RAND license και δικαιότερη εφαρμογη των δικαιωμάτων

RAND license και δικαιότερη εφαρμογη των δικαιωμάτων

Δημοσίευσηαπό James » 02 Μάιος 2013, 11:07

Με αφορμή το παρακάτω άρθρο,
πηγή από telecom news
Ένας δικαστής των ΗΠΑ συντάχθηκε με τη Microsoft στον πρώτο γύρο της διαφοράς του διπλώματος ευρεσιτεχνίας κατά της Google που θεωρείται ότι έχει εκτεταμένες συνέπειες για το πώς οι εταιρείες τεχνολογίας θέτουν μια τιμή για καινοτομίες που χρησιμοποιούνται από την υπόλοιπη βιομηχανία.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι το κατά πόσον η Microsoft θα πρέπει να πληρώσει τη μονάδα της Motorola της Google για την αδειοδότηση βίντεο και WiFi διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας – που θεωρούνται "ουσιώδη" για τη λειτουργία αυτών των στοιχείων - στην κονσόλα παιχνιδιών Xbox 360 και το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Οι ρυθμιστικές αρχές ήδη εξετάζουν τις άδειες της Motorola για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, καθώς αυτά έσπασαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Η Google παραμένει υπό διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα, μετά από συμφωνία με τους όρους που έθεσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, τον Ιανουάριο.

Σε μια απόφαση την Πέμπτη στο Σιάτλ, ο περιφερειακός δικαστής James Robart έκρινε ότι η δίκαιη τιμή που η Microsoft πρέπει να πληρώσει για τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας της Motorola στα προϊόντα της ήταν μόνο μερικά σεντ ανά μονάδα, παρά τα πολλά δολάρια που η Motorola είχε ζητήσει.

Η διαφορά ισοδυναμεί με τα ετήσια δικαιώματα εκμετάλλευσης που οφείλονται από τη Microsoft ύψους $ 1,8 εκατ., παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που η Motorola είχε απαιτήσει. Η απόφαση του δικαστή θέτει ένα πρότυπο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα εκμεταλλεύσεως αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην πρότυπες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην μαζική αγορά, τα καθημερινά gadgets.

Η διαπίστωση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για μια επικείμενη δίκη με ενόρκους για να προσδιοριστεί αν η διαφορά μεταξύ του τί η Motorola είχε ζητήσει και της τελικής τιμής που προσδιορίζεται από το δικαστή συνιστά παραβίαση της σύμβασης της Microsoft.

Η Motorola δήλωσε: “Η Motorola έχει αδειοδοτηθεί για σημαντικό χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της σε λογικές τιμές σύμφωνες με εκείνες άλλων στη βιομηχανία.” Η Motorola θα μπορούσε να εφεσιβάλει την απόφαση.

Ο David Howard, αντιπρόεδρος της εταιρείας της Microsoft και αναπληρωτής γενικός σύμβουλος, δήλωσε: “Αυτή η απόφαση είναι καλή για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι εξασφαλίζει ότι η πατενταρισμένη τεχνολογία είναι δεσμευμένη στα πρότυπα που παραμένει προσιτή για όλους.”

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 αφού η Motorola - τότε μια ανεξάρτητη εταιρεία – έστειλε επιστολές προσφερόμενη να χορηγήσει άδεια εκμετάλλευσης του «απαραίτητου προτύπου» διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το λογισμικό του video-player και της ασύρματης δικτύωσης με τη Microsoft για να καλύψει τα Windows και το Xbox.

Επειδή η Motorola είχε συνεισφέρει με αυτά τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας στη ρύθμιση των ευρέως χρησιμοποιούμενων προτύπων βίντεο και WiFi, ήταν υποχρεωμένη να τα προσφέρει σε μια «λογική και χωρίς διακρίσεις» (RAND) τιμή – μία βιομηχανική συμφωνία που επιτρέπει στις εταιρείες τεχνολογίας να ενώσουν τις καινοτομίες τους για να διασφαλιστεί η ευρεία χρήση, η διαλειτουργικότητα και οι χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Η Microsoft αξίωσε ότι το 2,25 % ποσοστό της Motorola στην τιμή κάθε προσωπικού υπολογιστή, smartphone ή κονσόλας που πωλείται με κάθε ένα από τα πρότυπα ήταν «παράλογο» και μήνυσε τον κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων για την παράβαση αυτής της σύμβασης να προσφέρει βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας με όρους RAND.

Μετά την εξέταση της υπόθεσης, ο δικαστής Robart όρισε ποσοστό 0,555 σεντ ανά μονάδα για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας βίντεο, σε σύγκριση με το ποσοστό 0,2 σεντ που η Microsoft είχε προτείνει και το 1,69 δολάρια που υπονοήθηκε από την Motorola με το 2,25% ποσοστό, με βάση τη μέση τιμή των Windows.

Η Motorola είχε προτείνει αρχικά μια χρέωση της τάξεως του 2,25 % της τιμής της κάθε συσκευής με Windows, η οποία θα μπορούσε να λάβει το σύνολο των ανά συσκευή δικαιωμάτων στα 11,25 δολάρια, που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας WiFi, ο δικαστής όρισε συντελεστή 3,5 σεντ ανά Xbox, κάτω από τα 6,5 σεντ που η Microsoft είχε προτείνει και τα περίπου 6 δολάρια που η Motorola είχε απαιτήσει.

Η απόφαση μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας να ενταχθούν σε κοινοπραξίες εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς ο δικαστής έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στις τιμές που καθορίζονται από ομίλους με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

Οι αντίπαλοι της χρήσης κοινοπραξιών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ως μέσου για να καθοριστούν τα ποσοστά RAND υποστηρίζουν ότι αυτό δρα ως αντικίνητρο για τις εταιρείες να συμμετάσχουν σε οργανισμούς τυποποίησης, να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όμως, ο δικαστής υποστήριξε ότι αν οι αρχικοί όροι της Motorola είχαν χρησιμοποιηθεί για κάθε πρότυπο διπλώματος ευρεσιτεχνίας που χρησιμοποιούνταν για την κονσόλα Xbox, το κόστος δικαιωμάτων θα ήταν περισσότερο από ό,τι η τιμή λιανικής πώλησης
.

(Με έντονη σήμανση από μένα.)
Πρέπει να δούμε την αδειοδότηση RAND σαν πειρατική , σε αυτο το νήμα να εξετάσουμε τι είναι η RAND και ότι άλλο απορέει από αυτήν.RAND Wikipedia
Οι αναρτήσεις μου είναι οι πολιτικές μου απόψεις.
!!!Be Proud to fly the Jolly Roger!!!
jamesppgr@riseup.net
James
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 1993
Εγγραφή: 19 Ιαν 2012, 17:36
Τοποθεσία: Αττική

Re: RAND license και δικαιότερη εφαρμογη των δικαιωμάτων

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 02 Μάιος 2013, 13:48

@James
Μάζεψε όλα τα στοιχεία και στείλτα μου να "δομήσουμε" σε ένα κείμενο (θα ψάξω αυτά που έχεις βάλει ήδη).
Ανοίγω pad εργασίας: RAND license και δικαιότερη εφαρμογη των δικαιωμάτων

(Να γράψω και κανένα άρθρο για το παπαγαλάκι άμα βρω χρόνο)
здравствуйте
Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης


Επιστροφή στο Διαδίκτυο, ΕΛ/ΛΑΚ, Πνευματικά δικαιώματα, Προσωπικά δεδομένα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron