κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται με τον κανόνα των τριών πειρατών δημοσιοποιείται σε αυτή την κατηγορία.

Η παραπάνω δημοσιοποίηση θα γίνεται τουλάχιστον:
Πέντε ώρες πριν την υλοποίηση της δράσης σε περιπτώσεις που η απόφαση για παρέμβαση έχει ληφθεί και η συγγραφή κειμένου έχει γίνει σε μη δημόσια ή κανάλια επικοινωνίας που δεν ανήκουν στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
Δύο ώρες πριν την υλοποίηση της δράσης σε περίπτωση που η απόφαση ληφθεί στο φόρουμ ή σε λίστα ή pad των οποίων ο σύνδεσμος έχει ανακοινωθεί στο φόρουμ.

RSS: feed.php?f=182
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 4949
ΕγγραφήCOLON 12 Φεβ 2012, 13:01
ΤοποθεσίαCOLON Άγιοι Ανάργυροι - Αττική
CONTACTCOLON

Περί πανεπιστημιακού ασύλου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 26 Ιουν 2019, 20:54

Περί πανεπιστημιακού ασύλου

Από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας, οι "νόμος και τάξη" φωνασκούν για το πανεπιστημιακό άσυλο και, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, κατηγορούν τους φοιτητές ως "μπαχαλάκηδες", "τεμπέληδες που κάνουν καταλήψεις αντί να διαβάζουν", "αναρχοάπλυτους με μολότοφ" κι άλλα ωραία. Τα δε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας τα παρουσιάζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως κέντρα... αναρχοκομμουνιστικής τρομοκρατίας. Αυτοί οι κύριοι, που παρουσιάζονται ως "έγκριτοι" δημοσιογράφοι, καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, "σοβαροί" πολιτικοί κι "ανήσυχοι κι αγανακτισμένοι πολίτες", δημιουργούν για τα πανεπιστήμια της χώρας μας μια εικόνα απόλυτα απωθητική, η οποία απέχει αρκετά απ' την πραγματικότητα. Θα πείτε όμως "καλά, είναι όλα αγγελικά και ηθικά πλασμένα και καμωμένα στα ελληνικά πανεπιστήμια;"

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Υπάρχει ανομία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχει σήψη σ' αυτά. Αλλά δεν είναι αυτό που σας λένε τα ΜΜΕ και οι "νόμος και τάξη", και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται το πανεπιστημιακό άσυλο που θέλουν οι "νόμος και τάξη" να καταργηθεί την επομένη των εκλογών.

Θα ξεκινήσουμε με το ζήτημα της ανομίας στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ από τους αμαρτωλούς Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοί χρησιμοποιήθηκαν για πολύ ύποπτες οικονομικές κ.α. δραστηριότητες με αναθέσεις σε ανύπαρκτους προμηθευτές που ποτέ δεν παρείχαν τον εξοπλισμό ή τις υπηρεσίες που προέβλεπαν οι σχετικές συμβάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που πρυτάνεις κι αντιπρυτάνεις, αλλά και επιστημονικοί υπεύθυνοι ερευνητικών προγραμμάτων, "φάγανε" λεφτά που προορίζονταν για αγορά εξοπλισμού ή για αμοιβές μεταπτυχιακών φοιτητών-υποψηφίων διδακτόρων που συμμετείχαν στα ερευνητικά τους προγράμματα. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, το σκάνδαλο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δεν έχουν καμία εξουσία στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, τα οποία διαχειρίζονται οι διοικήσεις των πανεπιστημίων κυριολεκτικά κατά το δοκούν. Έλεγχος γίνεται εντός πανεπιστημίου μονάχα αν ο παραβάτης καθηγητής έχει πέσει στη δυσμένεια των πρυτανικών αρχών ή της κοσμητείας. Για να επέμβουν εξωτερικές αρχές (π.χ. ΑΑΔΕ) πρέπει να έχει καταστεί αδύνατη η περαιτέρω συνέχιση της "ομερτά". Εδώ όμως οι "νόμος και τάξη" δε βλέπουν κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, φωνάζουν απαιτώντας σπάσιμο του ασύλου και κατάργησή του μόλις οι φοιτητές τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν και να ξεσηκωθούν ζητώντας διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των οικονομικών των πανεπιστημίων. Και πάντα απαιτούν βίαιη καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Γιατί; Νομίζουμε ότι μπορείτε πολύ εύκολα να δώσετε την απάντηση εσείς οι ίδιοι.

Οι "νόμος και τάξη" ενοχλούνται από την εντός πανεπιστημιακών χώρων πολιτική δράση συλλογικοτήτων που δεν ανήκουν στον υπερσυντηρητικό-ρατσιστικό "εθνικό κορμό". Είτε αρέσει είτε όχι, η πολιτική δράση, οι ιδεολογικοί κ.α. προβληματισμοί, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας ενός πανεπιστημίου και ακριβώς για την προστασία τους υπάρχει το άσυλο. Όποιος θέλει μεταλυκειακή εκπαίδευση αυστηρά επαγγελματικού χαρακτήρα, που να δίνει απλά ένα "χαρτί", υπάρχουν και τα κολλέγια. Σημειώνουμε πάντως ότι με το εμπόριο θεμάτων, στο οποίο συμμετέχουν οι "καλές κι αποδεκτές" φοιτητικές παρατάξεις και τα "συνετά κι αξιότιμα" μέλη ΔΕΠ, το οποίο οδηγεί σε εξώφθαλμη καταδολίευση της εξεταστικής διαδικασίας, κατάργηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, εντιμότητας και σοβαρότητας, οι "νόμος και τάξη" δεν έχουν πρόβλημα. Αναμενόμενο άλλωστε. Δεν έχουμε δει ποτέ κανέναν "νόμος και τάξη" που να μην προσπαθεί να πάρει θέση που δεν την αξίζει, μαγειρεύοντας διαγωνισμούς πρόσληψης ή βάζοντας "βύσμα".

Οι "νόμος και τάξη" δεν έχουν πρόβλημα με καθηγητές που ζητάνε φακελάκι για να περάσει ο φοιτητής το μάθημά τους, ούτε με καθηγητές που απαιτούν σεξουαλικά ανταλλάγματα από φοιτήτριες για να μην τις αδικήσουν στην εξεταστική ή για να μη μπλοκάρουν τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα. Για τους "νόμος και τάξη", το πρόβλημα δεν είναι ο διεφθαρμένος καθηγητής, αλλά το άσυλο που επιτρέπει στους φοιτητές να οργανωθούν και να διαμαρτυρηθούν.

Οι "νόμος και τάξη" έχουν πρόβλημα με τις φοιτητικές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Τους είδαμε στο παρελθόν να παίρνουν το μέρος πρυτανικών αρχών που βάλανε τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώσουν φοιτητές που διεκδικούσαν χώρο για τις καλλιτεχνικές ομάδες του ΑΕΙ τους. Βλέπετε, θεωρούν ότι στο πανεπιστήμιο ο άνθρωπος πάει μόνο για να πάρει ένα "χαρτί" που θα του δώσει "μόρια" και "γόητρο" στην οικογένεια. Μ' αυτή τους την αντιμετώπιση δείχνουν πόσο πολύ στ' αλήθεια περιφρονούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την Παιδεία γενικότερα. Κατά τα άλλα, θέλουν και... πολιτισμό.

Οι "νόμος και τάξη" ωρύονται όταν οι φοιτητές ζητούν κονδύλια για κτιριακές εγκαταστάσεις, εργαστηριακό εξοπλισμό, βιβλία, αξιοπρεπή σίτιση και στέγαση, καθαριότητα, προσιτή μετακίνηση. Πώς αλλιώς θα έχουν περιθώριο να αισχροκερδούν πάνω στους φοιτητές και στους γονείς τους νοικιάζοντας τρώγλες κι αυθαίρετα δώματα σε εξωφρενικές τιμές.

Ούτε είδαμε ποτέ τους "νόμος και τάξη" να ενοχλούνται όταν μέλη ΔΕΠ κλέβουν (δηλαδή παρουσιάζουν ως δική τους την εργασία άλλων και κερδοσκοπούν από αυτή) τον πνευματικό μόχθο των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων για να παρουσιάσουν συγγραφικό έργο.

Κι όσο για τους "μπαχαλάκηδες", μήπως επιτέλους θα έπρεπε οι εκάστοτε πρυτανικές αρχές ν' απαιτήσουν από την ΕΛ.ΑΣ. να πάψει να "οδηγεί" στους πανεπιστημιακούς χώρους αυτούς με τους οποίους συγκρούεται κάθε φορά στις διαδηλώσεις;

Είναι προφανές ότι η κατάργηση του ασύλου θα φιμώσει μια για πάντα το ενοχλητικό φοιτητικό κίνημα, κάτι που θα διευκολύνει πολύ τη λειτουργία των ιδιωτικών "πανεπιστημίων", δηλαδή ιδρυμάτων πώλησης τίτλων σπουδών. Φυσικά, για την οριστική κατάργηση του φοιτητικού κινήματος, θα χρειαστούν οι κατάλληλες υπηρεσίες security, οι οποίες θα κάνουν χρυσές δουλειές - είπαμε, θέλουμε "ανάπτυξη" παντού.

Επειδή λοιπόν κάποιοι έχουμε ζήσει τον πανεπιστημιακό χώρο απ' την καλή κι απ' την ανάποδη και δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, ήρθε η ώρα να σταματήσει το παραμύθι. Δε φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο. Δε φταίνε οι φοιτητές, που είναι περαστικοί από το πανεπιστήμιο, αλλά οι διεφθαρμένοι καθηγητές και πρυτάνεις, η διαπλοκή με τις κυρίαρχες κομματικές παρατάξεις και η πλήρης ασυδοσία που οι ίδιοι οι "νόμος και τάξη" τους έχουν χαρίσει. Αλλά η ασυλία όλων αυτών, η οποία προϋπήρχε της θέσπισης του ασύλου και μάλιστα ήταν ακόμα χειρότερη από την κατάσταση που περιγράφουμε, είναι, περιέργως, θεμιτή και επιθυμητή.

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/

spooky
ΔημοσιεύσειςCOLON 29
ΕγγραφήCOLON 27 Μάιος 2019, 01:58

Re: Περί πανεπιστημιακού ασύλου

Δημοσίευσηαπό spooky » 26 Ιουν 2019, 21:08

+1

Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 4949
ΕγγραφήCOLON 12 Φεβ 2012, 13:01
ΤοποθεσίαCOLON Άγιοι Ανάργυροι - Αττική
CONTACTCOLON

Re: Περί πανεπιστημιακού ασύλου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 26 Ιουν 2019, 21:31

+1
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/

f1nch
ΔημοσιεύσειςCOLON 14
ΕγγραφήCOLON 22 Νοέμ 2018, 22:17

Re: Περί πανεπιστημιακού ασύλου

Δημοσίευσηαπό f1nch » 26 Ιουν 2019, 23:38

+1

Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 4949
ΕγγραφήCOLON 12 Φεβ 2012, 13:01
ΤοποθεσίαCOLON Άγιοι Ανάργυροι - Αττική
CONTACTCOLON

Re: Περί πανεπιστημιακού ασύλου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 27 Ιουν 2019, 12:55

Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/

Gratiano
ΔημοσιεύσειςCOLON 18
ΕγγραφήCOLON 11 Ιαν 2019, 13:47
CONTACTCOLON

Re: Περί πανεπιστημιακού ασύλου

Δημοσίευσηαπό Gratiano » 04 Ιούλ 2019, 11:05

+1
-What is matter?
-Never mind.
-What is mind?
-No matter.

chiossif
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 67
ΕγγραφήCOLON 29 Απρ 2012, 11:08
ΤοποθεσίαCOLON ATH, GR
CONTACTCOLON

Re: Περί πανεπιστημιακού ασύλου

Δημοσίευσηαπό chiossif » 15 Ιούλ 2019, 10:47

Το άσυλο -κάθε άσυλο- έχει δύο όψεις : αφενός την απαγόρευση καταστολής και αφετέρου την εξασφάλιση των ελευθεριών. Προφανώς κάποιοι βλέπουν μόνο την μία από τις δύο. Κι εδώ ξεκινά το λάθος...

Στην Πειρατική κοινωνία (κι όχι απλά πολιτεία) οι ελευθερίες οφείλουν να είναι δεδομένες και πλήρως προστατευμένες χωρίς καμία δυνατότητα περιορισμού. Και φυσικά αυτή η προστασία δεν προκύπτει με «άσυλα» τα οποία λειτουργούν ως τείχη διαχωρισμού περιοχών / όρια επιβολής των νόμων καταστολής / περιορισμού ελευθεριών: μέσα στο άσυλο, έξω από το άσυλο...

Η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου, κάθε ασύλου, οφείλει να είναι το καθολικό ζητούμενο. Και προφανώς όχι απλή «κατάργηση» αλλά πλήρη «επέκτασή» του στο σύνολο του χωρο-χρονικού συνεχούς της ανθρώπινης κοινωνίας. Χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς κανένα όριο.
Η ελευθερία δεν πρέπει να χρειάζεται προστασία.

Λέφτερα και πειρατικά...
Ch Iossif
Χάκερ είναι αυτός που εύστροφα επιλέγει ως ψυχαγωγία την εξερεύνηση των ορίων του δυνατού.
Πειρατής είναι αυτός που επιδιώκει την κατάκτηση της ελευθερίας ως ανεκτίμητου θησαυρού. Είναι πάντα έτοιμος για κάθε μάχη με μόνο στόχο την νίκη._

gounara
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
ΔημοσιεύσειςCOLON 1392
ΕγγραφήCOLON 17 Φεβ 2012, 10:47
ΤοποθεσίαCOLON Athens, Greece

Re: Περί πανεπιστημιακού ασύλου

Δημοσίευσηαπό gounara » 15 Ιούλ 2019, 13:55

chiossif έγραψεColonΤο άσυλο -κάθε άσυλο- έχει δύο όψεις : αφενός την απαγόρευση καταστολής και αφετέρου την εξασφάλιση των ελευθεριών. Προφανώς κάποιοι βλέπουν μόνο την μία από τις δύο. Κι εδώ ξεκινά το λάθος...

Στην Πειρατική κοινωνία (κι όχι απλά πολιτεία) οι ελευθερίες οφείλουν να είναι δεδομένες και πλήρως προστατευμένες χωρίς καμία δυνατότητα περιορισμού. Και φυσικά αυτή η προστασία δεν προκύπτει με «άσυλα» τα οποία λειτουργούν ως τείχη διαχωρισμού περιοχών / όρια επιβολής των νόμων καταστολής / περιορισμού ελευθεριών: μέσα στο άσυλο, έξω από το άσυλο...

Η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου, κάθε ασύλου, οφείλει να είναι το καθολικό ζητούμενο. Και προφανώς όχι απλή «κατάργηση» αλλά πλήρη «επέκτασή» του στο σύνολο του χωρο-χρονικού συνεχούς της ανθρώπινης κοινωνίας. Χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς κανένα όριο.
Η ελευθερία δεν πρέπει να χρειάζεται προστασία.

Λέφτερα και πειρατικά...
Ch Iossif

Πολλά ++++
Θανάσης Γούναρης Πρόεδρος Δ.Ε.
6976403600,6934753640
agounar@sch.gr,thanasisgounaris@gmail.com
Πειρατές στην εκπαίδευση www.piratedu.gr
Πειρατές στην Aθήνα www.piratesinathens.gr
www.facebook.com/thanasis.gounaris
Πειρατικό Ραδιόφωνο www.radiopiratis.com


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες