Ακριβή μου, λιγοστή μου, δημοκρατία

Σχολιάζουμε ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις και απόψεις από ιστολόγια και ιστοχώρους. Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε την πηγή!
Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης
Επικοινωνία:

Ακριβή μου, λιγοστή μου, δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 29 Ιούλ 2014, 12:39

Ακριβή μου, λιγοστή μου, δημοκρατία
Πειρατικό Παπαγαλάκι

Για ρίχτε σχόλια και ενστάσεις.....
:mrgreen:
здравствуйте

chprokop
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 1803
Εγγραφή: 14 Ιαν 2012, 19:41
Τοποθεσία: Δράμα και Καλαμαριά

Re: Ακριβή μου, λιγοστή μου, δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό chprokop » 30 Ιούλ 2014, 18:37

Πολυ σωστες οι επισημανσεις.

Πρακτική λύση να προχωρησει η μεγαλη Συμμαχια...

Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης
Επικοινωνία:

Re: Ακριβή μου, λιγοστή μου, δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 30 Ιούλ 2014, 19:45

Σε μια συζήτηση που είχα με τον Voyager-1 και από αυτά που έχω διαβάσει από τα "πρακτικά" της 2ης συνάντησης, βλέπω πως από κάποια από τα άλλα κόμματα θέλουν να μπει και μια "κοινή ιδεολογική βάση"/"συμφωνία" για την συμμαχία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο απλά θα καταλήξει να στο να μην γίνει η συμμαχία καθόλου.

Και εξηγώ. Ο στόχος και ο τρόπος είναι απλός και συγκεκριμένος, χρησιμοποιούμαι μια "δυνατότητα" του (εκλογικού) συστήματος για να σπάσουμε έναν "περιορισμό" του (εκλογικού) συστήματος. Και αυτό είναι όλο. Εκτός από μια "καταρχήν" συμφωνία επί το ποιοι θα συμμετέχουν (και ποιοι όχι. δηλ. ποιοι αποκλείονται, βλ. Χρυσαβγουλά και λοιποί "καμμένοι") μένει να καθορίσουμε ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ το πώς θα το κάνουμε.

1) Εκλογική συνεργασία (ο εκλογικός νόμος το ονομάζει "συνασπισμός κομμάτων"): οπότε χρειάζεται μια ονομασία (θα μπορούσε να είναι όλες οι ονομασίες των κομμάτων με αλφαβητική σειρά) και ίσως και ένα έμβλημα (θα μπορούσε να είναι Ονομασία + έμβλημα από το κάθε κόμμα με αλφαβητική σειρά).
2) Τρόπος κατάρτισης των ψηφοδελτίων ανά εκλογική περιφέρεια
3) Τρόπος συμμετοχής στα εκλογικά έξοδα, δηλ. για το παράβολο συμμετοχής του συνδυασμού και για τα ψηφοδέλτια (τα παράβολα των υποψηφίων βαραίνουν τους ιδίους) το πιο απλό είναι: Συνολικά έξοδα / αριθμός συμμετεχόντων κομμάτων
4) Συμφωνία για την διανομή της κρατικής χρηματοδότησης σε περίπτωση που πιάσουμε το 1,5% (ή και παραπάνω) το πιο απλό είναι: Κρατική Χρηματοδότηση / αριθμός συμμετεχόντων κομμάτων (<- προσοχή, εδώ πρέπει τα κόμματα να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος)
5) Καμία άλλη "δέσμευση"/"συμφωνία"/"σύγκλιση" σε πρόγραμμα, θέσεις κτλ., το κάθε κόμμα κρατά την αυτοτέλεια του πάνω σε όλα τα θέματα (αρχές, ιδεολογική βάση, θέσεις, κτλ.). Κάθε κόμμα θα κάνει την δική του "προεκλογική εκστρατεία" με δικά του έξοδα και αναφέροντας μόνο την συμμαχία και τα κοινά ψηφοδέλτια και τίποτα άλλο.
6) Σε περίπτωση που εκλεγούν βουλευτές, οι βουλευτές θα είναι αυτοί που έχουν εκλεγεί αφού υπάρχει σταυροδοσία, οπότε ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουμε συμφωνίες περί εναλλαγής και για δεσμεύσεις. Αν θέλουν και τα άλλα κόμματα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κοινό φόρουμ ανταλλαγής απόψεων επί πολιτικής, κάτι σαν ένα gov.org ή κάτι αντίστοιχο. Εκεί μπορούμε να συζητάμε και να "συμβουλεύουμε" τους εκλεγμένους βουλευτές με αυτά που το κάθε κόμμα/μέλος κόμματος θέλει/πρεσβεύει/πιστεύει. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ΔΕΝ μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή.
7) Η συμμαχία παύει να υφίσταται την επομένη των εκλογών, παραμένει μόνο "στα χαρτιά" και μόνο αν υπάρξει 1,5% ή παραπάνω ή εκλογή βουλευτών.
κτλ. κτλ.

Τώρα για τον χαρακτηρισμό "τυχοδιώκτες" ή "οπορτουνιστική κίνηση". Θα ακούσουμε πολλά, εδώ συνεργαστήκαμε με τους ΟΠ και το τι έγραφαν στο FB οι "διάφοροι ευφάνταστοι (προηγουμένως εξαφανισμένοι και ξαφνικά εμφανιζόμενοι) πολιτικάντηδες" δεν λέγεται... Αυτά θα τα έχουμε ούτως ή άλλως.
Το θέμα είναι να δώσουμε στον κόσμο/στους πολίτες να καταλάβουν ότι, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να:
Και το κόμμα που τους εκφράζει μπορούν να ψηφίσουν ΚΑΙ η ψήφος τους να μην πάει χαμένη από ένα καταβροχθιστικό-μικρών-κομμάτων σύστημα.
Και αν δούμε φως στο τούνελ (εκλογή βουλευτών) τότε θα δουν και οι πολίτες ότι γίνεται να σπάσει το σύστημα.
Αν πάλι ΔΕΝ καταφέρουμε τίποτα, τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει.

Τα οφέλη είναι πολλά και για τα κόμματα και για τους πολίτες που τα ψηφίζουν. Είναι μια ευκαιρία να γίνουμε το ξυλαράκι που θα μπει στο μάτι του μεγαλοκομματισμού, να γίνουμε ο Δαβίδ που θα καρφώσει το βότσαλο με την σφεντόνα στο δόξαπατρι του ολιγαρχικού δι-/τρι-κομματισμού....

Αρκεί να κρατάμε μικρό καλάθι και να μείνουμε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας. Συμμαχία είναι, για έναν συγκεκριμένο σκοπό, δεν αναγκάζουμε κανέναν, δεν παρακαλάμε κανέναν. Όποιος το καταλαβαίνει συμμαχεί, όποιος όχι ας μείνει ως είναι.
здравствуйте

gounara
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 1415
Εγγραφή: 17 Φεβ 2012, 10:47
Τοποθεσία: Athens, Greece

Re: Ακριβή μου, λιγοστή μου, δημοκρατία

Δημοσίευσηαπό gounara » 31 Ιούλ 2014, 07:13

Έτσι ακριβώς
Θανάσης Γούναρης
6976403600,6934753640
agounar@sch.gr,thanasisgounaris@gmail.com
www.facebook.com/thanasis.gounaris


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 19 και 0 επισκέπτες