Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Ότι αφορά την διοργάνωση του Συνεδρίου του ΠΕΙΡ για το 2013

Συντονιστές: dimitris_papamichael, Κομπειλάδας, adrian

sugar
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: 26 Μάιος 2012, 19:39

Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Δημοσίευσηαπό sugar » 16 Νοέμ 2013, 22:55

Κονταροχτυπηθείτε όσο θέλετε για το καταστατικό, για την επιτροπή διαιτησίας, για τη δομή της οργάνωσης του κόμματος....άσκοπη σπατάλη δυνάμεων.
Αν δεν μπορέσουμε και σε αυτό το συνεδριο να καθορίσουμε το πολιτικό – ιδεολογικό μας στίγμα, θα συνεχίσουμε να βολοδέρνουμε ακυβέρνητοι. Στην ερώτηση: “Τι ακριβώς πρεσβεύει το κόμμα σας;” έχουμε ξεκάθαρη και κοινά αποδεκτή απάντηση; Πως περιμενουμε να προσελκύσουμε κόσμο, αν δεν είμαστε σε θέση να αυτοπροσδιοριστούμε!
Οι περίφημες 3+1 αρχές είναι μια μορφή σύντομης απάντησης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δίνουν ιδεολογικό στίγμα. Η δε αναφορά στο κείμενο αρχών μας ότι “το κόμμα δεν τοποθετείται στον ξεπερασμένο πολιτικό άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά” είναι εντελώς άστοχη και θα πρέπει, εκτός και αν τεκμηριωθεί κατάλληλα, να αφαιρεθεί. Πρώτον γιατί εμπεριεχει αυθαίρετα συμπεράσματα (από που προκύπτει ότι ο άξονας έχει ξεπεραστεί) και δευτερον και σημαντικότερον γιατί η άρνηση μιας θέσης (άξονας αριστερά – κέντρο – δεξιά) χωρίς την πρόταση νέας θέσης είναι κενή νοήματος (περισσότερο παραπέμπει σε κίνημα αγανακτισμένων παρά σε κόμμα).
Ωραία, δεν είμαστε ούτε δεξιοί ούτε κεντρώοι ούτε αριστεροί. Τι είμαστε όμως; Πως ορίζουμε αυτό το διαφορετικό που το βλέπουμε σιγά σιγά να δημιουργείται, να αναδύεται και να αντικαθιστά το παλιό και φθαρμένο; Ποια είναι τελικά αυτή η περίφημη Πειρατική Ιδέα?

Υπάρχει ένα σύγγραμμα - διαμάντι, το “Ομότιμο Μανιφέστο”, του Βασ. Κωστάκη (η ekfrasi νομίζω μας το πρωτοσύστησε στο forum), που προσωπικά το θεωρώ ό,τι πιο κοντινό στην Πειρατική Ιδεολογία (τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ) από τα συγγράματα που έχω διαβάσει. Πολύ θα ήθελα στην κεντρική μας σελίδα, στο μενού “ποιοι είμαστε” να υπάρχει η επιλογή του εν λόγω συγγράμματος, να το υιοθετήσουμε δηλαδή ως μανιφετο του Πειρατικού Κόμματος. Θα κάνω παρακάτω μια σταχυολόγηση απο παραγράφους του που θεωρώ χαρακτηριστικές και που περιγράφουν με εξαιρετικό τρόπο τις αλλαγές που πραγματοποιούνται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Θα ήθελα τα σχόλιά σας, για να καταλάβω αν έχουμε, κατά το δυνατόν, κοινή κατανόηση και αντίληψη του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι ή βρίσκομαι εν τέλει σε λάθος κόμμα.

Παραθέτω ενδεικτικά:

“Παρατηρείται παγκοσμίως μια αλλαγή στις δομές της οικονομίας με την πληροφορία στο προσκήνιο. Η πληροφορία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή λογισμικού, φαρμάκων, αυτοκινήτων, ρούχων, βιοτεχνολογικών εργαλείων, νανοτεχνολογικών υλικών, πολιτισμού κ.α. Όλες αυτές οι οικονομίες που αναπτύσσονται γύρω από την παραγωγή της πληροφορίας αποτελούν, πλέον, τη ραχοκοκκαλιά της παγκόσμιας ανάπτυξης”.
…...

“Ο νέος αυτός τρόπος παραγωγής διαμορφώνει και ταυτόχρονα διαμορφώνεται από αξίες όπως η συνεργασία, η συμμετοχικότητα, η αλληλεγγύη, ο διαμοιρασμός, η κοινοκτημοσύνη, η κοινωνική καινοτομία. Το πράττειν επανέρχεται στις ρίζες του, καθώς είναι εγγενώς συλλογικό, ορχηστρικό, κοινωνικό”.
…....

“Η παραδοσιακή αντίληψη της παραγωγής όπου από τη μία υπάρχουν οι παραγωγοί του προϊόντος, από την άλλη οι χρήστες/καταναλωτές και ενδιάμεσα οι διανομείς/μεσάζοντες, είναι ανίκανη να περιγράψει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Ο ομότιμος πολίτης κατάφερε να ανατρέψει, να χακάρει τις κυρίαρχες θεωρίες πολιτικής οικονομίας. Ο ομότιμος πολίτης δεν περιμένει τις εταιρίες ή τα κράτη να αποφασίσουν για εκείνον τι θα ακούσει, τι θα διαβάσει, τι θα παρακολουθήσει. Παράγει, διανέμει και καταναλώνει ταυτοχρόνως, υποκινούμενος από το πάθος και την ανάγκη για δημιουργία, επικοινωνία, μάθηση, αυτοπραγμάτωση, αυτοολοκλήρωση, δηλαδή από ανώτερα θετικά κίνητρα. Όχι αποκλειστικά από την ακόρεστη δίψα για χρήμα. Στον κόσμο της πληροφορίας μπορεί να είναι την ίδια
στιγμή παθιασμένος και ενθουσιώδης παραγωγός/δημιουργός, καταναλωτής/χρήστης, διανομέας/μεσάζοντας”.
…....

“Η ομότιμη παραγωγή είναι ένα πιο παραγωγικό σύστημα για τη δημιουργία πνευματικής αξίας από αυτό της ελεύθερης αγοράς ή του γραφειοκρατικού κράτους. Παράγει πλεόνασμα ελευθερίας καθώς υποκινείται από τις υψηλότερες ανάγκες του ανθρώπου για έκφραση, συνεργασία και επικοινωνία. Η ομότιμη παραγωγή ανατρέπει την κυρίαρχη πίστη ότι ο άνθρωπος, ως ορθολογικό ον, προσπαθεί αποκλειστικά για τη μεγιστοποίηση του προσωπικού του χρηματικού κέρδους. Στις ομότιμες πλατφόρμες εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες –οι ομότιμοι– συνεργάζονται, συνεισφέροντας ο καθένας κάτι από τις δυνατότητές τους προς έναν κοινό στόχο. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ανήκει στη δημόσια σφαίρα και διατίθεται ελεύθερα πίσω στην κοινότητα και σε όλον τον κόσμο.
Η ομότιμη παραγωγή δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός μέσα στην ιστορική συγκυρία. Πολλές πτυχές της ανθρώπινης έκφρασης πάντοτε διέπονταν από το πνεύμα του εθελοντισμού και της συνεργασίας και η ομότιμη παραγωγή μας το δείχνει ξεκάθαρα”.
…......

“Σε αντίθεση με τις αγορές, το ιερό δισκοπότηρο της σύγχρονης οικονομικής αντίληψης, στην ομότιμη παραγωγή η κατανομή των πηγών και των αγαθών δεν γίνεται μέσα από τους μηχανισμούς των τιμών, αλλά υβριδικές μορφές διακυβέρνησης εφαρμόζονται και αυτό που παράγεται δεν είναι χρηματικό κέρδος, αλλά αξία χρήσης”.
…...

“ Ως κυρίαρχη δομή εμφανίζεται η δικτυακή, καταργώντας τις τυπικές ιεραρχίες και αναδεικνύοντας κάτι νέο: τις «ετεραρχίες». Στις ετεραρχίες υπάρχουν πολλά μέλη τα οποία μπορεί να δουλεύουν ταυτοχρόνως σε διαφορετικές, ίσως και εντελώς αντίθετες, κατευθύνσεις έχοντας ποικίλες αποστολές να εκτελέσουν. Υπάρχει αυτοοργάνωση, αυτοδιάθεση και οριζόντια διασύνδεση όλων των μερών ενός ομότιμου εγχειρήματος και, ενώ ο καθένας είναι ελεύθερος να συνεισφέρει στο βαθμό που μπορεί (και αν επιθυμεί να αποχωρήσει), υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης των συνεισφορών από την κοινότητα. Η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο της ποιότητας των πληροφοριών που συνεισφέρει το κάθε μέλος, αποτελεί βασικό μέλημα της κοινότητας μιας ομότιμης προσπάθειας ”.

Για να μην μακρυγορώ (όποιος θέλει ας διαβάσει το βιβλίο, είναι εκπληκτικό), θα αναφέρω τον επίλογο, ο οποίος θεωρώ ότι από μόνος του θα μπορούσε σταθεί σαν κείμενο Αρχών του κόμματος και να αντικαταστήσει το υπάρχον:


Εν Αρχή είναι ο ανοικτός κώδικας/
η ανάδυση των Κοινών και της ομότιμης παραγωγής/
ο σχεδιασμός και δημιουργία του λογισμικού/
η παραγωγή πολιτισμού>
<Το δικό μας πράττειν είναι μέρος μιας νέας μορφής κοινωνικής δημιουργίας/
πέρα από την οργανωμένη εργασία/
πέρα από ιεραρχίες/
πέρα από κέντρα αποφάσεων/
πέρα από ανταγωνιστικές σχέσεις παραγωγής/
πέρα από την αποκλειστική ιδιοκτησία/
είναι το διανεμημένο πράττειν/
η διανεμημένη δημιουργικότητα, η κοινωνική έμπνευση και καινοτομία/
το πράττειν των άλλων είναι προϋπόθεση του δικού μας πράττειν/
επανήλθε στις ρίζες του, καθώς είναι εγγενώς συλλογικό, κοινωνικό, ορχηστρικό>
<Ο ανοικτός κώδικας έφερε τον ανοικτό σχεδιασμό στη δημιουργία υλικών προϊόντων και συστημάτων/
για την τεχνολογία, τη μηχανική και άλλες επιστήμες/
προς μια παγκόσμια, συνεργατική, βιώσιμη παραγωγή/
παραγωγή σχέσεων, παραγωγή πολιτισμού και γνώσης/
παραγωγή ελπίδας/
παραγωγή ελευθερίας>
<Ο ανοικτός κώδικας έφερε τον ανοικτό σχεδιασμό πολιτισμού>
<Εν αρχή η ελευθερία είναι ανάγκη, αίσθημα, έμπνευση/
που ύστερα γίνεται έννοια και λέξη/
που προϋποθέτει σχεδιασμό και δημιουργία/
αέναη προσπάθεια για εμπλουτισμό και βελτίωση της λέξης/
το πράττειν είναι όμως εγγενώς συλλογικό και διανεμημένο/
συνεπώς η λέξη και η έννοια οφείλει να είναι προϊόν συλλογικής και δι-
ανεμημένης εργασίας/
εθελοντικής εργασίας/
αλλιώς θα είναι αλλοτριωμένη δημιουργία>
<Ο ανοικτός σχεδιασμός θα είναι μέρος των Κοινών/
κοινός μας πλούτος, κοινή μας παραγωγή, κοινό μας πράττειν/
και ίσως τότε η δημοκρατία να βρει την ουσία της/
να γίνει μέσο για τον ανοικτό σχεδιασμό των οικονομιών και των κοινω-
νιών/
τον αέναο, συλλογικό σχεδιασμό αυτών/
πέρα από ιεραρχίες/
πέρα από κέντρα αποφάσεων>


Αυτό για μένα περιλαμβάνει η Πειρατική Ιδέα. Δεν είμαστε αριστεροί ούτε δεξιοί...είμαστε Πειρατές και παλεύουμε για όλα τα παραπάνω. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον θα καταθέσω πρόταση να συμπεριληφθεί το ανωτέρω κείμενο αυτούσιο στις αρχές μας.

Παρεμπιπτόντως, αν η ΔΕ προτίθεται να προσκαλέσει κάποιους στο συνεδριο να απευθύνουν χαιρετισμό, θα πρότεινα ένας από αυτούς να είναι και ο Βασ. Κωστάκης.
Φτάσε όπου δεν μπορείς

mankasp
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 3641
Εγγραφή: 12 Ιαν 2012, 17:05
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Re: Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Δημοσίευσηαπό mankasp » 17 Νοέμ 2013, 00:01

η Δ.Ε. δεν μπορεί να καλέσει κάποιον στο Συνέδριο. Συνεννοήσου με το προεδρείο.
Πάντως αν είναι να κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση, δεν θα ήταν άσχημο να παρευρίσκεται και ο ίδιος ο συγγραφέας της.

mankasp
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 3641
Εγγραφή: 12 Ιαν 2012, 17:05
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Re: Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Δημοσίευσηαπό mankasp » 17 Νοέμ 2013, 00:21

Ακούστε τον εδώ, περίπου από το 1:24:00

http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/13524

και εδω: http://youtu.be/tK5mO0qOJ0A
https://twitter.com/e_kastrinakis

chprokop
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 1803
Εγγραφή: 14 Ιαν 2012, 19:41
Τοποθεσία: Δράμα και Καλαμαριά

Re: Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Δημοσίευσηαπό chprokop » 17 Νοέμ 2013, 10:47

40 χρόνια μετά το μυθο του Πολυτεχνείου το "ιδεολογικό στίγμα" ακομη βασανιζει την πολιτικη σκεψη των Ελληνων.
Η δημοκρατία απαιτεί κοινη λογική και διαδικασιες συναινεσης. Αν αυτος ο τοπος συχνα πυκνα ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΤΑΝ ηταν ακριβως γιατι
οι πολιτες ΔΙΧΑΣΤΗΚΑΝ απο το διπολισμό. Αρχικα από την επιρροη των ξενων, μετα από γαιοκτημονες-εμπορους, μετα απο βασιλικους-βενιζελικους,
τελος από δεξιους-αριστερους. Η ενοτητα ηταν σπανιο φαινομενο και στην κορυφωση του εμφανιστηκε ακομη και υπο δικτατορια (Μεταξα).

Προσωπικα θεωρω την πειρατικη αντιληψη μοναδικο τροπο αντιδρασης στη συμπεριφορα των ελιτ της παγκοσμιας διακυβερνησης που πολυ
θα ηθελαν ενα νεο (χαι τεκ) Μεσαιωνα. Προκειται για μια σαφη πολιτικη σταση στο διακυβευμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΥΠΟΤΑΓΗ.

Χαιρομαι που σου αρεσε το P2P Μανιφέστο (που πρώτος δημοσιευσα στο φορουμ, αν θυμαμαι καλα viewtopic.php?f=135&t=3815 )
Ειναι βεβαια περισσοτερο περιγραφικο και λιγοτερο "ιδεολογικο". Μας λεει τι συμβαινει και προς τα που παει η παγκοσμια κοινωνια και λιγοτερο που και πως ακριβως ΠΡΕΠΕΙ να παει.
Ειναι λοιπον πολυ περισσοτερο αριστοτελικης σκεψης πονημα, τελειως αντιθετο με τους δογματισμους που μας εχουν συνηθισει απο το Πολυτεχνειο και μετα.

Οσο για την ομοτιμη παραγωγη ηταν ηδη στο σχεδιο για την οικονομια που εμφανισαμε στο Λικουιντ (πλην ομως επεσε απο το "ατυχημα του Αυγουστου")
προσαρμοσμενο στα ελληνικα δεδομενα. Μικροτερη επιρροη στην οικονομια και πιο υπευθυνες Τραπεζες, ενισχυση της συνεργατικης οικονομιας, θωρακιση των εποπτικων του ανταγωνισμου
και του ελευθερου ε μποριου αρχων. Το Μνημονιο ουτε ηταν ουτε θα γινει ποτε φιλελευθερο προγραμμα. Ειναι απλα το Μνημειο του σταλινικου παρεμβατισμου στην οικονομια
και ο θριαμβος των ολιγαρχών του πλούτου.


Αυτο που τονιζουν οι Πειρατες παγκοσμιως και πρεπει να διαδωσουμε και στα καθημας ειναι οτι η ελευθερια του Δικτυου , τα ανοικτα συστηματα ειναι η προυποθεση για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Οπως η ελευθερη διελευση των θαλασσων ηταν προυποθεση για το ελευθερο εμποριο.

Μην ψαχνουμε λοιπον σαν τα λαμογια της Μεταπολιτευσης για πιστους οπαδους, αλλα για φυσικους συμμαχους. Οι πραγματικοι αγωνιστες κατα της Χουντας σαν τον Παναγουλη
ξεραν ποσο μονοι ηταν
, μια και οι περισσοτεροι ειχαν σκυψει το κεφαλι ή καναν αντισταση από το εξωτερικο. Καποιοι κομμουνιστες (βλ.Ραφαηλιδη) το εμαθαν καλα αυτο και μαλιστα ενιωθαν αργοτερα
μια αηδια για την υποκρισια των εορτων του Πολυτεχνειου...

Αν αυτοι που ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ως αντιστασιακοι ηταν πραγματι τετοιοι την περιοδο εκεινη, δεν θα χωρουσαν ουτε στη Ροδο, όχι στην Μακρονησο....

Η γνωμη μου λοιπον ειναι οτι δεν χρειαζομαστε το Πιστευω των Ελληνων Πειρατων, αλλά μια ΣΥΛΛΟΓΗ των αποψεων μας -εργο που θελει χρονο και περισυλλογη και
ειναι ενα καλεσμα και ανοιγμα στην κοινωνια για ελευθερη σκεψη. Διαδικασια που θα οδηγησει απο τις ΘΕΣΕΙΣ μας σε ενα εξειδικευμενο Προγραμμα.

mankasp
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 3641
Εγγραφή: 12 Ιαν 2012, 17:05
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Re: Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Δημοσίευσηαπό mankasp » 17 Νοέμ 2013, 12:34

Καταλαβαίνεται λοιπόν πως το Άρθρο 2 - Αρχές δεν περιγράφει ούτε στο 1% καμία ιδεολογία έστω μια περιορισμένη. Η ιδρυτική διακήρυξη κάτι προσπαθεί να κάνει αλλά το αφήνει φλού αναφέροντας απλά "ένα καλύτερο μέλλον". Ίσως και αυτός να ήταν και ο στόχος των ιδρυτών, να βρεθεί πιο συγκεκριμένη πορεία στη συνέχεια.

Και εγώ πάντως συμφωνώ με τον sugar πως για τα υπόλοιπα άρθρα του καταστατικού πέρα από 1-2 σημεία τα οποία νομίζω πως τα κάλυψε ο ommisman δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε και πάρα πολύ διότι το μόνο που τελικά προκαλούν είναι φαύλες αντιδράσεις στα μέλη οι οποίες στην τελική δεν ενδιαφέρουν τους "έξω".

Έχουμε μέχρι τις 27/11 να δούμε πως μπορούμε μέσα σε ένα άρθρο θα μπορέσουμε επιγραμματικά να πούμε πως:
- η ελευθερια του Δικτυου , τα ανοικτα συστηματα ειναι προυποθεσεις για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
- η προστασία της ιδιωτικότητας είναι η προυποθεση για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
- η ελευθερία είναι προυπόθεση για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
- Η ελεύθερη και απεριοριστη πρόσβαση του προσώπου στη Γνώση και τον Πολιτισμό είναι προυπόθεση για την Ανάπτυξη
- Ο περιορισμός των πατεντών (αν όχι η πλήρης κατάργηση τους διατηρόντας όμως το attribution και το trademark) είναι προυπόθεση για την ποιότητα ζωης
κτλ.
https://twitter.com/e_kastrinakis

Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Δημοσίευσηαπό Petros » 17 Νοέμ 2013, 13:35

chprokop έγραψε:(πλην ομως επεσε απο το "ατυχημα του Αυγουστου")


δεν καταλαβαίνω προς τι η ειρωνία και τα εισαγωγικά...
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM

Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης
Επικοινωνία:

Re: Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 17 Νοέμ 2013, 15:31

Βασικά ποια είναι η "ουσία";

Να προσδιοριστούμε πολιτικά; Ιδεολογικά; Κάτι άλλο;

ή
Να αρχίσουμε/συνεχίσουμε με την παραγωγή/διαμόρφωση των ΘΕΣΕΩΝ μας και του (κενού σήμερα) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ μας;

Θεωρώ ότι είμαστε ακόμα στο "κοσκίνισμα" και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να "ζυμώνουμε", ίσως τότε να μπορέσουμε να "φουρνίσουμε" και να "ξεφουρνίσουμε" κάτι συγκεκριμένο στο ελληνικό πολιτικό/κοινωνικό τοπίο.

Η ιδεολογική συζήτηση/αναζήτηση (ελπίζω) να μην σταματήσει ποτέ... στο δια ταύτα όμως, θα πρέπει να ξεκινήσουμε επιτέλους να φτιάχνουμε το κενό μας πρόγραμμα, με προτάσεις που θα βασίζονται στις ΑΡΧΕΣ μας και στις ΘΕΣΕΙΣ μας.
здравствуйте

omissman
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 837
Εγγραφή: 11 Ιαν 2012, 16:15
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Δημοσίευσηαπό omissman » 17 Νοέμ 2013, 19:01

Καταθετοντας σημερα την πρότασή μου για τροποποίηση του Αρθρου 2 ΕΔΩ, πιστευω οτι συμβάλλω στον προβληματισμο που εκθέτει παραπανω ο sugar, ελπιζοντας οτι μεσα απο ενα γονιμο διαλογο χωρις ειρωνίες και χωρις το τουπέ της "αυθεντίας" απο το οποίο κατατρύχονται μερικοι εδω μεσα, ισως καταφερουμε να φθασουμε σε μια λιτη συνθεση ΑΡΧΩΝ η οποια και θα δινει το διακριτό ΙδεολογικοΠολιτικό μας στίγμα, χωρις να ξεπεφτει σε ρητορειες ξύλινου λογου και θα προβαλλει επαρκως τη διαφορετικότητα του Πειρατικου Ιδανικου.

'Ιδωμεν...
Νέες "πειρατικές" αρχές :
1. Δρυός πεσούσης πας "πειρατής" ξυλεύεται
2. Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τους ευεργετηθέντες ΑΧΑΡΙΣΤΟΥΣ
3. Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα , στο τέλος τον τρώνε οι κότες

sugar
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: 26 Μάιος 2012, 19:39

Re: Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Δημοσίευσηαπό sugar » 18 Νοέμ 2013, 10:24

chprokop έγραψε:.....Χαιρομαι που σου αρεσε το P2P Μανιφέστο (που πρώτος δημοσιευσα στο φορουμ, αν θυμαμαι καλα http://www.pirateparty.gr/forum/viewtop ... 135&t=3815 )

Δεν θυμόμουν ποιος το πρωτοδημοσίευσε, νόμιζα η ekfrasi. Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ που μας το σύστησες.

chprokop έγραψε:...Η γνωμη μου λοιπον ειναι οτι δεν χρειαζομαστε το Πιστευω των Ελληνων Πειρατων, αλλά μια ΣΥΛΛΟΓΗ των αποψεων μας -εργο που θελει χρονο και περισυλλογη και ειναι ενα καλεσμα και ανοιγμα στην κοινωνια για ελευθερη σκεψη. Διαδικασια που θα οδηγησει απο τις ΘΕΣΕΙΣ μας σε ενα εξειδικευμενο Προγραμμα.


Κομπειλάδας έγραψε:Βασικά ποια είναι η "ουσία";

Να προσδιοριστούμε πολιτικά; Ιδεολογικά; Κάτι άλλο;

ή
Να αρχίσουμε/συνεχίσουμε με την παραγωγή/διαμόρφωση των ΘΕΣΕΩΝ μας και του (κενού σήμερα) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ μας;


Θα απαντήσω και στους δυο, γιατί ουσιαστικά λέτε το ίδιο πράγμα.
Ναι, η ουσία είναι να προσδιοριστούμε πολιτικά και ιδεολογικά, να "καταγράψουμε" το "Πιστεύω των Ελλήνων Πειρατών". Αν δεν έχεις στίγμα (εν προκειμένω ιδεολογικοπολιτικό), δηλαδή αν δεν ξέρεις ποιος είσαι και που βρίσκεσαι και αν επίσης δεν ξέρεις που θέλεις να πας, τί πορεία (δλδ. θέσεις) θα χαράξεις?
Η παραγωγή θέσεων προϋποθέτει γνώση της αφετηρίας και του προορισμού, αλλιώς κινδυνεύουμε να χαθούμε στο δρόμο.
Γι'αυτό θεωρώ απολύτως απαραίτητο, σε αυτό το συνέδριο να συμφωνήσουμε σε ένα ξεκάθαρο κείμενο Αρχών, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η παραγωγή θέσεων.
Φτάσε όπου δεν μπορείς

Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης
Επικοινωνία:

Re: Ας μιλήσουμε λίγο επί της ουσίας...

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 18 Νοέμ 2013, 11:07

@sugar
Αρχές έχουμε (όσες είναι) και προσδιορίζουν το ιδεολογικό μας στίγμα.
Θέσεις έχουμε (όσες είναι) και είναι αρκετά αναλυτικές, μπορούμε βέβαια να τις επεκτείνουμε και να τις συμπληρώσουμε (γιαυτό και μεταφέρθηκαν όλα τα κείμενα των πρώην Αρχών, εκεί).
Πρόγραμμα δεν έχουμε. Οπότε δεν έχουν να πούμε και τίποτα χειροπιαστό στους πολίτες. Και δεν μιλάω για "κυβερνητικό" πρόγραμμα αλλά για πρακτικό πρόγραμμα.

Τώρα αν θεωρείς, ότι αυτά που έχουμε χρειάζονται αλλαγή, το Συνέδριο είναι μπροστά μας (για τις Αρχές) και φυσικά μπορείς και μπορούμε να το δούμε. Άλλωστε γιαυτό η 1η μέρα είναι αφιερωμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου για αυτό ακριβώς το πράγμα (Θεματική Ατζέντα και Συζήτηση/Διαβούλευση Αρχών, Καταστατικού και Λοιπών Προτάσεων).

Όσο θα κυνηγάμε την ουρά μας τόσο ΔΕΝ θα μπορούμε να βγούμε προς τα έξω.

Και επειδή τελευταία τα έχω πάρει λίγο με το " δημοσιοϋπαλληλίκι" της ΔΕ (με την ενασχόλησή τους 1ή 2 φορές το μήνα), περιμένω να ζωντανέψουν λιγάκι για να ξεκουνηθούμε λίγο.
Το αν είμαστε λίγοι ή πολλοί είναι για μένα τελευταίο. Έχουν γίνει άπειρες επικλήσεις προς την ΔΕ για να δεήσουν να τραβήξουν λίγο κουπί.... Ο μετρητής θεμάτων/αποφάσεων έχει φτάσει στο 112 μόνο για το 2013... Αλήθεια πόσες από αυτές τις αποφάσεις έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης; Είναι ένα ερώτημα, για το οποίο θα κληθούν να μας που τι έκαναν (την λογοδοσία την έχουμε ξεχάσει τελείως όμως). Έτσι και ακούσω στο Συνέδριο ανασκόπηση/τι έχουν κάνει, της ΔΕ, για άλλα πράγματα εκτός αυτών των αποφάσεων θα αρχίσω τα "ου".
Μόνο ο Θανάσης είναι "ενεργός" αλλά θα μου επιτρέψει να του πω πως όσα κάνει (που καλώς τα κάνει) είναι λίγο εκτός κόμματος....

Τώρα αν αυτό το εκλάβουν "ως επίθεση" με γεια τους με χαρά τους, η ουσία είναι όμως ότι: αποτέλεσμα σχεδόν μηδέν. Τέλος πάντων θα τα πούμε και στο Συνέδριο.... :|
здравствуйте


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες