Εργαλεία για ανώνυμο «σερφάρισμα» αξιοποιεί το 28% των χρηστ

Σχολιάζουμε ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις και απόψεις από ιστολόγια και ιστοχώρους. Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε την πηγή!
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Εργαλεία για ανώνυμο «σερφάρισμα» αξιοποιεί το 28% των χρηστ

Δημοσίευσηαπό Petros » 23 Ιαν 2014, 22:31

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 22.01.2014 : 12:11
Εργαλεία για ανώνυμο «σερφάρισμα» αξιοποιεί το 28% των χρηστών παγκοσμίως
ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ



Ολοένα μεγαλύτερη ανασφάλεια για το ιδιωτικό τους απόρρητο αισθάνονται οι χρήστες του ίντερνετ, καθώς στη συλλογή δεδομένων από κάθε λογής online υπηρεσίες ήρθαν να προστεθούν τους τελευταίους μήνες οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, για τις μαζικές ιντερνετικές παρακολουθήσεις από την NSA και άλλες μυστικές υπηρεσίες.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη της εταιρείας ερευνών GlobalWebIndex, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 110.000 ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνα, το 56% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η χρήση του ίντερνετ υπονομεύει την ιδιωτικότητά τους. Έτσι, πρέπει να θεωρείται μάλλον φυσική εξέλιξη το γεγονός ότι το 28% δήλωσε πως χρησιμοποιεί κάποια τεχνική που «καμουφλάρει» την ταυτότητά του στο διαδίκτυο.

Με βάση αυτό το ποσοστό, η GlobalWebIndex εκτιμά πως 415 εκατομμύρια άνθρωποι επιστρατεύουν εργαλεία που επιτρέπουν το ανώνυμο «σερφάρισμα». Από αυτά τα εργαλεία, πρώτο στην προτίμηση των χρηστών είναι το λογισμικό Tor, με 11%, το οποίο βασίζεται σε ένα κατανεμημένο δίκτυο σε όλο τον κόσμο, για να αποκρύψει την ip του μηχανήματος.

Ανάλογο σκοπό εξυπηρετούν και τα «εικονικά ιδιωτικά δίκτυα» (Virtual Private Network, VPN), τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης σε χώρες όπου είναι μπλοκαρισμένη η πρόσβαση σε δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το YouTube ή το Facebook και το Twitter. Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση της Κίνας, η GlobalWebIndex υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο το 34% των χρηστών αποκτούν πρόσβαση σε σάιτ που έχουν απαγορευθεί, καταφέρνοντας να παρακάμψουν τα ιντερνετικά «φίλτρα».

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/553189/articl ... pagkosmiws

Πάει για παπαγαλάκι μήπως;
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM

Κομπειλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4128
Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης
Επικοινωνία:

Re: Εργαλεία για ανώνυμο «σερφάρισμα» αξιοποιεί το 28% των χ

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 23 Ιαν 2014, 23:10

Το είχα βάλει στο FB:
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
January 21

Τα εργαλεία προστασίας της ιδιωτικής ζωής χρησιμοποιούνται από το 28% του διαδικτυακού κόσμου, διαπιστώνει σχετική έρευνα

Η ανησυχία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και η απογοήτευση για τη λογοκρισία και τον αποκλεισμό περιεχομένου, είναι η κινητήρια δύναμη για εκατομμύρια χρήστες στην χρησιμοποίηση των εργαλείων ανωνυμίας.

Η αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης γύρω από τις υπηρεσίες web (ασφάλεια, ιδιωτικότητα, προσωπικά δεδομένα και μεταδεδομένα, κτλ.), από τους καταναλωτές και η καταιγίδα από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, τροφοδοτούν μια σημαντική ζήτηση για τα εργαλεία ανωνυμίας, δείχνει μια νέα έρευνα, καθώς οι χρήστες του διαδικτύου μάχονται ενάντια στην λογοκρισία και διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή και στην προστασία της, όταν βρίσκονται online.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 56% των ατόμων που ρωτήθηκαν από την GlobalWebIndex (GWI)[1] ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πως το διαδίκτυο διαβρώνει την προσωπική τους ζωή, με κατ' εκτίμηση, τα 415 εκατομμύρια ανθρώπους ή το 28% του online πληθυσμού να χρησιμοποιεί εργαλεία για να αποκρύψει την ταυτότητα ή τη θέση του.
[1] https://www.globalwebindex.net/

Αθροίζοντας τα στοιχεία της έρευνας αγοράς από 170.000 χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, η GWI διαπίστωσε ότι το 11% όλων των χρηστών ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν το Tor[2], το πιο γνωστό εργαλείο για την ανωνυμοποίηση της πρόσβαση στο internet.
[2] https://www.torproject.org/

Από τα στοιχεία αυτά, το Tor χρησιμοποιείται τακτικά από 45.130.000 άτομα. Οι περισσότεροι χρήστες φαίνεται να είναι στην Ινδονησία, όπου το 21% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν το εργαλείο, στην δεύτερη θέση με 18% το Βιετνάμ και στην τρίτη θέση με 15% η Ινδία.

Η Ινδονησία έχει επίσης και το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο διείσδυσης στους χρήστες του διαδικτύου γενικών εργαλείων ανωνυμίας, με το 42% να κάνει χρήση διακομιστών μεσολάβησης ή εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (γνωστά ως VPNs), τα οποία συγκαλύπτουν τη θέση της σύνδεσης στο internet του χρήστη -την IP διεύθυνσή του- και ως εκ τούτου, δίνουν την δυνατότητα παράκαμψης στο περιφερειακό μπλοκάρισμα ορισμένου περιεχομένου.

Το 34% των Κινέζων κάνουν χρήση εργαλείων ανωνυμίας

Η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να απασχολεί περίπου 2 εκατομμύρια "αναλυτές ίντερνετ" για την αναθεώρηση και το μπλοκάρισμα περιεχομένου που θεωρείται πολιτικά ή εμπορικά ακατάλληλο, αλλά η GWI έρευνα υπολογίζει ότι το 34% του online πληθυσμού της χώρας αποκρύπτει την online θέση του, ώστε να μπορεί να παρακάμπτει τέτοιου είδους φίλτρα.

Από εκείνους που χρησιμοποιούν VPNs ή διαμεσολαβητές, το 60% λένε ότι το κάνουν για να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία βίντεο του YouTube της Google και το 55% είπαν ότι το χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Facebook και στο Twitter.

Η χρήση των εργαλείων απόκρυψης IP, σημαίνει ότι το μέγεθος των Κινέζων χρηστών, του Facebook και του Twitter για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ότι εκτιμάται ότι είναι, αρχικά. Το κοινό που χρησιμοποιεί VPN στην Κίνα, από μόνο του, θα μπορούσε να είναι 160 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους σήμερα ανακριβώς χαρακτηρίζονται πως βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα -συνήθως στις ΗΠΑ.

Κανονικά, η θέση της διεύθυνσης IP ενός χρήστη, χρησιμοποιείτε για να παραδοθεί στοχευόμενη περιφερειακή διαφήμιση, καθώς και για την εμφάνιση μιας έκδοσης του κάθε site στην τοπική γλώσσα.

Η γεω-στοχευόμενη διαφήμιση "έχασε τον στόχο" της

"Τα VPNs εξυπηρετούν ένα τέλειο διπλό σκοπό για τους καταναλωτές σε πολλές αγορές, δίνουν την δυνατότητα πρόσβασης σε μπλοκαρισμένο και καλύτερο περιεχόμενο, καθώς και ανωνυμία", δήλωσε ο Jason Mander, επικεφαλής τάσεων της GWI. "Είναι ένας τέλειος συνδυασμός και είναι πιθανό να δούμε τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται και άλλο. Σημαίνει, επίσης, ότι οι αριθμοί δείχνουν το πόσοι χρησιμοποιούν ιστοσελίδες όπως το Facebook στην Κίνα και είναι πιθανό οι αριθμοί αυτοί να έχουν υποτιμηθεί και επίσης η διαφήμιση που γίνεται με βάση την γεωγραφική τοποθεσία να έχει χάσει εντελώς τον στόχο της για αυτούς τους χρήστες στο διαδίκτυο".

"Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το παγκόσμιο κοινό στο διαδίκτυο ενδιαφέρεται και ανησυχεί όλο και περισσότερο για αυτά τα θέματα από ότι παραδοσιακά θεωρούσαμε και το 55% αυτών επικεντρώνεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής τους που καταστρατηγείται από/στο διαδίκτυο".

Στο Βιετνάμ, το VPN χρησιμοποιείται από το 38% του online πληθυσμού, στη Βραζιλία και την Ταϊλάνδη από το 36%. Στο Μεξικό, στην Ινδία και στην Κίνα ανέφεραν χρήση περίπου στο 34% του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αργεντινή να βρίσκονται στο 32%.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιρλανδία, εν τω μεταξύ, όλοι αναφέρουν μια διείσδυση στο 17%, με την Ιαπωνία στο χαμηλότερο με ένα 5%. Τα δεδομένα της έρευνας αφορούν άτομα ηλικίας 16-64 ετών για το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν επίσης τη μετατόπιση από τα γραπτά μηνύματα (πχ. sms) στο κινητό σε μηνύματα από εφαρμογές, με το WeChat να έχει δει μια αύξηση κατά 379% στους ενεργούς του χρήστες μεταξύ του δεύτερου και του τέταρτου τριμήνου του 2013, δηλ. περίπου 385 εκατ. χρήστες, με τα 78 εκατ. από αυτούς να βρίσκονται στην Κίνα.

Το Instagram προωθεί το Facebook στην ανάπτυξη και στους νεότερους χρήστες

Το Facebook έχει μακράν το μεγαλύτερο κοινό μεταξύ των κοινωνικών δικτύων με κατ' εκτίμηση στους 1,1 δισ. ενεργούς χρήστες, αλλά έχει επίσης και μια πολύ ενεργή βάση χρηστών με το 56% εξ' αυτών να δηλώνουν ότι επισκέπτονται το δικτυακό τόπο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Το Facebook με τα $1 δις που έδωσε για την απόκτηση της ιστοσελίδας διαμοιρασμού φωτογραφιών Instagram το 2012, αποδείχθηκε ότι κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα. Η GWI διαπίστωσε ότι είχε την ταχύτερη ανάπτυξη από κάθε άλλη κοινωνική πλατφόρμα το 2013 προσθέτοντας 23% ενεργούς χρήστες από το 2ο τρίμηνο σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο δηλ. στους 91 εκατομμύρια χρήστες. Το Instagram οδήγησε επίσης την κίνηση των νεότερων χρηστών του ιστού μακριά από πιο συγκεκριμένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης[3].
[3] http://www.theguardian.com/technology/2013/dec/27/facebook-dead-and-buried-to-teens-research-finds

Μαζί με το Twitter, το Facebook έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών ηλικίας 55-64 ετών, ενώ το Tumblr και το Instagram έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστό στις ηλικίες 16-24 ετών με 45% και 39% αντίστοιχα. Το ποσοστό χρήσης από τους πιο ηλικιωμένους είναι ένας συνδυασμός έμπειρων χρηστών καθώς και το ότι οι νεοεισερχόμενοι ηλικιωμένοι χρήστες είναι πιο πιθανό να ενταχθούν σε ήδη καθιερωμένες πλατφόρμες.

Η πιο συνηθισμένη δραστηριότητα στο Facebook ήταν ο διαμοιρασμός περιεχομένου, τα προσωπικά μηνύματα και ο σχολιασμός, ενώ η λιγότερο δημοφιλής δραστηριότητα -η οποία δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη στρατηγική διαφήμισης του site- περιλαμβάνει σελίδες διαμαρτυρίας, σχολιασμός εμπορικών σημάτων ή διαμοιρασμός εμπορικών βίντεο.

Το MySpace, εν τω μεταξύ, κατατάσσεται στο κάτω μέρος των διαγραμμάτων. Παρά τον φιλόδοξο και σοφιστικέ σχεδιασμό του, ο ιστότοπος δεν έχει ενσωματώσει την ανταλλαγή με άλλα δίκτυα και παλεύει να ανακτήσει την παλιά του αίγλη. Σύμφωνα με την GWI έχει τα χαμηλότερα ποσοστά σε ενεργούς μηνιαίους λογαριασμούς χρηστών, έχει δει τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των χρηστών για το 2013 και έχει και τις λιγότερες καθημερινές επισκέψεις.

• Ένας οδηγός για αρχάριους για το Tor: http://www.theguardian.com/technology/2013/nov/05/tor-beginners-guide-nsa-browser

-------------
theguardian, "Privacy tools used by 28% of the online world, research finds", Tuesday 21 January 2014 - 13.22 GMT
http://www.theguardian.com/technology/2014/jan/21/privacy-tools-censorship-online-anonymity-tools?CMP=twt_gu
by Jemima Kiss http://www.theguardian.com/profile/jemimakiss

Εικόνα: NSA surveillance. Photograph: Alex Milan Tracy/NurPhoto/Corbis

Εικόνα
здравствуйте


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες