Άρθρο για τα Πανεπιστήμια

Σχολιάζουμε ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις και απόψεις από ιστολόγια και ιστοχώρους. Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε την πηγή!
Voyager-1
Επίτιμο μέλος του Κόμματος Πειρατών (Κάπτεν)
Τοποθεσία: Κάπου με θέα τον Κορινθιακό μου αρκεί (πρώην -mesitiko-)

Άρθρο για τα Πανεπιστήμια

Δημοσίευσηαπό Voyager-1 » 16 Ιαν 2014, 02:51

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 014_545741
απόσπασμα από το άρθρο:
Πώς θα το κάνεις ζωντανό σε έναν κόσμο που διευρύνεται. Οχι πώς θα το κλείσεις χρησιμοποιώντας συνθηματολογία του Χότζα της δεκαετίας του 1960. Πώς θα αποδείξεις ότι τα προϊόντα που «παράγεις» ως πανεπιστήμιο που είναι ο απόφοιτος και η έρευνα, κάποιος ενδιαφέρεται να τα αγοράσει, να τα χρησιμοποιήσει. Μακάρι να έβλεπα ακόμη και το κράτος να πει: «Κύριε Χ καθηγητή θέλω να χρησιμοποιήσω τα αποτελέσματα της έρευνας που εγώ ως κράτος πλήρωσα». Μακάρι να είχα ακούσει ακόμη και αυτό.
(πρώην -mesitiko-)
Χρυσανθόπουλος Σπύρος."Έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική εκείνος που έχει διάθεση να βοηθήσει."Abraham Lincoln (1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος)
https://www.facebook.com/spyros.piratis
Ό,τι γράφω είναι προσωπικές απόψεις.

Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: Άρθρο για τα Πανεπιστήμια

Δημοσίευσηαπό Petros » 16 Ιαν 2014, 09:57

Μα το δημόσιο συμφέρον υπάρχει όταν το προασπίζεσαι. Το δημόσιο συμφέρον σημαίνει κοινωνικό συμφέρον. Δηλαδή με απλά λόγια πώς θα κρατήσεις ζωντανό το ίδρυμά σου σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού. Οχι πώς θα το απομονώσεις.

@-mesitiko- πιστευεις δηλαδή ότι μπορεί ένα ερευνητικό ίδρυμα χωρίς πόρους να καινοτομήσει σε επίπεδο έρευνας με τις σημερινές συνθήκες;
*Οι πόροι στην Τριτοβάθμια προερχόντουσαν από τον προϋπολογισμό του κράτους και κάθε σχολή είχε και ένα αποθεματικό ανάλογα την διαχείρηση που έκανε, ενώ για την έρευνα τρέχουν και κάποια προγράμματα στο ΕΣΠΑ-NSRF
Με το "PSI" τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μέσα σε μία νύχτα κυριολεκτικά μετατράπηκανε σε ομόλογα και κουρεύτηκαν.

Το τότε ΤΕΙ Λαμίας τέως ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας του οποίου είμαι φοιτητής είχε το μεγαλύτερο αποθεματικό ανάμεσα σε όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας και πριν το κούρεμα 122.000.000 €, μετά το κούρεμα έμειναν 37.000.000€. Με τα λεφτά που είχε αποθεματικό μπορουσε να λειτουργήσει ακόμα για πολύ καιρό χωρίς πρόβλημα ακόμα και μετά την συγχώνευση με το ΤΕΙ Χαλκίδας που ως τότε "έμπαινε μέσα" με τα μπούνια. Τώρα είμαστε στο τσακ να μην γίνονται εργαστηριακά μαθήματα

Στο τμήμα μου αυτή τη στιγμή τρέχουν 2 ερευνητικά προγράμματα για νανοϋλικά. Πες μου εσύ τώρα, πως θα ασχοληθεί ο καθηγητής/φοιτητής με την έρευνα τη στιγμή που ξέρει ότι το επόμενο εξάμηνο είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν τα εργαστηριακά μαθήματα καθώς το ίδρυμα δεν μπορεί να προσλάβει έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό;

Αυτά για να καταλάβεις πως είναι αυτός ο ανταγωνισμός που επικαλείται ο "καθηγητής" του κειμένου και τι σημαίνει το να πέσει η εκπαίδευση στα νύχια των επιχειρηματιών...
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM

Κομπειλάδας
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 16 Ιαν 2014, 12:22

Πρέπει κάποια στιγμή τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ειδικά αυτά που έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν σοβαρό ερευνητικό τμήμα/δυνατότητα) να "αυτονομηθούν" στο οικονομικό κομμάτι, να συνδεθούν επιτέλους με την πραγματικότητα και την αγορά. Μόνο όταν χρειάζεται, θα συμμετέχει το κράτος στα έξοδα (στα λογικά έξοδα) και κάλλιστα μπορεί να γίνεται προϋπολογισμός με επενδυτικά κονδύλια από το δημόσιο.

Η χρηματοδότηση της έρευνας δεν μπορεί να είναι μονόδρομη, δηλ. σου δίνω τα χρήματα για το τάδε πράγμα και ο λαβών δεν επιστρέφει τίποτα πίσω (έμμεσα ή άμεσα). Κάλλιστα, κάθε νέο πτυχίο που δίνει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα θα μπορούσε να αποκτήσει και αποτίμηση σε παραγόμενη αξία και πολλά πολλά άλλα.

Μεγάλη συζήτηση... :|
здравствуйте

laskaris_vasilis

Δημοσίευσηαπό laskaris_vasilis » 16 Ιαν 2014, 13:50

Κομπειλάδας έγραψε:Πρέπει κάποια στιγμή τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ειδικά αυτά που έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν σοβαρό ερευνητικό τμήμα/δυνατότητα) να "αυτονομηθούν" στο οικονομικό κομμάτι, να συνδεθούν επιτέλους με την πραγματικότητα και την αγορά. Μόνο όταν χρειάζεται, θα συμμετέχει το κράτος στα έξοδα (στα λογικά έξοδα) και κάλλιστα μπορεί να γίνεται προϋπολογισμός με επενδυτικά κονδύλια από το δημόσιο.

Η χρηματοδότηση της έρευνας δεν μπορεί να είναι μονόδρομη, δηλ. σου δίνω τα χρήματα για το τάδε πράγμα και ο λαβών δεν επιστρέφει τίποτα πίσω (έμμεσα ή άμεσα). Κάλλιστα, κάθε νέο πτυχίο που δίνει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα θα μπορούσε να αποκτήσει και αποτίμηση σε παραγόμενη αξία και πολλά πολλά άλλα.

Μεγάλη συζήτηση... :|

Όντως, ΠΟΛΥ μεγάλη συζήτηση!
Μένω όμως στην δεύτερη παράγραφο της ανάρτησής σου, γιατί θεωρώ πως άπτεται των Πειρατικών επιδιώξεων:
"Δεν είναι δυνατόν, εσύ εταιρεία Α (δεν είναι μόνο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται για τις έρευνές τους), να σου χρηματοδοτώ την έρευνα και όμως, το προϊόν της έρευνας αυτής να θέλεις να το χρησιμοποιήσεις μόνο για ίδιο όφελος!! Κάτι πρέπει να επιστρέψεις και σε εμένα, το κράτος, που σε χρηματοδότησα!!"
Τελευταία επεξεργασία από 2 και laskaris_vasilis, έχει επεξεργασθεί 16 φορά/ες συνολικά
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!

laskaris_vasilis

Δημοσίευσηαπό laskaris_vasilis » 16 Ιαν 2014, 13:52

Κύριε Χ καθηγητή θέλω να χρησιμοποιήσω τα αποτελέσματα της έρευνας που εγώ ως κράτος πλήρωσα

Ακριβώς αυτό!!!
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!

Petros

Δημοσίευσηαπό Petros » 16 Ιαν 2014, 21:10

Κομπειλάδας έγραψε:Η χρηματοδότηση της έρευνας δεν μπορεί να είναι μονόδρομη, δηλ. σου δίνω τα χρήματα για το τάδε πράγμα και ο λαβών δεν επιστρέφει τίποτα πίσω

ποιος το λέει ότι είναι έτσι; :?

laskaris_vasilis έγραψε:
Κύριε Χ καθηγητή θέλω να χρησιμοποιήσω τα αποτελέσματα της έρευνας που εγώ ως κράτος πλήρωσα

Ακριβώς αυτό!!!

Βασίλη αυτό έχει δικαίωμα να το κάνει το κράτος, η ερώτηση που τίθεται είναι γιατί δεν το κάνει αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις συνηθίζει να ψωνίζει με απευθείας ανάθεση από αλλού;
Εδώ σε θέλω κάβουρα... :roll:
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».

Kotsos

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 16 Ιαν 2014, 22:37

Petros έγραψε:
Κομπειλάδας έγραψε:Η χρηματοδότηση της έρευνας δεν μπορεί να είναι μονόδρομη, δηλ. σου δίνω τα για το τάδε πράγμα και ο λαβών δεν επιστρέφει τίποτα πίσω

ποιος το λέει ότι είναι έτσι; :?

Οι επιστροφές σε καινοτομίες από τις "έρευνες" των ελληνικών πανεπιστημίων. Αγγίζουν το μηδέν.

Petros έγραψε:
laskaris_vasilis έγραψε:

Ακριβώς αυτό!!!

Βασίλη αυτό έχει δικαίωμα να το κάνει το κράτος, η ερώτηση που τίθεται είναι γιατί δεν το κάνει αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις συνηθίζει να ψωνίζει με απευθείας ανάθεση από αλλού;
Εδώ σε θέλω κάβουρα... :roll:

Από το βρήκα κάτι, μέχρι να γίνει προϊόν έχει μεγάλο δρόμο.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια σχεδόν ποτέ δεν έχουν παράξει μία έρευνα που δημιουργεί καινοτομία. Συνήθως επαναλαμβάνουν ήδη εδραιωμένες τεχνολογίες που αυτοί που τις ανακαλύψαν ήδη έχουν επεξεργαστεί το στάδιο της ανάπτυξης και δημιουργίας ενός τελικού προϊόντος.
Αν κάποτε τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφασίσουν να τιμήσουν τα λεφτά που τους προσφέρει από το υστέρημά του ο Ελληνικός Λαός ίσως και να αλλάξουν τα πράγματα.
Αλλά αν συνεχίσουν να κάνουν προγράμματα για να καταλήγουν στις τσέπες των επιτήδειων ( το ήξερες πχ οτι για κάθε έρευνητικό πρόγραμμα που συμμετάσχει ο καθηγητης παίρνει 30000 ευρώ;;;; ) τότε καλά κάναν και τους τα περικόπτουν.

By the way ξέρω ότι διαφωνείς, αλλά θα μπορούσες να μας πείς το ερευνητικό πρόγραμμα με τον φαντεζί τίτλο νανοϋλικά (lol) πόσα καινοτόμα προϊόντα που αυτή τη στιγμή δεν παράγονται πουθενά στον κόσμο θα αποφέρει;;;;;
Η απάντηση είναι σίγουρα ΜΗΔΕΝ.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Petros

Δημοσίευσηαπό Petros » 17 Ιαν 2014, 00:29

Καταρχήν Καλησπέρα Κώτσο και καλή χρονιά!
Θα μπορούσα απλά να αγνοήσω τον οχετό σου, αλλά επέλεξα να μην το κάνω και γι αυτό κάθησα κι έψαξα μερικά στοιχεία γι' αυτήν την έρευνα προκειμένου να μην λέμε ό,τι να ναι...

Kotsos έγραψε:Οι επιστροφές σε καινοτομίες από τις "έρευνες" των ελληνικών πανεπιστημίων. Αγγίζουν το μηδέν.

Η έρευνα έχει βοηθήσει το ανθρώπινο είδος να προχωρησει μπροστά σαν είδος, δεν είναι ντε και καλά κάτι το οποίο θα έχει άμεσα αποτελέσματα, ή τα αποτελέσματά της έχουν πάντα νόημα για ...εμάς τους απλούς, ή αξίζουν τα αποτελέσματα να εκμεταλλευθούν εμπορικά δημιουργώντας νέα και ανταγωνιστικά προϊόντα(καινοτομία).
Το ότι η έρευνα έχει βοηθήσει τα μάλλα στην ανάπτυξη των παγκόσμιων αγορών, δεν σημαίνει ότι υφίσταται γι' αυτό και μόνο.
Το προιόν και η βελτίωσή του αποτελεί ένα αποτέλεσμα της έρευνας και όχι προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια έρευνα ή σκοπός.
Η ανάπτυξη της γνώσης, η κατανόηση της φύσης, της δομής και των ιδιοτήτων της ύλης, είναι προϋποθέσεις και σκοπός όμως.

Kotsos έγραψε:Από το βρήκα κάτι, μέχρι να γίνει προϊόν έχει μεγάλο δρόμο.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια σχεδόν ποτέ δεν έχουν παράξει μία έρευνα που δημιουργεί καινοτομία. Συνήθως επαναλαμβάνουν ήδη εδραιωμένες τεχνολογίες που αυτοί που τις ανακαλύψαν ήδη έχουν επεξεργαστεί το στάδιο της ανάπτυξης και δημιουργίας ενός τελικού προϊόντος.

Τα Ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα -όσο και να μην το θέλεις- έχουν καινοτομήσει ουκ ολίγες φορές. Έχουν αποτελέσει κύριο ρόλο στον καθορισμό παγκόσμιων προδιαγραφων (κάποια πρόσφατα παραδείγματα είναι το H.264 που μέρος της συν-ανάπτυξής του έγινε στο ΙΤΕ και η επίγεια τηλεοπτική μετάδοση 3διάστατης εικόνας που έγινε πρώτη για φορά στον κόσμο στο Αλεξάνδρειο, και να είσαι σίγουρος ότι είναι πολλά άλλα ακόμα - αναφέρομαι στο αντικείμενο μου, για τα άλλα αντικείμενα δεν έχω ψάξει, δεν γνωρίζω και δεν είμαι σε θέση να πω) και έχουν βοηθήσει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους -όπως και τα υπόλοιπα στον κόσμο κέντρα έρευνας- την ανθρωπότητα να βαδίσει προς τα εμπρός.
Kotsos έγραψε:Αν κάποτε τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφασίσουν να τιμήσουν τα λεφτά που τους προσφέρει από το υστέρημά του ο Ελληνικός Λαός ίσως και να αλλάξουν τα πράγματα.

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ υποχρηματοδοτούνται, έχουν ελάχιστο προσωπικό και ρημάζουν συνεχώς μέρα με τη μέρα (προς χαρά δυστυχώς κάποιων κερδοσκόπων)
αν βλέπεις κάτι άλλο, τότε είναι προφανές και σίγουρο ότι μιλάς για άλλη χώρα.

Kotsos έγραψε:Αλλά αν συνεχίσουν να κάνουν προγράμματα για να καταλήγουν στις τσέπες των επιτήδειων ( το ήξερες πχ οτι για κάθε έρευνητικό πρόγραμμα που συμμετάσχει ο καθηγητης παίρνει 30000 ευρώ;;;; ) τότε καλά κάναν και τους τα περικόπτουν.

Πάλι ανακρίβειες λες, το ποσό δεν είναι προκαθορισμένο, καθορίζεται ανά περίπτωση και δίδεται όχι για να το παίρνει ο καθηγητής για προσωπική του χρήση, αλλά για τις ανάγκες του έργου (μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, συντήρηση εξοπλισμού, λειτουργικό κόστος διατάξεων κτλ).
Τώρα αν "κάποιοι", "κάπου", "κάποτε" οργάνωναν ολόκληρα project τα οποία κατόρθωναν να φέρουν εις πέρας χωρίς έξοδα και τσεπώναν τα λεφτά μάλλον τότε φταίνε και αυτοί που ενέκριναν το ποσό, τι λες εσύ;
Kotsos έγραψε:By the way ξέρω ότι διαφωνείς, αλλά θα μπορούσες να μας πείς το ερευνητικό πρόγραμμα με τον φαντεζί τίτλο νανοϋλικά (lol) πόσα καινοτόμα προϊόντα που αυτή τη στιγμή δεν παράγονται πουθενά στον κόσμο θα αποφέρει;;;;;
Η απάντηση είναι σίγουρα ΜΗΔΕΝ.

Θεωρώ ότι είναι εντελώς φυσιολογικό να διαφωνώ με κάτι το οποίο ούτε ευσταθεί, αλλά ούτε και έχει κάποια δόση πραγματικότητας παρά μόνο λάσπη.
Ο Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη πολυ-λειτουργικό νανοσύνθετων υλικών πολυμερικής μήτρας αλλά και η μελέτη των χαρακτηριστικών τους
Ο τίτλος δεν είναι "νανοϋλικά", αυτό το έβγαλες από το μυαλό σου. Ο πλήρης τίτλος είναι "Έρευνα και Ανάπτυξη Νέων Πολυλειτουργικών νανοσύνθετων πολυμερών υλικών" και στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 5 Ερευνητικές ομάδες από Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα από όλη την Ελλάδα και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναμένεται να βγουν στα τέλη του 2015.
Το τι θα αποφέρει δεν είναι κανείς σε θέση να το γνωρίζει, (γι' αυτό άλλωστε λέγεται έρευνα και όχι εφαρμογή) όμως το σίγουρο είναι ότι αν εσύ σε πέντε χρόνια από τώρα, έχεις τη δυνατότητα για να έχεις ένα πιο ανθεκτικό στιβαρό και ταυτόχρονα πιο ελαφρύ κινητό τηλέφωνο, κάποιοι στον κόσμο έχουν σπαταλήσει πολύ χρόνο για να φτάσουμε σαν είδος ως εκεί...

ΥΓ: Και μιας και ξεκίνησες και ισοπεδώνεις ό,τι βρεθεί μπροστά σου, καλές βόλτες με τον οδοστρωτήρα εύχομαι... :mrgreen:

Petros

Δημοσίευσηαπό Petros » 18 Ιαν 2014, 12:56

@Kotsos ορίστε η ευκαιρία σου: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=1128

Vassilis Perantzakis
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 18 Ιαν 2014, 13:15

Απλά να πω ότι στο θέμα της χρηματοδότησης της έρευνας, υπάρχουν διάφορες σχολές. Άλλες μιλάνε για αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, άλλες για χρηματοδότηση μόνο από επιχειρήσεις και άλλες για κάποιο συνδυασμό των δύο.

Προσωπικά, θεωρώ ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η χρηματοδότηση έρευνας από ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να περιορίζεται η έρευνα του ιδρύματος με τα κεφάλαια αυτά μόνο στις εντολές του χρηματοδότη. Έτσι, αν για παράδειγμα μία επιχείρηση θέλει να χρηματοδοτήσει την επόμενη γενιά μεταϋλικών με ένα ποσό 2 εκ. ευρώ, η χρήση αυτού του ποσού από το ίδρυμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αυτή την έρευνα αλλά να χρηματοδοτήσει και παράλληλα άλλη έρευνα εκτός του συγκεκριμένου σκοπού κατά ένα γενναίο ποσοστό (π.χ. 25%).

Επίσης, το αποτέλεσμα της έρευνας θέλει πολύ προσοχή το που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και το πως η γνώση που θα προκύψει θα διατεθεί στην επιστημονική κοινότητα. Δεν θα πρέπει όποια αποκλειστική χρήση του αποτελέσματος μίας έρευνας να εμποδίζει την διάδοση της γνώσης που στο τέλος είναι και ο σκοπός της έρευνας. Γιατί αυτό; Γιατί το επόμενο βήμα που θα βασιστεί πάνω στην ίδια έρευνα μπορεί να βγάλει κάτι ακόμα καλύτερο ή πιο χρήσιμο στην κοινωνία. Η πρόοδος αυτή δεν θα πρέπει να εμποδιστεί από οικονομικά μόνο συμφέροντα.
Τελευταία επεξεργασία από 1 και Vassilis Perantzakis, έχει επεξεργασθεί 18 φορά/ες συνολικά
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://www.vasper.eu/blog/
https://www.linkedin.com/in/vassilis-perantzakis-1029b514/

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες