ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 19/01/14, ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στον κόσμο των «μεγάλων» τα Big Data καταλαμβάνουν την πρώτη θέση. Αλλά τι είναι αυτά τα Big Data, επιτέλους, και ποιον ενδιαφέρουν;
Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

Στην πληροφορική, τα πράγματα δεν είναι όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, το small is beautiful ισχύει μόνο για τα laptops. Για τα κινητά και τα desktop, bigger is more beautiful. Οσο για το εσωτερικό του υπολογιστή, την ταχύτητα, τη μνήμη, τις εφαρμογές; The biggest is the most beautiful.
And the winner is… The Big Data. Κάθε λεπτό, στον κόσμο «γεννιούνται» 1,7 εκατομμύρια δισεκατομμυρίων (ναι, καλά διαβάσατε) bytes δεδομένων. Για να πάρουμε μια ιδέα με τι αντιστοιχεί αυτό, σκεφτείτε ότι κάθε λεπτό δημιουργούνται δεδομένα ισοδύναμα με 360.000 DVD. Τα δύο τελευταία χρόνια, μάλιστα, «γεννήθηκαν» περισσότερα ψηφιοποιημένα δεδομένα απ’ ό,τι σε ολόκληρη την ιστορία των υπολογιστών. Και προβλέπεται ότι ο τομέας θα μεγαλώνει με ρυθμό περίπου 40% τον χρόνο.
Η διαχείρισή τους απαιτεί αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες, νέα εργαλεία αλλά και νέες δεξιότητες. Και υπάρχει λόγος: ακόμα και σε παραδοσιακούς τομείς του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, όπως είναι η γεωργία, η διαχείριση των Big Data μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες εξελίξεις. Το τρακτέρ του μέλλοντος, για παράδειγμα, θα διαθέτει αισθητήρες που θα συγκεντρώνουν δεδομένα από τη μηχανή, το έδαφος και τη σοδειά που συλλέγει. Τα δεδομένα αυτά θα συνδέονται με άλλα, σχετικά με τον καιρό και τα χαρακτηριστικά του φυτού που καλλιεργείται, και τα αποτελέσματα θα καταλήγουν στη βέλτιστη αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου: τι να σπείρω, πότε να θερίσω.
Πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, δόθηκε στη δημοσιότητα η παγκόσμια έρευνα (με συμμετοχή 10.700 υψηλόβαθμων στελεχών IT από 50 χώρες) της EMC Corporation, σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιπροσωπεύουν ο μετασχηματισμός του ΙΤ και οι τεχνολογίες Big Data για μια επιχείρηση. Η τεχνολογία των Big Data βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με σημαντικό όφελος όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και τη δυνατότητα περιορισμού του επιχειρηματικού κινδύνου.
Το 79% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η καλύτερη αξιοποίηση των Big Data οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις. Το 58% πιστεύουν ότι τα Big Data θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας στον κλάδο τους. Το 36% έχουν ήδη κερδίσει σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας ανάλυσης Big Data. Το 56% συμφωνούν, επίσης, ότι η τεχνολογία των Big Data θα αποδειχτεί ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό και την αποτροπή κακόβουλων επιθέσεων μέσω Διαδικτύου. Ωστόσο, το ένα τρίτο (29%) των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι, προς το παρόν, δεν έχουν συγκεκριμένα σχέδια για την υλοποίηση της τεχνολογίας Big Data.
Αν ρωτούσαμε τους πολίτες, πιθανόν το ποσοστό «αποχής» να ήταν μεγαλύτερο. Για τον απλούστατο λόγο ότι ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά τα Big Data τα δημιουργεί ο καθένας από μας, όταν αναρτά μια φωτογραφία στο Facebook, όταν γράφει κάτι στο Twitter, όταν στέλνει ένα mail από μια δωρεάν υπηρεσία. Ολα τα παραπάνω και πολλά άλλα από όσα κάνουμε στο Δίκτυο, κυρίως από δωρεάν υπηρεσίες, είναι δυνητικά μέρος των Big Data. Των οποίων η συλλογή είναι θολό ακόμα εάν εμπίπτει στους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Γιατί μέσα στα τρισεκατομμύρια δεδομένα δεν μπορεί να βρει κανείς τα δικά μας προσωπικά. Ωστόσο, γινόμαστε μέρος στατιστικών και αυτό θα πρέπει να γίνεται με τη θέλησή μας. Αρα; Αρα, το πρώτο βήμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι η γνώση όλων των παραπάνω. Για να μπορέσουμε μετά να πάρουμε θέση.
valia@inrec.gr