newpamelina έγραψε:Τι είναι πολιτική ελευθερία; Πως την ορίζεις;
Πολιτική ελευθερία -όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι- είναι η δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη στα κοινά (μεμονομένα ή μέσω πολιτικών σχηματισμών) με όσο το δυνατό πιο ίσους όρους με όλους, έχοντας:
Ιδεολογία και όραμα
Θάρρος της επωνυμίας και της άποψης
Συγκεκριμένα επιχειρήματα
προτάσεις με βάση τη λογική
Δυνατότητα συζήτησης
δυνατότητα παρακολούθησης της υλοποίησης της απόφασης.
newpamelina έγραψε:Και τι είναι οικονομική ασυδοσία (ή εταιρική ευθύνη);
Η μεταφορά ολοένα και περισσότερων κοινωφελών υποδομών και εργασιών, από τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και την γενική κυβέρνηση, στα χέρια των «επενδυτών» και μετατροπή τους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες
newpamelina έγραψε:Ποιές είναι οι προϋποθέσεις που αυτή εφαρμόζεται ή επιβάλεται;
Η νεοφιλελεύθερη οικονομική θεώρηση που εγκαταλείποντας τις φιλελεύθερες αρχές μετασχηματίζει τα πάντα σε αγορά κι εμπόριο, χωρίς άλλο κίνητρο παρά μόνο το χρήμα.
newpamelina έγραψε:Ο άξονας της πολιτικής ελευθερίας και ο άξονας της οικονομικής ασυδοσίας, είναι άξονες παράλληλοι, είναι κάθετοι, ή είναι άξονες που συγκλίνουν;
Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Δεν είναι καν άξονες. Είναι καμπύλες που μπορεί τμηματικά να παραλληλίζονται αλλά γενικά είναι άσχετα μεταξύ τους ζητήματα.
Οι Αμερικάνοι πχ έχουν διαψεύσει έμπρακτα την ανάγκη ύπαρξης ατομικής ελευθερίας για να υπάρχει «ελεύθερη οικονομία» (<-οικονομική ασυδοσία). Απέδειξαν (με τους επεκτατικούς πόλεμους να ξεκινήσω; με το ότι η αστυνομία βαράει στο ψαχνό χωρίς λόγο; με τι θες; ) ότι για να έχεις οικονομική ασυδοσία εκμεταλλευόμενος τα πάντα, δεν είναι καν απαραίτητο να αφήνεις τις πολιτικές ελευθερίες όπως έκαναν μέχρι πιο πριν για άλλοθι...
Αντίθετα, δεν έχω δει κάποια χώρα που να υπάρχει δικαιοσύνη και να μην ελέγχει αυστηρά την οικονομία της. Πήγαινε στη Φινλανδία πχ να δεις πόσο φτωχοί είναι οι πιο φτωχοί και πόσο πλούσιοι οι πιο πλούσιοι... Οικονομική ασυδοσία λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχει, παρόλα αυτά δεν έχω ακούσει κάποιον να παραπονιέται ότι δεν έχει ελευθερία ως πολίτης...