Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Ότι αφορά την διοργάνωση του Συνεδρίου του ΠΕΙΡ για το 2013

Συντονιστές: dimitris_papamichael, Κομπειλάδας, adrian

Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης
Επικοινωνία:

Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 22 Οκτ 2013, 11:33

Εδώ είναι ο χώρος κατάθεσης των προτάσεων από τα μέλη του κόμματος για τις προτεινόμενες αλλαγές στις Αρχές (βλ. Οι Αρχές του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας).

Η κατάθεση των προτάσεων για τις Αρχές λήγει την 27η Νοεμβρίου 2013, (σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό βλ. άρθρο 7.7: "7.7 Το Συνέδριο ψηφίζει για προσθήκες ή αλλαγές στις Αρχές του κόμματος με πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων (2/3) των ψηφισάντων. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία, πρέπει να έχουν υποβληθεί στο Προεδρείο του Συνεδρίου τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ώστε να συζητηθούν ψηφιακά μέχρι το Συνέδριο.").

Παρακαλούνται τα μέλη να συμπεριλάβουν στην κατάθεση των προτάσεων τους και την σχετική αναφορά της Αρχής στην οποία αναφέρεται η αλλαγή που προτείνουν.

Σημείωση: Το Άρθρο 2. Αρχές του κόμματος στο ισχύον Καταστατικό ενσωματώνει και τις Αρχές μας, όπως αυτές αναφέρονται στο Οι Αρχές του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, οπότε οποιαδήποτε προτεινόμενη αλλαγή στις Αρχές αυτόματα θα αλλάζει (αν και εφόσον εγκριθεί από τους Συνέδρους) και τα αντίστοιχα στο Καταστατικό, εκτός αν άλλως αποφασιστεί κατά την διάρκεια του 2ου Συνεδρίου.

Σημείωση: Το Προεδρείο επιφυλάσσεται ως προς την αποδοχή των προτάσεων από τα μέλη "ως έχουν", δηλ. θα γίνει προσπάθεια σε συνεννόηση με τα μέλη που θα καταθέσουν προτάσεις, για την καλύτερη δυνατή παρουσίαση των προτάσεων στο Συνέδριο (σχετικά με το κείμενο των προτάσεων). Τα μέλη του Προεδρείου ευελπιστούν στην καλή και αποδοτική συνεργασία με τα μέλη-καταθέτες προτάσεων για τις αλλαγές στις Αρχές μας.
Ως Προεδρείο ζητάμε από τα μέλη του ΠΕΙΡ να βοηθήσουν με την συμμετοχή τους "ώστε (οι προτάσεις) να συζητηθούν ψηφιακά μέχρι το Συνέδριο".
Μετά το πέρας της λήξης του χρόνου κατάθεσης των προτάσεων, το Προεδρείο θα καταρτίσει έναν σχετικό "Πίνακα Προτάσεων για την Αλλαγή των Αρχών μας" και θα τον κοινοποιήσει σε ηλεκτρονική μορφή λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου. Ο Πίνακας αυτός θα είναι και η βάση για τα σχετικά ψηφίσματα μέσα στο Συνέδριο. Θα γίνει προσπάθεια και για να υπάρχουν αντίγραφα σε έντυπη μορφή για τους Συνέδρους (μέλη του κόμματος με δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο και με δικαίωμα ψήφου) στην Γραμματεία του Συνεδρίου.
здравствуйте

Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης
Επικοινωνία:

Re: Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 11 Νοέμ 2013, 16:11

Αλλαγη του Αρθρου 2, διευκρινηση στο αρ. 2.1 για το Καταστατικο οπως εκαστοτε ισχυει και απαλειψη της "οικολογικης" αρχης από τις αρχες του κομματος

Άρθρο 2. Αρχές του κόμματος.

2.1 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει ως βασική Αρχή τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία του, με ψηφιακές διαδικασίες και την προώθηση της Άμεσης Δημοκρατίας στο εσωτερικό του. Το κόμμα λειτουργεί με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), την Ιδρυτική του Διακήρυξη και τις διατάξεις του Καταστατικού, όπως ισχύει. Το κόμμα δεν τοποθετείται στον ξεπερασμένο πολιτικό άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά.

2.2 Το κόμμα αποδέχεται τη Διακήρυξη της Uppsala (Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών, Ιούλιος 2008) και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα οργάνωσης της ψηφιακής ζωής της κοινωνίας μας, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα στον 21ο αιώνα. Σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate parties) αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο:

2.2.1 Τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στην λήψη αποφάσεων μέσω διαδικασιών Άμεσης Δημοκρατίας με φυσική παρουσία ή με ψηφιακά μέσα κατά περίπτωση, σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

2.2.2 Την προώθηση της Διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.

2.2.3 Τον σεβασμό του ιδιωτικού απορρήτου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ταχεία απονομή δικαιοσύνης, το απόρρητο όλων των επικοινωνιών και την πλήρη ελευθερία του λόγου.

2.2.4 Την αποτροπή κάθε είδους Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο ή αλλού.

2.2.5 Την τροποποίηση της νομοθεσίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, με δραστικό περιορισμό του μονοπωλίου εμπορικής εκμετάλλευσης, ώστε το κοπυράιτ να περιορίζεται μέσα στα όρια μιας γενιάς. Τον σαφή περιορισμό του κοπυράιτ μόνο σε εμπορικές πράξεις, με συνέπεια την ελεύθερη και νόμιμη αντιγραφή και αναπαραγωγή υλικού για μη κερδοσκοπικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς. Την προώθηση του διαμοιρασμού αρχείων και των σχετικών τεχνολογιών. Την κατάργηση της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), καθώς και των όρων χρήσης συμβολαίων που αποσκοπούν στον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών.

2.2.6 Την τροποποίηση της Νομοθεσίας για τις πατέντες, σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε να υπάρξει μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Την απαγόρευση πατεντών σε λογισμικό και ζωντανούς οργανισμούς, σπόρους ή γονίδια.

2.3 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate Parties) και αποτελεί Τακτικό Μέλος της πολιτικής ομάδας “Pirate Parties International”, συμμετέχοντας ενεργά στα όργανα της ομάδας και τη διαμόρφωση των αποφάσεων τους.

2.4 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα κινήματα που ασπάζονται και υπηρετούν τις βασικές του αξίες.

(από chprocop)
здравствуйте

penelope petropoulou
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 82
Εγγραφή: 15 Μάιος 2012, 23:03

Re: Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Δημοσίευσηαπό penelope petropoulou » 17 Νοέμ 2013, 17:11

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει ως βασική Αρχή τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία του, με ψηφιακές διαδικασίες όπου αυτό είναι εφικτό και εφαρμογή της Άμεσης Δημοκρατίας στο εσωτερικό του. Το κόμμα λειτουργεί με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), την Ιδρυτική του Διακήρυξη και τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού. Το κόμμα δεν τοποθετείται στον ξεπερασμένο πολιτικό άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά.
Το κόμμα αποδέχεται τη Διακήρυξη της Uppsala (Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών, Ιούλιος 2008) και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα οργάνωσης της ψηφιακής ζωής της κοινωνίας μας, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα στον 21ο αιώνα. Σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate parties) αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο:
• Τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στην λήψη αποφάσεων μέσω διαδικασιών Άμεσης Δημοκρατίας με φυσική παρουσία ή με ψηφιακά μέσα κατά περίπτωση, σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
• Την προώθηση της Διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.
• Τον σεβασμό του ιδιωτικού απορρήτου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ταχεία απονομή δικαιοσύνης, το απόρρητο όλων των επικοινωνιών και την πλήρη ελευθερία του λόγου.
• Την αποτροπή κάθε είδους Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο ή αλλού.
• Την τροποποίηση της νομοθεσίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, με δραστικό περιορισμό του μονοπωλίου εμπορικής εκμετάλλευσης, ώστε το κοπιράιτ να περιορίζεται μέσα στα όρια μιας γενιάς. Τον σαφή περιορισμό του κοπιράιτ μόνο σε εμπορικές πράξεις, με συνέπεια την ελεύθερη και νόμιμη αντιγραφή και αναπαραγωγή υλικού για μη κερδοσκοπικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς. Την προώθηση του διαμοιρασμού αρχείων και των σχετικών τεχνολογιών. Την κατάργηση της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), καθώς και των όρων χρήσης συμβολαίων που αποσκοπούν στον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών. ΠΡΟΣΘΗΚΗ Η έρευνα δεν θα πρέπει να αποτελεί μονοπώλιο των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, δηλαδή πρέπει να γίνει αποσύνδεση της έρευνας και ανάπτυξης από την αγορά των φαρμάκων (delinkage) . από Πηνελόπη Πετροπούλου , μέλος ΠΕΙΡ
• Την τροποποίηση της Νομοθεσίας για τις πατέντες, σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε να υπάρξει μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Την απαγόρευση πατεντών σε λογισμικό και ζωντανούς οργανισμούς, σπόρους ή γονίδια. ΠΡΟΣΘΗΚΗ Οι πατέντες για την Υγεία και τα φάρμακα θα πρέπει να απελευθερώνονται πριν από κάθε άλλη πατέντα. από Πηνελόπη Πετροπούλου, μέλος ΠΕΙΡ
• Την προστασία του Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας.
ΝΕΑ ΑΡΧΗ Η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το ύψιστο αγαθό για τους πολίτες ενός κράτους και τους επισκέπτες του . από Θανάση Γούναρη μέλος ΠΕΙΡ και Δ.Ε. και Πηνελόπη Πετροπούλου .μέλος ΠΕΙΡ .
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate Parties) και αποτελεί Τακτικό Μέλος της πολιτικής ομάδας “Pirate Parties International”, συμμετέχοντας ενεργά στα όργανα της ομάδας και τη διαμόρφωση των αποφάσεων τους.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα κινήματα που ασπάζονται και υπηρετούν τις βασικές του αξίες.
Πηνελόπη Πετροπούλου , Μέλος του ΠΕΙΡ .

omissman
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 837
Εγγραφή: 11 Ιαν 2012, 16:15
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Δημοσίευσηαπό omissman » 17 Νοέμ 2013, 18:45

Πρόταση τροποποίησης ολόκληρου του άρθρου 2, ως εξης :

Άρθρο 2. Αρχές του κόμματος.

2.1 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει ως βασική Αρχή τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία του, πάνω σε αμεσοδημοκρατικά πρότυπα και με ψηφιακές διαδικασίες όπου αυτό είναι εφικτό.

Το κόμμα λειτουργεί με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), την Ιδρυτική του Διακήρυξη και τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού.

2.2 ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
• Το κόμμα δεν τοποθετείται ιδεολογικά στον συμβατικό πολιτικό άξονα αριστεράς-δεξιάς, τον οποίο θεωρεί παρωχημένο επειδή αποτυπώνει και εκφράζει τις ιδεολογικές αφηγήσεις των οικονομικών σχέσεων που κυριάρχησαν στην προηγούμενη ιστορική περίοδο και για τούτο απολύτως αναντίστοιχο με τις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες και το επίπεδο της πολιτικής, οικονομικής, γνωσιακής και τεχνολογικής τους ανάπτυξης.

• Έχοντας αφομοιώσει την πολιτική κουλτούρα του «δεξιού» αστικού φιλελευθερισμού και του «αριστερού» σοσιαλισμού, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας διατυπώνει μια νέα, πρωτότυπη και αισιόδοξη ιδεολογικοπολιτική αφήγηση, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα ιδιότυπο Μετα-φιλελεύθερο και Μετα-σοσιαλιστικό πολιτικό χώρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά με την ίδρυση πειρατικών κομμάτων ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

• Το κόμμα αποδέχεται τη Διακήρυξη της Uppsala (Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών, Ιούλιος 2008) και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα θέματα οργάνωσης της ψηφιακής ζωής της κοινωνίας μας, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα στον 21ο αιώνα.

• Το κόμμα ορίζει σαν κεντρικό πολιτικό υποκείμενο το Άτομο και τις Ατομικές Ελευθερίες, η άσκηση των οποίων οφείλει να είναι ανεμπόδιστη από οποιασδήποτε μορφής εξουσίες.

• Διεκδικούμε την Πορεία προς μια νέα οργάνωση των θεσμών στην κατεύθυνση μιας Ανοιχτής Κοινωνίας, μέσα από ένα Νέο Λειτουργικό Σύστημα που θα εκμεταλλεύεται τις τεράστιες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, μέσω της οποίας μπορεί να υλοποιείται η συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, στα πλαίσια μιας συμμετοχικής δημοκρατίας με προοπτική την Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ολοκλήρωση.

• Θεωρούμε ότι είναι εφικτή η επιλογή ενός Νέου Μοντέλου Οικονομικής Λειτουργίας, το οποίο θα έχει σαν κεντρικό στόχο την διαμόρφωση μιας κοινωνίας με Ελευθερία, Ισονομία, Αλληλεγγύη, Οικονομική Ευημερία, με σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε ατόμου χωρίς καμιά απολύτως διάκριση , και άξονα την Ορθολογική και Οικολογική Διαχείριση των Φυσικών Πόρων μέσα από πλήρως διαφανείς Οικονομικές Διαδικασίες και Πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης.

• Κινητήρια δύναμη σε αυτό τον κοινωνικό μετασχηματισμό θα είναι ένα Νέο Σύστημα Αξιών και Ιδεών, με επίκεντρο τα Πρόσωπα, και άξονες την Ατομική Ελευθερία σε συνάρτηση με την Κοινωνική Υπευθυνότητα, σε αντίθεση με την εμμονή στο αλλοτριωτικό, υπερκαταναλωτικό και οικολογικά καταστροφικό μοντέλο μιας υποτιθεμένης αέναης οικονομικής μεγέθυνσης με την οποία σήμερα ταυτίζεται η επικρατούσα αντίληψη της καπιταλιστικής «ανάπτυξης».

2.3 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, μέσα σε αυτό το Ιδεολογικό Πλαίσιο και σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate parties) αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους οι κυριότεροι από τους οποίους είναι :

Η προώθηση της Διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, άμεσα και με κάθε τρόπο.

Η προστασία της ιδιωτικότητας και ο σεβασμός του ιδιωτικού απορρήτου, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, το απόρρητο όλων των επικοινωνιών, η πλήρης ελευθερία του λόγου και η αποτροπή κάθε είδους Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο ή και οπουδήποτε αλλού.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων (Copyright), o δραστικός περιορισμός του μονοπωλίου εμπορικής εκμετάλλευσης με σαφή περιορισμό του μόνο σε εμπορικές πράξεις, με συνέπεια την ελεύθερη και νόμιμη αντιγραφή και αναπαραγωγή υλικού για μη κερδοσκοπικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς, η κατάργηση της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), καθώς και των όρων χρήσης συμβολαίων που αποσκοπούν στον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Η τροποποίηση της Νομοθεσίας για τις πατέντες, σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και η απαγόρευση πατεντών σε λογισμικό και ζωντανούς οργανισμούς, σπόρους ή γονίδια.

2.3.1 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρεί ότι επιβάλλεται άμεσα η εξέλιξη του παρόντος πολιτικού κοινοβουλευτικού – αντιπροσωπευτικού συστήματος σε μια μορφή πραγματικής Δημοκρατίας με εφαρμογή στην πράξη πολιτικών διαδικασιών οι οποίες αποβλέπουν στην μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών.

2.3.2 Οι πολίτες πρέπει πλέον να έχουν τη δυνατότητα, με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, να ενημερώνονται πλήρως για όλες τις πράξεις και αποφάσεις της Κυβέρνησης και των Δημόσιων Υπηρεσιών, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, είτε με φυσική παρουσία είτε με ψηφιακά μέσα κατά περίπτωση, π.χ. με Δημοψηφίσματα σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε όλες τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν, στην κατεύθυνση της Άμεσης Δημοκρατίας, με συγκριτικό πρότυπο την σύγχρονη εφαρμογή της η οποία υλοποιείται στην Ελβετική Δημοκρατία.

2.3.3 Στο βαθμό που επιτυγχάνονται οι παραπάνω βασικοί στόχοι των Πειρατών στην Ελλάδα και Διεθνώς, μπορεί να πραγματοποιηθεί και ο σταδιακός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος έτσι ώστε να αποτελέσει το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γίνει δυνατή η πλήρης υλοποίησή τους.

2.3.4 Σε αυτά τα πλαίσια το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρεί ότι εντάσσονται παράλληλοι πολιτικοί στόχοι, όπως π.χ. η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, η δίκαιη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η ορθολογική και αξιοκρατική οργάνωση του Κράτους και των Δημόσιων Υπηρεσιών, η ουσιαστική αναμόρφωση εκ βάθρων του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες, η πρόνοια για τους πιο αδύναμους πολίτες, η καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες παράλληλα με τη ριζική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης – κεντρικής και τοπικής , το τέλος της επιτήρησης και της παρακολούθησης, η ελευθερία στην επιλογή της ενημέρωσης, η προστασία του δημόσιου χώρου, η προστασία του Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας, ο περιορισμός των προνομίων των πολιτικών και η δυνατότητα της ανάκλησής τους σε περιπτώσεις διαφθοράς ή ανικανότητας, κλπ…

2.3.5 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με πρόσωπα και κινήματα ή πολιτικές ομάδες που αποδέχονται τις βασικές του αρχές και είναι πρόθυμα να συμμετέχουν σε δράσεις και πολιτικές πράξεις που αποσκοπούν στην επίτευξη των πειρατικών πολιτικών στόχων καθώς και των λοιπών στόχων οι οποίοι εντάσσονται στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο.

2.3.6 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate Parties) και αποτελεί Τακτικό Μέλος της πολιτικής ομάδας “Pirate Parties International”, συμμετέχοντας ενεργά στα όργανα της ομάδας και τη διαμόρφωση των αποφάσεων τους.
Νέες "πειρατικές" αρχές :
1. Δρυός πεσούσης πας "πειρατής" ξυλεύεται
2. Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τους ευεργετηθέντες ΑΧΑΡΙΣΤΟΥΣ
3. Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα , στο τέλος τον τρώνε οι κότες

ekfrasi
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 2165
Εγγραφή: 28 Νοέμ 2011, 18:17
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Δημοσίευσηαπό ekfrasi » 17 Νοέμ 2013, 22:45

Σε όλο:

Αφαίρεση της λέξης άμεση δημοκρατία και κάθε άλλου επιθετικού προσδιορισμού όπου υπάρχει η λέξη δημοκρατία στις αρχές.
1. Προστασία της ιδιωτικής ζωής .
2. Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το copyright.
3. Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πατέντες.
+1. Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.

sugar
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: 26 Μάιος 2012, 19:39

Re: Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Δημοσίευσηαπό sugar » 21 Νοέμ 2013, 01:22

Μερικά σχόλια/παρατηρήσεις/ενστάσεις επί της πρότασης, την οποια θεωρώ ολοκληρωμένη, θέλοντας να βοηθήσω στην όσο το δυνατόν καλύτερη επεξεργασία της. Η δομή του άρθρου που προτείνει ο Γιώργος με βρίσκει απολύτως σύμφωνο, αφού το ιδεολογικό πλαίσιο πρέπει να είναι διακριτο σε σχέση με τους πολιτικούς στόχους.

omissman έγραψε:Πρόταση τροποποίησης ολόκληρου του άρθρου 2, ως εξης :

Άρθρο 2. Αρχές του κόμματος.

2.1 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει ως βασική Αρχή τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία του, πάνω σε αμεσοδημοκρατικά πρότυπα και με ψηφιακές διαδικασίες όπου αυτό είναι εφικτό.

Το κόμμα λειτουργεί με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), την Ιδρυτική του Διακήρυξη και τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού.

2.2 ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
• Το κόμμα δεν τοποθετείται ιδεολογικά στον συμβατικό πολιτικό άξονα αριστεράς-δεξιάς, τον οποίο θεωρεί παρωχημένο επειδή αποτυπώνει και εκφράζει τις ιδεολογικές αφηγήσεις των οικονομικών σχέσεων που κυριάρχησαν στην προηγούμενη ιστορική περίοδο και για τούτο απολύτως αναντίστοιχο με τις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες και το επίπεδο της πολιτικής, οικονομικής, γνωσιακής και τεχνολογικής τους ανάπτυξης.


Η αιτιολόγηση γιατί ο άξονας αριστερά - δεξιά είναι παρωχημένος είναι πολύ καλή. Ό όρος "ιδεολογική αφήγηση" είναι όλα τα λεφτά :)

• Έχοντας αφομοιώσει την πολιτική κουλτούρα του «δεξιού» αστικού φιλελευθερισμού και του «αριστερού» σοσιαλισμού, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας διατυπώνει μια νέα, πρωτότυπη και αισιόδοξη ιδεολογικοπολιτική αφήγηση, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα ιδιότυπο Μετα-φιλελεύθερο και Μετα-σοσιαλιστικό πολιτικό χώρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά με την ίδρυση πειρατικών κομμάτων ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

• Το κόμμα αποδέχεται τη Διακήρυξη της Uppsala (Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών, Ιούλιος 2008) και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα θέματα οργάνωσης της ψηφιακής ζωής της κοινωνίας μας, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα στον 21ο αιώνα.


Κανένα σχόλιο

• Το κόμμα ορίζει σαν κεντρικό πολιτικό υποκείμενο το Άτομο και τις Ατομικές Ελευθερίες, η άσκηση των οποίων οφείλει να είναι ανεμπόδιστη από οποιασδήποτε μορφής εξουσίες.


Σε πρώτη ανάγνωση φοβάμαι οτι η συγκεκριμένη διατύπωση ακούγεται αρκετά "φιλελεύθερη" και μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες. Καλό θα ηταν νομίζω να γίνει ένας συσχετισμός του ατόμου με το κοινωνικό σύνολο και την ένταξη του σε αυτό, ώστε να γίνει κατανοητό ότι δεν μιλάμε για άτομα - ιδιώτες. Παρακάτω δίνω μια εναλλακτική διατύπωση, η οποία δεν με ικανοποεί ιδιαίτερα, αλλά πιστεύω ότι επεξηγεί καλύτερα τι εννοώ.

Το κόμμα ορίζει σαν κεντρικό πολιτικό υποκείμενο το Άτομο, στα πλαίσια μια νέας μορφής κοινωνικής δημιουργίας, που στηρίζεται στην ελέυθερη διανομή της καινοτομίας, της έμπνευσης, της ατομικής δημιουργικότητας και τις Ατομικές Ελευθερίες, η άσκηση των οποίων οφείλει να είναι ανεμπόδιστη από οποιασδήποτε μορφής εξουσίες.

• Διεκδικούμε την Πορεία προς μια νέα οργάνωση των θεσμών στην κατεύθυνση μιας Ανοιχτής Κοινωνίας, μέσα από ένα Νέο Λειτουργικό Σύστημα που θα εκμεταλλεύεται τις τεράστιες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, μέσω της οποίας μπορεί να υλοποιείται η συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, στα πλαίσια μιας συμμετοχικής δημοκρατίας με προοπτική την Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ολοκλήρωση.


Κανένα σχόλιο

• Θεωρούμε ότι είναι εφικτή η επιλογή ενός Νέου Μοντέλου Οικονομικής Λειτουργίας, το οποίο θα έχει σαν κεντρικό στόχο την διαμόρφωση μιας κοινωνίας με Ελευθερία, Ισονομία, Αλληλεγγύη, Οικονομική Ευημερία, με σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε ατόμου χωρίς καμιά απολύτως διάκριση , και άξονα την Ορθολογική και Οικολογική Διαχείριση των Φυσικών Πόρων μέσα από πλήρως διαφανείς Οικονομικές Διαδικασίες και Πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης.

• Κινητήρια δύναμη σε αυτό τον κοινωνικό μετασχηματισμό θα είναι ένα Νέο Σύστημα Αξιών και Ιδεών, με επίκεντρο τα Πρόσωπα, και άξονες την Ατομική Ελευθερία σε συνάρτηση με την Κοινωνική Υπευθυνότητα, σε αντίθεση με την εμμονή στο αλλοτριωτικό, υπερκαταναλωτικό και οικολογικά καταστροφικό μοντέλο μιας υποτιθεμένης αέναης οικονομικής μεγέθυνσης με την οποία σήμερα ταυτίζεται η επικρατούσα αντίληψη της καπιταλιστικής «ανάπτυξης».


Νομίζω ότι σε καθεμιά από αυτές τις δυο παραγράφους γίνεται μια μίξη οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων, ενώ θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρες. Η πρώτη να αφορά στην οικονομία και η δεύτερη στην κοινωνία. Παρακάτω προτείνω μια αναδιάταξη, στην οποία περιλαμβάνω και κάποια πρόσθετη διατύπωση σχετικά με το μοντέλο οικονομικής λειτουργίας.

Θεωρούμε ότι είναι εφικτή η επιλογή ενός Νέου Μοντέλου Οικονομικής Λειτουργίας. Άξονες αυτού του νέου μοντέλου είναι:
α. Η Ομότιμη Παραγωγή, όπου η κατανομή πηγών και αγαθών δεν γίνεται μέσα από τους μηχανισμούς των τιμών αλλά από μορφές διακυβέρνησης που εστιάζουν στην παραγωγή αξίας χρήσης και όχι χρηματικού κέρδους, σε αντίθεση με την εμμονή στο αλλοτριωτικό, υπερκαταναλωτικό και οικολογικά καταστροφικό μοντέλο μιας υποτιθεμένης αέναης οικονομικής μεγέθυνσης με την οποία σήμερα ταυτίζεται η επικρατούσα αντίληψη της καπιταλιστικής «ανάπτυξης»
β. Ο Ανοιχτός Σχεδιασμός για τη δημιουργία υλικών, πνευματικών και πολιτισμικών προϊόντων
γ. Η Ορθολογική και Οικολογική Διαχείριση των Φυσικών Πόρων μέσα από πλήρως διαφανείς Οικονομικές Διαδικασίες και Πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης.


και

Κινητήρια δύναμη σε αυτό τον κοινωνικό μετασχηματισμό θα είναι ένα Νέο Σύστημα Αξιών και Ιδεών, με επίκεντρο τα Πρόσωπα και άξονες την Ατομική Ελευθερία σε συνάρτηση με την Κοινωνική Υπευθυνότητα, το οποίο θα έχει σαν κεντρικό στόχο την διαμόρφωση μιας κοινωνίας με Ελευθερία, Ισονομία, Αλληλεγγύη, Οικονομική Ευημερία, με σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε ατόμου χωρίς καμιά απολύτως διάκριση


2.3 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, μέσα σε αυτό το Ιδεολογικό Πλαίσιο και σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate parties) αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους οι κυριότεροι από τους οποίους είναι :

Η προώθηση της Διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, άμεσα και με κάθε τρόπο.

Η προστασία της ιδιωτικότητας και ο σεβασμός του ιδιωτικού απορρήτου, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, το απόρρητο όλων των επικοινωνιών, η πλήρης ελευθερία του λόγου και η αποτροπή κάθε είδους Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο ή και οπουδήποτε αλλού.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων (Copyright), o δραστικός περιορισμός του μονοπωλίου εμπορικής εκμετάλλευσης με σαφή περιορισμό του μόνο σε εμπορικές πράξεις, με συνέπεια την ελεύθερη και νόμιμη αντιγραφή και αναπαραγωγή υλικού για μη κερδοσκοπικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς, η κατάργηση της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), καθώς και των όρων χρήσης συμβολαίων που αποσκοπούν στον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Η τροποποίηση της Νομοθεσίας για τις πατέντες, σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και η απαγόρευση πατεντών σε λογισμικό και ζωντανούς οργανισμούς, σπόρους ή γονίδια.


Συμφωνώ απολύτως.

2.3.1 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρεί ότι επιβάλλεται άμεσα η εξέλιξη του παρόντος πολιτικού κοινοβουλευτικού – αντιπροσωπευτικού συστήματος σε μια μορφή πραγματικής Δημοκρατίας με εφαρμογή στην πράξη πολιτικών διαδικασιών οι οποίες αποβλέπουν στην μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών.

2.3.2 Οι πολίτες πρέπει πλέον να έχουν τη δυνατότητα, με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, να ενημερώνονται πλήρως για όλες τις πράξεις και αποφάσεις της Κυβέρνησης και των Δημόσιων Υπηρεσιών, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, είτε με φυσική παρουσία είτε με ψηφιακά μέσα κατά περίπτωση, π.χ. με Δημοψηφίσματα σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε όλες τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν, στην κατεύθυνση της Άμεσης Δημοκρατίας, με συγκριτικό πρότυπο την σύγχρονη εφαρμογή της η οποία υλοποιείται στην Ελβετική Δημοκρατία.


Νομίζω ότι στην 2.3.2 πρέπει να διαγραφεί "στην κατεύθυνση της Άμεσης Δημοκρατίας, με συγκριτικό πρότυπο την σύγχρονη εφαρμογή της η οποία υλοποιείται στην Ελβετική Δημοκρατία". Είμαστε απολύτως ενήμεροι για το τι συμβαίνει στην Ελβετία; Μήπως εξειδικεύουμε τη γενική αναφορά της παραγράφου;

2.3.3 Στο βαθμό που επιτυγχάνονται οι παραπάνω βασικοί στόχοι των Πειρατών στην Ελλάδα και Διεθνώς, μπορεί να πραγματοποιηθεί και ο σταδιακός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος έτσι ώστε να αποτελέσει το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γίνει δυνατή η πλήρης υλοποίησή τους.

2.3.4 Σε αυτά τα πλαίσια το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρεί ότι εντάσσονται παράλληλοι πολιτικοί στόχοι, όπως π.χ. η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, η δίκαιη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η ορθολογική και αξιοκρατική οργάνωση του Κράτους και των Δημόσιων Υπηρεσιών, η ουσιαστική αναμόρφωση εκ βάθρων του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες, η πρόνοια για τους πιο αδύναμους πολίτες, η καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες παράλληλα με τη ριζική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης – κεντρικής και τοπικής , το τέλος της επιτήρησης και της παρακολούθησης, η ελευθερία στην επιλογή της ενημέρωσης, η προστασία του δημόσιου χώρου, η προστασία του Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας, ο περιορισμός των προνομίων των πολιτικών και η δυνατότητα της ανάκλησής τους σε περιπτώσεις διαφθοράς ή ανικανότητας, κλπ…

2.3.5 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με πρόσωπα και κινήματα ή πολιτικές ομάδες που αποδέχονται τις βασικές του αρχές και είναι πρόθυμα να συμμετέχουν σε δράσεις και πολιτικές πράξεις που αποσκοπούν στην επίτευξη των πειρατικών πολιτικών στόχων καθώς και των λοιπών στόχων οι οποίοι εντάσσονται στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο.

2.3.6 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate Parties) και αποτελεί Τακτικό Μέλος της πολιτικής ομάδας “Pirate Parties International”, συμμετέχοντας ενεργά στα όργανα της ομάδας και τη διαμόρφωση των αποφάσεων τους.


Κανένα σχόλιο.
Φτάσε όπου δεν μπορείς

dimitris_papamichael
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: 07 Ιαν 2012, 13:37

Re: Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Δημοσίευσηαπό dimitris_papamichael » 21 Νοέμ 2013, 02:38

ekfrasi έγραψε:Σε όλο:

Αφαίρεση της λέξης άμεση δημοκρατία και κάθε άλλου επιθετικού προσδιορισμού όπου υπάρχει η λέξη δημοκρατία στις αρχές.


ΣΥΜΦΩΝΩ .
αφαιρεση ΑΜΕΣΑ της λεξης αμεση ... :lol: :lol:

mankasp
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 3641
Εγγραφή: 12 Ιαν 2012, 17:05
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Re: Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Δημοσίευσηαπό mankasp » 24 Νοέμ 2013, 12:31

Αντικατάσταση του:

Το κόμμα αποδέχεται τη Διακήρυξη της Uppsala (Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών, Ιούλιος 2008) και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα οργάνωσης της ψηφιακής ζωής της κοινωνίας μας, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα στον 21ο αιώνα. Σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate parties) αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο:


με:

Το κόμμα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα οργάνωσης της ψηφιακής ζωής της κοινωνίας μας, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα στον 21ο αιώνα. Σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate parties) αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο:


Αιτιολογία:

Η Διακήρυξη της Ουψάλα είναι 5 έτων κείμενο και αφορά τις Ευρωεκλογές του 2009! Ναι, την αποδεχόμαστε αλλά δεν νομίζω πως έχει θέση πλέον στις Αρχές μας. Ουσιαστικά έχει αντικατασταθεί από το Μανιφέστο του PPEU και το Κοινό πρόγραμμα του PPEU. Δυστυχώς όμως εφόσον το PPEU δεν έχει επίσημα ιδρυθεί, δεν μπορούμε να βάλουμε στις Αρχές μας κάτι συγκεκριμένο.
https://twitter.com/e_kastrinakis

tvelocity
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 1022
Εγγραφή: 03 Ιαν 2012, 20:37

Re: Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Δημοσίευσηαπό tvelocity » 24 Νοέμ 2013, 18:29

mankasp έγραψε:Δυστυχώς όμως εφόσον το PPEU δεν έχει επίσημα ιδρυθεί, δεν μπορούμε να βάλουμε στις Αρχές μας κάτι συγκεκριμένο.


Θα μπορούσαμε να βάλουμε οτι αποδεχόμαστε το μανιφέστο, αλλά μετά την πτώση του σέρβερ δεν το ξαναβάλαμε για επικύρωση... Αλλά ούτως ή άλλως δεν έχει νόημα να είναι στο καταστατικό. Όποτε έχουμε εκλογές θα αλλάζουμε το καταστατικό; Καλύτερα αυτό που προτείνεις, και γενικά διακηρύξεις κλπ τα αναγνωρίζουμε με τις συνήθεις εσωτερικές διαδικασίες.
Verba volant, scripta manent

omissman
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 837
Εγγραφή: 11 Ιαν 2012, 16:15
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Κατάθεση προτάσεων για τις Αρχές

Δημοσίευσηαπό omissman » 25 Νοέμ 2013, 00:32

@sugar
Σακη , ευχαριστω για την πολύ εποικοδομητικη παρέμβασή σου, γιατι μου δινεις την ευκαιρια να ξεκαθαρισω μερικα θολα ιδεολογικα ζητηματα.
Πρωτα απ’ όλα συμφωνω με τις καιριες επισημανσεις που εκανες κρατωντας όμως σταθερα την επιφύλαξή μου σχετικα με το ζητημα του «ομοτιμου μανιφεστου», για λογους που θα εξηγησω στη συνεχεια.

Θελω από την αρχη να τονισω ότι η διατυπωση των αρχων είναι ιδιαιτερα προσεκτικη και σκοπιμα αφηνει καποια πεδια ανοιχτα , διεξοδους σε μελλοντικη σαφεστερη διατυπωση μετα από μια ομαδικη – συμμετοχικη διαδικασια,
Το αντιθετο θα ηταν ατοπο και ασυμβατο με την αρχη της ανοιχτης διαμορφωσης ολων των ζητηματων που απασχολουν ένα αληθινα δημοκρατικο κομμα, μεσα από μια ευρυτερη δημοκρατικη συμμετοχη .

Στα επι μερους τωρα.

1. Ατομο και Ατομικες Ελευθεριες vs Κοινωνικο Συνολο

Σε πρώτη ανάγνωση φοβάμαι οτι η συγκεκριμένη διατύπωση ακούγεται αρκετά "φιλελεύθερη" και μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες. Καλό θα ηταν νομίζω να γίνει ένας συσχετισμός του ατόμου με το κοινωνικό σύνολο και την ένταξη του σε αυτό, ώστε να γίνει κατανοητό ότι δεν μιλάμε για άτομα - ιδιώτες. Παρακάτω δίνω μια εναλλακτική διατύπωση, η οποία δεν με ικανοποεί ιδιαίτερα, αλλά πιστεύω ότι επεξηγεί καλύτερα τι εννοώ.


Αφ’ ενός θα προτιμουσα να μην «μπλεξουμε» με αοριστες υπερβατικες εννοιες όπως π.χ. εμπνευση, δημιουργικοτητα, ελευθερη διανομη της καινοτομιας γιατι μπορει να οδηγηθουμε σε τραγελαφικες αντιφασεις… Αυτά ο καθενας τα αντιλαμβανεται αναλογα με το επιπεδο της καλλιεργειας του και όπως είναι φανερο δεν είναι ευκολο ουτε να τα εξηγησουμε επαρκως ουτε να συμφωνησουν ολοι μεταξυ τους στο τι ακριβως σημαινουν αυτά.

Αφ’ ετερου εχω μια ισχυρη επιφυλαξη ως προς τον ακριβη – κατά το δυνατον και επιστημονικο – προσδιορισμο της εννοιας του «κοινωνικου συνολου» ! Ιδιαιτερα δε στη θεώρησή του σαν μιας Οντοτητας που αυθαιρετα τιθεται υπερανω του Ατομου, γενικως, και υπερανω ενός εκαστου των ατομων τα οποια το απαρτιζουν, ειδικως.

Θεωρω την εννοια του «κοινωνικου συνολου» όχι απλα μεταφυσικη στην πολιτικη της διατυπωση αλλα και αυθαιρετα υπεραπλουστευτικη και εν τελει απολυτως υπερβατικη και για τουτο αναληθη. Αν σκεφτουμε ότι οι διαφοροι -ισμοι, οι οποιοι την επικαλουνται για να θεμελιωσουν το ιδεολογικο / θεωρητικο τους υποβαθρο – ναζισμος, φασισμος, κομμουνισμος – χρησιμοποιουν κατά κορον την εννοια του Λαου (Volk) τον οποιο ταυτιζουν με το Κοινωνικο Συνολο , καταλαβαινουμε πολύ ευκολα που μπορει να οδηγησει αυτή η σχηματοποιηση μιας κοινωνιας και η απόδοση στη γενικη της εικονα ιδιοτητες υπερβατικης οντοτητας.

Δεν προκειται παρα για ομαδες ατομων / ταξεις / συντεχνιες / strata / κλπ, με αντιθετα , συγκρουομενα, ασυμβατα κλπ συμφεροντα, ιδεοληψιες, θρησκειες, δοξασιες κλπ…

Ο ρολος του «κοινωνικου συνολου» το οποιο απαρτιζουν ολοι αυτοι δεν είναι άλλος από το να εξασφαλιζει δικαιες συνθηκες συνυπαρξης και ισες δυνατοτητες εξελιξης σε όλα του τα μελη με την προϋποθεση ότι τηρουν καποιες κοινα συμφωνημενες αρχες – κανονες λειτουργιας, (Σύνταγμα, Νόμους, Θεσμούς), οι οποιοι αλλαζουν αναλογα με το ποιο στρωμα κυριαρχει πανω στα υπολοιπα σε κάθε ιστορικη περιοδο

Δεν κατανοω γιατι θεωρειται θεμιτο , αυτό το στρωμα να χρησιμοποιει την περιστασιακη του εξουσια για να επιβαλλει τη δικη του αφηγηση πανω σε ολους τους υπολοιπους σαν την μονη δυνατη και επιτρεπτη, ταυτιζοντας τα δικα του συμφεροντα με αυτά του συνολου της κοινωνιας . Αυτό ακριβως οδηγει στην υποτιμηση των ατομων και στην «θεσμοποιημένη» καταπιεση τους , εν ονόματι του «κοινωνικου συνολου» βεβαιως, βεβαιως !

Ακριβως γι’αυτό το λογο ειμαι απολυτα πεισμενος τωρα πια – για φιλοσοφικους λογους που , φυσικα, εχουν την πηγη τους σε καθαρα προσωπικα βιωματα – ότι καθοριστικη προτεραιοτητα μιας κοινωνιας ειναι η προστασια της ελευθεριας των ατομων εναντι του «κοινωνικου συνολου», με την εννοια ότι αυτά είναι τα «αδυναμα» στοιχεια της κοινωνιας, εντελως ανυπερασπιστα απεναντι σε κάθε μορφη εξουσιας, ειτε αυτή προερχεται από τους θεσμικους μηχανισμους των κρατων, ειτε από οργανισμους / οργανωσεις όπως οι θρησκειες, ειτε από συλλογικοτητες όπως τα πολιτικα κομματα, οι αιρεσεις κλπ…

Νομιζω ότι ο Καφκα τα εχει περιγραψει πολύ πιο παραστατικα απ’ότι μπορω εγω στη Δικη και στον Πυργο.

Αλλωστε ειμαι βεβαιος ότι η εν γενει επικληση αυτου που αυθαιρετα οριζεται ως το «καλο του κοινωνικου συνολου» ή το «κοινωνικο συμφερον» , ταυτιζόμενο τεχνηεντως και υπογειως με τα συμφεροντα συγκεκριμενων ομαδων / στρωματων, επιβάλλει την υπεροχή της Κοινωνιας (με ορους αφηρημενης Ολοτητας) εναντι των ατομικων ελευθεριων των πολιτων που την απαρτιζουν , με αποτέλεσμα να καταληγει αργα ή γρήγορα στην ολοκληρωτικη βαρβαροτητα , ανεξαρτητως προσήμου, σοσιαλιστικου, ναζιστικου, φασιστικου ή ακομη και «αμεσοδημοκρατικου» !!!

Ως Ατομο εννοω φυσικα τον Πολιτη (citizen), όχι τον ιδιωτη (idiot), αλλα ουτε και τον «πελατη» !

Αυτος είναι και ο βασικος λογος που βρισκομαι εδώ αλλωστε και όχι σε κανενα από τα κομματα που υποδυονται τους προστατες του «λαου», όπως αυτά τον εννοουν φυσικα. Γιατι κεντρικο στοιχειο της πειρατικης ιδεολογιας είναι τα Προσωπα και η Ελευθερια και προστασια της Ιδωτικοτητας, αρχη από την οποια απορρεουν ολες οι άλλες.

2. Οικονομία και Κοινωνια

Θεωρούμε ότι είναι εφικτή η επιλογή ενός Νέου Μοντέλου Οικονομικής Λειτουργίας. Άξονες αυτού του νέου μοντέλου είναι:
α. Η Ομότιμη Παραγωγή, όπου η κατανομή πηγών και αγαθών δεν γίνεται μέσα από τους μηχανισμούς των τιμών αλλά από μορφές διακυβέρνησης που εστιάζουν στην παραγωγή αξίας χρήσης και όχι χρηματικού κέρδους, σε αντίθεση με την εμμονή στο αλλοτριωτικό, υπερκαταναλωτικό και οικολογικά καταστροφικό μοντέλο μιας υποτιθεμένης αέναης οικονομικής μεγέθυνσης με την οποία σήμερα ταυτίζεται η επικρατούσα αντίληψη της καπιταλιστικής «ανάπτυξης»
β. Ο Ανοιχτός Σχεδιασμός για τη δημιουργία υλικών, πνευματικών και πολιτισμικών προϊόντων
γ. Η Ορθολογική και Οικολογική Διαχείριση των Φυσικών Πόρων μέσα από πλήρως διαφανείς Οικονομικές Διαδικασίες και Πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Συμφωνω με την αναδιατυπωση της παραγραφου, αποδιδει οντως το νοημα αυτου που προσπαθησα να πω με καλυτερο – πιο δομημενο – τροπο, αλλα διαφωνω με την ρητη αναφορα της α’ παραγραφου , περι της Ομοτιμης Παραγωγης.

Αφ’ ενός προκειται για μια θεωρια για την οποια δεν εχει γινει η παραμικρη συζητηση μεσα στο κομμα, ουτε εχει εκφραστει καποια αποψη με τεκμηριωμενα επιχειρηματα. Θεωρω επομένως ατοπο και «καπελωτικο» να περιληφθει a priori σε ένα τοσο σημαντικο κειμενο όπως είναι οι Αρχες των Πειρατων με τροπο αυθαιρετο και αβασανιστο.

Είναι εξαιρετικα μεγαλη συζητηση το τι μπορει να αντικαταστησει τη θεωρια των τιμων και μπορω να πω ότι διαβάζοντας το Ομότιμο Μανιφέστο, σχηματισα την εντυπωση οτι τα πρότυπα της σχετικης θεωριας αντλουνται από μικρες κοινοτητες με αγροτικο – βιοτεχνικο κυριως χαρακτηρα. Δεν μας εξηγει κατά κανενα τροπο τι γινεται π.χ. με τη βιομηχανικη παραγωγη εντασης κεφαλαιου και τεχνολογιας αιχμης. Πως και από ποιους θα κατασκευαζονται αεροπλανα, πλοια, σιδηροδρομοι, διαστημοπλοια (!) , για να μην αναφερω φυσικα τα οπλικα συστηματα, την παραγωγη ενεργειας σε μεγαλη κλιμακα, την πυρηνικη τεχνολογια κλπ.κλπ… Ουτε πως μπορει να συνδυαστει αυτος ο τροπος παραγωγης με την οικονομια της αγορας, για την οποια επισημαινει οτι δεν καταργειται...πραγμα λογικα παραδοξο.

Δεν ειμαι αντιθετος με την εννοια του κοινοτισμου εν γενει, στα πλαισια της αλληλεγγυας οργανωσης των μικρων κοινωνιων / κοινοτητων / χωριων κλπ, θεωρω όμως πολύ προωρη τη συζητηση για μια αμεση στροφη στην υποστηριξη θεωριων που εχουν σαν βασικη πηγη και προτυπο τον «πρωτογονο κομμουναλισμο» … Σου λεει κατι το ονομα Μανος Φαλτάιτς ; Είναι ενδιαφερον ότι η πρωτη παρουσιαση της θεωριας του κοινοτισμου στην Αθηνα εγινε το 1970, επι δικτατοριας φυσικα !

Κινητήρια δύναμη σε αυτό τον κοινωνικό μετασχηματισμό θα είναι ένα Νέο Σύστημα Αξιών και Ιδεών, με επίκεντρο τα Πρόσωπα και άξονες την Ατομική Ελευθερία σε συνάρτηση με την Κοινωνική Υπευθυνότητα, το οποίο θα έχει σαν κεντρικό στόχο την διαμόρφωση μιας κοινωνίας με Ελευθερία, Ισονομία, Αλληλεγγύη, Οικονομική Ευημερία, με σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε ατόμου χωρίς καμιά απολύτως διάκριση

Συμφωνω πληρως με την αναδιατυπωση αυτή η οποια θα αντικαταστησει την υπαρχουσα στην αρχικη μου προταση.

3. Περι Αμεσης Δημοκρατιας


Νομίζω ότι στην 2.3.2 πρέπει να διαγραφεί "στην κατεύθυνση της Άμεσης Δημοκρατίας, με συγκριτικό πρότυπο την σύγχρονη εφαρμογή της η οποία υλοποιείται στην Ελβετική Δημοκρατία". Είμαστε απολύτως ενήμεροι για το τι συμβαίνει στην Ελβετία; Μήπως εξειδικεύουμε τη γενική αναφορά της παραγράφου;

Προσωπικα δεν διαφωνω, η προσθηκη μπηκε για να μεινει μια διεξοδος ανοιχτη και να δοθει ένα συγκεκριμενο παραδειγμα κοινοβουλευτικης δημοκρατιας με αρκετα στοιχεια αμεσοδημοκρατικης λειτουργιας. Αυτό δειχνει την εφικτοτητα ενός μεικτου συστηματος σε συγχρονες πραγματικες συνθηκες και όχι μιας εξειδανικευμενης «ιδεατης Ουτοπιας» όπως αυτή που εχει εγκατασταθει στα μυαλα ορισμενων . Εάν όχι σε αυτην τοτε σε ποια κατευθυνση θα τεινει η κοινωνια που περιγραφεται πιο πριν ;

Αλλωστε και η δικη σου προταση για μια οργανωση της οικονομιας με αξονα την ομοτιμη παραγωγη σε τι ειδους κοινωνια νομιζεις ότι εχει την παραμικρη πιθανοτητα να υλοποιηθει , εάν όχι σε μια κοινωνια με πληρως αμεσοδημοκρατικους θεσμους ;;;

Εάν προκειται να απαλειψουμε εντελως κάθε αναφορα στην αμεση δημοκρατια, ας το κανουμε . Να μην ξεχναμε όμως ότι αυτό θα επηρεασει και τη δικη μας εσωτερικη λειτουργια – π.χ. την αναγκαιοτητα του liquid – καθως επισης θα σηματοδοτησει και την «καταγραφη» μας σε ένα χωρο του «σοσιαλδημοκρατικου κεντρου», πραγμα το οποιο θα αποδυναμωσει εντελως το επιχείρημά μας ότι βρισκομαστε εξω από τον παραδοσιακο αξονα αριστερας – δεξιας.

Τι διαφορετικο θα εχουμε να προτεινουμε από το συστημα που οριζεται σαν αντιπροσωπευτικη κοινοβουλευτικη δημοκρατια , περα από μετριοπαθεις «λειτουργικες» βελτιωσεις ; Γιατι καποιος θαπρεπε να μας προτιμησει για κατι τετοιο αντι για τα υπαρχοντα συστημικα κομματα ;

@mankasp
Συμφωνω με την αντικατάσταση οπως την προτεινεις.
Νέες "πειρατικές" αρχές :
1. Δρυός πεσούσης πας "πειρατής" ξυλεύεται
2. Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τους ευεργετηθέντες ΑΧΑΡΙΣΤΟΥΣ
3. Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα , στο τέλος τον τρώνε οι κότες


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες