Πρόσκληση ενδιαφέροντος μελών: Τοπικές Εκλογές/Ευρωεκλογές

Γενική συζήτηση ανοιχτή μόνο για τα μέλη

Πρόσκληση ενδιαφέροντος μελών: Τοπικές Εκλογές/Ευρωεκλογές

Δημοσίευσηαπό Στάθης Λειβαδίτης » 24 Απρ 2018, 16:20

Μετά και από την πρόσφατη εποικοδομητική συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της προετοιμασίας του ΠΕΙΡ για τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ευρωεκλογών του 2019, τα μέλη της Δ.Ε. συμφώνησαν για τα παρακάτω.

Η Δ.Ε. έχοντας ως στόχο τη διερεύνηση των προθέσεων των μελών και φίλων του ΠΕΙΡ, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τα μέλη και τους φίλους του ΠΕΙΡ για την καταγραφή των προθέσεων τους προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός κινήσεων και να αποφευχθούν ελλείψεις και λάθη που έγιναν το 2014, οπότε και παρατηρήθηκε το φαινόμενο των πολλαπλών υποψηφιοτήτων – μέλη του ΠΕΙΡ ήταν υποψήφιοι ταυτοχρόνως στις Δημοτικές ή Περιφερειακές και τις Ευρωεκλογές.

Πέρα από τις πολιτικές ή άλλες συγκυρίες, κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις ιδιαιτερότητες της. Για παράδειγμα, σε σχέση με το 2014, στις Δημοτικές και Περιφερειακές που θα γίνουν το επόμενο έτος (αυτή τη στιγμή είναι άγνωστη η ημερομηνία διεξαγωγής τους) θα ισχύει κατά πάσα πιθανότητα η απλή αναλογική, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιθανότητες εκλογής αυξάνονται. Είναι γεγονός ότι εμπειρία του 2014 με τη συμμετοχή, με αυτόνομο συνδυασμό στη Θεσσαλονίκη (https://www.facebook.com/pp.skg/) και τη συμμετοχή μελών μας σε άλλους συνδυασμούς ανά την επικράτεια, δεν απέφεραν καρπούς, λόγω και του εκλογικού νόμου. Για παράδειγμα, αν το 2014 είχαμε απλή αναλογική, οι Πειρατές στη Θεσσαλονίκη, με το ποσοστό που συγκέντρωσαν, θα είχαν εκλέξει τουλάχιστον ένα δημοτικό σύμβουλο στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Βέβαια, για να δημιουργηθούν ένας ή περισσότεροι συνδυασμοί χρειάζεται η ενεργοποίηση (και η επανα-ενεργοποίηση) των Πειρατών ανά την επικράτεια και γι’ αυτό καλό θα είναι να υπάρχει μια κινητικότητα από τώρα

Όσον αφορά στις Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν το Μάιο του 2019 και θα ισχύει το εκλογικό όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από τα μέλη και τους φίλους του ΠΕΙΡ να δηλώσουν στο Φόρουμ του κόμματος σε ποιες εκλογές θα ενδιαφέρονταν να είναι υποψήφιοι. Ειδικά για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές καλό θα είναι – σε πρώτη φάση – να σημειώσετε και με ποιο τρόπο επιθυμείτε, δηλαδή, ως μεμονωμένοι υποψήφιοι συμμετέχοντας σε κάποιον άλλο συνδυασμό ή με την προοπτική της δημιουργίας συνδυασμού με το όνομα Πειρατές.

1) Δημοτικές εκλογές 2019

Ενδιαφέρεστε να συγκροτήσετε υποψήφιο Δημοτικό συνδυασμό με το όνομα “Πειρατές”

Ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ως υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος σε συνεργασία με άλλο συνδυασμό

2) Περιφερειακές εκλογές 2019

Ενδιαφέρεστε να συγκροτήσετε υποψήφιο Περιφερειακό συνδυασμό με το όνομα “Πειρατές”

Ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ως υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος σε συνεργασία με άλλο συνδυασμό

3) Ευρωεκλογές 2019

Ενδιαφέρεστε να είστε υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Διευκρινίζεται ότι το ΠΕΙΡ, όσον αφορά στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2019 δεν είναι σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την κάθοδο συνδυασμών ή συνεργαζόμενων υποψηφίων με άλλους συνδυασμούς και συνεπώς η κάλυψη εξόδων, όπως της προεκλογικής καμπάνιας, των παραβόλων συμμετοχής στις Δημοτικές ή Περιφερειακές εκλογές, κλπ. εναπόκειται στους ενδιαφερομένους μεμονωμένους υποψηφίους ή συνδυασμούς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σχετικά με τις Δημοτικές εκλογές, κατά ανώτατο όριο ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ανά παράταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το +10% του αριθμού των εκλεγομένων συμβούλων ανά δήμο. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που εκλέγεται, εξαρτάται από το μέγεθος του δήμου. Για παράδειγμα, στον Δήμο Αθηναίων εκλέγονται συνολικά 49 δημοτικοί σύμβουλοι, οπότε με βάση τη νέα νομοθεσία, εφόσον ισχύσει, σε κάθε ψηφοδέλτιο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται από 49-54 υποψήφιοι.

Όσον αφορά στις Ευρωεκλογές 2019, αυτή τη στιγμή το ΠΕΙΡ επίσης δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στα έξοδα κάλυψης της συμμετοχής του κόμματος σε αυτές. Αν το ΠΕΙΡ συμμετάσχει ή όχι στις Ευρωεκλογές 2019, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως από το ενδιαφέρον των μελών για την στελέχωση του Ευρωψηφοδελτίου (απαιτείται να υπάρχουν ως 42 κατά ανώτατο αριθμό υποψήφιοι), από την οικονομική δυνατότητα των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, από το αν θα υπάρξει αυτόνομη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές ή συμμετοχή σε συνεργασία – συμμαχία με άλλα κόμματα και σχηματισμούς, όπως έγινε το 2014, κλπ.

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ωστόσο, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δ.Ε. συζήτησαν και συμφώνησαν στην πρόταση να υπάρξουν κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, όπως, επικοινωνία με το γραφείο της Julia Reda, Ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού κόμματος Πειρατών και των Γερμανών Πειρατών, προκειμένου να οργανωθεί επίσκεψη ομάδας Ελλήνων Πειρατών στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για συνάντηση μαζί της και ενημέρωση επί των θεμάτων αρμοδιότητας της, της προεκλογικής προετοιμασίας και πιθανής βοήθειας, είτε οικονομικής είτε οργανωτικής, κλπ.

Σας καλούμε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στο σχετικό θέμα στο Φόρουμ, επιλέγοντας μία από τις 3 διαθέσιμες επιλογές ως τις 24 Μαϊου 2018, ώστε να γίνει μια πρώτη καταγραφή των προθέσεων των μελών και φίλων του κόμματος. Παρακαλούμε, να γράψετε για ποιό Δήμο ή Περιφέρεια ενδιαφέρεστε.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, θα υπάρξει επικοινωνία και επαφή της Διοικούσας Επιτροπής με τους ενδιαφερόμενους ώστε να γίνει περαιτέρω συζήτηση και ανάλυση σχετικά με τη συμμετοχή στις Δημοτικές, Περιφερειακές εκλογές και τις Ευρωεκλογές 2019.

Η Διοικούσα Επιτροπή
Στάθης Λειβαδίτης
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 251
Εγγραφή: 23 Απρ 2012, 00:27

Re: Πρόσκληση ενδιαφέροντος μελών: Τοπικές Εκλογές/Ευρωεκλογ

Δημοσίευσηαπό Στάθης Λειβαδίτης » 02 Μάιος 2018, 17:10

Ανοίγω τον κύκλο ενδιαφέροντος δηλώνοντας ότι
> ενδιαφέρομαι για τις ευρωεκλογές 2019

Επίσης, θα διερευνήσω την περίπτωση καθόδου υποψηφίου Δημοτικού συνδυασμού στο δήμο της Χαλκίδας (υπενθυμίζω ότι το 2014 υπήρξε συμμετοχή των "Πειρατών στη Χαλκίδα" με άλλο ανεξάρτητο συνδυασμό).
Στάθης Λειβαδίτης
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 251
Εγγραφή: 23 Απρ 2012, 00:27


Επιστροφή στο Γενική Συζήτηση Μελών

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron