Εσωτερική ενημέρωση: ΝΔ και Δημόσια Διοίκηση

spooky
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 35
Εγγραφή: 27 Μάιος 2019, 01:58

Εσωτερική ενημέρωση: ΝΔ και Δημόσια Διοίκηση

Δημοσίευσηαπό spooky » 29 Ιουν 2019, 11:10

Μεταφέρω εδώ αυτό το pad, ώστε να ξέρουμε τι προθέσεις υπάρχουν και πάνω σε τι θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ήμουν τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Σπουδαστών της ΚΔ' Εκπαιδευτικής Σειράς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και, με την ιδιότητά μου αυτή, συμμετείχα σε κάποιες συναντήσεις του Συλλόγου με πολιτικούς κ.α. φορείς. Μια από αυτές ήταν το Μάρτιο του 2017, με τον τότε τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Γεωργαντά. Το κλιμάκιο του Συλλόγου που συναντήθηκε μαζί του ήταν ως εξής (με ιεραρχική σειρά):

1. Κιρμικίρογλου Δημήτρης, Πρόεδρος
2. Γεωργουλέτης Λευτέρης, Ειδικός Γραμματέας
3. Τζωαννόπουλος Κωνσταντίνος, Μέλος
4. Στελιανίδης Βασίλης, Μέλος

Παρακάτω παραθέτω την ενημέρωση που παρείχε στους σπουδαστές ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Κιρμικίρογλου:

"Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και είχε ως επίκεντρο την ανάλυση των θέσεων του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Σχολή και εν γένει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Ο Σύλλογος ζήτησε να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό της αντιπολίτευσης και τις ενέργειες της σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση για την αναβάθμιση της Σχολής, την καθιέρωση συγκεκριμένης ετήσιας ημερομηνίας του διαγωνισμού, την αξιοποίηση των αποφοίτων, την εφαρμογή των νόμων ταχείας εξέλιξης της, όπως αυτή κατοχυρώνεται σε κρίσεις προϊσταμένων και άλλων θέσεων ευθύνης, την αποσαφήνιση του ενδεχόμενου απολύσεων, την αποφυγή επανάληψης λαθών αξιολόγησης με ποσοστώσεις όπως αυτήν που εφάρμοσε η ΝΔ, την κινητικότητα, τη λειτουργία του μητρώου, τη δημιουργία διυπουργικού κλάδου και την ολοκλήρωση ευρύτερα θετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών της παρούσης κυβέρνησης προς τη Σχολή και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Η συζήτηση ήταν εκτενής και ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

* πιστεύει στη Σχολή (εννοεί την ΕΣΔΔΑ) και τον ρόλο των αποφοίτων της και αυτό θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ,
* επεξεργάζεται το αίτημα για σύσταση διυπουργικού κλάδου,
* δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο πρόγραμμα της,
* δεν συμφωνεί με το υπάρχον νομοσχέδιο για την κινητικότητα,
* να σταματήσει η κομματικοποίηση του κράτους και να προωθηθεί η αξιοκρατία στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και ΕΣΔΔ. Η συζήτηση ολοκλήρωθηκε με τον κ. Γεωργαντά να αναφέρει ότι θέσεις και απόψεις του Συλλόγου είναι καλοδεχούμενες.

Ωστόσο, αυτή η επιγραμματική ανακοίνωση δεν κάλυψε όλα όσα ειπώθηκαν. Παρακάτω παραθέτω την ενημέρωση που παρείχα εγώ στους συναδέλφους από τις σημειώσεις που κράτησα:

1. Κατ' αρχάς, ο κ. Γεωργαντάς μίλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, με καλά λόγια για τη Σχολή και είπε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη Δημόσια Διοίκηση. Αναμενόμενα λόγια, στα οποία προσωπικά δεν δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα.
2. Είπε ότι βλέπει θετικά τον διυπουργικό κλάδο (έναν κλάδο-"κουβά" στον οποίο θα συγκαταλέγονται περίπου "πλανόδιοι" ΔΥ (Δημόσιοι Υπάλληλοι) και θα μετακινούνται από Υπουργείο σε Υπουργείο ανάλογα με τις ανάγκες) και ότι θα χρειαστεί σχεδιασμός επ'αυτού. Η μετέπειτα εμπειρία μου έδειξε αυτό που υποψιαζόμουν ήδη: ότι η ιδέα του διυπουργικού κλάδου πάσχει, γιατί ο κάθε ΔΥ χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες για να "μπει στο κλίμα" της νέας του Υπηρεσίας και ν' αρχίσει να αποδίδει, όσο έμπειρος, ικανός κι εργατικός κι αν είναι.
3. Είπε ότι πρέπει να προσεχθεί το ζήτημα της ελιτίστικης αντιμετώπισης εκ μέρους των αποφοίτων απέναντι στους άλλους ΔΥ.
4. Συχνότητα διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ: Γνώμη του είναι ότι θα πρέπει να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο προγραμματισμό. Αυτό φαίνεται ότι έχει να κάνει και με την προτεραιότητα και την ρητορική της παράταξής του για μικρότερο Δημόσιο.
5. Αξιολόγηση ΔΥ: Είναι κατά της κρίσης-αξιολόγησης προϊσταμένου από υφισταμένους. Αυτό λέει πολλά και είμαι σίγουρος ότι θα ήθελε να το επεκτείνει και στο θέμα της αξιολόγησης των εισηγητών της ΕΣΔΔΑ από τους σπουδαστές, αλλά και στην αξιολόγηση των μελών ΔΕΠ από τους υφισταμένους τους (εργαστηριακούς & επιστημονικούς συνεργάτες και ΕΔΙΠ) και τους φοιτητές. Επίσης, η θέση του αντίκειται και στις αρχές του σοβαρού μάνατζμεντ, καθώς δείχνει μια νοοτροπία περιφρόνησης προς τη γνώμη του υφισταμένου.
6. Θέλει το Μητρώο Στελεχών να συμπεριλάβει και άτομα από τον ιδιωτικό τομέα. Του είπα ότι εδώ πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθούν φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και revolving doors. Συμφώνησε στα γρήγορα, για να ξεμπερδεύει με την ενοχλητική αντίρρηση.
7. Άποψή του είναι ότι ο νόμος για την Κινητικότητα είχε ως σκοπό μόνο τη μονιμοποίηση ατόμων.
8. Διφορούμενη μου φάνηκε η άποψή του για τους μετακλητούς στα πολιτικά γραφεία βουλευτών. Δε με ικανοποίησε, καθώς, αντί να ζητήσει την πλήρη κατάργησή τους, έμεινε στο κλασικό "κακοί οι μετακλητοί των άλλων, για τους δικούς μας όμως ούτε κουβέντα".
9. Τόσο ο ίδιος όσο και ο βοηθός του έχουν ένα motto: "Γιατί θεωρούνται de facto και a priori αποκομματικοποιημένοι οι ΔΥ και όχι οι προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα;" Η δική μας (δηλαδή του Συλλόγου, όχι αποκλειστικά προσωπική μου θέση) απάντηση ήταν ότι σαφώς και δε μπορεί κανείς να θεωρήσει εξ ορισμού και a priori μη κομματικοποιημένο έναν ΔΥ, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε ότι η αποστολή του είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, ενώ ο ιδιώτης έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του προσωπικού του συμφέροντος κι έτσι, αν τον συμφέρει, θα εξυπηρετήσει την όποια παράταξη, ανεξαρτήτως του αν οι ενέργειές του συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον ή αντίκεινται σε αυτό.
10. Ενιαίο μισθολόγιο: Το συνέδεσε με τον κόφτη, τον οποίο μας παρουσίασε ως κάτι που θα παραμείνει ως μόνιμη κατάσταση. Εδώ μου δημιούργησε κακή εντύπωση, γιατί μου έδωσε να καταλάβω (εκτός κι αν πέφτω τόσο πολύ έξω) ότι, αν ή όταν γίνουν κυβέρνηση, δεν θα κάνουν τίποτα για να καταργηθεί ο κόφτης - αφού δεν θα το θελήσουν και δε θα το επιτρέψουν οι δανειστές. Επίσης, επικαλέστηκε επιχείρημα βγαλμένο από τον κοινωνικό αυτοματισμό: "όταν ο ιδιώτης παίρνει 400 ευρώ, γιατί ο ΔΥ να παίρνει 1000 και να είναι πληρωμένες και οι εισφορές του, δηλαδή να κοστίζει 2000;" - Εξίσωση δηλαδή των πάντων προς τα κάτω σε μισθούς κι εργασιακά δικαιώματα!
11. Μίλησε για παραγωγή πλούτου από το Δημόσιο. Πώς; Με κράτος-επιχειρηματία, που αποτελεί ανάθεμα για τους νεοκλασικούς (νεοφιλελεύθερους) οικονομολόγους; Ή με ιδιωτικοποίηση των πάντων, η οποία θα αφαιρέσει από το κράτος τη δυνατότητα να παράγει πλούτο, αφού αυτός θα έχει περιέλθει στα χέρια ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα κερδοσκοπούν επ' αυτού; Δεν το ξεκαθάρισε.
12. Συνυπηρέτηση ΔΥ: Είπε ότι δεν πρέπει ο σύζυγος ή η σύζυγος ενός ΔΥ που μετατέθηκε στο εξωτερικό να συνυπηρετεί εκεί αν δεν υπάρχει κενή θέση για να την καλύψει. Άρα, η θέση του είναι ξεκάθαρα αντίθετη με τα συμφέροντα των ΔΥ και ιδίως αντίθετη με τα συμφέροντα των ΟΕΥ/ΔΕΥ (Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων - αυτοί πηγαίνουν στο Υπουργείο Εξωτερικών - και Διεθνών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και όσων έχουν παντρευτεί ΟΕΥ/ΔΕΥ ή διπλωμάτες.

Ειδικά σε ο,τι αφορά τη συνυπηρέτηση, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι δε μπορεί να πηγαίνει (ιδίως στο εξωτερικό) κάποιος με μέσο και μετά να τραβάει κι άλλον. Λες δηλαδή κι είναι τώρα εύκολη υπόθεση η συνυπηρέτηση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου αντέτεινε ότι αυτό διαταράσσει την οικογενειακή ζωή, την οποία η Υπηρεσία έχει υποχρέωση να προστατεύει, αλλά ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέματα. Δηλαδή είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι όποιος παίρνει μετάθεση στο εξωτερικό είναι εξ ορισμού βύσμα και, επιπλέον, ότι "ας πρόσεχε" όποιος ΔΥ παντρεύτηκε ΔΥ που πήρε μετάθεση εντός ή εκτός Ελλάδας.

Όσον αφορά τον κόφτη, ανέφερα πως θα μπορούσε να γίνει εξοικονόμηση με περικοπή ορισμένων προκλητικά υψηλών μισθών σε κάποιες θέσεις. Ωστόσο η στάση του κ. Γεωργαντά ήταν απορριπτική, καθώς θεωρεί ότι δεν αποτελούν δημοσιονομικό ή ηθικό πρόβλημα κι ότι αποτελούν κίνητρο για να έρθουν ικανά (;) στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, για τα οποία φαίνεται ότι η ΝΔ έχει την πεποίθηση ότι μπορούν άμεσα, χωρίς να χρειαστούν ενημέρωση-εκπαίδευση για τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα (π.χ. για το ότι ο ΔΥ επιτρέπεται να κάνει στην εργασία του μόνον ό,τι προβλέπεται, σε αντίθεση με τον ιδιώτη που επιτρέπεται να κάνει όλα όσα δεν απαγορεύονται ρητά) και της εκάστοτε υπηρεσίας, να αποδώσουν και μάλιστα τα μέγιστα.

Σε ό,τι αφορά τη θέση που εξέφρασε για τη διαφορά μισθού μεταξύ ΔΥ και υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, εδώ υπάρχει ζήτημα κοιννικού αυτοματισμού. Για να δικαιολογήσει αυτό τον κοινωνικό αυτοματισμό κατά των ΔΥ, επικαλέστηκε τον μέσο όρο στους μισθούς, που όμως είναι ένα παραπλανητικό μέγεθος όταν μιλάμε για παραμέτρους που παρουσιάζουν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις και διακυμάνσεις. Παρενέβην, τονίζοντάς του ότι είναι παραπλανητική και επιστημονικά εσφαλμένη η χρήση του μέσου όρου (average) αντί της διαμέσου (median) και προσπάθησε - ανεπιτυχώς - να το μαζέψει.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι διόριζε αβέρτα, εκτοξεύοντας το μισθολογικό κόστος και παραβιάζοντας τον κανόνα "5 αποχωρήσεις, 1 πρόσληψη" που πλέον είχε γίνει τότε "4 αποχωρήσεις, 1 πρόσληψη" με τη σύμφωνη γνώμη και των δανειστών. Βεβαίως, υπάρχουν πολλές προκλητικές προσλήψεις στελεχών, οι οποίες δεν έπρεπε επ' ουδενί να γίνουν. Αποσιώπησε πάντως εντελώς το ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν γεμίσει το Δημόσιο με ημετέρους τους.

Όμως, επειδή είχα πάντα την απορία αν οι κανόνες "1 προς 5" και "1 προς 4" έχουν κάποια επιστημονική ή λογική βάση, τον ρώτησα επ' αυτού. Πιο συγκεκριμένα, τον ρώτησα αν υπήρξε κάποια μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι το Δημόσιο μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα απολύοντας ή συνταξιοδοτώντας 5 (ή 4) ΔΥ και προσλαμβάνοντας 1 για να τους αντικαταστήσει-αναπληρώσει.

Παραδέχτηκε ενώπιον και των τεσσάρων μελών του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της ΚΔ' Εκπαιδευτικής Σειράς της ΕΣΔΔΑ ότι όντως δεν υπήρξε ποτέ καμία μελέτη και ότι αυτό επιβλήθηκε από τους εταίρους, χωρίς αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση. Ζητά λοιπόν ο κ. Γεωργαντάς και η ΝΔ να υπακούσουμε ως κράτος σε απαιτήσεις που, όπως όλα δείχνουν, δεν έχουν καμία απολύτως λογική, μελέτη, τεκμηρίωση ή βάση. Εγώ εξακολουθώ να έχω το ερώτημα πώς θα γίνει αυτός ο υποτιθέμενος εξορθολογισμός του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης όταν προκρίνονται τέτοιες προσεγγίσεις. Υποτίθεται ότι θέλουμε evidence-based legislation. Εγώ πάντως δεν το βλέπω στην πράξη.

Αυτές είναι οι θέσεις της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση, όπως εκφράστηκαν το Μάρτιο του 2017 από τα πλέον αρμόδια χείλη, και φρονώ ότι το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, στα πλαίσια μάλιστα της διεύρυνσης της θεματολογίας του, έχει κάθε λόγο και συμφέρον να τις γνωρίζει.

Παρακαλώ για τις απόψεις, τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας.

Gratiano
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: 11 Ιαν 2019, 13:47
Επικοινωνία:

Re: Εσωτερική ενημέρωση: ΝΔ και Δημόσια Διοίκηση

Δημοσίευσηαπό Gratiano » 04 Ιούλ 2019, 10:29

Εχω κοπει στο γελιο με το median και το average!!! Ουτε καν γνωριζω τον γεωργαντα, τον εψαξα στο google, εχει ενα πλουσιοτατο βιογραφικο πολιτικης σκηνης, ητοι αερολογιες στο επακρο και πραγματικο εργο μηδεν. Υπαρχει σημαντικη πιθανοτητα το πτυχιο του να ειναι πετσινο αφου ουτε καν καταλαβε πως δεν ειναι υποχρεωμενος να γνωριζει τη διαφορα των δυο ορων εφοσον ειναι δικηγορος...
Απο κει και περα δεν εχω να κανω σχολια, μαλλον χασατε τον χρονο σας το 2017, πολυ καλα καταλαβες πως σας εστειλαν καποιον γιατι απλα επρεπε να στειλουν καποιον, να οτι τους ενδιαφερουν τα ζητηματα που τους θεσατε προς επιλυση... :)
-What is matter?
-Never mind.
-What is mind?
-No matter.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες