Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Δημοσίευσηαπό chiossif » 20 Δεκ 2013, 14:57

Φίλοι συμπειρατές,

γεια και χαρά.

Στην βάση της θέσης «Πρωτοβουλία i274: Γ2 Ανοικτά πρότυπα, Ελεύθερο Λογισμικό και Αντίστροφη Μηχανική» έθεσα το θέμα συμπερίληψης/διατύπωσης ορισμού του Ελεύθερου Λογισμικού (Πρόταση Ορισμός Ελεύθερου Λογισμικού).
Στην πρόταση αναφέρω:«Να περιληφθεί ο ορισμός του Ελεύθερου Λογισμικού (4 αρχές) καθώς και τα συνοδευτικά διεθνή κείμενα.» και ο λόγος είναι απλός: δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε έννοιες ελευθερίας χωρίς να έχουμε κατοχυρώσει με πληρότητα και σαφήνεια σε τι αναφερόμαστε.
Για αντιδιαστολή δείτε την πρόταση « «ελεύθερη» αντί για «δωρεάν» » στην Πρωτοβουλία i273: Γ1 στην 1η γραμμή. Εκεί αναφέρεται:
«δωρεάν» σημαίνει χωρίς κόστος και δεν καλύπτει την ελεύθερη χρήση. Μάλιστα είναι δυνατόν μέσω της «δωρεάν» παροχής/διάθεσης να προκύψουν/επιβληθούν περιορισμοί κάθε φύσης. Επιθυμώ την διόρθωση από: «πρέπει να διατίθεται δωρεάν στο κοινό.» σε «πρέπει να διατίθεται ελεύθερα στο κοινό.» άρα ο όρος «ελεύθερη» δεν υπόκειται σε επιμέρους αποσαφηνίσεις και η διαφοροποίηση από τον όρο δωρεάν ως νόημα της γλώσσας είναι αρκετή.

Επανερχόμενος στο θέμα και με βάση την πρόταση: «ΕΛ/ΛΑΚ» της Γ2 η οποία αναφέρει:
«Ελεύθερο Λογισμικό δεν είναι μόνο αυτό που το FSF λέει ότι εκπροσωπεί, αλλά όλη η ομάδα: Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (Free & Open Source Software) και το πρόσφατο -και μη μεταφρασιμο- μέλος της οικογένειας το Libre (που ουσιαστικά κάνει σαφές στα αγγλικά το: όχι δωρεάν, αλλά ελεύθερο (not free, but libre) . Δηλαδή ΕΛ/ΛΑΚ (FOSS ή FLOSS για όσους το προτιμούν)
Διαφορετικά πράγματα, παρόμοιες άδειες, ίδιος όμως σκοπός.

Γι' αυτό προτείνω:
1) Αναφορά Ελεύθερου Λογισμικού ως ΕΛ/ΛΑΚ
Δεν πρέπει ΚΑΜΙΑ άδεια να καπελώνει άλλη στις θέσεις μας.

2) Εξ' ολοκλήρου αφαίρεση της πρώτης παραγράφου
είναι μεγάλη λεπτομέρεια για τις θέσεις μας, βάλτε την στο πρόγραμμα αν θέλετε.
Φίλοι του FSF είμαστε, υπέρμαχοι των ελεύθερων αδειών ναι, αλλά βάζοντας κείμενο που να αφήνει υπονοούμενο ότι εκπροσωπούμε το FSF, θεωρώ ότι δίνουμε λάθος εικόνα.»
θα ήθελα να τεκμηριώσω την θέση μου.

Αναλυτικά:
-> Ως Ελεύθερο Λογισμικό ορίζεται σαφώς το λογισμικό με τις 4 παραπάνω αρχές. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτόν τον ορισμό τον τυποποιεί και συντηρεί/ τεκμηριώνει το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού. Τα παραπάνω είναι προφανή στους ακόλουθους ιστοχώρους:
--- http://en.wikipedia.org/wiki/The_Free_S ... Definition
--- http://en.wikipedia.org/wiki/Free_software
--- http://www.fsf.org/about/what-is-free-software
--- http://www.fsf.org/resources/what-is-fs
οι οποίοι εμφανίζονται συνήθως πρώτοι σε ανάλογη αναζήτηση (Free Software definition)

-> Ως ΕΛ/ΛΑΚ και στον αγγλικό αντίστοιχο όρο FLOSS FOSS υπάρχει στην wikipedia το λήμμα: http://en.wikipedia.org/wiki/Free_and_o ... e_software . Από την ανάπτυξή του είναι προφανές ότι η «ένωση» Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού είναι απλά μια συμπερίληψη η οποία δεν κατοχυρώνει τις όποιες δεσμεύσεις (παραχωρήσεις στην ουσία - copyleft) αλλά απλά τις συνενώνει διαζευκτικά.

-> Οπότε προκύπτει το θέμα αν το Ανοιχτό Λογισμικό είναι συμβατό με την έννοια του Ελεύθερου Λογισμικού (αυτό έχει απαντηθεί - από μόνη της η αναγκαιότητα της συμπερίληψης δείχνει πως μάλλον όχι). [ http://en.wikipedia.org/wiki/Open-sourc ... e_software ]

-> Επιπρόσθετα στην ουσία του θέματος αν είναι σκόπιμο ή όχι η έννοια του (Ανοιχτού) να συμπεριληφθεί στις Αρχές/Θέσεις ενός Πειρατικού Κόμματος. Στο τελευταίο αυτό θέμα θέλω να τονίσω τα εξής:
Η έκδοση ενός λογισμικού ως Ανοιχτού είναι απλά μια θέση/άδεια χρήσης. Η έκδοση ενός λογισμικού ως Ελεύθερου είναι μια σαφής πολιτική στάση ευθύνης απέναντι στους χρήστες. [ As Richard Stallman puts it, "Open source is a development methodology; free software is a social movement." ]
Η δυνατότητα μελέτης του κώδικα αλλά και η υποχρέωση επαναδιανομής του με τους ίδιους όρους εξασφαλίζει την διάχυση της ελευθερίας κάτι που οι ανοιχτές άδειες στο σύνολό τους δεν καλύπτουν επαρκώς. Απ' την άλλη η αυστηρότητα της άδειας Ελεύθερου Λογισμικού (GPL) δεν είναι περιοριστική (παρότι πολλοί το ισχυρίζονται) σε θέματα που δεν παραβιάζουν κοινές ελευθερίες. Για παράδειγμα ενώ ο πυρήνας και το λογισμικό «υποστήριξης» του GNU/Linux (Λινουξ είναι για μένα, αλλά εδώ το GNU είναι σημαντικό) είναι σε gpl 2 ή 3 κανείς δεν απαγορεύει την προσθήκη εμπορικών/ιδιωτικών λογισμικών ακόμη και ειδικών πρόσθετων οδηγών υλικού που δεν επιθυμούν την συμπόρευση με την gpl. Απλά σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης χάνει τις ελευθερίες που απορρέουν από την αρχική άδεια. Ως άλλο παράδειγμα μπορώ να αναφέρω την δυνατότητα χρήσης Ανοιχτού λογισμικού (αλλά όχι Ελεύθερου με άδεια gplv3) για την ανάπτυξη τεχνικών DRM.

Εκτιμώ ότι η παραπάνω τοποθέτηση καλύπτει μερικώς την θέση ότι το Ελεύθερο Λογισμικό και οι άδειες που απορρέουν από αυτό και το υπερασπίζονται, είναι μοναδικό στην κατοχύρωσή του ως θέση σε ένα Πειρατικό Κόμμα. Προφανώς δεν κάλυψα κάθε περίπτωση και σίγουρα θα συμφωνήσω ότι παρότι η εμφανής συμπόρευση στο θέμα αυτό με το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού είναι ένας «περιορισμός» για το κόμμα, τα οφέλη από την εξασφάλιση της ελευθερίας όπως από εκεί τεκμηριώνεται (και παρέχεται μέσω των αδειών) είναι πολλαπλά.

Ευχαριστώ τους συμπειρατές που με κέντρισαν σε αυτόν τον διάλογο.

Καλά Χριστούγεννα σε όλες και όλους.
Χάκερ είναι αυτός που εύστροφα επιλέγει ως ψυχαγωγία την εξερεύνηση των ορίων του δυνατού.
Πειρατής είναι αυτός που επιδιώκει την κατάκτηση της ελευθερίας ως ανεκτίμητου θησαυρού. Είναι πάντα έτοιμος για κάθε μάχη με μόνο στόχο την νίκη._
chiossif
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: 29 Απρ 2012, 11:08
Τοποθεσία: ATH, GR

Re: Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Δημοσίευσηαπό mankasp » 20 Δεκ 2013, 15:13

Βλέπω πως εσύ και ο chprokop είστε εισηγητές του θέματος. Όποτε μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του και να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές/διορθώσεις.
mankasp
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 3641
Εγγραφή: 12 Ιαν 2012, 17:05
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Re: Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Δημοσίευσηαπό Petros » 20 Δεκ 2013, 20:28

την εισήγηση της πρότασης "ΕΛ/ΛΑΚ" την έκανα καθώς θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να βρείσκεται το ΕΛ και να μην βρίσκεται το ΛΑΚ στις θέσεις μας.
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Δημοσίευσηαπό chprokop » 20 Δεκ 2013, 21:28

Πετρο, κανε μια εναλλακτικη προταση, γιατι οι αλλαγες θα ειναι μεγαλες σε αυτο το κειμενο.
Ετσι θα διαλεξουμε το καλυτερο!
chprokop
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 1803
Εγγραφή: 14 Ιαν 2012, 19:41
Τοποθεσία: Δράμα και Καλαμαριά

Re: Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Δημοσίευσηαπό Petros » 21 Δεκ 2013, 12:12

οκ
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 21 Δεκ 2013, 13:28

Βασικό. Για να μην "ξεφύγουμε" σε περίεργα ή/και ασύνδετα μονοπάτια.

Κάθε Θέση (όπως και αν αυτή διαμορφώνεται) θα πρέπει να συνδέεται άμεσα ή και έμμεσα (δηλ. να είναι σχετική) με μια από τις Αρχές μας.

Θα πρότεινα σε κάθε Θέση ή Ομάδα Θέσεων να γίνεται μια αρχική αναφορά με το ποια Αρχή συνδέεται/προκύπτει/αναλύει... κτλ. Έτσι θα υπάρχει σύνδεση των Αρχών με τις Θέσεις και αργότερα το ίδιο να γίνει με το Πρόγραμμα δηλ. τις προτάσεις υλοποίησης των Θέσεων μας που προκύπτουν από τις Αρχές μας. Αλλιώς θα βρεθούμε να έχουμε έναν αχταρμά από Θέσεις και Πρόγραμμα που δεν θα έχουν καμία σύνδεση μεταξύ τους αλλά ούτε και με τις Αρχές μας.

Ένα ανάποδο δένδρο (Αρχές -> Θέσεις -> Πρόγραμμα) με εύκολα αναγνωρίσιμα μονοπάτια και ευδιάκριτες αλληλοσυνδέσεις (και ναι, την διάρθρωση της "Πειρατικής Ρότας" έχω στο μυαλό μου).
здравствуйте
Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης

Re: Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Δημοσίευσηαπό Petros » 21 Δεκ 2013, 15:04

Καλή Ιδέα!

Προτείνω να το ξεκινήσουμε άμεσα!
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Δημοσίευσηαπό chiossif » 22 Δεκ 2013, 01:14

Κομπειλάδας έγραψε:...
Κάθε Θέση (όπως και αν αυτή διαμορφώνεται) θα πρέπει να συνδέεται άμεσα ή και έμμεσα (δηλ. να είναι σχετική) με μια από τις Αρχές μας.

Θα πρότεινα σε κάθε Θέση ή Ομάδα Θέσεων να γίνεται μια αρχική αναφορά με το ποια Αρχή συνδέεται/προκύπτει/αναλύει... κτλ. ...


Συμφωνώ και ξεκινώ:

Θετικά:
Το Ελεύθερο Λογισμικό και η άδεια GPL όπως έχουν διατυπωθεί και παρουσιαστεί στην 1η τοποθέτηση σε αυτό το θέμα είναι σύμφωνα και απολύτως συμβατά με τα ακόλουθα άρθρα της Διακήρυξης της Ουψάλα [ http://is.gd/Bx1fjs ] :
-> Copyright is commercial οπότε ορίζουμε το copyleft [ http://is.gd/IJnRUQ και http://is.gd/7M3B4l ]
-> Technical measures that prevent consumers from using culture in ways permitted by law, so-called DRM technologies, are outlawed. Το Ελεύθερο Λογισμικό εξ'ορισμού της GPLv3 είναι ο θεμέλιος λίθος στην μάχη κατά του DRM [ http://is.gd/UMPMfo ]
-> The patent system of today has lost touch with its original intentions, and has developed into something that is harmful to innovation and economic progress in many areas. Εδώ τα είπε ο RMS το 2001 με πολύ απλά λόγια. Παρακαλώ μελετήστε: http://is.gd/7E6nAN
Αυτά είναι τα κύρια στην τοποθέτησή μου εδώ και δεν αναφέρθηκα και σε άλλα σημεία -παράγωγα έργα, ελευθερία στην διάθεση- που είναι προφανή.

Αρνητικά: (αν και δεν μου αρέσει)
Η άδεια Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα [ http://opensource.org/licenses/OSL-3.0 ] είναι σε αντίθεση με θέσεις της Διακήρυξης της Ουψάλα και συγκεκριμένα:
-> 2) "Grant of Patent License. Licensor grants You a worldwide, royalty-free, non-exclusive, sublicensable license, under patent claims owned or controlled by the Licensor that are embodied in the Original Work as furnished by the Licensor, for the duration of the patents, to make, use, sell, offer for sale, have made, and import the Original Work and Derivative Works." Αναγνωρίζεται η πατέντα; Διατηρεί και ελέγχει δικαιώματα επί πατεντών ο συντάκτης/εκδότης του λογισμικού; Αναφέρεται και άρα αναγνωρίζεται διάρκεια και τρόποι χρήσης, πώλησης εκμετάλλευσης κ.α. τόσο για την αυθεντική εργασία όσο και για τις παράγωγες;
-> "4) Exclusions From License Grant. Neither the names of Licensor, nor the names of any contributors to the Original Work, nor any of their trademarks or service marks, may be used to endorse or promote products derived from this Original Work without express prior permission of the Licensor. " Ελεύθερη διανομή;
-> "6) Attribution Rights. You must retain, in the Source Code of any Derivative Works that You create, all copyright, patent, or trademark notices from the Source Code of the Original Work, as well as any notices of licensing and any descriptive text identified therein as an "Attribution Notice." You must cause the Source Code for any Derivative Works that You create to carry a prominent Attribution Notice reasonably calculated to inform recipients that You have modified the Original Work" Εφόσον αναπαράγετε ως χρήστες την αρχική άδεια και τις πατέντες (τα πάντα όλα == all copyright, patent, or trademark notices) δεν αποδέχεστε άμεσα την ύπαρξή τους ακόμη και παρά την Ανοιχτή διάθεση του κώδικα;

Θέλετε κι άλλα;

Φίλοι συμπειρατές,
δεν είμαι μέλος στο FSF, στο GNU δεν έχω συνεισφέρει (λόγω ανικανότητας) ούτε μία γραμμή κώδικα και παρότι συμπαθώ τον RMS διαφώνησα μαζί του με την ερώτησή μου στην παρουσίασή του στο dln στην ΑΣΚΤ[1] σχετικά με τους πειρατές και την πολιτική θέση του. ( Ποιος είμαι εγώ να διαφωνήσω; σεμνααά...) Η απάντηση που έλαβα και πρόχειρα θυμάμαι: «έχουμε δώσει υλικό/συμβουλές και συζητάμε με τα πειρατικά κόμματα» και «δεν είμαστε πολιτικός φορέας»
Νομίζω ότι η συμπερίληψη οποιασδήποτε «απλής» «τυπικής» άδειας πέρα από την GPL ανοίγει την κερκόπορτα και περιορίζει πολλαπλά την ελευθερία μας απ' την άδεια αυτή καθ' εαυτή (επειδή δηλαδή αναφερόμαστε μόνο σε αυτήν). Όπως ξανάπα, δυστυχώς ή ευτυχώς μόνο (και μόνοι) αυτοί οι γραφικοί στο FSF τηρούν τις τυπικότητες στην διατύπωση και περιφρουρούν την ελευθερία μας κατά γράμμα. Μακάρι αύριο να προκύψουν 1024 ανάλογα κείμενα / άδειες και πρώτος εγώ να τα υιοθετήσω.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την ευκαιρία.

Καλά Χριστούγεννα :-)

[1] “Η Πνευματική Ιδιοκτησία κατά της Κοινότητας”, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010 ώρα 18:00 – 21:00 BFEST, Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ της Εφημερίδας Βαβυλωνία http://is.gd/LsbacQ
Χάκερ είναι αυτός που εύστροφα επιλέγει ως ψυχαγωγία την εξερεύνηση των ορίων του δυνατού.
Πειρατής είναι αυτός που επιδιώκει την κατάκτηση της ελευθερίας ως ανεκτίμητου θησαυρού. Είναι πάντα έτοιμος για κάθε μάχη με μόνο στόχο την νίκη._
chiossif
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: 29 Απρ 2012, 11:08
Τοποθεσία: ATH, GR

Re: Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Δημοσίευσηαπό Petros » 22 Δεκ 2013, 11:07

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τοποθέτηση μέσα στη Διακύρηξη της Ουψάλλα που να αναφέρεται σαφώς σε ΛΑΚ, ούτε κάτι που να απορρέει σαφώς από αυτήν για το ΛΑΚ.
Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω άτοπη σύνδεση του ΛΑΚ με το copyright που παρουσιάζεις παραπάνω.
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Γ2 - Ελεύθερο Λογισμικό και ΕΛ/ΛΑΚ

Δημοσίευσηαπό Petros » 25 Δεκ 2013, 10:05

GPL v1, v2, v3
Developers that use the GNU GPL protect your rights with two steps: (1) assert copyright on the software, and (2) offer you this License giving you legal permission to copy, distribute and/or modify it.


"Διεκδίκηση του "copyright" στο πρόγραμμα"

Με το συλλογισμό ότι είναι το ΛΑΚ ενάντια στις αρχές μας, θα έπρεπε να ήταν κόκκινο πανί για εμάς η GPL (οπότε μάλλον ο συλλογισμός έχει πρόβλημα).
Αντίθετα με το ΕΛ, στο ΛΑΚ ο εκάστοτε coder μπορεί να συνοδέψει το έργο του με οποιαδήποτε άδεια θέλει (apache, bsd, gnu lesser, mit, creativecommons κτλ).
Οπότε δεν βλέπω τον παραμικρό λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να αντιβαίνει στις αρχές μας.

Ας κάνουμε πρώτα τα απλά και υλοποιήσιμα και μετά προχωράμε και κρυβόμαστε μέσα στο καβούκι μας!


Τέλος το αν στηρίζω το FSF και το ΕΛ γενικότερα αλλά και ειδικότερα μέσα στο ΠΕΙΡ μπορεί κανείς να το αναζητήσει (διαφάνεια fuck yeah! ;) )

viewtopic.php?f=135&t=4316&p=58828
viewtopic.php?f=140&t=5280&p=69112
viewtopic.php?f=140&t=5279&p=69111

Δεν έχει να κάνει με προσωπικό ζήτημα, απλά το θεωρώ χαζό και συμπλεγματικό να μην είναι το ΛΑΚ μέσα στις αρχές μας επειδή ο coder του έχει δυνατότητα να το κάνει copyrighted.
Ίσα-ίσα πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι υπάρχουν και ισχυρότερες νομικά άδειες από το copyright
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Επόμενο

Επιστροφή στο Διαδίκτυο, ΕΛ/ΛΑΚ, Πνευματικά δικαιώματα, Προσωπικά δεδομένα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron