Πειρατές στο Ευρωκοινοβούλιο

Σχολιάζουμε ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις και απόψεις από ιστολόγια και ιστοχώρους. Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε την πηγή!
Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης
Επικοινωνία:

Πειρατές στο Ευρωκοινοβούλιο

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 30 Ιαν 2014, 01:37

Πολιτικές Συνεντεύξεις: Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται το “Κόμμα των Πειρατών”!
Kompass - Die Piratenzeitung

Συνέντευξη με την Amelia Andersdotter και τον Christian Engström (Σουηδοί Ευρωβουλευτές από το Κόμμα Πειρατών Σουηδίας/Piratpartiet[1]): Θέματα και Προοπτικές
[1] http://www.piratpartiet.se/

Kompass – Die Piratenzeitung.jpg
Kompass – Die Piratenzeitung.jpg (84.55 KiB) 1273 προβολές


Μερικά από τα κύρια θέματα του Κόμματος Πειρατών/Pirate Party επηρεάστηκαν από τις ενέργειες πολλών ξένων κυβερνητικών υπηρεσιών. Ο πληθυσμός των ευρωπαϊκών κρατών μελών επηρεάστηκε.

Το “PRISM”[2] της NSA, καθώς και το βρετανικό πρόγραμμα “Tempora”[3] που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν από τις διαρροές του Edward Snowden, ο οποίος θεώρησε πως τα προσωπικά δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ δέχονται επίθεση. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει “κοριούς” από Αμερικανούς πράκτορες.
[2] PRISM (surveillance program) https://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_(surveillance_program)
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Tempora

KOMPASS: Amelia, τι θα απαντούσες, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με το ποια θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στους ψηφοφόρους στην ερώτηση:

Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να αποτρέψει τα κράτη μέλη να βρίσκονται κάτω από ανεξέλεγκτη παρακολούθηση από μη ευρωπαϊκές υπηρεσίες;

Amelia Andersdotter: Το πιο καθοριστικό ζήτημα θα είναι η νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων, αλλά και το πώς βλέπουμε την Ευρώπη ως ήπειρο. Η προστασία των δεδομένων είναι στην πραγματικότητα μια ευρωπαϊκή ειδικότητα, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας που έχουμε κάνει στην Ευρώπη, προκειμένου να συνεχιστεί να είναι θετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έχουμε πολλές και καλές καινοτομίες, εταιρείες, ερευνητές και γνώση, τόσο σε τεχνικό όσο και σε κοινωνιολογικό επίπεδο. Έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι ο στρατιωτικός τρόπος/κανόνας δεν ήταν και τόσο καλός και όταν οι στρατιωτικοί διαφωνούσαν συνεχώς, καταλήγαμε σε άσχημες καταστάσεις και σε θανάτους.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κωδικοποιεί ένα ισχυρό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της αυτοδιάθεσης, διότι είναι ένα προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία και για μια ελεύθερη κοινωνία και τώρα είμαστε στο σημείο εκείνο που μπορούμε να δοκιμάσουμε, αν είμαστε σε θέση, να οικοδομήσουμε μια κοινωνία όπου αυτές οι αξίες υπερισχύουν.

Το πρόβλημα για την Ευρώπη είναι ότι συχνά είμαστε σε μια κατάσταση οίκτου ο ένας για τον άλλο: μερικές φορές φτάνουμε σε ένα στάδιο που τα κράτη μέλη της Ευρώπης προτιμούν να γκρινιάζουμε μεταξύ μας παρά να βρίσκουμε έναν κοινό στόχο για να αγωνιστούμε για αυτόν, έναν στόχο όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες.

Μετά την επένδυση εξωφρενικών ποσών (χρηματοδότηση) στις φιλικές τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικής ζωής - γιατί δεν δημιουργήσαμε ένα κανονιστικό πλαίσιο για μια αγορά μέσα στην οποία θα μπορούσαν αυτές να αναπτυχθούν; Αντ' αυτού, συχνά ακόμα και ενεργά, κάνουμε δύσκολη τη χρήση των φιλικών τεχνολογιών προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Αυτό σαφώς δεν είναι και το καλύτερο για το αμοιβαίο συμφέρον μας.

Μερικές φορές αισθάνομαι ότι πολλοί από τούς ηλικιωμένους πολίτες εξακολουθούν να τρέφουν απομεινάρια ενός συγκεκριμένου ψυχροπολεμικού ρομαντισμού. Αυτό είναι παράξενο, διότι όταν μεγάλωνα στη δεκαετία του '90, μου έλεγαν ότι αυτό δεν ήταν κάτι και τόσο καλό.

Η νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων πρέπει όμως να επιτύχει περισσότερα από μια απλή θέσπιση του στάτους κβο σε σχέση με την οδηγία του 1995. Χρειαζόμαστε ένα θετικό όραμα για το μέλλον και θα πρέπει να δημιουργήσουμε/διαμορφώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα κόσμο, όπως τον θέλουμε. Νομίζω ότι μπορούμε να το διεκδικήσουμε αυτό, με την επιθυμία μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Υπάρχουν επίσης και άλλα νομοθετικά πλαίσια που θα πρέπει να πάνε παραπέρα -πράγματα όπως το πώς θα ρυθμίσουμε την νομοθεσία για την ενέργεια, για το δίκαιο της δημόσιας διοίκησης, το δίκαιο των μεταφορών κλπ. σε ένα μέλλον που θα είναι επίσης φιλικό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

KOMPASS: Christian, τα κράτη τείνουν να συλλέγουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων.

Πληροφορίες που δημιουργούνται από τις τεχνολογικές διεργασίες στο διαδίκτυο, όπως τα προφίλ κίνησης, τα αιτήματα αναζήτησης και οι προσωπικές επαφές των χρηστών κινητών τηλεφώνων, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιους ειδικούς κλάδους.

Τι μπορεί να γίνει για την προστασία του πληθυσμού και με την νομοθεσία της ΕΕ, για αυτού του είδους της παράνομης εξόρυξης δεδομένων;

Χρειαζόμαστε νόμους προστασίας;


Christian Engström: Φυσικά και χρειαζόμαστε νόμους περί προστασίας των δεδομένων. Όταν δίνω τα προσωπικά μου δεδομένα σε μια εταιρεία ή σε μια δημόσια αρχή, έχω το δικαίωμα να απαιτήσω ότι τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για το σκοπό για τον οποίο συλλέγονται και για ότι έχω δώσει τη συγκατάθεσή μου. Ακριβώς επειδή ορισμένες εταιρείες νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα χρήματα, θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με τα δεδομένα μας, αυτό το γεγονός δεν μπορεί να είναι ένα επιχείρημα για να τις αφήσουμε να δρουν ανεξέλεγκτα.

Για την προστασία του πληθυσμού της ΕΕ, έχει καταστεί σαφές ότι δεν μπορούμε να στέλνουμε ευαίσθητα δεδομένα, όπως τα προσωπικά δεδομένα, σε διακομιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός πάνω στο τι επιτρέπεται να κάνουν οι εταιρείες με τα δεδομένα μας και κυριολεκτικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορεί να κάνει σχετικά με αυτά η NSA (είτε νόμιμα είτε όχι).

Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα για να αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη του κοινού στο διαδίκτυο: να περάσει μια ισχυρή νομοθεσία προστασίας των δεδομένων εδώ στην Ευρώπη και να αρχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι τα προσωπικά δεδομένα σχετικά με τους Ευρωπαίους πολίτες παραμένουν εντός της Ευρώπης, όσο αυτό είναι το δυνατόν περισσότερο.

KOMPASS: Christian, ποια θα είναι τα πιο σημαντικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πρέπει να συζητήσουμε στο άμεσο μέλλον;

Christian Engström: Το σκάνδαλο της NSA έχει ήδη οδηγήσει σε κλήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μπουν τα γεγονότα πάνω στο τραπέζι, για το τι έχουν κάνει οι ΗΠΑ και σε ποιο βαθμό διάφορες κυβερνήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συνεργαστεί. Πρέπει να φτιάξουμε τον κανονισμό προστασίας δεδομένων έτσι ώστε να περάσει με μια ισχυρή μορφή που να προστατεύει πραγματικά την ιδιωτική ζωή των πολιτών μας.

Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πραγματική ουδετερότητα του δικτύου. Αυτό είναι κάτι πολύ επείγον, δεδομένου ότι η επίτροπος της ΕΕ Kroes, έχει θέσει μια πρόταση στο τραπέζι που προσποιείται ότι ευνοεί την ουδετερότητα του δικτύου, αλλά στην πραγματικότητα κάνει ακριβώς το αντίθετο, υιοθετώντας “υπηρεσίες διαχείρισης”. Εάν η πρόταση της υιοθετηθεί με τον τρόπο που είναι γραμμένη, αυτό θα σήμαινε στην πράξη ότι οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούν να δρουν ως φύλακες στο διαδίκτυο και να αποσπάσουν ότι τιμή θέλουν από επιτυχημένες εταιρείες για τις υπηρεσίες τους.

Για τα πνευματικά δικαιώματα, ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η συνολική μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων για να νομιμοποιηθεί η κοινή χρήση αρχείων και για τη ρύθμιση όλων των δωρεάν μη-εμπορικών χρήσεων, αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Αυτή τη στιγμή, εργάζομαι πάνω σε δύο φακέλους στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων JURI: η “οδηγία CRM”, η οποία στοχεύει να θέσει τουλάχιστον κάποια βασικά στοιχεία διαφάνειας και ορθής λογιστικής στις εταιρείες συλλογικής διαχείρισης, καθώς και στην αναθεώρηση του συστήματος των εισφορών για τα πνευματικά δικαιώματα. Οι εισφορές για τα πνευματικά δικαιώματα θα πρέπει να καταργηθούν το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι δεν έχουν την ηθική αιτιολόγηση και είναι πραγματικά επιβλαβείς για την εσωτερική ψηφιακή αγορά.

KOMPASS: Christian, σε τι θα μπορούσαν τα Κόμματα Πειρατών να συμβάλλουν στην ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του 2014;

Christian Engström: Έχουμε ήδη συμβάλει πολύ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, δεδομένου ότι καταλαβαίνουμε την σύγχρονη τεχνολογία καλύτερα από ότι τα παλιά κόμματα και συνειδητοποιούμε ότι το διαδίκτυο είναι μια σημαντική υποδομή και όχι απλά ένα παιχνίδι που να επιτραπεί στις εταιρείες και στις κυβερνήσεις να κάνουν ότι θέλουν με αυτό.

Αν και δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για την ελεύθερη ανταλλαγή αρχείων στην επόμενη θητεία, εγώ όμως το βλέπω ως μια διακριτή πιθανότητα. Έχουμε ήδη καταφέρει το Green Group να εγκρίνει τυπικά το πρόγραμμα του Κόμματος Πειρατών για την δωρεάν κοινή χρήση των αρχείων και το Left Group τείνει επίσης να ψηφίζει μαζί μας στην πράξη. Η μεγάλη ομάδα των Social Democrat δεν έχει έρθει ακόμα στο πλοίο, αλλά σκέφτεται πολύ έντονα πάνω στο θέμα. Ελπίζω ότι με τους Πειρατές στο Κοινοβούλιο και με μια ώθηση μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες, είναι πιθανό ότι θα καταφέρουμε επίσημα να ταχθούμε υπέρ της ελεύθερης ανταλλαγής αρχείων στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Αν συμβεί αυτό, θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια πλειοψηφία όλοι μαζί και με τα προοδευτικά μέλη των Conservative και των Liberal Groups.

KOMPASS: Θα επιδιώξεις την επανεκλογή σου το 2014;

Christian Engström: Ναι. Το να είσαι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κόμμα των Πειρατών είναι μια απίστευτα ενδιαφέρουσα και ικανοποιητική εργασία. Και γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστικό από το να μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι κάνουμε τη διαφορά και ότι οι ιδέες μας είναι σιγά-σιγά όλο και πιο αποδεκτές από τους πολιτικούς των άλλων κομμάτων.

KOMPASS: Amelia, Christian, σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.

--------------
CC BY - NC ND Timecodex

Πηγή: KOMPASS – Political Talks: Why Europe needs the “Pirate Party”! / Published in KOMPASS 2013.4
Publiziert am 29. Januar 2014 von Timecodex
http://kompass.im/2014/01/kompass-political-talks-why-europe-needs-the-pirate-party-published-in-kompass-2013-4/
здравствуйте

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες