Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 27 Ιαν 2015, 13:35

Τα γεωχωρικά δεδομένα (ΠΡΟΣΟΧΗ, τα ανοιχτά γεωχωρικά, όχι τα προσωπικά) του κτηματολογίου είναι διαθέσιμα για δημόσιους οργανισμούς και για μη εμπορικούς σκοπούς. Υπάρχει όμως κενό νόμου για την εμπορική χρήση με αποτέλεσμα όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν γεωγραφικό υπόβαθρο να πρέπει να απευθυνθούν στην Google (Google Maps) ή στην Microsoft (Bing Maps) για να αγοράσουν την υπηρεσία που θα παρέχουν για εμπορική χρήση.

Η τροπολογία που προτάθηκε από την ΕΛ/ΛΑΚ, και μπήκε στον νόμο 4178 του 2013 αφήνει αυτό το κενό:
«Το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων που παρά−
γονται ή αποτελούν αντικείμενο προμήθειας από την
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυ−
μη Εταιρεία (ΕΚΧΑ ΑΕ) ή έχουν παραχθεί αποτέλεσαν
αντικείμενο προμήθειας από την Κτηματολόγιο ΑΕ ή
τον ΟΚΧΕ και μεταβιβάζονται στην ΕΚΧΑ ΑΕ, δυνά−
μει του παρόντος, μπορούν να διατεθούν σε φορείς
του δημοσίου τομέα ύστερα από αίτηση, αμελλητί και
οπωσδήποτε όχι σε περισσότερες από δέκα (10) ημέρες
από την ημέρα αιτήσεώς τους, δωρεάν και χωρίς πε−
ριορισμούς πέραν της αναφοράς προέλευσής τους. Τα
δημόσια δεδομένα της ΕΚΧΑ ΑΕ διατίθενται σε οποιον−
δήποτε τρίτο δωρεάν και με τις κατάλληλες ανοικτές
άδειες, εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για μη
εμπορικούς σκοπούς. Το σύνολο των αποκλειστικών
συμφωνιών που βρίσκονται σε ισχύ και δεν επιτρέπουν
το δωρεάν διαμοιρασμό γεωχωρικών δεδομένων με
άλλες δημόσιες αρχές ή περιορίζουν δυσανάλογα την
πρόσβαση και περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληρο−
φορίας, ιδίως γεωχωρικών δεδομένων, που έχει στην
κατοχή και κυριότητά της η ΕΚΧΑ ΑΕ, καταργούνται με
την έναρξη ισχύος του παρόντος.»

https://www.ellak.gr/wp-content/uploads ... 8_2013.pdf

Το κενό αυτό δεν καλύφθηκε από τον νόμο 4305 του 2014 για να ανοιχτά δεδομένα, καθώς δεν καταργεί το τμήμα της τροπολογίας αυτής που μιλάει για μη εμπορική χρήση.

https://diavgeia.gov.gr/blog/wp-content ... na-klp.pdf

Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο, καθώς και χάνονται έσοδα από το κράτος, και γίνεται στην ουσία εισαγωγή της υπηρεσίας. Νομίζω πρέπει να προτείνουμε σχετική τροπολογία που θα διορθώσει αυτό το κενό στον νόμο.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4944
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Δημοσίευσηαπό Petros » 27 Ιαν 2015, 14:11

+1

(προσωπικά, μπορώ να το δω από Πέμπτη και μετά. Αν έχετε κάνει κάτι ως τότε εννοείται στηρίζω)
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Δημοσίευσηαπό chiossif » 27 Ιαν 2015, 15:14

Γεια και χαρά σε όλες και όλους :-)

Για μένα χτύπησε η καμπάνα και ΠΑΡΏΝ :-)

Σχετικά με την ουσία: καμία νομοθεσία δεν θα εμποδίσει κάποιον που δεν θέλει να δώσει, να δώσει. Ακόμη κι αν αυτός ο κάποιος είναι εταιρία που ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο ._

Θεωρώ ότι όλα τα γεωχωρικά δεδομένα τα οποία δεν χαρακτηρίζονται με την νομική έννοια ως προσωπικά (και για να εξηγηθώ: θεωρώ ότι κάθε πολίτης έχει έννομο συμφέρον να γνωρίζει τα στοιχεία ιδιοκτητών ακινήτων ιδιαίτερα αν συντρέχει λόγος νομιμότητας χωρίς να είναι υποχρεωμένος να εκτεθεί ο ίδιος) καθώς και όλα όσα έχουν παραχθεί ενδιάμεσα (δηλαδή για την ολοκλήρωση παραδοτέων και με βάση τις προδιαγραφές όπως μοντέλα εδάφους φωτοσταθερά κτλ) οφείλουν να είναι κοινό κτήμα. Αυτό με εξαίρεση δεδομένα εθνικής ασφάλειας (τα οποία είναι πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεται ο μέσος πολίτης).

Προσωπικά είμαι οπαδός της «μη εμπορικής» χρήσης με την έννοια πως αν εμπορευτείς με σκοπό το δικό σου συμφέρον κάτι που είναι ήδη κοινό κτήμα, απατάς τον πελάτη σου. Φυσικά, αν αμείβεσαι / εμπορεύεσαι πρόσθετο προΐον ή/και υπηρεσία και απλά αναδιανέμεις τα δεδομένα χωρίς να τα αλλοιώνεις/περιορίζεις, δεν έχεις πρόβλημα εμπορικής χρήσης και άρα κάντο ;-) (Παράδειγμα οι επαγγελματίες τοπογράφοι μηχανικοί οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα και αναπτύσσουν πρόσθετο υλικό για ιδιώτες ή το δημόσιο και για το οποίο αμείβονται ).
Δυστυχώς όμως σήμερα η πολυπλοκότητα (επιβαλλόμενη από τους κατασκευαστές) των συστημάτων και οι ανάγκες προστασίας των δεδομένων διακρίνουν με σαφήνεια την εμπορική χρήση τόσο προς την πιο χαλαρή (βλ. OSM) όσο και την πιο αυστηρή / κλειστή χρήση (βλ. υπηρεσίες σε κινητά με κλειστές άδειες / λογισμικά και άρα πρόσβαση στα δεδομένα).
Το θέμα αυτό συζητήθηκε και στο «Σχολείο Ανάπτυξης Κώδικα» και συγκεκριμένα την Παρασκευή 9/1 στην εκπαίδευση του OSM. Εκεί έθεσα το θέμα αποκλεισμού των δεδομένων της Κτηματολογίου ΑΕ λόγω «μη εμπορικής χρήσης» όπως έχει απαντηθεί στην Ελληνική κοινότητα του OSM. Με βάση τα παραπάνω η κοινότητα του OSM δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της Κτηματολόγιο Α.Ε. επειδή η άδειά της είναι πιο χαλαρή (κι όχι πιο αυστηρή) και προφανώς χωρίς καμία πρόθεση άμεσης εμπορικής διάθεσης.
Χωρίς να καταλήξουμε στο σχολείο, ποιοι είμαστε άλλωστε για να καταλήξουμε, διαπιστώσαμε πως πρέπει να εξαλειφθεί ο όρος «μη εμπορική χρήση» και να αντικατασταθεί από όρο «μη περιορισμού χρήσης». Με αυτό το τρόπο θα καλυφθεί πλήρως νομικά μια άδεια τύπουOdbl ως χαλαρότερη ενώ θα αποκλειστεί το ουσιαστικό «κλείσιμο» των δεδομένων από τεχνολογίες με σκοπό τον περιορισμό της διάθεσης χρήσης προς τους χρήστες.
Κατά συνέπεια το προαναφερθέν σωστά ως «κενό» νόμου από τον Vassilis Perantzakis υφίσταται πρώτιστα ως περιορισμός παρά ως προστασία. Στο πλαίσιο αυτό και με σαφή πρόβλεψη για διατήρηση της αρχικής άδειας των δεδομένων χωρίς κανένα περιορισμό από οποιαδήποτε πρόσθετη τεχνολογία για τον οποιονδήποτε, συμφωνώ στην εξάλειψη του όρου «μη εμπορική χρήση». Προσοχή στην τελική διατύπωση ;-)

Στην διάθεσή σας για πρόσθετη ουσιαστική συζήτηση σε αυτό το θέμα.

Λέφτερα και πάντα πειρατικά,
Ch Iossif
Χάκερ είναι αυτός που εύστροφα επιλέγει ως ψυχαγωγία την εξερεύνηση των ορίων του δυνατού.
Πειρατής είναι αυτός που επιδιώκει την κατάκτηση της ελευθερίας ως ανεκτίμητου θησαυρού. Είναι πάντα έτοιμος για κάθε μάχη με μόνο στόχο την νίκη._
chiossif
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: 29 Απρ 2012, 11:08
Τοποθεσία: ATH, GR

Re: Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 27 Ιαν 2015, 16:54

Κατ' αρχήν να εξηγήσω ότι η ανάγκη για εμπορική χρήση είναι υπαρκτή, παράλληλη με την μη εμπορική χρήση και οι λύσεις που παρέχονται αυτή τη στιγμή στην ουσία βγάζουν λεφτά έξω.

Το νομικό κενό που έχει παρουσιαστεί εδώ είναι το εξής: Η Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει μία υπηρεσία (webservice) από την οποία σερβίρει τα ανοιχτά δεδομένα στο δημόσιο και σε όσους θέλουν να κάνουν μη εμπορική χρήση. Δεν υπάρχει τρόπος να το δώσει για εμπορική χρήση, με χρέωση ή χωρίς.

2 θέματα:
1) ΔΕΝ συμφέρει να πάρει κάποιος τα δεδομένα αυτά και να τα βάλει σε δικούς του servers ή ακόμα χειρότερα να τα διανέμει σε πελάτες γιατί απλά η υποδομή είναι αρκετά πολύπλοκη και μεγάλη σε όγκο και φυσικά η ενημέρωσή τους θα είναι αδύνατη.
2) Το νομικό κενό σημαίνει ότι ΔΕΝ μπορεί κάποιος να κάνει εμπορική χρήση. Από την στιγμή όμως που η ανάγκη υπάρχει, η χρήση αυτή γίνεται με προϊόντα τρίτων όπως η Google και η Microsoft με το αποτέλεσμα που ανέφερα στην πρώτη φράση.

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. ΘΕΛΕΙ να δώσει τα δεδομένα της για εμπορική χρήση (είτε δωρεάν είτε με αντίτιμο), αλλά ο συνδυασμός των από πάνω νόμων δεν της το επιτρέπει. Μάλιστα οι ίδιοι είναι έξαλλοι με την ΕΛ/ΛΑΚ γιατί η δική της τροπολογία είναι αυτή που δημιουργεί το θέμα, ενώ ο προηγούμενος νόμος επέτρεπε εμπορική χρήση και εκεί η καθυστέρηση ήταν ότι δεν είχε εγκριθεί ο τιμοκατάλογός της! Δεν ξέρω αν έχουν υπόψη τους στην ΕΛ/ΛΑΚ το πρόβλημα με την εμπορική χρήση και ήταν επίτηδες, ή απλά τους διέφυγε.

Επίσης, είναι αστείο να λέμε ότι απατάς τον πελάτη αν χρησιμοποιήσεις ανοιχτά δεδομένα ως added value. Χρησιμοποιούσαμε το Google Maps, δίναμε 10000 ευρώ το χρόνο στην Google και στον πελάτη φαινόταν ότι χρησιμοποιούσε τους Google Maps ως γεωγραφικό υπόβαθρο για την εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Έτσι ήταν σίγουρος ότι αυτό που έβλεπε στον ψηφιακό χάρτη ήταν σωστό. Τα δεδομένα του Google Maps είναι διαθέσιμα μέσω Services όπως και του Κτηματολογίου και για ανοιχτό λογισμικό. Απλά η Google είναι ιδιωτική εταιρία ενώ η Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τους περιορισμούς που της επιβάλλουν.

Χωρίς να καταλήξουμε στο σχολείο, ποιοι είμαστε άλλωστε για να καταλήξουμε, διαπιστώσαμε πως πρέπει να εξαλειφθεί ο όρος «μη εμπορική χρήση» και να αντικατασταθεί από όρο «μη περιορισμού χρήσης».


ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ.

Χρήστο, μπορείς να συντάξεις την αλλαγή;
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4944
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Δημοσίευσηαπό chiossif » 27 Ιαν 2015, 20:48

Γεια και χαρά.

Το να ξαναγράφουμε «άδειες» επί αδειών (για παράδειγμα εδώ) ως να ανακαλύπτουμε τον τροχό είναι μάταιο. Η πλέον διαδεδομένη και ευρύτατα εφαρμόσιμη ανοιχτή άδεια για γεωχωρικά δεδομένα είναι αυτή του openstreetmap. Οπότε μια απλή αναφορά σε αυτή (και μετάφραση στα Ελληνικά στο wiki) αρκεί.

Σχετικά με δικτυακές υπηρεσίες γεωχωρικών δεδομένων: η ανοιχτή διάθεση τους δεν περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες ακρίβειες. Οπότε προσοχή (σήμερα γνωρίζω ότι εσφαλμένα χρησιμοποιούνται -εννοώ κακή χρήση- δεδομένα με «διαφορετική γεωαναφορά» ή με «αλλοιωμένη ακρίβεια θέασης» -δηλαδή ακατάλληλα αλλά ανοιχτά- ως ορθά και ακριβή και μάλιστα μερικές φορές και από «ειδικούς») . Δυστυχώς καμία άδεια ή προδιαγραφή δεν υπάρχει σχετικά με αυτό ;-)

Τέλος, κλείνοντας, θεωρώ απαράδεκτο να παρέχεται οποιοδήποτε αντίτιμο για την διάθεση των δεδομένων. Αντίθετα αν η φιλοξενία τους κοστίζει προτείνω το κόστος αυτό να προηγείται άλλων στα έξοδα της Κτηματολόγιο Α.Ε και όχι σε εμάς. (Σχετικά με τα έσοδά της ρωτήστε τον διαχειριστή της - όχι εμένα, γράφω ως πολίτης) Διαφορετικά, φοβάμαι ότι θα ισχύσει κάτι σχετικό με το ότι: «ότι πληρώνεις παίρνεις» και φυσικά δεν αναφέρομαι σε ποσότητα αλλά σε ποιότητα.

Ελπίζω να βοήθησα, λέφτερα και πειρατικά ;-)
Ch Iossif
Χάκερ είναι αυτός που εύστροφα επιλέγει ως ψυχαγωγία την εξερεύνηση των ορίων του δυνατού.
Πειρατής είναι αυτός που επιδιώκει την κατάκτηση της ελευθερίας ως ανεκτίμητου θησαυρού. Είναι πάντα έτοιμος για κάθε μάχη με μόνο στόχο την νίκη._
chiossif
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: 29 Απρ 2012, 11:08
Τοποθεσία: ATH, GR

Re: Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 27 Ιαν 2015, 22:44

Χρήστο, καλά τα θεωρητικά, αλλά το θέμα είναι ότι εδώ έχουμε πρακτικό πρόβλημα.

Η εταιρία μου π.χ. θα προτιμούσε να πληρώνει ώστε η υποδομή να είναι στιβαρή και τα έσοδα να πηγαίνουν για την βελτίωση των υποδομών και των χαρτών ώστε να παρέχεται καλύτερη υπηρεσία σε όλους. Δεν θέλουμε όμως να το συζητάμε για χρόνια. Θέλουμε μία λύση που θα επιτρέψει την χρήση των δεδομένων ανοιχτά όπως είναι σήμερα, θα επιτρέπει την συνεχή τους βελτίωση (το υπόβαθρο είναι πολύ καλής ποιότητας και το χρησιμοποιούμε εσωτερικά στην εταιρία για ελέγχους), και θα επιτρέπει την εμπορική χρήση για την εξυπηρέτηση όλων. Γιατί να μην μείνουμε όλοι ευχαριστημένοι; Και η Κτηματολόγιο και το δημόσιο και οι φίλοι των ανοιχτών δεδομένων και οι εταιρίες και οι πελάτες τους;

Επίσης τα δεδομένα που μιλάω δεν έχουν καμία σχέση με του openstreetmap. Μιλάμε για ορθοφωτογραφίες όλης της Ελλάδας. Όχι για vector graphics καλής μεν ποιότητας αλλά περιορισμένης πιστότητας.

Την ακριβή άδεια μπορούν να την ορίσουν και μετά. Πρώτα πρέπει ο νόμος να μην έχει κενό για να το επιτρέπει.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4944
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 28 Ιαν 2015, 13:16

Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4944
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Δημοσίευσηαπό chiossif » 28 Ιαν 2015, 15:22

Γεια και χαρά σε όλες και όλους.

Κατ' αρχήν σχετικά με την προτεινόμενη τροπολογία δεν συμφωνώ. Θεωρώ ότι δεν διορθώνεις ένα λάθος με ένα άλλο λάθος. Δεν θα την στηρίξω / ψηφίσω αλλά δεν θα εναντιωθώ. Κι όχι για λόγους θεωρίας ή πράξης αλλά διότι υπάρχουν πολλά χειρότερα να διορθωθούν επί του θέματος από αυτό.

Αναλυτικά:

-> η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ πέρα από τα καλά που κάνει κάνει και δύο κακά. Πρώτο διατηρεί ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ σε συγκεκριμένα πράγματα τα οποία είναι πληρωμένα από ελληνικό ή ευρωπαϊκό δημόσιο. Δεύτερο ασκεί ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ προς οποιονδήποτε επιθυμεί να εργαστεί σε αυτή την περιοχή. Βέβαια δεν είναι η μόνη και εδώ απλά την αναφέρω ως παράδειγμα. Είναι πάγια τακτική του ελληνικού δημοσίου (στενού, ευρύτερου, τέως ή κάθε μορφής) να ασκεί τέτοιες πολιτικές. Παραδείγματα: έχει κάποιος κάποιο χάρτη για την οριοθέτηση των Ταχυδρομικών Κωδίκων; μήπως για τις περιοχές και τις ζώνες φορολόγησης; Αυτά δεν είναι δεδομένα δημόσιου συμφέροντος; Δεν ανήκουν στο κράτος; Γιατί δεν είναι διαθέσιμα; Μήπως κάποιοι εμπορεύονται τις γνωριμίες τους με τους φορείς αυτούς και μάλιστα στήνουν μαγαζιά επί αυτών; Αυτά για τα ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ του δημοσίου. Έτσι εξηγώ και την προγενέστερη φράση μου: «καμία νομοθεσία δεν θα εμποδίσει κάποιον που δεν θέλει να δώσει, να δώσει. Ακόμη κι αν αυτός ο κάποιος είναι εταιρία που ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο ._»
Σχετικά με τον ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ. Πόσες φορές δημόσιες εταιρίες ή οργανισμοί ή ΑΤΕΙ ή ΑΕΙ ή... ή... δεν βαφτίζουν το ψάρι κρέας, το απλό έργο «ερευνητικό», και το εκπονούν απαγορεύοντας ουσιαστικά και τυπικά σε μικρούς ή μεγάλους, ελεύθερους επαγγελματίες ή εταιρίες να το εκπονήσουν. Μάλιστα σε πρόσφατη παρέμβασή μου σε «ανάθεση» ευρωπαϊκού έργου απευθείας σε Ελληνική Εταιρία (ΑΕ με μία μετοχή στο κράτος) μου απάντησαν «μα αν το δίναμε έξω θα το έκαναν για ένα κομμάτι ψωμί» δηλαδή τα εβρά. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια το ξέρω αλλά αν δεν νοικοκυρευτούμε (καμία σχέση με την χρήση του όρου από πολιτικούς) θα είμαστε πάντα φτωχοί.

-> η άδεια χρήσης σήμερα επιτρέπει στον οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί τα δεδομένα για μη εμπορική χρήση. Αυτό δεν αποκλείει οποιαδήποτε εταιρία να φτιάξει ένα λογισμικό (πρόσθετο έργο) ή με πρόσθετα επίπεδα (πρόσθετη πληροφορία) να επιτρέπει στο υλικό των πελατών της να χρησιμοποιούν το wms της κάθε Κτηματολόγιο ΑΕ όπως όποιο άλλο ( άλλα ελληνικά δεν θα βρείτε... είπαμε ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ). Δηλαδή ας υποθέσουμε ότι η εταιρία του Α έχει αναπτύξει μια εφαρμογή γεωπλοήγησης και επιπλέον δίνει σε όποιον την χρησιμοποιεί πρόσθετες πληροφορίες όπως τα προιόντα που πωλούν τα περίπτερα. Εφόσον έχει τεχνικά την δυνατότητα να απεικονίσει στον φόντο γεωδεδομένα wms μπορεί ο κάθε πελάτης του Α έστω Β στο κινητό του ή το πισί του να το κάνει ρυθμίζοντας τα στοιχεία του wms του Κτηματολογίου. Αυτό δεν είναι εμπορική χρήση των δεδομένων διότι: ο Α δεν εμπορεύεται τα δεδομένα αλλά πρόσθετη υπηρεσία και πιθανά λογισμικό. Επιπλέον ο Β ως πολίτης χρήστης έχει κάθε δικαίωμα σε οτιδήποτε ανοιχτό να το συνδυάζει με οτιδήποτε επιθυμεί εφόσον δεν το κλείνει. Αυτά για την υφιστάμενη άδεια. Σχετικά με το «μη-εμπορική» επιθυμώ την εξάλειψή του μόνο προς μια χαλαρότερη άδεια τύπου odbl και osm (τα είπα). Διότι αν, μακρυά από εμάς, χρειαστούμε στην πατρίδα μας υπηρεσίες σαν αυτήν, με την παρούσα άδεια τα ανοιχτά γεωδεδομένα του Κτηματολογίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

-> διαφωνώ με την επιβολή οποιουδήποτε τέλους ή συνδρομής ή αμοιβής για παροχή υπηρεσιών σε ανοιχτά δεδομένα από τον οιονδήποτε. Εξηγούμαι: αν απαιτείται υποδομή για να είναι τα δεδομένα ανοιχτά αυτή την υποδομή πρέπει να την πληρώνει το δημόσιο. Αν ιδιώτης πληρώνει για την παροχή των ανοιχτών τότε θα βρεθούμε σε ανεπιθύμητες καταστάσεις ότι πληρώνεις παίρνεις. πχ αυτός που πληρώνει θα παίρνει δεδομένα ακρίβειας Α ενώ αυτός που δεν πληρώνει θα παίρνει τα τρίτα τα ανοιχτά. Θυμίζω πως το δημόσιο πληρώνει για συγκεκριμένες προδιαγραφές και αυτά τα δεδομένα και τα ενδιάμεσά τους ανοίγουν (κι όχι ότι μουτζουρώνω επιπλέον ανάλογα με το τι μου δίνουν ή τι «υπηρεσία» πουλάω).

Σε προσωπική επαφή με φίλους μου ζητήθηκε η επαγγελματική μου συμβουλή σχετικά με ακρίβειες και διάθεση των δεδομένων. Όπως ίσως γνωρίζετε ενώ ξέρετε το μέγεθος του πιξελ σε μια ορθοεικόνα, δεν ξέρετε πόσο σωστά βρίσκεται αυτό το πιξελ εκεί που βρίσκεται. Ή αν θέλετε με άλλα λόγια γνωρίζετε το μέσο σφάλμα κάπου αλλά όχι παντού και φυσικά δεν έχει πουθενά εκτίμηση της μέγιστης τιμής του (με διάστημα εμπιστοσύνης κτλ). Αυτά ως υλικό προς σκέψη των σχετικών με τους οποίους δεν μίλησα :-)

Ολοκληρώνω επαναλαμβάνοντας: «διαγράψτε απλά το μη εμπορική χρήση» μόνο και μόνο για να επιτραπεί σε χαλαρότερες άδειες να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα. Αυτό αρκεί και υπερκαλύπτει κάθε τι το οποίο θα απαιτηθεί στο μέλλον.

Μέχρι τότε: μακάρι να διαβάσουμε την ιστορία πρόσφατη και παλαιότερη και να μην την επαναλαμβάνουμε διατηρώντας τα λάθη ή αλλάζοντάς τα με άλλα.

Λέφτερα και πειρατικά,
Ch Iossif
Χάκερ είναι αυτός που εύστροφα επιλέγει ως ψυχαγωγία την εξερεύνηση των ορίων του δυνατού.
Πειρατής είναι αυτός που επιδιώκει την κατάκτηση της ελευθερίας ως ανεκτίμητου θησαυρού. Είναι πάντα έτοιμος για κάθε μάχη με μόνο στόχο την νίκη._
chiossif
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: 29 Απρ 2012, 11:08
Τοποθεσία: ATH, GR

Re: Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 28 Ιαν 2015, 15:46

Χρήστο, έβαλα δύο τροπολογίες. Η μία είναι με αυτό που λες.

Τώρα στα θέματα που βάζεις διαφωνώ για 2 λόγους.

1ον) δεν είναι η Κτηματολόγιο ΑΕ που έχει κάποιο μονοπώλιο. Μπορείς να έχεις αντίστοιχα δεδομένα από την Google ή την Microsoft. Η κτηματολόγιο μπορεί να είναι ανταγωνιστής τους.

2ον) οι εταιρίες ΔΕΝ έχουν πρόβλημα να πληρώσουν για την εμπορική χρήση γιατί απλά έτσι βελτιώνουν και τις δικές τους υπηρεσίες και φροντίζουν ώστε να υπάρχει ποιότητα.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4944
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Κενό νόμου για τα Γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 02 Φεβ 2015, 20:48

Τις έβαλα στο Liquid τις δύο προτάσεις. Μπορείτε να τις δείτε:
https://liquid.pirateparty.gr/lf/issue/show/193.html

Προσωπικά, όπως έχω πει, υποστηρίζω ότι για εμπορική χρήση από ιδιώτες θα πρέπει να υπάρχει χρέωση από τον δημόσιο φορέα που παρέχει τα δεδομένα αυτά. Μιλάω συγκεκριμένα για τα γεωχωρικά δεδομένα που είναι θέμα ποιότητας πρώτα από όλα. Και ο λόγος που υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρχει χρέωση είναι γιατί συμφέρει και το κράτος και τους ίδιους τους ιδιώτες.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4944
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Επόμενο

Επιστροφή στο Διαδίκτυο, ΕΛ/ΛΑΚ, Πνευματικά δικαιώματα, Προσωπικά δεδομένα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron